Csákberény a hely, ahogy hegyek között, völgyek között zakatol a borász, és a keze munkája nyomán szép és egészséges szőlő terem, amiből a pince mélyén szép borok készülnek. Eme hely egyik kiváló borásza, Sáfrán András és fia, jr. András. A pincészetük volt nemrég a székesfehérvári Borok Pincéje rendezvényének a vendége.
Mivel Andrásról már sokszor írtunk, fia pedig a világ másik végén táncolt, ezért a jelenlévőket kérdeztük a borokról.
Elsőként Hegedüs György, mint borász vall a másik borász nedűiről.
- A rozéjuk jó fajtaélesztő használatával, kevés széndioxiddal készített kiváló termék. A technológiának fontos része az élesztő használata, vannak, akik használják, vannak, akik nem. Ezt a bort két rizling követte, olasz és rajnai. Az olaszrizling érdekes izvilágot jelentett, a móri és az Etyek-budai borvidék között korábban csata volt a rizlingek között, aki itt készítette bármelyiket, fel sem ismerte azt, ami amott termett. Az előző évjárat generosája jobban ízlett, mint a mostani, erre rányomta a bélyegét a technológia. A sárgamuskotálynak szép illata volt, kellemes száraz bor, kicsi cukorérzettel.
Újfajta bort is megismerhettünk a kísérletező kedvű Sáfrán Andrástól, a trillát.
- A pozsonyi fehér és a sárgamuskotály keresztezőséből készült, kevés helyen terjedt még el, nálunk is kísérleti állapotban van. Szerencsére eddig mindkét kalandom bejött, a generosa és a trilla is. Lesz majd újabb bor három év múlva, az Alba fajta, a fehér cabernet… - mondta.
A hölgyek szószólója akkor és ott Nagypál Beáta volt, a borklub egyik törzstagja.
- A kóstolt borok közül a generosa volt a legjobb, a második helyet a sauvignon blanc érte el, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a sárgamuskotály került. Utánuk a sorrend: rajnai rizling, trilla, rozé és olaszrizling. A testes, karakteres, érdekes íz világú borokat, főleg a vöröseket és a rozékat kedvelem, de persze nem voltam csalódott ezen az estén sem. A generosa kellemes illat és íz világa miatt tetszett, az olasz pedig azért nem, mert keserűnek éreztem, s az ilyeneket nem kedvelem.
Raffai Tamás pálinkafőző mester, de nincs ellenére a finom borok kóstolása.
- A kékfrankos, merlot rozéban a kékfrankos dominált, hagymahéj színnel, ízében savhangsúllyal. Az olasz a fajtára jellemző sárgás, zöld színű bor volt, nagyon frissen mutatta magát, ezért a kén felfedezhető volt benne, még alakulnia kell, de szép jövő vár rá. A rajnai kicsivel előrébb tart, jobb volt az összhatása, túl friss, kevés savval. A sauvignon kellemes, szénás illattal lepett meg, enyhén kesernyés, gyógyfüves ízzel, és bár ez 2017-es termék, de már kész bor. Ugyanazt tudom elmondani a generósáról, a savhatása jó, a szárazpróba a kiválóságáról árulkodott. A sárgamuskotálynak hamar felismerhető az illata, de ugyanolyan gyorsan el is tűnt. Telt ízű, jó összhatásról beszélhetek. A záró tétel, a trilla illata és zamata nehezen nyílt ki, de utána nagyon kellemes trópusi gyümölcsös illatot, kellemes ízt mutatott.
Dr. Takács András zárta a sort, aki ősidők óta tagja a klubnak.
- A generosa jelentette a csúcsot. Azért, mert a móri borvidék zászló borát, az ezerjót emeli magasabb értékre. Nincs benne savasság, ásványosság, férfias macsó íz világ, illetve mindez finomítva jelenik meg. Csúcsbor. A sauvignon blanc ízlett, mert nem az újvilági ízek jellemezték, tetszett a sárgamuskotály is, a fiatalokat a bort kedvelőkké teheti. A trillával nem tudok mit kezdeni, várjunk még vele néhány évet. A rozé ropogós volt, nem kaliforniai pancs.
Így érezték, ezt mondták a megkérdezettek. Aki nem hiszi, kóstoljon utána!