Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

IDESÜSS! Pinot Noir vakteszt kóstoló a Borbárban

2020. szeptember 23. 11:29 - Silye Sándor

1pinot_noir.jpg

Vége van a nyárnak, bár még nem hűvös szelek járnak, de már íme a hír az őszi első kóstoló estről, melynek időpontja: szeptember 30. szerda,19 óra, helye: Székesfehérvár, Borbár, a fekvő katona mellett, témája a pinot noir.

A Pinot noir francia eredetű, világfajta borszőlő, a Vitis vinifera egy változata. Nevét a francia "fenyő" és "fekete" szavakból kapta, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Elterjedt az egész világon, jórészt a hűvösebb éghajlatú régiókban. A bor kellemes, harmonikus, rubin-piros színű, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10 százalék festékszőlőt adnak hozzá. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.

A pinot szóról nem csak a pinot noir, hanem szőlőfajták egy egész családja is eszünkbe juthat, mint a pinot blanc, a pinot meunier, a chardonnay és a pinot gris. Utóbbit itthon szürkebarátnak, Olaszországban pedig pinot grigionak hívják.

1pinot_noir_uveg.jpgNálunk az Egri borvidéken készítik a legklasszikusabb példáit, de kóstolhatjuk borait szinte az egész országban, Villányban például a legtöbb esetben egy kifejezetten gyümölcsös, gazdag bort ad e fajta. Hazánk határait túllépve, a nemzetközi borvilágban ismert és népszerű bor a pinot több területen, így például Côte d’Or, Champagne, Loire, Elzász, Somontano, Svájc, Oregon, Kalifornia, Casablanca, Martinborough, Central Otago, a Melbourne környéki hűvösebb fekvések, és mind kiváló pinot noirral dicsekedhet.

 Szeptember 30-án az est kóstoló lapján az alábbi borsor szerepel, ezeket kóstoljuk és teszteljük:
Etyek Kúria Pinot Noir 2017, Pannonhalmi Pinot Noir 2018, Ikon Pinot Noir 2017, St. Andrea Pinot Noir 2019, Légli Ottó Pinot Noir 2018, Gál Tibor Pinot Noir 2018, Vesztergombi Pinot Noir  2017, Kislaki Pinot Noir 2017, Trapiche OAK Pinot Noir 2017- Argentína, Tiffans Várerdő Pinot Noir 2017, Ruppert Pinot Noir 2018 + a borokhoz illő falatkák.
Részvételi díj 5500 Ft/fő.
A korlátozott létszám és a covid  előírásait szem előtt tartva, maximum 24 főt tudnak fogadni, a jelentkezés sorrendjében biztosítják a részvételt, ezt követően lemondást nem fogadnak el.
Jelentkezni lehet Tibor 06-20-3677747  Csilla 06-22-311441 vagy e-mail
útján.

vakteszt_foto.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016211226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása