Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Jó minőség, csökkenő mennyiség – felemás év

2023. november 20. 07:42 - Silye Sándor

marton_uj_bor_jpg_cimlap.jpgSzékesfehérváron a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szervezésében a Köfém Művelődési Házban tartották meg az új borok mustráját. Ezen 12 borosgazda 35 nedűje mérettette meg magát. A borok kóstolása közben a zsűri egyre nehezebb helyzetbe került, hiszen a belövő bor is jónak találtatott. Mint Renner László, a zsűri egyik tagja elmondta, a belövő bor akár az aranyérem aljára, vagy az ezüstérmes borok tetejére kerülhetett volna. Időigényes feladat volt a 35 tétel elbírálása, de végül eredménnyel jártak. Négy termék kapott aranyérmet, mind a négy Velence-tavi borászé lett, a legmagasabb pontszámot a Bella pince (Sukoró) kapta Cserszegi Fűszeres boráért, utána a sorrend: Lics Balázs pincészet (Pinot Noir), Csóbor pincészet (Agárd) Zöldveltelini, Bella pince Irsai Olivér. Emellett a zsűri 28 bort ezüst, hármat pedig bronzéremmel díjazott.

marton_uj_bor_jpg1.jpgAkkor és ott beszélgettünk Dinnyés Ferenccel, a borlovagrend elnök-nagymesterével.

- Az ország borászai által felemásnak ítélt évjárat Fejér megyében, Székesfehérváron milyennek bizonyult?

- A mi környékünk kicsit szerencsésebb volt, mint az országos átlag, hiszen itt kevesebb volt a tavaszi jégkár, bár itt is megjelent a peronoszpóra, így aki nem jól védekezett, az rosszabbul járt. Országos átlagban 30 százalék volt a szőlőkár, nálunk ez kevesebb lett, így itt a mennyiség is jobb, mint az országos átlagé. Szerencsére a minőség a legtöbb helyen jó volt, nálunk sincs ez másképp. A borászokon múlt, hogy mit tudtak kihozni a gyümölcsből, ennek eredményét vizsgáltuk most, és az összkép jónak mondható.

marton_uj_bor.jpg- A borbírálat, bár igyekszik objektív lenni, de összességében mégis szubjektív. Szerinted mitől jó a jó bor?

- Adott a nagy igazság az, hogy mindenkinek az a jó bor, ami ízlik neki, én sem vagyok ezzel másképp… A bor függ attól, hogy milyen fajtáról beszélünk. Ha nem tudunk semmit róla, akár az jó ízű, kellemes, harmonikus is lehet, de, ha tudjuk, hogy az Rajnai, vagy Chardonnay és nem találjuk meg benne a fajta jellegét, akkor már nem biztos, hogy jónak lehet minősíteni. Leegyszerűsítve: az a jó bor, amely fajta jellegű és harmonikus. Ami engem illet, a fehér nedűket illetően Olaszrizling párti vagyok, kedvelem még a Sauvignon Blanc-t, de nem kedvelem a harsány, tolakodó illatú fehér borokat. A vöröseket tekintve a Sauvignon és a Franc a favorit nálam.

- Kékfrankos, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling. Ezek magyar fajtáknak nevezhetők, még ha ezzel nem is mindenki ért egyet. De a honi borászok közel sem kedvelik annyira, mint mondjuk a francia, vagy olasz fajtákat. Miért?

- Úgy tapasztalom, hogy már vannak elmozdulások a fogyasztásban. Volt egy felfutása az illatos fajtáknak, úgy, mint az Irsai, Cserszegi, és persze nagy divat volt pár éve a rozé. Ma ezek kissé alább hagytak, de a kékfrankos gyakori alapanyaga a rozénak és a vörösborok között is kezdi elfoglalni a helyét, például a pázmándi „Könnyűvér” legfőbb komponense lett, de önállóan is keresetté válik

- Összességében a 2023-as évjárat jó és reményteljes?

- Abból a szempontból, hogy minőség lesz, kijelenthetjük, hogy igen. De az, hogy a borászok szempontjából ez mit jelent majd, az leginkább a fogyasztókon múlik. A minőség jó, ám a mennyiség és a kereslet várhatóan fogyó mértéke meghatározóvá válhat, és ezek miatt a borászok alighanem kénytelenek lesznek az árat emelni. Ami kérdésessé teheti a bort készítők évét. De, hogy csökken-e és mennyire csökken a kereslet, és ebből mi lesz, azt majd csak jövő ilyenkor tudjuk megmondani!

Szólj hozzá!

Izgalmas boros játéksorozat - de vajon milyen borokat szeret Rákóczi Feri?

2023. november 20. 06:26 - Silye Sándor

borparbaj_1.jpgA magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól szerzik be a borokat. A magyar borok sokszínűségét játékos formában is népszerűsíteni lehet, jó példa erre a Kóstolom Borbárban évek óta sikerrel futó BORPÁRBAJ sorozat, ami november 25-én kihelyezett helyszínen, a pázmándi Bálint Boráriumban kerül megrendezésre. Az egyik versenyző ezúttal Rákóczi Feri lesz, aki szintén hisz a magyar borokban, a magyar borászokban. Borgladiátorok a pincében.

Lövések nem dördülnek a pázmándi Szőlőhegyen, de izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A BORPÁBAJON a kihívó fél Bálint „gasztrokult” Gyuri, a Velencei-tó környékének ismert vendéglátósa, aki saját bort is készít. Kihívottja Rákóczi „csakegykorty” Feri, aki számos hazai borásszal ápol jó kapcsolatot, és imád sztorizni. Nagyon örült a kihívásnak, hiszen a saját vendéglátóhelyén is kiemelt helyen szerepelnek a magyar borok, és végre egy izgalmas párharc keretében mutathatja meg kategóriakedvenc borait a nagyérdeműnek.

A játékmester Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár egyik tulajdonosa, aki már alig várja november utolsó szombatját. Szerinte Feri annak ellenére, hogy nem szakmabeli, nagyon otthonosan mozog a hazai borászok között, jó történetei vannak. Az is szimpatikus benne, hogy nem szeretné „túlszakmázni” a borokat, számára a legfontosabb ismertetőjegyek a „minőségi” és a „finom”. Bálint Gyuri ismert szereplője a borvidék életének Pázmánd környékén, nagyon jó vendéglátóhelyet üzemeltet, a borkészítéshez is ért, szóval a szakmai előny az ő oldalán van, ennek ellenére Rákóczi Feri magabiztosan áll a közönség elé, és úgy gondolja, hogy ő fog győzni.

Hogy mire számíthatunk? Egy laza boros estére, ahol mindenki csak nyerhet.

borparbaj1.jpgDe mi az a BORPÁRBAJ?

A Kóstolom Borbár csapata néhány éve egyedülálló boros játékkal szállt be a borkultúra népszerűsítésébe. A vicces, innovatív eseményen két játékos száll a boros ringbe, ahol 5 kategóriában mutatják meg azokat a borokat, amik szerintük a közönség kedvencei lehetnek. A megmérettetés a BORPÁRBAJ nevet kapta, ami azóta egyébként a Kóstolom Kft. által levédetett kifejezés.

A BORPÁRBAJ egyaránt élvezetes profi borkóstolóknak és amatőr borkedvelőknek, hiszen lehet a borokat értékelni, pontozni, de a legfontosabb mindig az, hogy ízlik vagy sem. A vendégek 2 x 5 bort hasonlítanak össze, és mivel előre nem tudják, hogy milyen bor van a pohárban (milyen borvidékről származik, ki a borász, milyen szőlőfajtából és melyik évjáratban készült), így külső befolyás nélkül valóban csak azt kell eldönteniük, hogy melyikből innának szívesen még egy pohárral.

A szavazás a modern technika segítségével történik: a vendégek egy applikáció letöltése után a telefonjukon adják le szavazataikat a számukra jobban tetsző borra. Amikor a játékmester leleplezi az adott forduló győztesét, mindkét párbajozó elmeséli, hogy miért gondolja azt, hogy a vendégek mellette teszik le a voksukat.

A borgladiátorok november 25-én 19 órától mérkőznek meg Pázmándon a Bálint Boráriumban. 

Jegyvásárlás, további információk itt: https://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek/195/borgladiatorok-a-pinceben-i-pazmand-i- balint-borarium-i-november-25-19-00

 

Szólj hozzá!

„Borban az egészség” – egészségünkre hát!

2023. november 08. 08:02 - Silye Sándor

osszel_is_balaton_2.jpgAz elmúlt évben is nagy sikert aratott a Bor és Piac szaklap által rendezett Ősszel is Balaton sétáló borkóstoló, így alighanem idén is várakozással keltek útra azok sokasága, akik már tudhatták, mi vár majd rájuk Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban. A rendezvényteremben rögtön von Beöthy János várta kedves mosollyal az érkezőket. A nála megtörtént első kóstoló után tudhattuk: magasra került a léc, de szerencsére magasan is maradt végig. Ez sejthető abból, hogy mindjárt von Beöthy mellett a somlói Tornai Tamás borait kínálták... De ahogy haladtunk előre, végig jobbnál jobb borok kerültek a poharakba. Igazolva azt a tételt, hogy a balatoni borok eljutottak a legjobbak közé. Nem győztünk álmélkodni - a teljesség igényével! - a’ Capella Szőlőbirtok, az Androsics Birtok, a Barcza Pincészet, a Bezerics Szőlőbirtok, a Békássy Borászat, a Fodor Borbirtok, a Gyukli Pince, a Homola Pincészet, az Istvándy Pincészet-Badacsony, Istvándy Jenő Pincészete, a Kolonics Károly, A Lídia Borház, a Mórocz Pincészet, a Mörk Pincészet, a Petrányi Pince, a Pócz Pincészet, a Rádpuszta Szőlőbirtok, Söptei Zsolt Pincészete, Szer-Elem Szőlőskert, Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok, a Taverna Borászat, a Villa Gyetvai Borászat, a Villa Tolnay Borház – nedűitől.

megnyito-_bozzai_zsofia_es_tornai_tamas_1.jpgNagy élmény volt ez, és a szervezésnek is köszönhetően kiváló estében lehetett részünk!

A tények objektíven: a Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a „Borban az egészség” című projekt keretében az „Ősszel is Balaton 2” sétálót borkóstolót és mesterkurzust. Mégpedig a várakozás feletti érdeklődés mellett, hiszen mintegy kétszáz fő részvétele, és a pozitív visszajelzések jelezték a bor és a piac helyén van e honban. A program során idén is 25 balatoni borászat kiváló tételeit kóstolhatták a látogatók, akik a környékről és a fővárosból érkeztek. Az idei mesterkurzusok az egészség és fenntarthatóság mellett a helytörténeti hagyományokat is felelevenítették. Hangsúlyt kaptak a rezisztens fajták, a dűlő szelekció, a kénmentes borkezelés. Felvidéki példák bemutatásával a hagyományos érlelési eljárások, de a narancsbor készítés is megjelent. Ezen túlmenően teret kapott a borturizmus szerepe a borászatok több lábon állásában, gazdasági fenntarthatóságában.

osszel_is_balaton_2_1.jpgA Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program idén ősszel már másodszor támogatta a tavaly sikeresen megrendezett, a borkultúrát és a kulturált borfogyasztást segítő, népszerűsítő „Ősszel is Balaton 2” című rendezvényt.

Szólj hozzá!

Jó estét Márton, jó (új)bort kínálnak!

2023. október 31. 13:58 - Silye Sándor

marton_nap_ujb.jpgA Borbárban idén is szerveznek Márton napi újbor kóstolót a Kossuth utca 3-ban. Az eddigiektől betegség miatt egy kicsit más lesz Márton-napi étel kínálat, mert a libacombos menü kimarad, helyette májpástétom kerül a tányérokra. Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két este is lehet ismerkedni az új borokkal. 

A kóstoló időpontja november 8, 19 óra, és november 9, 19 óra

A kóstolásra kerülő borok:
- Frittmann Irsai Olivér
- Bodri Sauvignon Blanc
- Gere-Schubert Cserszegi Fűszeres
- Lelovits Olaszrizling
- Frittmann Rozé
- Günzer Rozé
- Mackó Medveálom rozé
- Szentpéteri Néro Rozé
- Bodri Gunár
- Vylyan Bogyólé

marton_nap_ujb_jpg1.jpgA program ára: 6.5oo forint.

Jelentkezni szokásosan emailben, telefon, vagy személyesen lehet. Visszaigazolás után a program árát a Borbárban,
vagy Borszaküzletben, vagy utalással lehet rendezni. A foglalás csak ezután válik véglegessé.

VISZONTLÁTÁSRA!

Szólj hozzá!

Utazás Ausztrián át - borokkal

2023. október 19. 07:30 - Silye Sándor

ausztria_borai.jpgA székesfehérvári Borbárba (Kossuth utca 3) ezúttal külföld látogat el. Mert: kilenc kiváló bor kóstolása közepette utazhatnak keresztül Ausztrián a borkóstoló résztvevői. Az esemény október 25-én 19 órakor kezdődik.

Ekkor a résztvevők megismerkedhetnek Ausztria borvidékeivel és jellegzetes boraival. A borokat Gombolai Attila (KisBécs) Ausztria borainak borszakértője mutatja be.

Az osztrák borok két évtizede kitartóan fejlődnek az egyre jobb minőség irányába. Ennek eredményeképpen a helyi borok, legyen az a zöld veltelini (Grüner Veltliner) Alsó-Ausztriából, egy stájer sauvignon blanc vagy egy kékfrankos Közép-Burgenlandból, még Tokióban vagy akár New Yorkban is bennfentes tippé váltak.

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában. Alsó-Ausztriában van a termőterületek legnagyobb része (több mint 27 000 hektár). A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. Az előzőekhez hasonlóan Traisental is fehér borai által népszerű, ebben a fiatal régióban nő leggyorsabban az új telepítések száma. Északon a Weinviertel, a Duna mentén egészen Bécsig Wagram régiója nagy területeket ölel fel. Bécstől délre a Thermenregion, dél-keletre Carnuntum található, ezeken a vidékeken már a vörös borok kerülnek előtérbe.

A kóstolón a poharakba kerülő borok az alábbiak:

Weinviertel PFAFFL Secco Blanc (grüner veltliner, muskateller); Weinviertel PFAFFL Grüner Veltliner vom Haus;   Wachau DOMÄNE WACHAU Grüner Veltliner Kollmitz Federspiel; Kamptal BRÜNDLMAYER Riesling Kamptaler Terrassen Bio; Wachau FISCHER Riesling Rossatz Federspiel; Steiermark SABATHI HANNES Sauvignon Blanc Sunki Südsteiermark DAC; Fertő tó UMATHUM Rosa; Fertő tó ZANTHO Zweigelt; Thermenregion REINISCH-JOHANNESHOF St. Laurent.

A borkóstoló ára a falatkákkal együtt 7.500.-Ft

Jelentkezés és asztalfoglalás a szokásos módon telefon és email formájában. A program ára utalással, illetve személyesen a Borbárban, vagy a borszaküzletben is rendezhető

Érdeklődni Veress Tibornál a 0620/36-77-747-es telefonon lehet.

Szólj hozzá!

„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is”

2023. október 11. 07:59 - Silye Sándor

dobosi_cimlap.jpgRagyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken. Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, a vendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást, aminek itt évszázados hagyománya van.   

Szakmailag is eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során.  Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen volt boraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok, borászati tanácsadó és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa a Nivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. A  Nivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban nagy potenciál van, az építkezéshez sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. A  Domäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna a piacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekre tettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBor  kapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségi bormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége az osztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különböző lépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve a hasonlóságokat és a különbözőségeket.

dobosi.jpgA tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számos pontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az is erősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és az Egy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és a finom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a Dobosi Birtokközpont területét.  

Lesz folytatás!” árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az esemény ötletgazdája és főszervezője is egyben. – Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl erről szól majd nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt,  hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegű  rendezvényekre.” 

dobosi1_1.jpgA rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

 

 

Szólj hozzá!

Borbár kóstoló a Dóka pincészettel

2023. október 08. 05:54 - Silye Sándor

doka_jpgcimlap.jpgA Székesfehérvári Borbár (Kossuth u. 3) elkezdte az őszi szezont, nincs megállás, Veress Tiborék folytatják a borbemutatók, a kóstolók sorát. A következő alkalommal a Zalai borvidék sokszínűségével ismerkedhetnek meg azok, akik részt vesznek az esten. Amelyen a Dóka Éva pincészete Zalaszengrótról érkezik a Kossuth utcai Borbárba, a borokat a pincészet borásza, Tarsoly Róbert mutatja be.

Az borest időpontja október 18. szerda, 19 óra, a helyszín a Borbár, Kossuth utca 3.

A Dóka Éva pincészetről: szőlőterületei a Zala-völgyet kísérő csáfordi és aranyodi, valamint a Kis-Balaton közelében elterülő pogányvári dombokon helyezkednek el, összesen 27 hektáron. Csáford, Aranyod, Pogányvár – Zala legjobb dűlői. Dóka Éva és csapata a 2023-as Winelovers top 100-ban 8 érmes borukkal büszkélkedhet!

doka.jpg„Ismertük a tájat, amelyben benne éltünk mi is, a szőlő is. De egyszer csak úgy éreztük, most találkoztunk igazán és mintha mindez nem véletlenül történt volna. Szerencse vagy véletlen? A zalai táj üzenete számunkra, hogy érdemes szeretettel művelni a szőlőt. Borral egy szinte még gyermekkori élményben találkoztam: ’a megcsillanó napsugarak, az újbor semmihez sem fogható, csodálatos illata, kacér ízei és az a pici kis mámor tökéletes egységgé olvadtak össze! Talán még nem tudtam, de ebben a találkozásban a sorsom akkor és ott eldőlt.’ És persze egymással is, mert ezt itt és így, csak mi ketten tudjuk” - mondta Dóka Éva.

Az esten kóstolásra kerülő borok az alábbiak: Muscatello 2022; Rajnai Rizling 2021; Robi a hegyről 2021; Adnám Olaszrizling 2022; Pátria 2022; Nektár 2022; Itt a piros hol a piros 2022; Sató St. Gróth 2021; Hegyke 22; Furmint 2020, és persze az elmaradhatatlan falatkák.

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött, a visszaigazolás után kérjük a részvételi díjat utalással, vagy személyesen a Borbárban, vagy a Borszaküzletben rendezni szíveskedjenek, a foglalás igy lesz végleges.

doka_jpg1.jpgRészvételi díj: 5900 forint.

Figyelem! Még tart a Gere KOPÁR 2020 új évjárat előjegyzési akció. Ami október 18.-án zárul.

Veress Tibor, Veressbor, 06-20/36-77-747, info@veressbor.hu.

Szólj hozzá!

A Gróf Degenfeld borbirtok kimagasló sikere a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

2023. október 04. 12:58 - Silye Sándor

degenfeld1.jpgTizenkilenc ország csaknem 1000 tétele versengett idén a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC), ahonnan a Tarcalon gazdálkodó Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza.

Az idei évben a 10. jubileumát ünneplő rangos világversenyen, ahol a három zsűritag, a brit Tom Stevenson, a finn Essi Avellan, illetve a magyar Márkus György tizenegy napon keresztül bírálták a beérkezett tételeket, nyolc érmet, három arany- és öt ezüstöt szereztek a magyar pezsgőkészítők. A három aranyérmet szerző pezsgők között szerepelt a Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője is, mely idén megnyerte már a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

degenfeld_jpg2.jpg„Az ilyen kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez számunkra és egyaránt az egész Tokaji borvidék számára, hiszen minden egyéni siker, mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten hozzájárul Tokaj-Hegyalja ismertségének növeléséhez. Tokaj
világszinten is rendkívül izgalmas borvidék, és mint a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon elért siker is bizonyítja, az adottságai alkalmassá teszik a magas minőségű pezsgők készítésére is.” fogalmazott Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

degenfeld_jpg3.jpg„Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a siker, akárcsak a többi elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát. A cél közös és ezt csak úgy tudjuk évről-évre elérni, valamint távlatokban gondolkodni, ha mindenki hozzáteszi a maga részét a munkához és maximumra törekszik a maga területén. A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.”tette hozzá Sulyok Balázs, a Gróf Degefeld Szőlőbirtok szőlész-borásza.

A Gróf Degefeld Szőlőbirtok további eredményei

A napokban lezajlott XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele aranyérmet szerzett, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érte el és ezzel különdíjas lett. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert a megmérettetésen. A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2021 végzett az első helyen.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtokról

A 2021-ben negyed évszázados jubileumát ünneplő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története valamivel több, mint 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. Az azóta eltelt időben a
borvidék és egyben Magyarország egyik legismertebb borászatává váltak. A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó család hírében állt. Mindezt a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve. A borászat megalapításakor a tulajdonosok víziója a tokaji hagyományok tiszteletén alapuló, ugyanakkor
a legmagasabb minőségi sztenderdeknek megfelelő, modern borászat felépítése és első osztályú borok készítése volt. Ebből adódóan a tulajdonosok elsők között voltak a borvidéken, akik szorgalmazták, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Ez a kísérletező kedv azóta is töretlen. A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok 2009-ben átállt az ellenőrzött, organikus
szőlőművelésre, 2012-re pedig az átállás a szőlőterületek 100%-án megvalósult. Szőlőültetvényeik Tarcal és Mád határán találhatóak, köztük olyan történelmi dűlőkkel, mint a Terézia, Zomborka, vagy a Borkút.

degenfeld.jpgA Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a két kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia és a Galambos dűlőkről származik, 23, illetve 24 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a
palackba.

Szólj hozzá!

Hárslevelű parádé a székesfehérvári Borbárban

2023. szeptember 27. 10:33 - Silye Sándor

harslevelu.jpgItt van az ősz, itt van újra, eljött a szüret és az új borok készítésének az ideje. az ideje, hogy megkezdjük boros rendezvényeinket. Ideje. Mint a nyarat követő borkóstolók eljövetelének is. El is jött, hiszen a Székesfehérvári Borbár a Kossuth utca 3-ban október 4.-én, 19 órakor Hárslevelű kóstolót rendez.

A hárslevelű szőlő a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta. Minőségi szőlő, nálunk a kilencedik, legnagyobb területen található szőlőfajtákat tekintve. Több magyar borvidéken is közkedvelt, a a Mátrában, Somlón, az Egri és Villányi borvidéken is találkozhatunk e fajtával, de leginkább a Tokaji borvidéken jellemző, de megtalálható a Tokaji-hegység szlovákiai részében is, de milyen érdekes, Dél-Afrikában is készítenek hárslevelűt.

borest_jpg1_1.jpgTőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven termő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű, bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta.
Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldes-arany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.

Ezen az estén az alábbi Hárslevelű borok kerülnek a poharak: Oroszlános Borbirtok Rigófütty 2019;
Pajzos Tokaj T. Hárs 2019; Fehérvári Borbirtok Somlói Rezerve Hárslevelű 2021; Bogdán Birtok Hárslevelű 2021; Kincsem Kastély Szőlőbirtok Hárslevelű 2018; Pajzos Tokaj Kései Hárslevelű 2018; Petrény Pince December kései Hárslevelű + a szokásos finom falatkák.

A program ára: 6.900Ft

Jelentkezni e-mailben, illetve a 20/36-77-747 telefonon lehet, a visszaigazolás után a program árát a Borbárban, Boltban, illetve utalva is lehet fizetni.

Szólj hozzá!