Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Pákozd előtt Szent Orbán őrzi a szőlőt és a pincét

2020. július 28. 09:24 - Silye Sándor

 

1_szoboravatas3_2.jpg

Az avatás előtt a bemutatás, a bemutatkozás pillanatai

Kisfaludot elhagyva, Pákozd előtt a busz megáll, innen már csak 200 méter, és ott kell lennie a Csordás-Nagy pincének. Ott is van, na, nem a pince, hanem egy tér székekkel, asztalokkal, emberekkel, poharakkal, boros palackokkal. Balra faépítmény, ott lehet bort kérni, ha nem elég, ami az asztalokon van, mert elfogytak a helyi pincészet termékei. Kicsit távolabb színpad, mellette áll a mai program tárgya, a fából faragott… Nem, nem királyfi, hanem egy felavatásra váró szobor, Szent Orbáné, akit a szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelnek, amely Csordás István alkotása.

1_szoboravatas_4_2.jpgKoccintás a szobor "itatása" előtt. Leellenőrizték a bort, mielőtt a a szoborra öntik Fotó: Dinnyés Ferenc

Jöttek sorban az emberek, bort kedvelők, meghívottak, autóval, busszal, vagy gyalog. Ott volt Pákozd polgármestere Kardos Ádám, Takács János, aki korábban több cikluson át vezette a települést, Südi Mihály, Lovasberény elöljárója, Székesfehérvár képviseletében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, Kardos Péter lekész, Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője. És díszruhába öltöztek a borlovagrendek - a Police, a Dunamenti Szent Orbán Adonyból, a Noé-hegyi Szent István Székesfehérvárról, a Szent Benedictus Velencéről, az Enyingi Borkedvelők Rendje - tagjai, valamint „civilben” gyülekeztek sokan mások, érdeklődők, közreműködők. A bemutatást, bemutatkozást követően a pince társtulajdonosa, az id. Csordás István által vezetett Székesfehérvár Kisfalud Búzavirág Dalkör éneke vezette fel a szobor áldását, amelyet Kardos Péter lelkész tett meg.

1_szoboravatas_5.jpgSzent Orbán megkapta, ami neki jár, ivott hát Orbán is... Fotó: Dinnyés Ferenc

A borrendek tagjai meglocsolták a szobrot, a hagyományoknak megfelelően. Ha jó az évjárat borral, ha nem, sáros vízzel „tisztelik” meg Szent Orbánt. Mivel 2019 kiváló szőlőt biztosított a borászoknak, jöhetett annak az évnek a szülötte, a poharakból löttyent a nedű „Igyál Orbán” felkiáltással. Később nem csak a szobor ivott…

1_szoboravatas.jpgKupi László megtette, mit tennie kellett, lefejezte a pezsgős üveget Fotó: Dinnyés Ferenc

Szólt a zene, a pákozdi Abajka citerazenekar műsora vidított, majd a társaság felsétált a nem messzi erdőben található pincéhez, ahol Kupi László karddal lefejezett egy pezsgőt, a piknik közepette beszélgethettek a jelenlévők borról, ételről, és – az életről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916080606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása