Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Kékfrankos, a mi kiváló borunk

2020. január 24. 18:43 - Silye Sándor

Csókolom, Kóstolom! Akár ez is lehetne a jelszavunk, hiszen a Kóstolom nevet viselő borbár hazánk fővárosában sokszor rendez szakmai kóstolókat, találkozókat borszakembereknek, vendéglátóiparban dolgozóknak, borszakíróknak. A finom borokat kedvelő polgároknak, vendégeknek pedig még többet. A mostani találkozó témája a Kékfrankos nevű vörös bor volt. Az, amelyik a fehér furminttal együtt akár tipikus magyar fajtának is nevezhető.

- Ez igaz, de Ausztriában majdhogynem még honosabbnak számít. Már az én nagypapám is foglalkozott ezzel a fajtával, és készített jó Blaufränkischt - mondta az egyik kiállító, bemutató, a a magyar és osztrák határon, Burgenlandban, Vaskeresztesen működő, de bécsi székhellyel is rendelkező Nador – Wine pincészet tulajdonosa, Robert Stark.

 1_kekfr1.jpg

Robert nádor, a kiváló Nador Kékfrankosával elégedetten nézhet nemcsak oldalra, de előre!

A Nádortól négy tételt vehettünk szemre, kényeztethettük vele ízlelő bimbóinkat: a Nador Falu 2017, a Nador Wanzer 2014, a Nador Voller 2012 és a Magnum Nador 2011-es évjáratú nedűket. A 2014-es egy árnyalattal másabb volt, ám ezt betudtuk az amúgy nem túl sikeres évjáratnak, de:

- Valóban rossz év volt, de úgy érzem, hogy a Kékfrankosunk ennek ellenére jól teljesített abban az esztendőben – így Robert.

Tény, nem volt rossz. Na de, a másik három nem csupán jó volt, hanem leginkább bátran nevezhettük kiválónak! És naná, hogy örömmel nyugtáztuk: igen, ez a mi borunk!

1_kekfr.jpg

Kovács Tamás központja Csopak, de a Kékfrankos Tihanyból való!

Csopak központtal működik a Kovács Tamás által birtokolt Szent Donát Birtok, ugyancsak négy Kékfrankos tétellel: az Aranyház Kékfrankos Tihany 2018, a Ráta Kékfrankos Tihany 2018, a Magma 2017 magnum, és a Magma 2015 nevű remekművekkel, melyek Tihanyban „szeretnek” megszületni, ez a hely kiváló e borfajtának. Míg a Robert boraiban a test, a tanninok adtak okot az örvendezésre, addig a Tamásék termékei könnyedségükkel együtt is kiváló illatokkal és zamatokkal kényeztették a jelen lévő kóstolókat.

- Kiváló helyszín Tihany e boroknak, mert a terroirnak köszönhetően a vulkanikus krátereknek van egy katlan hatása, ami miatt nappal melegebb, éjszaka pedig hűvösebb a hőmérséklet az átlagnál, emiatt a borok sava szebben megmarad és több a gyümölcs! A Balaton olyan időtlen vidéke a világnak, ahol az ember évezredek óta harmóniában él a természettel és élvezi az életet. Legyen szó Szent Donát korabeli római előkelőkről, középkori egyházi méltóságokról, vagy a modern kor világpolgárairól, a Balatonon mindenki, mindenkor otthonára lel – jelentette ki elhivatottan a csapat nevében Kovács Tamás.

Köszönjük a kiváló délutánt, estét, a remek borokat, a VISZONTLÁTÁSRA!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4315425626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása