Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Arborétum és borászat, kikapcsolódás és gasztro élmények

2021. április 13. 17:06 - Silye Sándor

folly1_2.jpg

Már jóval korábban bemutattuk a Folly Arborétum és Borászat - A Balaton Édenkertje vállalkozást. Most újra róluk olvashatnak (olvashattok), mert azóta sokat fejlődtek, így most ezúttal újra szót ejtünk róluk a Veress Tibor és a Veressbor segítségével, egyben fajtabemutatót is tartva.

A Folly Arborétum és Borászat varázsosan szép hely a Balaton mellett. Itt tényleg meg lehet pihentetni a munkában megfáradt elmét és testet. Csodás park, lenyűgöző környék, finom ételek és borok. Mi kell még? Semmi, némi pénzen kívül…

De megéri! Olvassák (-átok), mit kell tudni róluk és boraikról.

Az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet vezető szőlőfajtáinknak: a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek. Boraik nagyrésze reduktív eljárással készül, de egyes tételek (mint a Cédrus) hordós érlelést is kapnak. Kedvelt boruk az elegáns Cédrus, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, olaszrizling és szürkebarát házasításával állítanak elő.

folly2_2.jpg

Boraik:

Budai Zöld
Magyar fajta, a Kárpát-medencében alakult ki, a budai szőlőkről kapta a nevét, ahol egykor közkedvelt volt. Ma már leginkább Badacsonyi borvidéken találkozhatunk vele. A kéknyelű porzópárjaként volt ismert. Bora különleges ízvilágú, ropogós savakkal, citrusos és zöldalmás jegyekkel jellemezhető.

Olaszrizling
Az olaszrizling olasz, vagy francia eredetű szőlőfajta. Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Franciaországból került hazánkba a 19. század közepén. Bora a magyarországi termőhelyeken mára sokkal jobb eredményeket ad, mint hazájában. Ízvilága sokszor a keserű
manduláéra emlékeztet. Savai szelídek, de mértéke a termelőhelytől függ. A Folly a feldolgozás után tölgyfahordókban erjeszti és kilenc hónapig érleli. Az elkészült bor egyaránt magában hordozza a borvidék és a fajta jellegzetességeit.

Rajnai rizling
A rajnai rizling Németországból származó szőlőfajta. Fürtje kicsi, tömött, sokszor szabálytalan alakú. Közepes termésű. Magyarországon szeptember végétől, vagy akár több hónappal később is szüretelhetik. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokoldalú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig.

Boróka Rozé
A Boróka rozét kékfrankos és pinot noir szőlőfajtákból készítik, illatában és izében friss, enyhén fűszeres, gazdagon gyümölcsös.

Cédrus
A Cédrus az arborétum egyik meghatározó növényéről kapta a nevét, olaszrizling és szürkebarát házasítása az arborétum szőlőjéből. Tiszta, finoman hordós, őszibarackos, visszafogott és nagyon elegáns.

folly3_2.jpg

Szörpöket is készítenek, amelyekbe a nyár ízeit, kertjük zamatát, illatos virágaik aromáját és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciáját rejtették el.
A Veressbornál Folly borcsomag kapható, ha ebben a fránya vírusos időben még esetleg nem akarnak (-tok) ellátogatni oda, de termékeiket megkóstolhatják (-játok). És ha elmúlnak e nehéz napok, jöhet a start, irány a Folly Arborétum és Borház!
A csomagról érdeklődni az info@veressbor.hu címen lehet.

Fotók: Folly 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4316500134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása