Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Par Exellence, avagy a sommelierek díjazottjai 2017-ben

2017. december 16. 09:57 - Silye Sándor

A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez. A Magyar Sommelier Szövetség már hét éve folytat aktív tevékenységet, és törekszik a társszakmai együttműködés erősítésére és tagjai továbbképzési lehetőségeinek bővítésére.

par_exellence.jpg

Ebben az évben a díjat elnyert termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét a budapesti Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be.

Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amelyek kóstolása révén a szakemberek ismeretei is tovább gazdagodhatnak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat.

Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg.

Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára, erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség.

par_exellence_1.jpg

Az alábbiakban néhány mondatot olvashatnak a győztesektől:

Kreinbacher Bírtok:

Értékes számunkra a sommelier szakma visszajelzése, hiszen ők az egyik legfontosabb szövetségesünk.  Töretlenül azon dolgozunk, hogy a tradicionális pezsgőket újraértékeljék a borkedvelők, és örömmel látjuk, hogy mára egyre több vendéglátóhely ajánlja pezsgőinket. Somló jóval több, mint a juhfark otthona.

Heinemann Testvérek Kft.:

Célunk, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára tudjunk kínálni széles választékot. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fogyasztók számára elérhetővé tegyük a nemzetközi borok legjavát. A világ minden tájáról kínálunk borkülönlegességeket, Új-Zélandtól Ausztrálián át Dél-Afrikáig, Dél-Amerikától Kaliforniáig csakúgy, mint az Óvilág csaknem összes kiemelkedő borvidékéről.

Anyukám mondta /Dudás-testvérek:

Helyi és olasz, kiemelkedő minőségű alapanyagokból, élvezhető fogásokat készítünk, és laza családias légkört igyekszünk teremteni. Kézenfekvő számunkra, hogy előtérbe helyeztük a Zemplén és a Tokaji borvidék adta terület sajátosságait. Az utóbbi években sok energiát fektettünk abba, hogy a reprezentatív tokaji választék, a champagne kínálat, és elismert külföldi vörösborok kerüljenek a borlapra az étel és bor párosítások mellé.

Bányai Gábor Botond:

2003-ban, angol nyelvű magazinként kezdtük, 2004-re váltunk kéthavonta megjelenő stabil magyar nyelvű orgánummá, és nem gondoltuk, hogy megérjük a 80. számot. A 14 év alatt több tucat borászati és gasztronómiai szakíró tette hozzá legjobb tudását a kiadványhoz. Mindvégig azon igyekeztünk, hogy olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljon a lap, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.

Földesi Gyula:

A nemrég 115 éves iskola a magyarországi borász szakember-képzés elsőszámú intézménye. A szakmai képzés erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító képzési lehetőség. Ennek fő területei a labor – minőségbiztosítási terület, a Budafoki Tangazdaság (3,5 ha) és a 2014-ben kezelésre átvett Szigetcsépi Tanüzem, melynek területe 250 ha. A borász képzést immár 3 éve kiegészíti az élelmiszeripari technikus oktatás.

A rendezvényt  a korábbi termelői díjazottak, von Beöthy János badacsonyi, és Kovács Nimród egri borai kóstolása jelentette a koronát.

par_exellence2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5313504907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása