Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

És a (gasztro)komp csak ment és ment

2021. szeptember 16. 11:44 - Silye Sándor

1szantod.jpgA megérkezés, a felmérés és a keveredés pillanatai a kompon. Így keződött

Egy busznyi csapattal - újságírók, turisztikai szakemberek, vendéglátók, borszakírók - érkeztünk meg Szántódra, a komp kikötőbe, ahol élménydús nap és kiváló gasztro élmények vártak ránk. A regisztráció után, aki akart kávét fogyaszthatott, aki akart egy nyelet borral nyithatta a napot. A szemfülesebbek elsétálhattak a komp végébe, ahol a Fenegyerek standja kiváló pálinkákkal várta az érkezőket.

A kilátás gyönyörű volt! A Balaton víztükre hullámoktól mentesen terült el a helyben álló nagy vízijármű alatt valamiféle békés nyugalmat sugallva. A komp egyik oldalán az éttermek standjai, főző helyei kellették magukat, kínálták termékeiket, minden volt ott mi, szem, szájnak ingere. Íme csak néhány étel „kóstolóként”: Tapolcai lazacpisztráng, Rozé kacsamell, Aludttej PannaCotta, Ficsor Svájcer, Rozé mangalica szűz kápiás lecsókrémmel és fermentált zöldséggel, Sós képviselőfánk ikra majonézzel, Ponty hasaalja paradicsomos csicseriborsóval, Pisztáciás kacsamáj fagylalt házi kaláccsal, céklák, sonkahagyma, Belga csokoládétorta vaníliás zeller napraforgó és málna. Csoda, hogy nagyokat nyeltünk mi, jámbor emberfajták ennyi finomság láttán. A másik oldalon meg a borászok sokasága: a Fürjes, Fata, Szabó és fia, Söptei, Martinus Birtok, Garamvári, Ikon, Laposa, Pócz, Szeremley, Kemendy pincészetek borait és pezsgőit, a Fenegyerek pálinkáit lehetett ízlelgetni.

1szantod4.jpgA Garamvári és a Fenegyerek pálinkás standja látható, amikor szusszanni tudtak egyet...

Na igen, ez a nap volt az, aminek a jelszava: „Kóstold körbe a Balatont!”.  Volt már e jelszóval nyárnyitó Siófokon, ez pedig az Ősznyitó Gasztrokomp a Balatoni Körrel napja lett.

És a hajó csak állt, és állt, de az idő rohant. Aztán a hajó is elindult, a komp flaszterjén meg jártunk, kóstoltunk, körbe, körbe. Gyönyörködtünk a látványban, amint a Tihanyi apátság büszkén feszített a hegy tetején, mindenkinek mindenkihez volt egy jó szava. Hajdú Attila, a Ferencváros korábbi válogatott kapusa ma már a Balatoni vendéglátásban érdekelt, kínálta finom kávéit és büszke Fürjes Villa borait.

1szantod3.jpgÉs a hajó csak ment, járt körbe, körbe, miként a résztvevő is a finomságok között... 

Ősztől emeljük a (v)ízszintet! - ezzel a kijelentéssel indult a Balatoni Kör bor és gasztrofesztiváljának idei első rendezvénye éttermekkel, borászatokkal, méltó helyszínen, a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

 A Balatoni Kör egyesület a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. Nemcsak a helyszín-, hanem az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen a ’Kóstold Körbe!’ őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul. Hiába, a Balatonnak az esztendő mind a négy évszakjának megvan a maga szépsége. A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

- Mondhatjuk, hogy az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni. – vezette fel a „Kóstold Körbe!” bor és gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke. 

1szantod2.jpg

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör első számú embere (balról a második) szíves vendéglátónak bizonyult

Szilágyi Lajos a nyár értékeléseként elmondta, hogy sok új minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül ebben az évben is, nem csak helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen.

- Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár- érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett! – összegzett az elnök.

A kérdésre, miszerint napjainkban csökken a fizető kereslet, ezért ugye nem azokhoz igyekeznek „lemenni”, hanem a gasztronómia kedvelőit emelik fel az ő kínálatukhoz, egyértelmű, határozott „Igen, így van!” volt a válasz.

 A Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében, már a pályázati szakaszban felismerték, csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni.

- Ezen törekvésünket igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a Balatoni Kör törekvéseit támogatni - mondta.

 - Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is – tette hozzá Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

1szantod1.jpgKészülnek a finomságok, itt a többi között a kacsamáj fagylalt...

És a hajó csak ment, ment tovább. Az általa vert hullámok játékosan kergették, ölelték át egymást. Jó nap volt na, a Balatoni Körhöz méltó. A próza, a beszélgetések mellett a zene sem hiányzott, erről a Hajdú Klára (ének), Szakonyi Milán (gitár) duó gondoskodott.

És még nincs vége, hiszen folyt. köv. Ezen Ősznyitó Gasztrokomp eseményen bemutatkozott a Balatoni Kör összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje, a részvevők ízelítőt kaphattak az elkövetkező „Kóstold körbe!” bor és gasztrofesztek hangulatából.

És a hajó csak megy tovább. A „Kóstold Körbe!” bor és gasztrofeszt-sorozat következő állomásai:

  • 10.09. Siófok
  • 11.06. Köveskál
  • 12.11. Balatonfüred
  • 01.29. Zamárdi
  • 02.12. Keszthely

A „Kóstold Körbe!” gasztrofeszt-sorozat kapcsán keressék az alábbi elérhetőségeket, sajtó:

Patay Mária +36 30 163 3870, Nagy-Golyán Nikoletta +36 30 243 8261.

e-mail: info@balatonikor.hu

facebook: https://www.facebook.com/balatonikor

weboldal: https://balatonikor.hu

 Utószó: VISZONTLÁTÁSRA!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516690714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása