Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Velencei tó csodái, a hegy déli dűlői és azok a fantasztikus borok

2017. július 04. 14:14 - Silye Sándor

Lics Balázs pesti gyerek volt. Lehetett volna igazi pesti csibész, és bár nem volt ma született bárány, de mégis jó kisfiú volt. És mit sem változott az óta. Céltudatos felnőtté lett, aki nagy célokat tűz ki maga elé, és rendre eléri azokat. Élete szüleinek is köszönhetően sima aszfaltúton haladt. Az édesapjától kapott indíttatásnak köszönhetően megszerette a szőlőt, nem volt nehéz a választás hát, erről akart tanulni az érettségi után. Az csak hab volt a tortán, hogy mindezt Kaliforniában tehette az egyetemen. Ott ismerkedett meg Joslynnal, aki az óta a felesége lett. Igaz, nem sokon múlt. Mert: ha New Yorkban az Ikertornyokat egy nappal korábban támadják meg, akkor... Akkor Joslyn nem jött volna Magyarországra. Ugyanis Balázs 2001. szeptember 9.-én szállt repülőre, Joslyn 10.-én, és egy nappal később történt az emlékezetes New Yorki-i tragédia, a World Trade Center elleni támadás, majd az  amerikai repülőterek lezárása. De úgy történt, ahogy, ma házassok, két gyerekük van, Tamás Lung és Zoé Mae.

dsc_8867.jpg

- Joslyn egész egyszerűen besétált az életembe, megfogott a talpraesettsége. Egyszer közös feladatot kaptunk, és ennek apropójából jól összejöttünk. Tény, más az élet Malajziában, ahol addig élt, és más nálunk, de gondoljunk csak bele: kitágult a világ, bárhol is élsz, megismerheted más földrészek szokásait, mindennapjait, a televízió, az internet összemossa a különböző kultúrákat. Egy év után tudtuk, életfogytig tartó kapcsolat a mienk - mondta.

Balázsék Pákozdon élnek, ott vannak a szőlőik, a csodálatos pincéjük, és ott dolgozzák fel boraikat. Legalább is egy részét. Mert Szekszárdon is van szőlőterületük, Budafokon pincéjük, borfeldolgozójuk. De a nagy szerelem azért a Velencei tó.

- Igazi gyöngyszem ez a vidék. Csodálatos adottságú a terület, a déli lankákon a Velencei-tó közelségét, a sok napsütést imádja a szőlő, a fehér és a kékszőlő gyönyörűen beérik itt.

licsi_bali.jpg

Balázsnak vannak fehér borai, de... De be akarta bizonyítani, hogy itt minden feltétel adott a jó vörösborok készítéséhez. Sőt, egy éve a Bordeaux-ban rendezett nagy nemzetközi bor megmérettetésen a pákozdi merlot  aranyérmet kapott. Tavaly a Top 100 legjobb magyar bor között a harmadik legjobb vörös bor a Tamás Válogatás lett.
Tamás fia úgy került a képbe, hogy a pincében jártában beledugta az ujját a hordóba, és amelyekre azt mondta: ez jó, abból válogatott és készített bort Balázs. De nem csupán a srác, hanem a lány is névadó lett. A Gonoszka neki köszönheti a keresztséget...

- Mondták is az iskolában, hogy miként lehet ezt az aranyos kislányt gonoszkának nevezni? De azt nem tudják, hogy itthon egészen más, mint ott. Nem gonosz, dehogy az, csak az elevensége miatt mondtam neki egyszer, hogy te kis gonoszka – mondta Joslyn a maga kedves, bájos magyarságával.

Balázs az alábbi borokat készíti: "Gonoszka" cserszegi fűszeres gyöngyöző bor, Tamás Válogatás vörös cuvee,  merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, chardonnay barrique, juhfark barrique, syrah, bikavér, cabernet sauvignon rozé.

lics_jo.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4412640641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása