Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Velence, a hegy, a tó, a borok, és a tervek

2018. április 11. 09:23 - Silye Sándor

Budapesten a Várkert Bazárban mutatkozott be a szakmának, a sajtónak a Velencei-tavi Borászati Kft., annak ügyvezetője Dobos Ferenc főborász, a Velence-tavi Hegyközség új elnöke. Akkor és ott megkóstoltuk az Ital Magyarország által forgalmazott Velence márka elnevezés alatt található 5 borból álló kollekciót: az Irsai Olivért, a Cserszegi Fűszerest, a Zöld Veltelinit, a Velence Fehér Cuvée-t, a Rosé Cuvéet. Szép borok voltak, szubjektív véleményként annyit teszek hozzá, hogy számomra Zöld Veltelini és a fehér küvé kiemelkedő élményt nyújtott. A kóstoló előtt és után beszélgettünk Dobos Ferenccel a rá váró nagy és izgalmas feladatokról.

 1velence.jpg

Velenceiek együtt: Koszti András polgármester, L. Simon László országgyűlési képviselő, Dobos Ferenc elnök

- Mindenki, akiben egészséges önbizalom van, örül, ha ilyen feladatra megválasztják. Félni nem félek, hiszen életem során voltak már nagy megmérettetéseim, és többé, kevésbé meg tudtam felelni azoknak. Az elnöki munkám sikere elsősorban az emberi kapcsolatokon múlik, s remélem, hiszem, hogy hamar közös nevezőre tudok jutni az emberekkel.

- Borászként 10-15 borfajával kell foglalkoznod, elnökként félszáz borásszal. Az emberekkel nehezebb bánni, mint a borokkal…

- Ez kétségtelenül így van. De tanultam pedagógiát, és a tanultak nyilvánvalóan nem korfüggők. Tudom, hogy miképp kell megfelelni a borász szakmának, és ha a konzervatív beidegződéseket le tudjuk győzni, akkor sikeresek lehetünk. Tapasztalatom szerint az emberek többsége hajlik a problémák megoldására, így együtt mehetünk előre.

2velence.jpg

- A környéknek vannak nagyon jó borászai, és kisebb, kézműves technológiával dolgozó jó borászok. Sok a dudás a csárdában, miképp lehet majd közöttük rendet vágni?

- Azt vallom, a nagyon jó zenekarba nagyon jó zenészek kellenek, de szükséges hozzájuk egy jó karmester. Hiába a sok jó zenész, ha külön muzsikálnak, ezért az a célom, hogy integráljam őket. Nem könnyű feladat, hiszen mások a céljai, határai a kistermelőknek, és megint más a piacra dolgozóknak. Mivel tudom, hol a gond a határok között, megoldhatónak vélem e problémát.

- Képesnek érzed magad egy harmonikus borszimfónia levezénylésére?

- Igen, hiszen valamikor a nagy zeneszerzők is kiváló karmesterek voltak. Itt van a Vörösmarty Cuvée, ami az Egri Csillag Velencei-tavi megfelelője lenne szándékunk szerint. A mi pincénk már készített ilyet, más még nem. Szeretném, ha a nagy és a kistermelőkben tudatosulna, hogy azonos fajtákból ki, ki a maga szájízének és alkotói szabadságának megfelelően készítené el a Vörösmarty Cuvée-t. Amit le is védetnénk később.

- Mi lesz az első, és legfontosabb ténykedésed elnökként?

- Az, hogy megismerje mindenki a borászati ars poeticámat, ezért gyorsan szeretném ezt mindenkivel megosztani. Az 5 évem alatt el kell érnünk, hogy a Vörösmarty Cuvée általánosan jelen legyen a régió minden borászának a palettáján. De nagyon fontosnak tartom, hogy növekedjen a borfogyasztás a régióban, és az itteni borászok termékei ott legyenek a vendéglátóhelyek asztalain, és azokat meg lehessen kóstolni, vásárolni!

3velenve.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513825440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása