Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Négy nap a móri borokkal és remek programokkal körítve

2021. október 04. 15:04 - Silye Sándor

1mor2.jpgA Borlovagrendek a Kapucinus Templom lépcsőin örökítették meg ittlétüket a képen
Móron elképesztő tömeg volt az utcákon, tereken, a Móri Bornapok záró napján a Kapucinus téren és környékén. Miként előtte is… Csütörtöktől vasárnap estig a városban volt Fazekas szakmai konferencia, Gyermek- és ifjúsági rajzkiállítás, Bornapi váltófutás, Tollaslabda-verseny, Színészek-Újságírók labdarúgó mérkőzés, Népművészeti kirakodóvásár és bemutató, Népzenei és Néptánc Fesztivál, Borutca borverseny, Borkirálynő választás, koncertek, utcabál, tűzijáték – a többi között. Sok, sok tartalmas program, finom falatok és borok várták a látogatókat e napokon.

 Vasárnap a Móri Borbarát Hölgyek Egyesület vendégszeretetét élvezve sok jóban lehetett részünk. Bäcker Zsuzsanna, a csapat elnöke fogadott bennünket, majd megismerkedtünk a város új borkirálynőjével, Wittner Rékával (a két hölggyel készült interjúkat a későbbi napokban olvashatják).

1mor.jpgA királynő (balra) és a Borlovagrend elnöke a Wekerle teremben

A reggeli után a kastélyparkban, a Teremtés Kutjánál került sor az immár hagyományos, ezúttal 11. alkalommal megrendezett Ezerjó-fiú köszöntésére Nagy Benedek szobrászművész Bukfencező Angyal szobra előtt, ami valójában egy ivókút. Az elmúlt esztendő során születettek közül választották ki az Ezerjó-fiút, akinek az egészségére koccintottak a jelenlévők. (Ismerik a legendát? Aki Ezerjót iszik, annak fia születik…) A kislegény Sárvári Ákos, akinek édesanyja Sárközi Laura a 2014/15 évi móri borkirálynő, édesapja Sárvári Krisztián.

1mo1.jpgSárvári Ákos, a móri Ezerjó-fiú szülei társaságában a Teremtés kutjánál

Látványos ünnepség volt a Borlovag avatás (Möllmann Csaba, Kaiser Tamás rendes, tiszteletbeli tagok Friedl Károlyné, Szabó Balázs tiszteletbeli tagok lettek), majd jöhetett a megjelent Borlovagrendek tagjaival - akik megtöltötték a Kapucinus Templom lépcsőit - a közös fotózás. Nem lehetett kihagyni a Borutca kínálatát sem, igen ízletes borokat kóstolhattunk. Az Öreg Prés Étterem és Butikhotel Michelin csillagos séfje, Volenter István finomságainak elfogyása után a meghívottakkal lovaskocsikra ültünk, és mint réges, régen, ki tudja mikor volt, kikocsiztunk a Mór-Csókakő borútra, ahol terített asztalok mellett zajlott a diskura a Paulus kiváló pezsgői és némi Ezerjó fogyasztása közepette. A szavak mellett dalok is keltek mind sűrűbben az ajkakon. Visszafelé a tangóharmonika kísérete mellett „daloló” lovaskocsik körbe kacskaringóztak a belvárosban, remek zárása volt ez a bornapoknak. Amit, mint Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, később egy hetesre akarnak bővíteni.

Bővítsék, akkor is ott leszünk!

1mor3.jpgA szőlőtőkék között is király(nő)i volt a hangulat vasárnap délután

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216708140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása