Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Az óvott Mád, a kultúrtáj, és a borok felelőssége

2018. április 12. 18:50 - Silye Sándor

Jó régen volt, de még sokáig foglalkozunk majd a fehérvári nagy bormustrákkal. Most például azt a fiatal srácot mutatom be, aki a harmadik mustrán számomra feltűnést keltett kiváló boraival. Az ifjú ember a mádi Ferdinánd pincét képviselte, és a feltűnés oka: olyan remek borokkal lepett meg, amelyek bármelyik Tokaj környéki pince kiválóságainak a partnere lehet. Bihari Ákos Ferdinánd a Ferdinánd pince létrehozója. Ákos Ferdinánd jelenleg nem nagy területen (még…), 5, 4 hektáron termeli szőlőit, és ezekből készíti borait. Ebből 2 hektáron még nem terem semmi, fél hektár pedig a magyar ugar része. Padi-hegy, Szent Tamás, Kis-hegy, Gyötrik dűlőben mit gyötri, élvezettel végzi munkáját. A pince onnan kapta a nevét, hogy Ákos nagyapját Rácz Ferdinándnak hívták, tőle kapta a pincéjét, a házát, a szőlőt. De a dédpapi, sőt, az ifjú Ákos (Ferdinánd) fia is Ferdinánd.  Ja, így könnyű!

ferdinand.jpg

- Gyerekkoromban utáltam a szőlőben dolgozni. Mindig régész akartam lenni, igaz, amit most csinálok, az sincs messze a régészettől. Ha valaki eljön hozzám borkóstolóra, láthatja, hogy az asztalok tele vannak cserépedényekkel, és mindenféle régészeti leletekkel, kőzetekkel, ásványokkal. A szőlőben is megtaláltam önmagamat, ráadásul a borászat jó eszköze az önkifejezésnek, hiszen az ember meg tudja mutatni a stílusán át önmagát. Jellemzően a furmintokkal dolgozom, amely nagyon nehéz szőlőfajta. Nem univerzálható, minden évben más arcát mutatja meg, sőt, dűlőnként is teljesen eltérő. Van kevés hárslevelűm, az új ültetésben lesz kabar is, de ez csak 2020 körül válik termővé. A legrégebbi ültetésű szőlőt 1963-ben telepítette a nagyapám. Mellette ott van kontrasztként az az 1 hektár, amelyen idén lesz bor először. A Szent Tamás izgalmas terület, ahol zamatos, jó ízű szőlőkből készülhetnek a szép borok.

Az ifjú levegőt vett, ezért álnokul gyorsan kíváncsiskodtam: adott a természet, a technológia, és a borász. Számomra az a nagy kérdés, a három „alapanyagból” ki is ő? Mit tud hozzátenni a természethez, hogyan használja a technológiát, hogy a Ferdinánd bor tényleg Ferdinánd bor legyen?

- Attól, hogy próbálok egyedi stílust adni neki. A borász olyan bort készít, amit szeret, és ezt a vásárló felé is megmutatja. Hivatásos szőlész, borász mérnök vagyok, sokfelé megfordultam mindkét minőségemben, igyekeztem hasznos tapasztalatokat gyűjteni. Ezt követően eldöntöttem, hogy saját magam alakítom a boraimat. A családunkban – mint már szó volt róla – nagy hagyományai vannak a borkészítésnek. A felmenőim 1563 óta mádiak, egy követ nem tudnék eldobni úgy, hogy ne egy rokonomat találjam fejbe. Úgy vélem: a borászat nem csupán hivatás, hanem komoly felelősség is, hiszen egy remek kultúrtájat kaptunk örökül, és ezt óvnunk, védenünk, fejlesztenünk kell.

Végül: Tokaj, aszú. Ez „csak”egy édes bor, vagy…?

- Ha az édes bor csak az édességről szól, az már régen rossz. Az édesség e borokban csak egy plusz fűszer. Nem ez, hanem a tartalom a lényeg, a botrytis, az alkohol és a sav harmóniája.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3313830766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása