Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Kovács Antal, az örökös magyar bajnok sommelier, a siller és a lecsó

2017. szeptember 13. 15:05 - Silye Sándor

kovacs_antal_1.jpgKovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, pályáját a rendszerváltás idejében, 1989-ben kezdte. Végigjárta a vendéglátás szamárlétráját, és közben mindent megtanult a borról, amit csak lehet! Ő volt az első olyan sommelier, aki Magyarországon háromszor is (1994,1995,1997) elnyerte a magyar bajnoki címet a sommelierek versenyében, és ezzel elsőként lett örökös magyar bajnok. Velencén találkoztunk, naná, hogy boros rendezvényen. Beszélgettünk, és ha már ezt tettük, azzal kezdtem, hogy meglátása szerint a magyar kultúrában az étel és a bor mennyire jár kéz a kézben a gasztronómia kategóriáján belül.

- Egyre jobban, bár régebben ez még a mainál is jobb volt. A régi idők alatt a II. világháború előtti időkre gondolok. Igaz, akkor még nem foglalkoztak azzal tudományosan, hogy melyik borhoz milyen étel illik, de voltak arra mutató jelek, hogy foglalkoztak e kérdéssel. Sőt, a XVI. századbeli, Tokaj vidéki szakácskönyvben olvashattam, hogy nagyon sok gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, mézet használtak az ételek elkészítéséhez, és ez nem volt véletlen, mert az édes borok nagyon jó kísérői az ilyen ételeknek. Régen a bor, mint élelmiszer jelent meg az asztalon, része volt a mindennapoknak. Később, a szocialista időben nem erre volt kiélezve a bor kérdése, akkor más volt az irányvonal. Bizonyos bor típusokat ajánlottak bizonyos étel típusokhoz, ha jó volt, ha nem. Leírták a szabályokat, és foggal, körömmel ahhoz kellett ragaszkodni. Szerencsére a rendszerváltás óta sokkal tudatosabban foglalkoznak a bor, étel témájával a gasztronómia szakemberei, képezik magukat, és magas színvonalra jutottak jó néhányan. Tudjuk, milyen ételhez milyen bort fogyasszunk, mire kell figyelni ezek társítása során, és miképpen valósulhat meg ezek harmóniája.

anti-1.jpg

Tudjuk: voltak alapvető törvényszerűségek, mely szerint a vörös húshoz vörös, fehér húshoz fehér bor dukál. Na, ez az ami mára már megdőlt... Antal szerint is?

- Meg bizony, sőt, első számú szabállyá vált, hogy nem a hús színe a döntő! Sokkal lényegesebb az étel elkészítésének a módja, a fűszerezés, a mártás, a köret karaktere. Ezek alapvetően meghatározzák, hogy milyen ételhez milyen színű bort válasszunk. Így előfordulhat, hogy egy csirke alapú ételhez könnyű vörös bort társítunk, vagy egy főtt marhához testes, alkoholos fehér bort ajánlunk, de a narancsos kacsához jól dukálhat a kései szüretelésű édes bor. Ha azt mondja, és ha most kimondta, akkor bizony igaza van, a hízott kacsa, vagy libamájhoz tokaji aszút lehet kínálni. A szocializmus idejében kőbe vésett (rossz) szabályok szerencsére már nem léteznek. Ami pedig az egyik kedvenc párosításomat illeti: a siller borhoz - amit sajnos kevesen ismernek, pedig nagyon is magyar, és szerintem sokkal jobb, mint a rozé - példaértékű lehet a lecsó. Ami szintén magyar sajátosság.

Beszélgettünk még a dugó, vagy csavaros zár kérdéséről is. Antal hallhatóan az utóbbi mellett foglalt állást. De ez legyen majd egy másik írás témája!  

kovacs_antal_2.jpg  

 

Szólj hozzá!

A királynő szerint szükség van a borokat népszerűsítő rendezvényekre

2017. augusztus 18. 18:20 - Silye Sándor

Álmodj, királylány! Például arról, hogy a lányból királynő lesz. Magyarországon? Igen! Például borkirálynő. Ismerjék meg a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend aktuális királynőjét, Holczheim Annát.

- Már korábban, 2015-ben részt vettem a borlovagrend néhány rendezvényén, majd egy év múlva még több alkalommal ténykedtem náluk. Aztán jött a borkirálynő választás, előbb nagy levegőt vettem, majd az elhatározást tett követte, és jelentkeztem. Kicsit féltem, mert most fejeztem be az egyetemet Keszthelyen, a szőlész, borász szakon, így újnak számítok még.

holcheim_anna.jpg

Mi volt az előzménye az elhatározásnak, hiszen nem minden 18 éves, érettségizett lány rohan Keszthelyre, a szőlész, borász szakra.

- A papámnak, Montskó Lajosnak van egy kisebb szőlőbirtoka, a szüreteken mindig ott voltam, tapasztalatokat gyűjtöttem. Balatonberényben szőlőt telepítettünk, és ez is segített a továbbtanulást illetően, nem kellett sokat gondolkoznom, merre vegyem az irányt.  

Mit szeretne elérni Anna (bor)királynői uralkodása alatt? Mit gondol, mit kell tennie a borlovagrenden és azon kívül a bor népszerűsítése érekében?

holczheim_anna1.jpg- Leginkább azt, hogy segítsem a Székesfehérváron és annak környékén termett borok megismertetését. Fontos, hogy jó kapcsolatokat építsek ki itt és a környéken a bort készítő emberek, a borok, és annak fogyasztói között. Sok dolog vár rám, ránk e tevékenységet illetően. Meg kell teremteni a hagyományait a boros rendezvényeknek, mert ezek sokat segíthetnek a céljaink elérésében. Vannak kiváló pincészeteink, csak össze kell hozni, és össze fogásra kell biztatni őket. Sajnos a jó PR, és a jó marketing még hiánycikk e vidéken.

Kikerülhetetlen a kérdés: melyek Anna királynő kedvenc borfajtái?

- Alapvetően a száraz borok a kedvenceim. Télen a vörösborok, nyáron inkább a fehérek a kedvencek. A furmint az első az egyenlők között.

Mit kell tennie Annának, annak érdekében, hogy minden ember számára nyilvánvaló legyen: a gasztronómia és a bor elválaszthatatlan egymástól. És ugye, azt is illik tudni, hogy a borhoz milyen ételek valók, illetve milyen ételhez milyen bort válasszunk?

- Nagyon lényeges, annak ismerete, hogy melyik bor, mennyiben segíti fokozni az étel élvezhetőségét, illetve melyik étel segít érvényesíteni a bor különleges ízeit?

Végül: mire lesz büszke a királynő, ha lejár uralkodása, hogy lám, ezt és ezt sikerült elérnem!

holczheim_2.jpg

- Akkor búcsúzok örömmel, ha sikerül rendszeressé tenni azokat  a rendezvényeket, amelyek a mindennapi kategóriába sorolhatók, és segítik a bort készítő, az azt fogyasztó embert. Azt szeretném elérni, hogy emberivé váljon a borral való foglalkozás, a bor ismerete. Hogy mindenki tudja, a kedvenc furmintomhoz valami könnyű, nyári étel dukál, esetleg valamilyen saláta...     

Szólj hozzá!

Harcsapaprikás túrós csuszával egy kicsit másképpen

2017. augusztus 03. 15:03 - Silye Sándor

logo.pngMiután egy nehéz horgászkaland után kifogom a harcsát, gondosan előkészítem, kifilézem. Pecabot hiányában egyszerűbb, ha megveszem a halasnál, és ha úgy alakul, még filézni sem kell. Ez persze nélkülöz minden horgász romantikát, de legalább biztos fogás.

Ha megvan az alapanyag, a harcsát 1,5 centiméteres kockákra vágom . A vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot és a tv paprikát egészen apróra aprítom, miközben kortyolgatom a finom és üde chardonnayt. (Nádas pince, Etyek. Ja, még csak ityok) A művelet kellő összpontosítást igényel, mert ha több a kortyintás, mint a vágás, annak bizony igen rossz vége lehet. És a kaja sem biztos, hogy sikerül...

nadas_chardonnay.png

De ha rendben a mérték, akkor pörköltalapot készítek: a kockázott szalonnát megpirítom az edényben, beleteszem a vörös és fokhagymát, aranysárgára pirítom, ezután hozzá adom a tv paprikát, majd a végén beleteszem a paradicsomot. Ne sajnáljuk eme finom piros húsú zöldséget, ettől lesz elegendő leve, ami azért fontos, mert vizet nem használunk, legfeljebb pár csepp bort. (A mit, mikor, mennyit és hova kérdést lásd fentebb!) Pirospaprikával és őrölt köménnyel meghintem, sózom, borsozom, beleteszem a halat, majd lassú tűzön fedő alatt készre párolom.

harcsamoussze.JPG

Ha megpuhult, és kész a hal, belekeverem a tejfölt, szükség esetén habarom. A harcsapaprikás felét botmixerrel pépesítem. A felkockázott húsos szalonnát serpenyőben ropogósra sütöm. Kifőzöm a csuszatésztát, hideg vízzel átmosom, hogy ne tapadjon össze és egy kanál szalonnazsírral átforgatom. A tésztához hozzáadom a pépesített harcsát, a paprikás harcsát és a túrót.

harcsapaprikasmouse.JPG180 fokos sütőben 10 percig sütöm.

Amikor megsült, nagyobb pogácsaformába tömöm a tésztát, kiütöm a tányérra és a tetejére helyezek egy kis tejfölt, friss túrót, a szalonna darabokat, a halat, valamint a tetszés szerinti díszítést.

Ha még maradt a borból – ha nem, újabb palackot kell felbontani – azzal szolgálom fel az ételt.

Ja, és jó étvágyat kívánok!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Zsirai pincészet: Tokaj, és Somló, Villány, édes és száraz borok

2017. augusztus 02. 20:18 - Silye Sándor

Ebben az évben többször is találkozhattam a Zsirai pincészet képviselőjével, illetve termékeivel. Székesfehérváron a II. Nagy Fehérvári Bormustrán, a fővárosban a Nagy Tokaji Kóstolón. Érdekes pincészet a Zsirai, hiszen megtalálhatók Tokajban, Somlón és Villányban is, és bizony ez a három terület egymástól kissé eltérőnek mondható. Tokaj esetében a lágy, krémes édes borok a jellemzőek, főként az édes élet képviseletében. De vannak száraz termékeik is, mindkettőre viszonylag jó savak jellemzőek. Somló? Arról mindenkinek a nagy savak ugranak be, illetve a „nászéjszaka bora” jelző. Ami persze az ifjú élet sava, borsa... Csanaky Máté értékesítési vezetőt arról faggattam beszélgetésünk nyitányaként, hogy miként fér meg munkáikban eme ellentmondás?

zsirai_pince1.jpg

- Jól. Hiszen mindkét borvidék alapvetően a fehér borairól ismert. Itt is, ott is a vulkanikus talaj a jellemző. Mádon van a pincénk és a szőlőnk a tokaji borvidéken, ahol vulkanikus a talaj, míg Somlón főként a bazalt a meghatározó. A boraink a testes, zömök, jó savval rendelkező jellegről ismertek.

Kérdeztem Mátét, ismeretei szerint a borász lelke hogy fér meg e – szerintem változatlanul – kettősséggel?

- Több borásszal dolgozunk, Zsirai Kata fogja össze őket, felügyeli a munkájukat. Nehéz egyszerre több gyereket szeretni, de persze megpróbáljuk... Természetesen mindegyik gyerekünk kedves, nem teszünk különbséget közöttük. Mi elsősorban tokaji pincészetnek nevezzük magunkat, amit indokolnak a méretbeli különbségek, hiszen a somlóinak a tízszerese a mádi területünk, ott 15, Somlón 1,5 hektáron dolgozunk, míg Villányban 2 hektár szőlőnk van.

zsirai_pince4.jpg

Vajon Tokaj édessége és szárazsága közelebb áll a Zsirai csapathoz, mint Somló jellegzetessége?

- Tény: Tokaj az aszú miatt ismert, „világhírű”, ezt nem is szabad megkérdőjelezni, mert az aszú a világ legjobb természetes édes bora. A pincészetünk már 2008-ban készített száraz furmintot, és azóta folyamatosan tesszük ezt. Tokaj a száraz borok világában is kiváló, de az aszú mindig is sarokpont lesz, mert ezt a minőséget csak itt lehet produkálni. Somlóra a sósság jellemző, e borokban a fémes ízjegyek is megtalálhatók. Tokaj esetében a háttérben megbújik az ásványosság, nem annyira erőteljes, mint Somlón.

Lássuk, Máténak melyik a kedvenc bora, és mivel „etet” meg bennünket ehhez?

zsirai_pince_3.jpg

- Számomra a no. 1 bor a száraz furmint. Otthon rendre kísérletezek az ételekkel, más kell a nagyobb savú italhoz, és más a kis maradék cukorral rendelkező pikánsabb borhoz.  A fűszeresség jól harmonizál a savhoz, az alapfurmint egy krémes, húsos étellel remekül „muzsikál” az ember szájában, de jól megállja a helyét a gombás ételekkel is.

Szólj hozzá!

Pannonhalma, a Cseri pince, a Rajnai rizling és a grillezett szárnyasok

2017. július 28. 14:15 - Silye Sándor

Ismerjék meg az I. Fehérvári Borfesztivál egyik résztvevőjét, a pannonhalmi borvidékről jövő Cseri pincészetet. Akikkel már a II. Nagy Bormustrán is találkozhattak. A pannonhalmi borvidék jó adottságokkal rendelkezik, és a szép borok a tárgyiasult termékei. De mégsem annyira ismert ez a vidék, mint azt megérdemelné...

cseri_pince_1.jpg

- Kilenc és félhektárnyi területen dolgozunk, fiatal borászat a mienk, 2012-ben készült az első évjáratunk. Korábban 6 évig dolgoztam az Apátság és felet a Konyári pincészetnél. Kizárólag palackos borokat készítünk, hétfajta bort tudunk kínálni, négy fehéret és három vöröset. Rajnai, Tramini, Sauvignon és Pinot Blanc a fehér, míg a Merlot, Cabernet, és Kékfrankos a vörös fajtánk - mondta.

Jó iskolája lehetett Cseri Norbertnek, mert az Apátság és a Konyári pince borai kiválóak és ismertek. Mit tanult meg ott Norbert: mit és hogyan kell csinálni, vagy azt, hogy mit és hogyan nem kell csinálni...?

- Mindkét hely nagyon jó iskola volt a számomra, sok tudást merítettem. Az Apátság pincéjének a borvidékhez hasonlóan én is sokat köszönhetek. Az Apátság emelte ki a borvidéket az ismeretlenségből, méltónak kell lennünk ahhoz a névhez, amit Pannonhalma képvisel.

cseri_3.jpg

Pannonhalma tényleg jó. De kérdés, Ausztria közelsége mennyire meghatározó a számukra, a Zöldveltelinik, a Blauburgerek és más ottani fajták mennyire lehetnek ellenfelek?

- A kihívás szempontjából sokkal nagyobb hatással van az osztrák bor a soproni borvidékre. Nekünk inkább arra kell figyelnünk, hogy az ausztriai borfogyasztókat próbáljuk Magyarországra hozni. Tudunk olyan borokat készíteni, mint ők, sőt, esetenként még túl is tudunk rajtuk lépni. Sok munkát kíván ez tőlünk, a technológiát folyamatosan fejlesztenünk kell, de nem reménytelen ennek a megvalósítása!

Kértem Norbit, mutassa be Pannonhalmát, a terroirt, az ottani tudnivalókat.

- A környék erősségét a rizlingek jelentik, elsősorban a Rajnai. Jelentős hányadot képviselnek nálunk a könnyed, illatos fajták, de lényegesek a kékszőlők is a környékünkön.

Tudom, hogy Cseri Norbert a reduktív technológia híve. Ami a fehér borok esetében érthető. De vajon kacsintgat a hordós érlelés irányába, netán megfordult a fejében a battonage használata, a bor feldolgozása a finom seprőn történő forgatással?

- Természetesen a hordónak is szerepe van az esetünkben. Ötszáz literes hordóban erjesztünk és érlelünk fehér válogatásokat, de ez elsősorban évjárat függő.

Norberttől is kértem, amit néha másoktól: nevezze meg a pince zászlós borát, és ajánljon ahhoz valami finom ételt.

 Legyen a kedvenc a sokarcú Rajnai rizling. Ehhez technológiától függően fogyaszthatunk a salátáktól kezdve a könnyebb szárnyas húsoktól sok mindent. A fűszerezés legyen minimális, főleg a grillen készített szárnyasokra hívom fel a figyelmet, mert jól összesimulnak a Rajnaival.

cseri_pince_2.jpg

Szólj hozzá!

IDESÜSS: a nagy téli bormustra után itt az első nyári borfesztivál

2017. július 28. 13:39 - Silye Sándor

A januári II. Nagy Fehérvári Bormustra után következik az augusztusi I. Fehérvári Borfesztivál, így elmondhatjuk: Székesfehérváron Fáncsi Viktóriának (is) köszönhetően télen, nyáron sláger a jó bor. A téli buli remekül sikerült, sokan voltak kínálók, még többen a kínáltak, folyt a hegy leve, volt ott étel, ital, mi szem, szájnak ingere. A Szent István Művelődéi Központ helyét most a Bartók Béla tér veszi át, augusztus 7 és 9 között. Viktória kettő, vagy inkább egy napos fesztivált szeretett volna, de mivel akkor lesz a Jazz fesztivál is, ráadásul az egyik helyszín a tér, ezért a város azt kérte, legyen a borok fesztiválja 3 napos, és a két jó buli karöltve szerezzen örömöt a polgároknak.

fancsi_v.jpg

- Nagy levegőt kellett venni ahhoz, hogy belevágjak, mert a januári bormustrához képest ez jóval nagyobb léptékű borünnep. Szerettem volna, ha több Fejér megyei borász lesz jelen, mivel a móri és etyeki fesztivált leszámítva kevés helyen lehetnek ott a megye kiválóságai. Ráadásul így a fehérváriak is jobban megismerhetik e két borvidék borait. A közösségi médiában tapasztalt reakciók alapján azt remélem, hogy az első fesztivál megfelelő néző- és vendégszámmal zár, a rendezvény tetszik majd az ittenieknek, és hagyományt teremthetünk. Hiszem, jól járnak a bort kedvelők és a borászok is – mondta Fáncsi Viktória.

Kíváncsi voltam arra: a borászok mit szóltak a három napos rendezvényhez? Ott lesznek végig, vagy váltogatják egymást?

- Itt lesznek végig, csupán a két pannonhalmi, a Cseri és Babarczi pincészet vezetői váltják egymást, de a boraikat három napon át lehet kóstolni. Mivel ez a fesztivál az első, az önkormányzat illetékesei baráti árat kértek a faházak használatáért, köszönet érte. Székesfehérvár 100 ezres város, új dologba vágunk bele, el kell indulni, örömmel jött mindenki, nem kellett sokat győzködni a felkérteket.

molnar_borhaz.jpg

Jöjjön hát a lényeg: kiket láthatnak, hallhatnak, „kóstolhatnak” meg a nemes nedűk kedvelői augusztus 7-9 között?

- A névsor a jelenlegi állapotot tükrözi, mert az a kezdésig változhat, bővülhet. Az Etyek-budai borvidékről a Vabrik pincészet, az L. Simon pincészet, a Csóbor pincészet, Mórról a Molnár Borház, a Geszler pince, a Friday Winery, a Szabadkai pincészet, a Sáfrán pincészet jön, Pannonhalmáról a már említett Babarczi és Cseri pincészet, Badacsonyból a Borbély pince, a Zelna borászat Balatonfüred-Csopakról képviselteti magát, a Polgár pince Villányból, Áts Károly Tokajból, Balla Géza Erdélyből érkezik. Lesz egy kiállítónk, aki nem borász, hanem szőlőmaglisztet és olajat készít, ki lehet próbálni a termékeit. 

Tudjuk: a jó bornak nem kell cégér. Hisszük: e rendezvények sem. Ha már a jó bor jelenti a tartalmat...
balla_geza.jpg

Szólj hozzá!

Két arany, öt ezüstmedál Fejér borászainak a VinAgora borversenyről

2017. július 13. 10:35 - Silye Sándor

Június közepén rendezték meg az egyik legnagyobb hazai és egyben nemzetközi borversenyt, a VinAgora nevű megmérettetést. Ebben az esztendőben 556 bor versengett, melyek közül 420 magyar termék volt található. Külföldről Spanyolország 35 borral volt jelen, az övék volt a legnagyobb számú tételsor. A nevezett borok 31,47 százaléka érdemelt medált a bírálóbizottságtól. Összesen 6 nagy arany, 88 arany, és 81 ezüstérem talált gazdára. 

l_simon_boraszat_0_53825400_1417720117.jpg

Fejér megye borászai sikerrel szerepeltek, 2 arany, és 5 ezüstérmet nyertek. L. Simon László Bölömbika fantázia nevű 2016-os Irsai Olivér bora aranyérmet, a Rozsdás Csuk fantázia nevű 2016-os Kékfrankos Rozéja ezüstérmet kapott. A Székesfehérváron élő, de a szőlőit a Balaton mellett feldolgozó Feind Péter Shiraz bora aranyérmes, míg a Sauvignon Blanc-ja ezüstérmes lett. Szintén ezüstnek örülhetett az Anonym Pince Etyek Frazír, az Etyeki Kúria Pláne Frizzante White, a Móri Borház Móri Prémium Zenit terméke.

peter_feind.jpg

Szólj hozzá!

A gasztrokultúra és a 21. század

2017. július 10. 11:46 - Silye Sándor

A csákberényi borverseny résztvevői különös élményben részesülhettek. A borok viadala után egy új stílusú budai étterem séfje és tulajdonosa főzött a számukra akkor és ott.

Pethő Balázs tulajdonos-konyhafőnök „séfbisztrónak" tekinti munkahelyét. Az itthon még nem túl elterjedt modell lényege, hogy a csúcsgasztronómiában használt minőségi alapanyagokból, olcsóbb árfekvésben kínáljon színvonalas ételeket. Pethő az első magyar séf, akinek két különböző konyhája is megkapta a kiváló ár-érték arányt jelző Big Gourmand elismerést a Michelin Guide ítészeitől.

peto_balazs.jpg

A magyar konyha a forradalmát éli. Kérdeztem Balázst: szerinte mi kell ahhoz, hogy a mindennapi rántott hústól eljussunk azokhoz a fogásokhoz, amelyek a jövőt jelenthetik?

- A rántott hússal nincs semmi baj, a gond az, ha rossz minőségű húsból készítik. A jó alapanyag felkutatása, beszerzése sok munkával, idővel jár, és a többség sajnálja ráfordítani az időt eme alapvető feladatra - mondta.

- Sertés és sertés között nagy különbség lehet?

- Hogyne! Fontos, hogy természetközeli anyagokat használjunk. A magyar adottságok csodálatosak, akár a húsokat, akár a zöldségeket, akár a gyümölcsöket tekintve. A tyúk, amit most ettünk, innen, a tanyáról kapott szabad tartású tyúk volt.

- Az éttermekben van a hiba, mert túl magasra teszik a mércét, vagy a magyar mezőgazdaság teszi azt túl alacsonyra?

- Nagyon kevés organikus, profin felépített kert van még nálunk, ahol sokfajta zöldség található, idényjelleggel. Figyelni kellene arra, hogy mit ad a természet, mit ad az idény, és annak megfelelően kell változtatni az étlapot. Én így teszem.

- A bisztró kultúra azt jelenti Magyarországon, hogy nagyítóval kereshetjük az ételt a tányéron... Ez ennél azért ez sokkal több, ugye?

- Vannak ilyen utak, de ez vakvágány. Sajnos, a vendéglátásban sokszor a felügyelőknek főznek, a rendszereknek akarnak megfelelni, irányvonalakat követnek, nem saját magukat adják, és nem saját maguknak, nem csupán a vendégeknek főznek. Pedig a vendéglátás nem a díjakról szól, hanem arról, hogy az éttermekben jó ételt kapjanak az emberek. A mi felelősségünk, hogy bővítsük, gazdagítsuk a gasztrokultúrát jó ár, érték arányban, de a változás lassú folyamat. A főzés intim dolog, komoly felelősséggel. Szerencsés helyzetben vagyok, mert 11 éve saját éttermem van, ahol a stílusom a meghatározó.

- Csákberényben van a házad, hogy kerültél ide?

- Szeretem a vidéket. Budán születtem, nőttem fel, de egyre nehezebben viselem a főváros forgatagát. Kerestük a helyünket, ahol élni tudunk, térkép szerint haladtunk, amikor eljutottunk a Vértesbe. Ez a környék valósággal beszippantott bennünket. Tervezem, hogy éttermem lesz a környéken, ahol bele tudok simulni a természetbe. Mert ez lehet a gasztronómia csúcsa!

peto_balazs_1.jpg

Szólj hozzá!

Csóbor rozé, és a Nagydíj - nagy siker!

2017. július 06. 15:37 - Silye Sándor

Már korábban beszámoltam arról, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által rendezett országos borversenyen Fejér borászai sikeresen szerepeltek, 6 aranyérmet és 12 ezüstérmet szereztek. Azt is megírtam akkor, hogy az agárdi Csóbor Jenő által vezetett pincészet 2 aranyérmet nyert, a 2007-es Cabernet Sauvignonnal és a Kékfrankos rozéval.

csobor_j.jpgA díjátadó ünnepségen az is kiderült, hogy a rozéja a legmagasabb pontszámot kapta, ezzel övé lett e hon legjobb rozé bora, amit Nagydíjjal értékeltek. Ráadásul a több mint 600 versengő bor között a teljes ranglistában a 13. helyet érték el a rozéjukkal. Csóborék korábban a minden év december 6.-án megrendezett rozé országos versenyen két alkalommal győztek,  míg többször „csak” aranyérmet kaptak. Sikereikre a mostani Nagydíj tette fel a koronát, ez is jelzi, hogy ebben a borfajtában ők a legjobbak egyike e honban.
- Nem tudom eldönteni, hogy bor ügyben vannak véletlenek, vagy nincsenek? Az talán nem lehet véletlen, hogy kétszer már nyertünk az országos rozébor versenyen, meg most is a legjobbak lettünk. Azt gondolom, ez nem múlhat a véletlenen. Törekszünk arra, hogy betartsuk a technológiai fegyelmet, megvan a minőségi borkészítéshez szükséges összes eszközünk, nagyon gondosan választjuk meg a szüret időpontját, ami a rozéknál különösen fontos. El kell találni az erjesztési hőmérsékletet, az élesztő típusát. Utóbbival már évek óta kísérletezünk, úgy tűnik, most megtaláltuk. Csoda nincs, a pontos, a nagy odafigyeléssel végzett munka a döntő – mondta Csóbor Jenő.

csobor_j_1.jpgAkit arra kértem, meséljen a 2007-es Cabernet Sauvignon aranyérmes vörösboráról is.
- A jó évjáratú borokból minden évben valamennyit felrakunk a polcra, amelyeket időnként megkóstolunk. A 2007-es Cabernet jónak találtuk, gondolkoztunk, indítsuk a versenyen, vagy sem, mivel a mienk nem jellemzően vörösboros vidék. Végül a család úgy döntött, indítjuk, és láss csodát, aranyérmes lett! Minden évben jobbak vagyunk, fejlődik a tudásunk, de ehhez kell az évek tapasztalata.

Szólj hozzá!

A Velencei tó csodái, a hegy déli dűlői és azok a fantasztikus borok

2017. július 04. 14:14 - Silye Sándor

Lics Balázs pesti gyerek volt. Lehetett volna igazi pesti csibész, és bár nem volt ma született bárány, de mégis jó kisfiú volt. És mit sem változott az óta. Céltudatos felnőtté lett, aki nagy célokat tűz ki maga elé, és rendre eléri azokat. Élete szüleinek is köszönhetően sima aszfaltúton haladt. Az édesapjától kapott indíttatásnak köszönhetően megszerette a szőlőt, nem volt nehéz a választás hát, erről akart tanulni az érettségi után. Az csak hab volt a tortán, hogy mindezt Kaliforniában tehette az egyetemen. Ott ismerkedett meg Joslynnal, aki az óta a felesége lett. Igaz, nem sokon múlt. Mert: ha New Yorkban az Ikertornyokat egy nappal korábban támadják meg, akkor... Akkor Joslyn nem jött volna Magyarországra. Ugyanis Balázs 2001. szeptember 9.-én szállt repülőre, Joslyn 10.-én, és egy nappal később történt az emlékezetes New Yorki-i tragédia, a World Trade Center elleni támadás, majd az  amerikai repülőterek lezárása. De úgy történt, ahogy, ma házassok, két gyerekük van, Tamás Lung és Zoé Mae.

dsc_8867.jpg

- Joslyn egész egyszerűen besétált az életembe, megfogott a talpraesettsége. Egyszer közös feladatot kaptunk, és ennek apropójából jól összejöttünk. Tény, más az élet Malajziában, ahol addig élt, és más nálunk, de gondoljunk csak bele: kitágult a világ, bárhol is élsz, megismerheted más földrészek szokásait, mindennapjait, a televízió, az internet összemossa a különböző kultúrákat. Egy év után tudtuk, életfogytig tartó kapcsolat a mienk - mondta.

Balázsék Pákozdon élnek, ott vannak a szőlőik, a csodálatos pincéjük, és ott dolgozzák fel boraikat. Legalább is egy részét. Mert Szekszárdon is van szőlőterületük, Budafokon pincéjük, borfeldolgozójuk. De a nagy szerelem azért a Velencei tó.

- Igazi gyöngyszem ez a vidék. Csodálatos adottságú a terület, a déli lankákon a Velencei-tó közelségét, a sok napsütést imádja a szőlő, a fehér és a kékszőlő gyönyörűen beérik itt.

licsi_bali.jpg

Balázsnak vannak fehér borai, de... De be akarta bizonyítani, hogy itt minden feltétel adott a jó vörösborok készítéséhez. Sőt, egy éve a Bordeaux-ban rendezett nagy nemzetközi bor megmérettetésen a pákozdi merlot  aranyérmet kapott. Tavaly a Top 100 legjobb magyar bor között a harmadik legjobb vörös bor a Tamás Válogatás lett.
Tamás fia úgy került a képbe, hogy a pincében jártában beledugta az ujját a hordóba, és amelyekre azt mondta: ez jó, abból válogatott és készített bort Balázs. De nem csupán a srác, hanem a lány is névadó lett. A Gonoszka neki köszönheti a keresztséget...

- Mondták is az iskolában, hogy miként lehet ezt az aranyos kislányt gonoszkának nevezni? De azt nem tudják, hogy itthon egészen más, mint ott. Nem gonosz, dehogy az, csak az elevensége miatt mondtam neki egyszer, hogy te kis gonoszka – mondta Joslyn a maga kedves, bájos magyarságával.

Balázs az alábbi borokat készíti: "Gonoszka" cserszegi fűszeres gyöngyöző bor, Tamás Válogatás vörös cuvee,  merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, chardonnay barrique, juhfark barrique, syrah, bikavér, cabernet sauvignon rozé.

lics_jo.jpg 

Szólj hozzá!