Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Fejér borászainak a sikere: 16 országos arany és 36 ezüstérem!

2020. március 21. 11:23 - Silye Sándor

orszagos-syngenta-borverseny-1-777x437.jpg

A legjobbak és Nyitrainé Sárdy Diána, köztük a bal szélen Mogyorósi Lajos látható a díjjal

A borászok, és az általuk készített borok számára minden esztendőben nagy eseménynek számít a Syngenta országos borverseny. Ezen rendre a legjobbak mérettetik meg magukat és nedűiket, ebben az évben a tizenkilencedik alkalommal. Emlékezetes év volt a tavalyi, hiszen szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni a szőlőültetvényeket, ennek ellenére kiváló borok születtek – hangzott el a díjátadón Siófokon. Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere elmondta, hogy tavaly az országban mintegy 400 ezer tonna szőlő termett 65 ezer hektárnyi területen. A 2019-es év időjárása eltért a sokéves átlagtól; a május több fokkal hidegebb, a június pedig melegebb volt. Ráadásul a május lett az évtized legcsapadékosabb hónapja, kritikus időszakot hozva a növényvédelemben. A szőlőperonoszpóra meghatározó kórokozóvá vált, terméskiesést eredményezve.

A borversenyen 555 bor versenyzett, 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé. A nehéz év ellenére sokan neveztek és kifejezetten jó eredményeket értek el a 2019-es borokkal.

A verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke elmondta, hogy a versenyre az ország valamennyi borvidékéről minőségi borok érkeztek. Az 555 borból 307 készült tavalyi szüretelésű szőlőből, amelyek közül 44 kapott arany, egy nagyarany és kettő SynVino elismerést.

A legjobbaknak járó SynVino-díjakat a tokaji Csubák Családi Pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a villányi Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a móri Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a kunsági Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta. Nagyaranyat a tokaji borvidék négy bora érdemelt ki. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz minősítést adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

Fejér megye borászai ezúttal is kitettek magukért, összesen 14 borász vett részt a megmérettetésen. Heten a Móri, heten az Etyek-Budai Borvidéket képviselték, utóbbinál ketten Székesfehérvárt. Összesen 16 arany, és 36 ezüstérmet szereztek. Kiemelkedett a móri Paulus Borház az egy nagydíj, 5 arany és 4 ezüstérmével. Igen kiváló eredményt ért el az Agárdi Csóbor Pincészet 3 arany és 4 ezüst, az L. Simon Borászat és a Velencei Borászati Kft. 2 arany és 5 ezüstérmével. „Aranyosak” lettek még Fejérből a Móri Borvidékről az alábbiak a következő mérleggel: Sáfrán Pince 2 arany, egy ezüst; a Frey Pince 1 arany, 3 ezüst; a Varga és Fia Pincészet 1 arany, 3 ezüst; a Geszler Családi Pincészet 1 arany, egy ezüst. Az Etyek-Budai Borvidék képviseletében a Lics Pincészet 1 arany és 5 ezüstérme jó eredmény.

A részletes eredmények az alábbiak: Paulusz Borház már említett nagydíja mellett a Paulus Gold Generosa, Gold Chardonnay, Paulus Sauvignon Blanc, Gold Ezerjó, Fresh&Cool Sauvignon Blanc arany; a Gold Zenit, Paulus Generosa extra dry, Paulus extra dry, Paulus Honey ezüstérmes.  

Sáfrán Pincészet Generosa, Rajnai Rizling arany; Kékfrankos Rosé ezüst.

Frey Pince Pusztavámi Rosina 2019 arany; Töppedt Szőlőből készült Prémium Móri Ezerjó 2019, Móri Királyleányka 2019, Móri Zenit 2019 ezüst.

Varga és Fia Pincészet Móri Irsai Olivér 2019 arany; Móri Ezerjó 2019, Móri Kékfrankos Rosé 2019, Móri Liebesschmerz ezüst.

Geszler Családi Pincészet Móri Zenit arany, Cuvée, Móri Irsai Olivér ezüst.  

Gábor Csaba Chardonnay ezüst.

Lincz Családi Pincészet Generosa ezüst.

 

Az Etyek-Budai Borvidékről: Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Cabernet Franc, Agárdi Démon, Agárdi Irsai Olivér arany; Agárdi Kékfrankos Rosé, Agárdi Olaszrizling, Agárdi Chardonnay, Agárdi Cabernet Sauvignon ezüst.

L. Simon Borászat és Velencei Borászati Kft. (két cég egy kézben) Vörösmarty Cuvée, Velence Irsai Olivér arany; Velence Cserszegi Fűszeres, Rosé Cuvée, Zenit, Velencei Zöldveltelini, Velence Cuvée ezüst.

Lics Pincészet Cabernet Sauvignon Barrique arany; Merlot, Pinot Noire, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon Siller ezüst.

Vabrik Pincészet Kékfrankos Rosé, Háromlábú kutya, Chardonnay, Zöldveltelini ezüst.

Hegedűs Családi Borászat Késői Szüretelésű Nadapi Rajnai Rizling, Nadapi Zengő ezüst (Székesfehérvár).

Borok Pincéje Pánczél József Cabernet Sauvignon, Zenit ezüst (Székesfehérvár).

Dörömbözi József Drogidai Juhfark ezüst.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1815540930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása