Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Ismerkedjünk a Syrah-Shiraz világával, borest a Borbárban!

2023. március 03. 18:30 - Silye Sándor

A székesfehérvári Borbár (Kossuth u. 3) ismét fajtakóstolót rendez, mégpedig a Syraz, vagy ha úgy tetszik a Shiraz vörösbort mutatják be míves borászok termékein keresztül. A rendezvény március 8-án, 19 órától lesz.

syraz.jpgA Syrah vagy Shiraz korábban perzsa eredetűnek vélt, ma már azonban DNS-vizsgálatok nyomán biztosan állítható, hogy Franciaországban kialakult szőlőfajta, két dél-francia fajtától, a dureza-tól és a mondeuse blanche-tól származik.

A szőlő
Az életerős és ellenálló növény a szokásosnál később virágzik, ami azért hasznos, mert így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának, ellenben viszonylag korán érik. Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

syraz_jpgkozep.jpgA bor
Nagy testű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba. Jellegzetesen ribiszke és keserű csokoládé illatú vörösbor készül belőle. A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkennek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi.
Nálunk a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Mára már hazánkban is élvezhetjük nagy termelőink első kísérleteinek kiváló eredményeit.

syraz_jpg1.jpgMinden Hölgy és Zoltán vendégünknek meglepetéssel készülünk!

Az est borsora:
Bodri Syrah 2018, Prantner Syrah 2018, Günzer Tamás Syrah 2019, Fekete Shiraz 2016, Késa Syrah 2020, Ikon Shiraz 2020, Mészáros Grandiozus Syrah 2018 Gróf Buttler Grand Selection Syrah 2020, Trapiche OAK Cask Syrah 2019
+ a szokott falatkák

Rézvételi díj: 6.900 forint/fő
Asztalfoglalás szükséges és korlátozott. A jelentkezést jelentkezési sorrendben áll módunkban elfogadni és helyek függvényében visszaigazolni. Visszaigazolás után, a részvételi díjat utalással vagy készpénzzel szükséges rendezni borszaküzletünkben vagy Borbárunkba február 21-ig. Utalás esetén kérjük a számlázási címet megadni szíveskedjetek.
Foglalás, e-mail /info@veressbor.hu/ telefonon: 06-20-3677747 vagy 06-22-311-441

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5118063362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása