Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Harmadszor is mustráltunk, most is tetszett

2018. január 16. 16:29 - Silye Sándor

Megvolt a harmadik nagy bormustra Székesfehérváron. Ekkor és ott megállapíthattuk a bor nagy igazságát, hogy a jó nedűnek ugyan sosem árt a cégér, de a jó borra mindig vevők az emberek. Ezt mutatta a sokaság, jöttek, mentek, beszélgettek, kóstoltak, ettek, ittak, és nagyon jól érezték magukat a jelen lévők. Már hogyne, hiszen kiváló borászok töltögették a poharakba a finomságokat. A Holdvölgy, a Zsirai, a Ferdinánd pincészet Tokajból, a Babarczi, a Cseri borászat Pannonhalmáról, a balatoni borászok sokasága, élükön a Borbély pincészettel kellemes ízekkel leptek meg mindenkit. Tetszettek a Mátrából jött borászok, közte a Domínium Gyöngyösről (borukat kóstolva visszavágytam katonakorom helyszínére, de persze nem egyenruhában...), de a többi mellett nem véletlenül hagytam a kóstoló végére a villányi Gere Tamás és Zsolt kitűnő nedűit, a Páratlan és a Villányi Franc borokat.

iii_feh1.jpg

 A Borbély művek borai 

 És persze ott voltak a Fejér megyeiek: Mórról a Friday Winery, a Geszler, a Sáfrán pincészet, az Etyek-budai borvidékről az etyeki Kúria Etyekről, a Csóbor, L. Simon borászat Agárdról, a Vabrik pincészet Kajászóról.

Bihari Ákos Ferdinánd ifjú borász, szintén Mádról érkezett. Jó volt hallani lelkesedését, amiatt érzett örömét, hogy borász lehet. Az általa készített két furmint, a 2016-os száraz, a 2013-as félszáraz az este meglepetését jelentették, utóbbi kifejezetten jó volt.

mad.jpg

 Bihari Ákos Ferdinánd Mádról

- Eredetileg régésznek készültem, borászként is hódolok eme vágyamnak. Aki eljön hozzám, régészeti leleteket is nézegethet borkóstolás közepette. Jellemzően furmint szőlőfajtával dolgozom, ami nem univerzálható, dűlőnként és évente más, ettől különleges és érdekes. A Szent Tamás dűlőben vannak a szőlőim, nem panaszkodhatok hát. Borászként kiélhetem a vágyaimat, megmutathatom magam, mi kell ennél több? – mondta az ifjú

A Balaton környékéről, Kötcséről érkezett a Fáncsi Hegyi Pince, szintén jó borokkal. Orbán Alexandra a Ferdinándra jellemző lendülettel mesélt magukról.

fancsi_muvek.jpg

 Orbán Alexandra Kötcse, Fáncsi Hegyi Pince

- Reduktív borokat készítünk, egy tételt kivéve. Friss, gyümölcsös borok jellemzik a munkásságunkat. Persze személyfüggő, hogy a könnyebb, vagy a testesebb borok tetszenek-e? Mi úgy véljük, hogy a könnyed nedűk jobban fogyaszthatók, hiszen néhány pohárral különösebb káros hatás nélkül lehet elfogyasztani belőlük – mondta a fiatal marketinges.

A kajáról a Hatpöttyös étterem, a zenéről DJ Ernő Piaf gondoskodott, bár a tömeg zaja kissé háttérbe szorította az utóbbit.

iii_feh4.jpg

Vabrik Ferenc és Kisari Linda Fejérből

Jó buli volt, sok jó borral, sok jó emberrel.

Folyt. köv.!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Már csak 2 nap, és kezdődik a harmadik!

2018. január 11. 13:59 - Silye Sándor

Mint korábban jeleztem, szombaton, 17 órakor kezdődik a Szent István Művelődési Házban a Szent István teremben a III. Fehérvári Nagy Bormustra. Fáncsi Viktória, a szervező elmondta, a Törley pezsgő sajnos nem jön, így 25 borász több, mint 100 termékét lehet majd kóstolni, a Hatpöttyös étterem borkorcsolyáit lehet falatozni szombaton este. Lesz fehér, vörös és rozé bor, mégpedig a javából. Villány, Pannonhalma, Mátra, a Balaton, és a többi borvidék kiváló nedűit kínálják, bár kínálják azok magukat is. Geréék, Polgár Zoltán Villányból, Cseriék, Babarcziék Pannonhalmáról, és még sokan mások vonzzák majd a poharakat a palackok irányába, a palackok meg maguktól megdőlnek, hogy tölthessék tartalmukat a feléjük igyekvő poharakba. És közben szól a blues, a jazz, és dúdolhatjuk magunkban a  Fejér megyei borászok (Geszler, Sáfrán, Friday Winery Mórról, Csóbor, L. Simon, Vabrik, Etyek Kúria az Etyek-budai borvidékről) nagyszerűségének énekét. Jó buli lesz na, és mivel borban az igazság, jó lesz szembesülni az igazsággal: a jó bornál csak egy a jobb, a még annál is jobb bor. Lesz miben választani, tessék hát választani!

Figyelem! Aki jönni akar, és még nincs jegye, vásárolja meg a kezdésig a Székesfehérvári Ajándékbolt és Jegyirodában a Hiemer-házban, illetve a Bolla Travel Székesfehérvár, Rákóczi u. 2. sz. alatt található helyiségében. Mert már csak néhány darab van, így elképzelhető, hogy a helyszínen nem lehet megvásárolni a belépésre jogosítót, és akinek nem lesz, az hopp! - kint maradhat. Mindenesetre az elindulás előtt nézd(-nézzék) meg a Barrique borklub honlapján, hogy maradt e jegy?

Gyerünk hát, viszontlátásra szombaton este!

fancsi_1_1.JPG

Szólj hozzá!

Fabók Mihály, az örökös sommelier bajnok és a harmónia

2018. január 08. 11:57 - Silye Sándor

Fabók Mihály örökös magyar sommelier bajnok, 2004 és 2006 között sorozatban háromszor egymás után nyerte meg a bajnokságot. Az embereknek a sommelier szó hallatán kissé titokzatos foglalatosság ugrik be, aminek köze van a borhoz. Mi is hát a sommelier, és ki Fabók Mihály?

fabok_mihaly.jpg

- A sommelier ősi magyar foglalatosság, hajdan királyi pohárnok volt a neve. Ebből is látszik, már akkor fontos volt, hogy a legjobb ételekhez a legjobb borokat válasszák ki az asztalra. Ez ma sincs másképp, hiszen az éttermekben is a sommelier, tehát a pohárnok feladata, hogy az étterem stílusának megfelelő borokat válasszon, illetve tanácsot adjon a vendégeknek, hogy az általuk kért ételhez melyik az a bor, amit jó szívvel ajánl.

Mondom Mihálynak, a sommelier ismeri a tudományt, tudja a bor paramétereit. Ugyanakkor a sommelier szubjektív személyiség, és a tudománytól függetlenül megvan az általa kedvelt, vagy kevésbé kedvelt borok listája. Fabók Mihályban miképp él meg ez a kettősség, már, ha egyáltalán van benne ilyen?

- Nagyon fontos, hogy az éteremben nem magamnak ajánlom a borokat, hanem a vendégeknek, hiszen ők fizetnek. A vendég, és az étel stílusának megfelelő borokat kell sorba vennem, és nincs helye a saját véleményemnek, a „szeretteimnek”. Mindig vannak olyanok, akik nem azt a bort szeretnék elfogyasztani, ami ahhoz az ételhez jár, hanem a saját ízlésének megfelelőt. Meg kell ismerni a vendég ízlését, ez megtörténhet néhány mondat elhangzása után.

Kértem a bajnokot, hogy maradjunk a szubjektív embernél. Mert az ételekhez valóban ajánlható a hozzájuk illő bor a tudomány és a szubjektum alapján. Csakhogy: e tudomány is nagyobb részt a tapasztalás útján jött létre. De mi van akkor, ha ez a kettő nem találkozik egymással?

- Akkor nagyon óvatosan, nagyon udvariasan irányítani, befolyásolni kell a vendéget. És éppen ez az én munkám! Ha csak nagyon picit tudok változtatni, akkor örülök, mert tettem valamit azért, hogy jobb bort tudjak ajánlani az adott pillanatban az adott ételhez.

fabok1.jpg

Kíváncsiskodtam: Fabók Mihálynak, a sommeliernek, a szubjektív embernek milyen stílusú borok tetszenek?

- Ez egyértelmű: az adott pillanatnak, az adott évszaknak, az ételeknek, a baráti társaságnak megfelelő. Minden borban megpróbálom megkeresni a jót, ezt a legegyszerűbb asztali borok esetében is meg lehet tenni, ha az adott alkalomhoz éppen az harmonizál.

Ez igaz. De! Az ember már csak olyan, hogy amelyik bor tegnap ízlett neki, az ma nem fog, mert olyan a lelkiállapota, a hold és a csillagok állása. Ezzel az állapottal mit lehet kezdeni?

- Eddig is érintettünk olyan dolgokat, amelyek nem feltétlenül kapcsolatosak a borral, de mégis meghatározóak. Mi, emberek nem vagyunk egyformák, nem feltétlenül érvényesek a törvényszerűségek. Mindig más ízeket érzünk, más stílust fedezünk fel, ami abban a pillanatban jobban megfelel a számunkra, mint egy nappal, vagy 5 perccel korábban.

Végül kértem az örökös bajnokot, hogy ajánlja mindenkinek a kedvenc borát, és ahhoz a kedvenc ételét...  

- Épp most kóstoltam a délvidéki kadarkát, ebben a pillanatban ez a kedvenc. Ehhez pedig nagyon illik egy jó bajai halászlé.

Tessék kipróbálni!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! A III. Fehérvári Nagy Bormustra

2018. január 07. 21:07 - Silye Sándor

Január 13-án 17 órától a bor fehérvári ünnepe lesz a Szent István Művelődési Házban. Bár ez nem azonos a fehérvári borok ünnepével, de a III. Fehérvári Nagy Bormustra bizonyára emlékezetes esemény lesz a megyeszékhelyen... Mint volt az előző kettő is.

fancsi_vik.jpg

Fáncsi Viktória nagy erőket mozgósított, mozgósít a nemes nedű népszerűsítése érdekében. Ezt tette, amikor a Barrique Borklubot működtette, miként a téli bormustrák esetében is ezt teszi, de sokak emlékezhetnek még a nyári, Bartók téri nagy boros bulira, amikor a míves jazz hallgatása mellett lehetett szürcsölgetni a finom nedűket.

Most jön a III. Fehérvári Nagy Bormustra. Ez vajon mennyiben lesz másabb, mint volt az előző kettő?

- Az előzetes jegyeladások alapján nagy érdeklődés várható. Eredetileg úgy hirdettük meg a rendezvényt, hogy 20 borászat 100 bora lesz kóstolható, de akkora az érdeklődés a borászok részéről, hogy már 25 borkészítő ígérte jövetelét, de a megállapodás küszöbére léptünk a huszonhatodikkal, reménykedünk, hogy a Törley pezsgőgyár is eljön. A nyáron találkoztam egy remek gasztro DJ-vel, DJ Ernő Piaffal, aki remek zenéket varázsol az ételek és a borok mellé. Lesz bossanova, jazz, blues, és különleges hangulat. Ami a borvidékeket illeti öröm, hogy Fejér két borvidékéről, a Móri és az Etyek-budairól egyaránt lesznek borászok. Mórról a Geszler, a Friday Winery, a Sáfrán, az Etyek-budairól az Etyeki kúria, a Csóbor, a Vabrik, az L. Simon pincészet lesz jelen. Jó hír, hogy Tokajból jelentkezett, és eljön a Holdvölgy, Szekszárdról, Egerből, Sopronból nem jönnek, de így is összesen 12 borvidék mutatja meg magát, köztük egy külföldi, Érmellékről a Heit pincészet. A neves Villányból itt lesz a neves Gere Tamás és Zsolt, Polgár Zoltán és egy fiatal borász, Joó Tamás. Megismerkedhetnek a látogatók a mátrai, a balatoni borászokkal, a pannonhalmiakkal és a zalaiakkal egyaránt.

fancsi_1_2.JPG

Ha bor, akkor gasztronómia, és ha gasztronómia, akkor étel. Lesz, és ha lesz, mi lesz?

- Ezúttal is a Hatpöttyös étterem gondoskodik az ételekről. Tudják, kik lesznek a borászok, milyen borok várhatók, ezért a könnyebb halas falatoktól a vadpástétomig mindenféle különleges ételek várnak a látogatókra, ki, ki megtalálhatja a neki tetsző borkorcsolyát.

Egy kérdés maradt: mit remél Viki a harmadik nagy találkozótól, bormustrától?

- Azt, hogy a borkedvelők megtalálják a számításukat, és az immár hagyománnyá lett mustra idén jó előszobája lesz a jövő évi negyediknek...

Szólj hozzá!

Tíz „aranyos” rozé Fejérből – a Csóbor Pince különdíja

2018. január 07. 11:22 - Silye Sándor

rozek.JPG

Minden év december 6-án hagyományosan Kunszentmiklóson rendezik meg az országos rozé borversenyt. Idén sorrendben a 19. megmérettetése volt ez a hagyma, vagy pink színű boroknak. Az ország majd mindegyik borvidékéről érkeztek termékek. Fejér megyében a borászok rendre szép sikereket érnek el e viadalon. Nem volt ez másképp ebben az esztendőben sem. Az új rozék jól vizsgáztak, és e termékek még jobbak lesznek az előttünk álló hónapokban. Fejér 11 arany, 6 ezüstérmet szerzett.

csobor_j_3.jpg

Az Agárdi Csóbor Pince két aranyérmet nyert, a Cuvée a Magyarországi Borlovagrendek Országos Szövetsége Különdíja elismerésben is részesült, míg a Kékfrankos „csak” aranyérmet kapott. A Székesfehérváron élő, de a szőlőit a Balaton parton termelő Feind Péter Cabernet és a Shiraz rozéja egyaránt aranyérmes lett. A legfényesebb érem díjazásban részesült a borok között Bayer Gábor Pázmándi rozé, az Etyeki kúria Kúria rozé, az L. Simon Borászat Kékfrankos-Zweigelt házasítása, míg a Törley Kft. Pinot Noir Brut, a President Brut és az Orfeum nevet viselő rozé pezsgője.

Ezüstérmesek: az L. Simon Borászat Kékfrankosa és Kékfrankos gyöngyözőbora, a Feind Borászat Cabernet 2, a Kertész Családi Pincészet Kékfrankosa, a Lics Pincészet Gonoszka fantázia nevű, a móri Molnár Borház Pinot Noir terméke.

Soha rosszabb évet, évjáratot!

Szólj hozzá!

Magyar Bor Nagydíj 2017 - Szavaztak és bíráltak a borszakírók

2018. január 05. 10:12 - Silye Sándor

A Magyar Borszakírók Köre, amely két éve alakult, második alkalommal teszi közzé azoknak a száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Szuper 12” listáját, amelyeket az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítélt, illetve választotta ki közülük a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit.

bor_nagydij1.JPG

Ennek a különleges versenynek a keretében a borszakírók először szavazataikkal - több forduló után - rangsorolták az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. Ezt követően a 12-es listára felkerült borokat a tagokból alakított két bizottság kóstolta, illetve pontozással értékelte két-két alkalommal és sorrendben.

Ennek eredményeként a Magyar Bor Nagydíj 2017 évi nyertesei Görgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja és Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je lettek.

A „Szuper 12” listára azúttal az alábbi borok kerültek fel: Bencze Családi Birtok Venus 2015 (Badacsony), Csetvei Pince Kő-Papir- Olló/Kő 2013 (Mór), Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 (Tokaj), Gizella Pince Szil-völgy Cuvée 2015 (Tokaj), Györgykovács Imre Nagy-Somlói Furmint 2015, Holdvölgy Vision 2015 (Tokaj), Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 (Neszmély), Kolonics Pincészet  Somlói Juhfark 2015, Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2015 (Eger), Pálffy Pince Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidék), St. Andrea Mária 2015 (Eger), Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015 (fehérek);

bor_nagydij_2.JPG

míg a vörös borok: Balla Géza Sziklabor Feketeleányka 2013 (Ménes), Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016, Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2012 (Villány), Heumann Pincészet Terra Tartaro 2012 (Villány), Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 (Balatonboglár), Koch Csaba Villányi Csanád Cuvée 2012, Kovács Nimród Monopole Soul Syrah 2013 (Eger), Thummerer Pince Cabernet Sauvignon Superior válogatás2012 (Eger), Tiffán’s A Régimódi 2015 (Villány), Sauska Cabernet Franc 2012 (Villány), Sebestyén Pince Grádus Cuvée 2013 (Szekszárd), St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013.

bor_nagydij3.jpg

 

A díjak ünnepélyes átadására 2018. január 27-én a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen kerül sor.

Szólj hozzá!

Etyek, a borpiramis, Orosz Gyula és a gasztronómia

2017. december 26. 09:56 - Silye Sándor

etyek_gyula.jpgEtyek. Község Fejérben, amely egyre ismertebbé lesz, főleg a budapestiek és a főváros környékén élők számára. Itt működik a Korda stúdió, a filmvilág idejár forgatni, minden adott hozzá, és olcsóbban, mint Hollywoodban. A hegyeken, dombokon, lankákon szőlők sokasága zöldül, vagy kékül, a Törley pezsgő alapja is itt készül, az Etyek-budai borvidéknek is ez a település a központja.

Orosz Gyula hegybíróval beszélgettünk Etyekről, és persze Gyula borairól a Páholy Borklubban, Székesfehérváron. Azzal kezdtük, mit tud az etyeki vidék, minek köszönhető, hogy elég gyorsan a legjobbak mögé, közé jutott?

- Köszönhető ez a kedvező földrajzi helyzetnek, hiszen olyan nagy felvevő piac van a közelünkben, mint Budapest, ami a turizmus, a borturizmus szempontjából kedvező. Sokféle, változatos borokat tudunk kínálni a vendégeknek, kialakulóban van a termékpiramis. Ennek alapját a könnyű, illatos fehér borok jelentik, középen a prémium kategóriás, érlelt fajtaborok találhatók, a piramis csúcsán a pezsgő található – mondta a hegybíró.

Megtudtuk: az Etyek-budai borvidék 1500 hektár, ebből 900 hektár Etyek területén található. Pontos számot nem tudott mondani Orosz Gyula, de 30 borászról beszélt a területen, többségében kicsik, de vannak nagyok, mint az Etyeki Kúria, a Haraszty-Vallejo, illetve a legnagyobb, a Törley. Az ős fővárosi Matolcsy Sára, Rókusfalvy Pál is etyekinek számít, az ifjú Rókusfalvy Palkó meg pláne.

etyek.jpg

Lépdeljünk végig a piramis fokain. Az alján, az illatos fehér borok között jellemzően etyekiek a friss, gyümölcsös, szép savgerincű, illatos borok, ilyen az irsai, a cserszegi, a királyleányka, a zenit, a könnyű rozék, melyek fő helyi fajtája a pinot noir. A borok alapvetően reduktív tartályban készülnek, de ezt a piac is megkívánja. Szövényi Ernő korábban azt mondta Gyulának, ez maga a borászati pedofília, de hiába, a piac diktál... A prémium osztályban népszerű a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Szürkebarát, a Rajnai Rizling.

- Ami a Törley és Etyek kapcsolatát illeti, 1882-ben, amikor Törley József megalapította a pezsgőgyárat, Etyek mellett döntött, részben Budafok közelsége miatt, másrészt azért, mert a meszes altalaj, a szeles vidék savban gazdag, a pezsgő készítéséhez kiválóan alkalmas borokat adott itt. De nemcsak a Törley, hanem 12, 13 borász is készít pezsgőt már.

Érdekes lehet a kérdés: a sznobizmus és a borászat találkozik egymással e helyen?

- Hiába is mondanám, de nem igaz, hogy a sznobok nem találják meg Etyeket. Szerencsére már inkább az ivászat, az alkoholizálás felől a gasztronómia irányába menő irányról beszélhetünk. A sajt, a sonka készítése is meghatározó Etyeken, az étel, és az ital találkozik egymással itt.  Sznobok mindig is lesznek, de egyre több az értő, a jó bort értékelő borfogyasztó nálunk.

Végül: Orosz Gyula mire büszke a saját borait illetően?

etyek_gyula2.jpg- Arra, ha valaki megivott egy pohárral nálam, utána azt mondja: szívesen innék még egyet... A szakmai elismerések, a versenyek eredményei fontosak, de a vevő dicsérete a felsőfok. Ami a saját piramisomat illeti: a Viráglányka, ami királyleányka és a Cserszegi fűszeres, a Végzet pedig Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka házasításából született. Kékszőlőből a Gránátalma névre hallgató rozénk pinot noir, míg a Rozé pluszunk Cabernet Sauvignon, a rozénál színesebb, a sillernél rozébb színű. Ami a prémium kategóriát illeti, a fajták tesztelésénél tartunk, kell néhány év, amíg abból a technológiából, amit használok, jó prémium borok lesznek. A pezsgőim közül az Olaszrizling alapú Brut, és a Cabernet Sauvignonból készített extra dry rozé pezsgőnk jó, de a készül a négy évszak nevét viselő 4 minőségi termékünk, amelyek minimum 9 hónapig készülnek.

Ha már szó esett a gasztronómiáról, kértem Gyulától egy kedvenc ételt, a hozzá illő borral együtt.

- Szerencsére bármihez tudok bort fogyasztani... De most ne „főzzünk”, hanem a sonkafélékhez - amelyből sok fajta készül Etyeken -, jó szívvel ajánlom a Sauvignon Blanc-t.  

etyek_gyula1.jpg

Szólj hozzá!

Par Exellence, avagy a sommelierek díjazottjai 2017-ben

2017. december 16. 09:57 - Silye Sándor

A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez. A Magyar Sommelier Szövetség már hét éve folytat aktív tevékenységet, és törekszik a társszakmai együttműködés erősítésére és tagjai továbbképzési lehetőségeinek bővítésére.

par_exellence.jpg

Ebben az évben a díjat elnyert termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét a budapesti Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be.

Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amelyek kóstolása révén a szakemberek ismeretei is tovább gazdagodhatnak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat.

Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg.

Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára, erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség.

par_exellence_1.jpg

Az alábbiakban néhány mondatot olvashatnak a győztesektől:

Kreinbacher Bírtok:

Értékes számunkra a sommelier szakma visszajelzése, hiszen ők az egyik legfontosabb szövetségesünk.  Töretlenül azon dolgozunk, hogy a tradicionális pezsgőket újraértékeljék a borkedvelők, és örömmel látjuk, hogy mára egyre több vendéglátóhely ajánlja pezsgőinket. Somló jóval több, mint a juhfark otthona.

Heinemann Testvérek Kft.:

Célunk, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára tudjunk kínálni széles választékot. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fogyasztók számára elérhetővé tegyük a nemzetközi borok legjavát. A világ minden tájáról kínálunk borkülönlegességeket, Új-Zélandtól Ausztrálián át Dél-Afrikáig, Dél-Amerikától Kaliforniáig csakúgy, mint az Óvilág csaknem összes kiemelkedő borvidékéről.

Anyukám mondta /Dudás-testvérek:

Helyi és olasz, kiemelkedő minőségű alapanyagokból, élvezhető fogásokat készítünk, és laza családias légkört igyekszünk teremteni. Kézenfekvő számunkra, hogy előtérbe helyeztük a Zemplén és a Tokaji borvidék adta terület sajátosságait. Az utóbbi években sok energiát fektettünk abba, hogy a reprezentatív tokaji választék, a champagne kínálat, és elismert külföldi vörösborok kerüljenek a borlapra az étel és bor párosítások mellé.

Bányai Gábor Botond:

2003-ban, angol nyelvű magazinként kezdtük, 2004-re váltunk kéthavonta megjelenő stabil magyar nyelvű orgánummá, és nem gondoltuk, hogy megérjük a 80. számot. A 14 év alatt több tucat borászati és gasztronómiai szakíró tette hozzá legjobb tudását a kiadványhoz. Mindvégig azon igyekeztünk, hogy olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljon a lap, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.

Földesi Gyula:

A nemrég 115 éves iskola a magyarországi borász szakember-képzés elsőszámú intézménye. A szakmai képzés erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító képzési lehetőség. Ennek fő területei a labor – minőségbiztosítási terület, a Budafoki Tangazdaság (3,5 ha) és a 2014-ben kezelésre átvett Szigetcsépi Tanüzem, melynek területe 250 ha. A borász képzést immár 3 éve kiegészíti az élelmiszeripari technikus oktatás.

A rendezvényt  a korábbi termelői díjazottak, von Beöthy János badacsonyi, és Kovács Nimród egri borai kóstolása jelentette a koronát.

par_exellence2.jpg

Szólj hozzá!

A Kárpát (bor)medence örömei

2017. december 16. 08:47 - Silye Sándor

A cél adott volt: gyerünk fel, Budapestre, hiszen ebben az évben is lesz bormedence, merüljünk hát el a Kárpát medence kiváló borainak az élvezetében. Az Olasz Kulturális Intézetbe lépve a rendkívül udvarias szervezők kis türelmet kértek és kaptak, ha már késve érkezett meg a berendezés. Megérte várni, mert bő fél óra múlva már volt mit nézni, volt mit kóstolni.

hegedus_bormedence.jpg

varga_pista_bene.jpg

Elsőként az Érmellékről érkezett Hegedüs Istvánt „kóstoltuk” meg, mind a fehér, mind a vörös bor gondos kezek munkáját dicsérte. Ugyanez a megállapítás igaz volt a szintén érmelléki Heit Loránd nedűire is. Utána ellátogattam a „messzi” Kárpátaljára, ahonnan Varga István (Bene), Orosz Ruszlán (Dercen) kínálta a borait. Az ifjú Varga István Chardonnay bora hőmérséklete miatt szabadkozott, nem volt lehetősége a hűtésre. Ruszlán standjánál feleségével találkoztam, kértem, mutassa meg nekem az ő kedvencét. Egy helyi, ismeretlen nevű vörössel kínált, és ennél meg is álltam. Mert: nagyon szép bor volt, a csúcsról pedig nincs visszaút. Meglepően ízletesek voltak a Felvidék kínálta termékek (Környi Csaba – Garamkövesd, Drozdik József – Párkány, a Vino Vdovjak pincészet – Nagytoronya), jó volt megerősíteni a tényt, hogy határon belül és kívül is jó a magyar bor. Érdekes, a kérdésre, miszerint exportálnak e Magyarországra a borokból, a fentebb említettek nemleges választ adtak. Itt volt a Dukay-Sagmeister pince Délvidékről, róluk meg tudjuk, hogy csodáik a határon belül is megvásárolhatók.

havas_bormedence.jpg

A hazai pályás nedűk kiválóak voltak, de a Dúzsi, a Schieber, a Gere Tamás és Zsolt, a Koch Csaba nevek magukért beszéltek. A Balaton képviseletében megjelentek közül a Laposa és a Zselna pince finomsága miatt úszhattunk az örömben, de elismerően csettinthettünk a mádi Lenkey pince borai kóstolása után. Végül egy szubjektív vélemény: az egri Havas és Timár pincészet vörösei adták az est legnagyobb élményét a számomra. És ha hozzáteszem, hogy fenntartásaim voltak (vannak?) az egri borokat illetően, ez csak emelte a tetszési indexem az esetükben.

Összegezve: ez a (bor)medence alighanem kedvére lehetett minden sétáló kóstolónak, ennél soha rosszabbat!

bormedence4.jpg

Szólj hozzá!

Szőke Mátyás: első az egyenlők között! 

2017. december 14. 17:32 - Silye Sándor

Szőke Mátyás lett a 2017-es év borásza. December 7-én sajtótájékoztató keretében vehette át a Mátrai borvidék borásza az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” kitüntetést.

szoke_m.jpg

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Szőke Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

szok_m_1.jpg
A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait chardonnay, muscat ottonel, Irsai Olivér, merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Járt többek között Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is.

szoke_m_3.jpg

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász:

 Borbély Tamás  Badacsonyi borvidék, Figula Mihály Balatonfüred-Csopaki borvidék, Jásdi István Balatonfüred-Csopaki borvidék, Koch Csaba Hajós-Bajai borvidék, ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék, Szőke Mátyás Mátrai borvidék.

Forrás: borászportál.hu

Szólj hozzá!