Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A nem baltával faragott borok… Miklós Csabi a Borászok borásza 50-es listáján!

2021. február 22. 11:48 - Silye Sándor

 

m_csabi1.jpg

Rókusfalvy Pál 2007-ben úgy döntött, hogy létrehoz egy díjat, amivel az Etyek Pincefesztivál borászait szeretné kitüntetni. Ez új utat nyitott a borászok körében megszokott díjak között, hiszen a díjról nem szakmai szervezet dönt, hanem a borászok választanak egyet maguk közül, akinek aztán a díjat adják. A díjat Borászok Borásza névre keresztelték, az első évben Demeter Zoltán nyerte el azt, 2008-ban dr. Lőrincz Györgyöt jutalmazzák meg e címmel, míg legutóbb Áts Károly volt a no. 1. A Borászok Borásza díj nagy elismerés a kollégáktól, anyagi juttatással nem jár. Aztán Rókusfalvy Pál úgy döntött, új alapokra helyezi a Borászok Borászát, kiszélesítette az eseményt, életre hívta a Vinum Praemium Alapítványt, melynek van elnöke és több tagja a kuratóriumban. A tagok a boros szakmában tevékenykedő elismert személyiségek, akiknek a feladata egy listát összeállítani a hazai borászokról, amin ötven név szerepelhet. Az ezen szereplők azok, akik maguk közül választják ki a Borászok Borásza díj nyertesét. 

Az ötvenes listán kiváló nevek találhatók, mint például többek között Balla Géza, Bock József, Bolyki János, Gere Attila, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Luka Enikő, Maurer Oszkár, Szászi Endre, Ifj. Szepsy István, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter stb., stb.  Csodás névsor, melyben három megyei borász is van, mégpedig Csetvei Kriszta, Mérész Sándor és Miklós Csabi.

Ezúttal Miklós Csabi, a Móri Borvidék ifjú kiválóságának a portréját ismerhetik meg.

m_csabi2_2.jpg

- Mondd, mennyit köszönhetsz édesapádnak azért, hogy ott tartasz, ahol, és a legjobb 50 borász egyike vagy?

- Édesapám Miklós Pál nyugalmazott tűzoltó, ő szerettette meg velem ezt a mesterséget, tehát mindent neki köszönhetek. A most is a tulajdonunkban levő kis szőlőben, a Vén hegyen gyerekként találkoztam e gyümölccsel, ismerkedtem meg a tennivalókkal, és a borkészítés fortélyaival, sőt, édesanyám is segítette a borásszá válásomat. Hogy gyerekként, majd tiniként nem kívántam a csodába a munkát kint és a pincében? Nem, ez soha nem jelentett gondot, hiszen gyerekként édesapám megengedte, hogy a kis traktort vezessem, ez igen imponált, 15, 16 évesként pedig mindig volt mit vinnem magammal a diszkóba…

- Mitől másabb a te borod, mint bárki másé?

- Nem a borok mások, hiszen akik Móron termelnek, hasonló klimatikus adottságok, környezeti tényezők között, ugyanolyan szerkezettel dolgoznak, mint mi. Rendkívül sok jó bor kerül a palackokba Mórról, hosszú a listája a kiváló borászoknak. Mi a kommunikációnk miatt vagyunk másabbak, fogyaszthatóbban, közvetlenül kommunikálunk a borról.

- Ennyi? Elegendő az eleven szellem a borok nevében, vagy a játékos címkék, az élményközpontú megjelenés, hogy másabbak legyenek Miklós Csabi borai?

- Ezek picit valóban megkülönböztetnek a többiektől, de nem vagyunk jobbak, csak igyekszünk másképp megjeleníteni a borainkat, törekszünk az életszerűségre. Dolgozom a szőlőben, a kommunikációban, és van egy borász kollégám, Eisenberger Zsolt élelmiszeripari mérnök, vele közösen hangoljuk finomra a borainkat annak érdekében, hogy ne legyenek „baltával faragottak”… Voltak hibáink, de ezek kijavításának érdekében sokat utazunk, ismerkedünk más pincészetekkel, igyekszünk magunkat, a borainkat elhelyezni a honi és a nemzetközi borvilágban. Jól megtaláltuk a 28-55 év közötti borfogyasztókat, akik szívesen nyitnak az új ízek felé. Nem a sznobokra, hanem a nyitott, bort kedvelő, bort értő emberekre találtunk rá, akik örömmel veszik a nyakukba a magyar történelmi borvidékeket.

- Nem semmi ama kezdeményezésed, hogy bentlakással fogadsz embereket azért, hogy testközelből ismerkedjenek meg nálad a borász lét szépségeivel, kínjaival…

- Kitaláltuk, hogy költözz be egy borászatba, egy hétig, vagy kettőig, egy hónapig, vagy egy fél évig, ahogy teheted. Ez fantasztikus, minőségi életet biztosít annak, aki meg akar ismerkedni e szakmával. Sok szép feladattal látjuk el a jelentkezőket, akik között vannak fiatalok, pályaválasztás előtt állók.  Örömmel mondhatom, hogy már van két olyan pincetulajdonos, aki nálunk ismerkedett meg e tevékenységgel. Új mérföldkő, ugródeszka lehet ez a kezdeményezésünk a befektetni, tanulni vágyóknak.

- Ott vagy a legjobb 50 között, Ha nyersz, boldog leszel, de ha nem, akkor csalódsz?

- Á, nem! Azt gondolom, hogy e tevékenységnek megvan a maga evolúciója. Negyvenöt évesen még a borász a pályája elején jár, illetve nagyon erős az ötvenes lista, akik közül nálam lényegesen többen és jogosan kaphatnák meg e címet, sőt, az sem lenne reális, ha a top 5-be kerülnék. Az, hogy rajta vagyok e listán, és részt vehetek kiváló szakmai rendezvényeken, ez nekem már a csúcs. Ez nem túlzott szerénység, ez a realitás. De bízok benne, hogy hosszú évek után előre léphetek, ez nem 2021-ben lesz, ez így van rendjén!

m_csabi.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516435330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása