Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szuper tizenkettők, és az elsők az egyenlők között

2020. február 01. 14:32 - Silye Sándor

És a terem zsongott, nyüzsgött, mindenki mozgásban volt, a beszélgetések összefolyó morajának egyhangúságát borospoharak csengése törte meg, zene volt a borkedvelők fülének minden pillanat, amikor összekoccant két pohár.

Debrecenben, a Déry Múzeum Dísztermében tartotta – ismét, immár negyedik alkalommal - a Szuper 12 Magyar Bor Nagydíj gáláját a Magyar Borszakírók Köre. Ekkor adták át az általuk a legjobb magyar fehér és vörös bornak választott nedűk készítőinek a nagydíjat. Az első körben több fordulón szavazták össze a legjobb 12 fehér és 12 vörös bort.

A legjobb 12-12 közé jutottak az alábbiak, fehér borok: Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2017 (Tokaj), Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2017 (Tokaj), Dobosi Pincészet Kéknyelű 2017 (Balatonfüred-Csopak), Figula Pince Köves 2016 (Balatonfüred-Csopak), Gallay Kézműves Pince Blanc 2016 (Bükk), Gál Lajos Kamra-v. Egri Csillag G. Superior 2018 (Eger), Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2016 (Somló), Hernyák Birtok Altberg 2015 (Etyek), Konyári Pincészet Loliense 2018 (Balatonboglár), Kovács Nimród Borászat Battonage 2015 (Eger), Kősziklás Borászat Szürkebarát 2018 (Neszmély),  Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2015 (Badacsony).

Vörös borok: Bakonyi Péter Cabernet Franc 2017 (Villány), Balla Géza Feketeleányka Selection 2016 (Ménes), Bott Frigyes Kadarka 2017 (Garam), Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 (Etyek), Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2016 (Szekszárd), Heimann Családi Birtok Barbár 2016 (Szekszárd), Heumann Pincészet Lagona 2015 (Villány), Ipacs Szabó István Nászút helyett 2016 (Villány), Mészáros Pál Borház Ohmerops 2016 (Szekszárd), Riczu Pince Villányi Kékfrankos 2017 (Villány), Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015 (Villány), Vesztergombi Pincészet Turul 2016 (Szekszárd).

bor_szuper.jpg

Díjazók és díjazottak baltól, jobbra: dr. Kosárka József, az MBK elnöke, Balla Géza, Tiffán Zsolt, Szászi Endre, Kovács Pál

Az, hogy kik kapták idén a nagydíjat, a vaktesztet követően, a pontszámok összeadása után derült ki. Nagyon szoros volt a verseny, az első és a negyedik között csupán tizedeken múlt a siker. A fehér borok mezőnyében a Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2015 (Badacsony) lett a legjobb, szinte ott duruzsolt a képzeletünkben a kabócák semmihez sem hasonlítható sziszegős hangja, miközben a selymes kortyok ízlelőbimbóinkat simogatták, jóleső érzést keltve. A nagy vörös borok mezőnyében a Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015 (Villány) bora lett a legnagyobb, az első az egyenlők között és nyűgözött le, vett le a lábunkról egyetlen korty után is. Balla Gézáé a Debreceni Borozó különdíja, megérdemelten! A jelen lévő szuper pincészetek borait kóstolgatva megállapíthattuk, lám a magyar bor nemcsak a szívünkhöz áll közel, hanem a világszínvonalhoz is. Hej, csak jobb lenne a nemzetközi PR, mily sokat segítene a nemzetközi elismertségen, de szerencsére e téren is alakul már a jövő. Nekünk, Fejér megyeieknek külön örömöt jelentett, hogy két megyei bor is bejutott a szuper 12 közé, mégpedig két kiválóság Etyekről: a Hernyák Birtok Altberg 2015 fehér, és az Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 vörös bora.

etyek_2.jpg

Az Etyeki Kúria díját Mérész Sándor főborász vette át

hernyak_2.jpg

Hernyák Laci büszkén, de megilletődötten látható kezében a díjjal

A díjazottakkal és a két Fejér megyei termék készítőivel készült interjúkat a későbbiekben olvashatjá(to)k a blogon.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9515449964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása