A székesfehérvári Páholy Borklub legutóbbi vendége a Csóbor Pincészet volt Agárdról. Kisari Linda, a pincészet főborásza szakszerűen mesélt a borokról, a munkájukról, sikereikről. Mert annak egyáltalán nincsenek szűkiben… Például az akkor és ott kóstolt Kékfrankos rozé boruk az országos rozé borversenyen aranyérmes lett, de külön díjat is kapott.
Az ízekről és a tapasztalatokról ezúttal három klubtagot kérdeztünk: Horváth Miklós Csabát, Kovács Gyulát, és Kozma Csabát.
Horváth Miklós Csaba nem csupán kedveli, de azt készíti is bort. Megtudtuk: 20 éve ismeri a Csóbor pincészetet, és véleménye szerint amióta Linda is erősíti a csapatot, Fejér megye, de az egész biztos, hogy a tó környékének a legjobb borászata az övék. A kóstolt 6 tételről – 3 fehér (Olaszrizling, Chardonnay, Irsai Olivér), egy rozé (Kékfrankos), két vörösbor (Cabernet Franc, Démon küvé) - az alábbiakat mondta:
- A fehér borok közül nekem az Olaszrizling ízlett a legjobban, a kellemesen keserű mandulás zamat nekem nagyon bejön, de a többi termékük is igen jó volt. Bár a fehér borokat kedvelem, mégis úgy vélem, a rozéjuk nem véletlenül van ott e honban a legjobbak között. Tetszett a Cabernet Franc, míg a Démon meg kiemelkedőnek mondható. Ismerőseim közül mindenki úgy véli, vörös borban Csóborék a legjobbak Fejérben.
Kovács Gyula a kezdetektől jár a klubba, így kiváló ismerője Fejér borásza(ta)inak.
- Csóborék borait már 10 éve fogyasztom, ma a 3 bortípusból az Olaszrizling, a rozé – bár nem volt vetélytársa, de ettől függetlenül számomra a legjobbak egyike az övék az egész ország rozé termése közül -, és a Cabernet Franc tetszett. Az Olaszrizling a kiváló fajta jellegével hatott, a rozé a frissessége, a Cabernet testessége okán nyerte el a tetszésemet. Jó hely ez, jó borokkal, érdemes havonta eljönni ide – mondta.
Kozma Csaba is jön a klubba, amikor tud, így fontos volt, miről, miként vélekedik, és miért? Linda első bemutatkozásánál is itt volt, van hát viszonyítási alapja a hölgy fejlődését illetően.
- Érezhető az előre lépése, szép borokat kínál nekünk rendre. Mint tette ezt ma este is. Mondhatom ezt annak ellenére, hogy az Olaszrizling kisebb csalódást okozott a számomra. Miért? Olyan helyről származom, a Balaton déli részéről, ahol ez a fajta mindig sikeres volt. Ezért örökké az ottani ízeket keresem, ebben a borban kevésbé találtam meg ezeket. A legkellemesebb meglepetést a Chardonnay okozta, mert ezt a fajtát nem kedvelem túlzottan, de a ma kóstolt tétel kellemes meglepetést okozott, ha ilyennel találkozom, alighanem kedvenccé válhat e fajta. A vörös boraik nagyon jók, minden benne volt, ami a termőhelytől, a borásztól elvárható. Ez a környék nem vetekedhet a francia, a villányi körülményekkel, ehhez képest szép, iható borokat kaptam. Bár a rozé sokaknak tetszett, szeretem is a pince „rózsáit”, de ma – bizonyára a lelkiállapotomnak köszönhetően – maradt bennem hiányérzet – jelentette ki.
Abban maradtunk Csabával és a többiekkel: ennél rosszabb esténk sose legyen!