Olaszrizlingek a Balatonról, e fajta legfőbb művelőitől
Nem mindegy milyen ételhez milyen bort fogyasztunk, vagy milyen borhoz milyen ételt főzünk, rendelünk, keresünk. Régen egyszerű volt ennek az egyszer egye: fehér húshoz fehér bor, vörös húshoz vörös bor dukál. Ma már árnyaltabb lett a kép, nem ennyire egyszerű eme kérdés. A hús színe mellett lényeges szemponttá vált az étel fűszerezettsége, az, hogy párolt, vagy sült húsról beszélünk, vagy netán pörköltről van szó? Persze ne feledjük el az egyéni ízvilággal rendelkező étel és borfogyasztókat, akiknek az ízlelő bimbói nem ugyanazt az ízt érzik, mint mások. A bor szerintem gondolt alapvetése – mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik, a paramétereken meg vitázzanak a szakértők, illetve az ár képzésének jelentsen fogódzót az értékek számbavétele – e tételre is igaz lehet. Tehát: mindenkinek az a bor ízlik ahhoz az ételhez, amit éppen fogyaszt, amely számára harmonikus. Mert a harmónia, az elegancia a borok esetében a legfőbb szempontnak nevezhető a minőséget tekintve, a bor, étel – vagy étel, bor – párosítás esetében talán fogalmazhatunk úgy, hogy a harmónia mondható ez egyes számú szempontnak.
Rajnai Rizling válogatás innen, onnan. De ez a fajta mindenhonnan nagyon jó!
Ezúttal három bor típushoz ajánlunk néhány ételt, hozzátéve, hogy stb., stb. Tehát kísérletezzetek, kísérletezzen bátran, és ha hopp, talál, találsz olyan párosítást, ami feltűnően jó, kérlek, kérem ossza, oszd meg velem, és ígérem, sietve tovább adom!
Tehát:
1. Olaszrizling: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Séd brie sajtokhoz ajánlják. Hozzáteszem saját tapasztalatomat: számomra a halászléhez a kékfrankos rozé volt a no. 1.
2. Rajnai rizling: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltökhöz, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camembert sajthoz. Ide is egy saját tapasztalat: Zalaegerszegen ettem egy ízben isteni tenger gyümölcsei főtt tésztával nevű eledelt, és ehhez a rajnai több, mint jó, fenséges volt!
3. Tramini: fehér húsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez kiváló. Saját tapasztalat: nincs. És Neked, Önnek…?