Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Étel, ital, kultúra, a Balatoni Kör évzáróján Keszthelyen

2023. január 01. 08:42 - Silye Sándor

keszthely.jpgA Balatoni Kör második alkalommal rendezte meg Keszthelyen a nagy sikerű, őszi-téli rendezvényét. A Kóstold Körbe Bor és Gasztrofeszt 2022. december 29-30-án a Festetics- kastély parkjában várta a gasztronómia és a finom nedűk kedvelőit. Egész évben nyitva tartó éttermek, borászatok és pálinkafőző költözött két napra a tó nyugati csücskébe, mutatta meg a legfinomabb ételeit, legszebb borait, legzamatosabb pálinkáit.

A vasútállomástól a Festetics kastélyig tartó úton a hatalmas park emlékeztetett a tovatűnt nyárra és őszre, a városba belépve a főtér rendezett üzletei vonzották a kíváncsi pillantásokat. A tábla sokszor mutatta a kastélyig vezető utat, így hamar oda lehetett érni. A kastélyba belépve, az udvarba kilépve sátrak, asztalok, vendéglátó alkalmi helyek ígérték a kellemes perceket.

Mihály Szilvia, a Balatoni Kör titkára elmondott, megmutatott minden tudnivalót, majd már hozták is a belépőt, megnézhettük a Festetics Kastély 18 szobáját, elmélyedhettünk a történelemben, a hol volt hol múltban. Lenyűgöző látványt jelentett a hajdani ebédlő, amelynek étkészleteit, tányérjait, evőeszközeit a nem is oly régi múltban egy bécsi aukción fedezték fel, és vásárolták vissza jogos helyére, a keszthelyi kastélyba. A kiállítás őrzője egy ártatlan kérdésre örömmel mesélte el, hogy mi, micsoda a kiállításon, mit, mikor, hogy használtak, vagy nem?

keszthely_jpg1.jpgA kastélyból a szabadba lépve az asztalok előtt elhelyezett kisvasúton jó volt látni a gyerekek örömét, ahogy a pici kocsikban „száguldották” köreiket. A bódékban az Epl Bisztro-Eplény, a Lavender Terasz-Balatonvilágos, a Kalóz Strandbisztró-Balatonudvari, a Pócz Pincészet és Borbisztró-Balatonlelle, az Egy Csipet Nádas-Siófok Lady Hamilton, a Keszthely Creative Kitchen/ John's Pub Wine Selection, a Balaton Bor/Pohár pont BuborAPE, a Tölgyes Kúria Champoint, a Pálffy Pince Köveskál, a Söptei Pince Csopak, a Fata Pince Badacsonytomaj,a Laposa Borbirtok Badacsonytomaj, a Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle, a Fenegyerek pálinka Zamárdi, és az Unicum Riserva kóstolói, bemutatói kínálták mindazt, mi szem, szájnak ingere. E helyek házigazdái nem csupán a gyomor, de a szellem kulturális igényeit is kínálták, kérdés nélkül, kérdésre meg pláne elmondtak minden tudnivalót a környékükről, az ételről, az italról.

Élmény volt kóstolni a különleges, finom ételeket, a nemes nedűket. Ismét megerősítést kapott minden látogató arról, hogy a Balaton nem csupán a lángosról és a sörről, hanem a nagyon fejlett étkezési és italfogyasztási kultúráról egyaránt szól.

Láthattuk, tapasztalhattuk, érdemes keresni ma már nem különlegességnek nevezhető finomságokat.

Köszönjük Balaton, köszönjük Balaton Kör!

Fotó: Balatoni Kör

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2318015616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása