Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Az Olaszrizling nem hivatalos világbajnokság Újvidéken!

2022. május 17. 13:23 - Silye Sándor

olaszrizling.jpgGROW du Monde. Egy nemhivatalos világbajnokság, amit Közép-Európa leginkább meghatározó fehér fajtája hívott életre. Hogy melyik is az? A GROW egy mozaikszó, amely a fajta legnépszerűbb neveiből áll: GRaševina, Olaszrizling és Welschriesling. De hívhatjuk rizling italicónak, grasacnak vagy laški rizlingnek - akárhogy is nevezzük, ez a fajta Közép-Európában és a Duna medencéjében terjedt el. A verseny egy jó lehetőség, hogy nemzetközi szinten is megmutassuk, milyen sokszínű és milyen izgalmas, egyúttal kiemelkedő a magyar olaszrizlingek világa!

Az első GROW borverseny szervezői a szerbiai Vinska kultura doo, amelyhez kötődik a Vino i fino bormagazin és több boros rendezvény is, a horvátországi Vinart doo, a zágrábi Grand Tasting borfesztivál, több országos és regionális boros rendezvény szervezői, valamint magyar oldalról a Vinoliva kft, a Pécsi Borozó kiadója, szintén sok boros rendezvény szervezője.

1st International Wine Challenge GROW du Monde néven június 8-án, az Újvidék melletti péterváradi erődben rendezzük meg azt a nagy nemzetközi borversenyt, amely az olaszrizlingnek, ennek a rendkívüli potenciállal és gazdag történelemmel rendelkező fajtáknak szentelünk.

olaszrizling_jpg1.jpg

A borverseny nemzetközi zsűrije júniusban olyan olaszrizlingeket keres majd, amelyek minőségükkel és hitelességükkel tűnnek ki.

A zsűri tagjai: Ivan Barbić MW (Svájc), Saša Špiranec (Horvátország), Mirna Filipović Grčič, (Horvátország), Győrffy Zoltán (Magyarország), Ercsey Dániel (Magyarország), Sue Tolson (Egyesült Királyság), Bruno Gaberšek (Szlovénia), Tomislav Ivanović (Szerbia), Srđan Lukajić (Szerbia), Mladen Dragojlović (Szerbia), Geönczeöl Attila (Szlovákia), Ivana Simjanovska (Észak-Macedónia), Igor Luković (Szerbia, a szervezőbizottság elnöke).

A jövőre nézve az a terv, hogy a rendezvény „szerteágazzon”, szeretnénk olaszrizling konferenciát, valamint fesztivált, ahol borászok, kereskedők, sommelier-k és borszakértők találkoznak, és egyúttal közös küldetés köré gyűlnek össze, hogy az olaszrizling a borvilágtérképen egyre nagyobb betűkkel szerepeljen. Jövőre Horvátország, 2024-ben Magyarország adna otthont az utazó olaszrizlingezek viadalának.

 

A jelentkezés a borversenyre ezúttal elindult!

A nevezési kap letölthető innen.
A nevezési díj 40 EUR mintánkként. Azon nevezések esetében, amelyek háromnál több mintát tartalmaznak ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj 30 EUR mintánkként. Minden nevezett tételből két palackot kell beküldeni a GROW du Monde szervezői részére.

A nevezési díjat a jelentkezési lap kitöltése és a GROW du Monde részére történő elküldése után lehet befizetni. A nevezési díjról szóló számlát a versenyzőknek a nevezés beérkezését követően küldjük ki.

A CSEHORSZÁGBÓL, SZLOVÁKIÁBÓL, ROMÁNIÁBÓL ÉS MAGYARORSZÁGRÓL SZÁRMAZÓ BOROKAT AZ ALÁBBI CÍMRE KELL KÜLDENI (kérjük, írják rá: Grow du Monde):

Pannon Borbolt Kft.

7622 Pécs, Nyírfa utca 26.

A nevezés és borok megérkezésének végső dátuma: 2022. május 20.

A borokat öt kategóriában értékelik: csendes borok, édes borok, habzóborok, narancsborok és olaszrizlinget tartalmazó házasítások. A borokat ezüst-, arany- és dupla aranyéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákban legjobban értékelt borokat pedig a GROW du Monde trófeával jutalmazzák.

A nevezési lapot kitöltve el kell küldenie a growdumonde@gmail.com címre is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5317833673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása