Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sós kürtős többféleképpen, malacfül saláta, borsófőzi dim sum, harcsamáj nyalóka 

2022. augusztus 04. 14:58 - Silye Sándor

strandfood.jpg Balatoni Kör. Ez nem csupán egy kör, ez maga a Balaton! Dehát éppen azért hozták létre, hogy segítse a Balaton vendéglátását, annak minőségének emelésével, hogy mindazoknak, aki ételt, italt adott, annak neve legyen ismert, és átaluk is nőjön a kedv a magyar tengerre járáshoz. A lángos, a hekk - ár ide, vagy oda - továbbra is a tópart sajátos gasztro uralkodója lehet, de egyre többen kínálnak mást, érdekesebbet, jobbat. Mint most a Balatoni Kör által szervezett, az Év standétele versenyen. Olvassák hát! 

Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte. 

A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Bisztró kategóriában idén a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát, a büfék versenyében a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert. A zsűri idén utóbbit választotta az Év strandételének is a döntőbe jutott tíz étel közül - tudtuk meg a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban tartott eredményhirdetésen. A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját Sipos Norbert, a Tork Horeca nagykövete adta át a Tiki Beach Bisztrónak, a vegán túrógombóc ételért. 

strandfood_kurtos.jpgIdén Wolf András séf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. A tíz döntős helyen végig kóstolták a nevezett strandételeket és ennek alapján született az eredmény. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, így a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett több strandbisztró nyílik és évről évre magasabbra teszik a lécet. A vega és vegán trend is erősödött, idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sum vegán ételét. Ez kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra bizonyítva, hogy ízekben és textúrákban mennyire gazdag tud lenni a vegán étel. 

strandfood_borsofozi.jpgAz olaj megdrágulásával végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retro ételek felett. A verseny indításától fő célkitűzése volt az egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése. Ez a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára evidens lett, mint az is, hogy friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készítsék ételeiket. Ha a közönség eddig nem hallgatott a dietetikusokra és nem volt hajlandó átszokni a nehéz retro ételekről egészségesebb reform étrendre, akkor most erre a pénztárcája rákényszeríti, mert ma ez az ételkategória irreálisan drágul az étolaj és zsiradékok inflációjával. 

 A díjazott és a döntőbe jutott ételekről 

A boglári Bundi Bijó büfé Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy nekik készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül. Sós kürtőseik elérhetőek még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal, a vegetáriánusok kedvéért feta sajttal is. Igazi strandbüfé innovációként nyerte az Év strandétele díjat, melynek kifejezett célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely műfajteremtő. A Bundi Bijó büfé elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő Beach Food mezőnyét.  

A zamárdi Tiki Beach koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen, idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában. A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül saláta (3450 Ft): tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póréhagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal. 

strandfood_gomboccal.jpgA fenyvesi Konyhám már két ízben nyert. Elképesztően gyönyörű sajtos vega kosárral indultak, persze helyi sajttal és érdemes megjegyezni, mint különleges gasztronómiai poént a kifejezetten sültkrumplinak látszó grillsajtot. Balatonmáriafürdőn két döntős is volt. A Lángos World büfé profilját különféle világkonyhákat idéző lángos különlegességeire építi, bár a kiírásnak megfelelően erre a versenyre a leginkább helyi alapanyagokat használó fenyvesi Angus marhából készült Tatárbeefsteakes lángossal neveztek, kovászolt lilahagymával és rukkolával egészítve ki ételüket. A Port bisztró idén a töltött paprikát gondolta újra, visszavezetve ezt az ételt balkáni-török gyökereihez, mivel füstölt-töltött kápia paprikával neveztek, amit zellerhabbal tettek vizuálisan is különlegessé. Bisztrósítva fel lehet dobni ezt a sokszor lejáratott és menzásan-unalmasan előadott alapételünket is.   

A két éve holtversenyben első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén két ételt nevezett: a Harcsamáj nyalóka, cékla, kalács és a tokhalas borsós rizottó egyaránt színgazdag tálalásban ad jól harmonizáló ízeket és textúrákat. Íme egy jó példa arra, hogy kifejezetten halas profillal is lehet sikert elérni és ma már akár kiváló bisztró nívót is lehet találni egy-egy balatoni strandon, de tálcában akár elvitelre is ki tudják adni az ételt, nemcsak a színharmóniának megfelelően kiválasztott tányérban elegánsan tálalva. 

A Vitorlás bisztró évek óta meghatározó keszthelyi szereplője a balatoni Beach Foodnak. Idén egy igen finom vöröslencsés vega bolognai spagettivel indultak, az egyszerűen nagyszerű elvet igazolva és egyben példát mutatva arra, hogyan lehet kiszabadítani a vega kínálatot a rántott gomba és sajt gettóból. Sajt nélkülj ételük vegán verzióban is kérhető. 

strandfood_toltott_langos.jpgBár idén is a déli part dominálta a mezőnyt, azért Vonyarcon is akadt egy új strandbüfé, a Party hangulat, akik Zsákbamacska nevű pulled porkos töltött lángosukkal indultak. Balatonszárszón egy családi pincészetben az olasz tiramisu sós balatoni változatával ráéreztek a régió Beach Food műfajának lényegére: a nemzetközi sztenderdeket hogyan lehet helyi alapanyagokkal, bravúros csavarral balatonivá álmodni. A Paradisu magyar változatában a piros-fehér-zöld csatos üvegben lecsóval adják a fokhagymás kenyérágyon tálalt helyi mascarpone-s krémet, míg az olasz zöld-fehér-piros sós pohárkrém verzió bazsalikomos. Idén indult ígéretes hely ez is, bizonyítva, hogy a Balatonnál a vendéglátást sújtó pandémia és a háborús infláció ellenére sem tört meg a Beach Food trend, mert sorra nyílnak klassz és kreatív új vendéglátóhelyek a tóparton. 

Fotó: Heim Alexandra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8017900627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása