Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Koch Csaba, a vörös bora, és a kisfia, mint a történelem része

2018. április 03. 19:10 - Silye Sándor

A Debrecenben megrendezett Bor Nagydíj rendezvényen adta át a Magyar Borszakírók Köre a Legjobb Vörös Bor kitüntetést Koch Csabának, a Csanád Cuvée csodájáért. A bor Csaba kisfia előtt tisztelgett a név adásával.

img_20180127_162555.jpg

Díjazottak, Nagydíjasok egymás mellet: Györgykovács Imre (balra, fehér bor) és Koch Csaba (vörös bor)

Csabával kerestünk egy csendes sarkot - nem volt könnyű feladat! – és ott beszélgettünk. Bár Csaba nyertes bora villányi gyökerekkel rendelkezik, de a kiváló borász a ténykedését a Hajós-bajai borvidéken kezdte, és jelenleg is ott van a nagyobb birtoka. Mondtam neki, ezt a vidéket az emberek hajlamosak elrendezni egy pillekönnyű kézlegyintéssel, hogy ugyan már… De! E környék már adott Év borászát, kettőt is. Csaba bár sikeres, de ezt a címet még nem kapta meg. A borász is emberből van, tervekkel, álmokkal, a bizonyítás vágyával. Így nyilvánvaló a kérdés: nem foglalkoztatta soha, hogy miért nem lett még az Év borásza?

- Mint minden borász, aki még nem volt az Év bortermelője, és komolyan veszi a szakmát, természetesen örülne ennek a díjnak. Úgy vélem, jól kell dolgozni, szép borokat kell készíteni, és majd a megfontolt akadémikusok eldöntik, hogy ki kapja meg ezt az elismerést. Nem az a lényeg, hogy megkapjuk, bár az a csúcs, hanem az, hogy érdemesek legyünk e díjra.

csabi.jpg

Koch Csaba átveszi az oklevelet, amely igazolja: ővé a Nagydíj a legjobb vörös borért

- Mit tud a vidék, hiszen sokan úgy vélik, itt vagy „lösz”, vagy nem lösz jó bor… De mégis van. Miért?

- Nagyon sokan az Alföldet leírják, mert azt gondolják, hogy itt csak asztali, vagy gyenge minőségű borokat lehet készíteni. Tény, nagy mennyiségben lehet olcsó borokat előállítani, de az Alföldön is adott a lehetőség a termés korlátozására. A szőlőnek alapvetően három dologra van szüksége: vízre, tápanyagra és napfényre. Az Alföldön nagyon sok helyen közel van a talajvíz, és aki akar, ilyen helyen nagy mennyiségben tud szőlőt művelni. A hegyvidéken a víz és a tápanyag korlátozott, így kevesebb szőlő termelésére van lehetőség, de a minőség kárpótol a mennyiségért. Ez igaz lehet az Alföldön is, jó példa erre a Soltvadkert és Kiskőrös környékén található sok jobbnál, jobb borászat, ahol megfelelő korlátozással nagyon jó borokat tudnak készíteni. A Hajós-bajai vidék annyiban különbözik, hogy löszös talajon dolgozunk, ami Baján jó alapot ad a szőlőnek, mert gazdag ásványi anyagokban, mikro- és makro elemekben, magas mésztartalommal.

debreceni_dijayottak.jpg

Díjazottak, díjátadók egy csoportja a Déri Múzeum dísztermének a színpadán

- Mi az, amit tudsz, miért olyanok a boraid, amilyenek?

- Hiszek a tanulásban! Aki a megtanult ismereteket felhasználva szívvel, lélekkel dolgozik, jók a terroir adottságai, érzékeli a kóstolások során, hogy merre halad a bor, és mindezt fejben össze tudja rakni, az nem tévedhet nagyot. Azt vallom, a szőlő útja a földtől a pohárig tart, ismerni kell ezt az utat a telepítéstől a kész borig. Ha ez rendben van, a környék már akár másodlagos, nem véletlenül van Magyarországon annyi gyönyörű bor, mert sok helyen, sok felkészült szőlész és borász dolgozik jól. És még egy lényeges dolog: az ember nem lehet a természetnél okosabb, élni kell a  természettől kapott nagyszerű adottságokkal!

- Végül: mondok két speciális alföldi ételt, ajánl ehhez megfelelő Koch bort. Birkapörkölt és slambuc…

- A slambuchoz Kadarkát, vagy Cserszegit javaslok a fűszeressége miatt. A birka pörkölthöz is megfelelő a Kadarka, a környékünkön remek Cabernet Sauvignonok és Kékfrankosok teremnek, ez az étel elbír bármilyen nagy vörösbort.

csabi_kamocsaz.jpg

Kamocsay Ákos és Koch Csaba egymásra találtak, miként ezt tették a boraik is...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7913803896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása