Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Sáfrán pincészet kiválóságai, és a változó világ

2023. március 22. 15:29 - Silye Sándor

 paholy_jpg1.jpgA székesfehérvári Páholy Borklub márciusi vendége a Sáfrán Pincészet volt Csákberényből. Sáfrán András és fia kiváló borokat készítenek, erről a klubtagok ismét meggyőződhettek.

Összesen hét tétel került a poharakba. A nyitány a Cserszegi Fűszeres habzó bor volt, utána sorban következett a Kékfrankos rozé, a Zenit, a Chardonnay, a Sáfrán specialitás a Generosa, majd a tramini, míg a sort Sauvignon Blanc zárta. Jól kezelt, megfelelő ízvilágú nedűk voltak ezek, de (nekem) az utolsó tétel alkotott maradandó emléket, lenyűgözött, ez számomra már a prémium minőséget jelentett.

Az idősebb Sáfrán Andrással a változó világról beszélgettünk, a borászok szempontjából.

Az időjárás nagyot változott a korábbi évekhez képest. Másabbak a szőlőben a viszonyok, korábban kell szüretelni, eső vagy nincs, vagy ha van, túl sok. Mennyiben változik mindezektől a borászat helyzete?

- Ezt nehéz megmondani. Napjainkban, a tavasz kezdetén még nem tudjuk, milyen csapadékos időben lesz részünk később. Egy biztos: kicsivel jobb helyzetben kezdődött a szezon, mint 2021-ben, mivel jobb és több a csapadék a talajban, mint volt akkor. Nekünk is változni, alkalmazkodni kell, ami azt jelenti, elképzelhető, hogy előbb, utóbb a korai fajtákat kell előnyben részesítenünk. Most sem voltunk könnyebb helyzetben, annak ellenére, hogy a később érő fajtákra szeptemberben jutott valamennyi csapadék, ami szerencsére helyretette szőlőfajták helyzetét.

paholy.jpg- Ez azt is jelentheti, hogy a testes vörös és a fehérborokat lassan elfelejthetjük, vagy nem?

- Nem hiszem, hogy elfelejthetjük a testes vörös borokat, főleg azért nem, mert a meleg miatt korábban fognak beérni, sőt, olyan helyeken is meg fog jelenni a kékszőlő, ahol eddig óvatosan és fenntartásokkal telepítették.

-A meleggel mit tudnak kezdeni? Igaz, a világ más területein megoldották az öntözést, komoly öntözőberendezések láthatók a szőlőkben, de ez még nálunk nem jellemző. Lehet tenni ez ügyben valamit?

- Gyakorlatilag nagy önköltség növekedés következne be, ha nekiállnánk szőlőt öntözni. Tény, a hozam nagyobb lenne, de a beltartalmi érték megváltozna, mert az öntözés esetében nem a mélyről keresi és veszi fel a szőlő a vizet, hanem a felső rétegekből, ahol kiégettebb a talaj, így nem lesz olyan jó a zamatvilág, mintha lentről történne ez meg.

A nagy meleg gyilkolássza a savakat a fehér borokban?

- A fehér borok miatt említettem a korábbi érésű fajtákat, mert elképzelhető, hogy e területen változtatni kell. Ugyanis a korábban augusztusban érő fajtáknál elképzelhető, hogy lesz savprobléma.

A Sáfránok mire készülnek a közeljövőben?

- Arra, hogy az időjárás továbbra is változó lesz. Emlékszem, hogy 2003-ban hasonló forróság volt, mint most, 2022-ben. Ehhez alkalmazkodni kell a pincemunkálatokat tekintve, illetve úgy kell majd megválasztani a szüret időpontjait, hogy a megfelelő, legjobb minőségű gyümölcs kerüljön be a pincébe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018077966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása