Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Lajvér borok finom mélysége, csúcsai hódítottak Székesfehérváron

2021. október 15. 08:16 - Silye Sándor

lajver.jpg

Székesfehérvár vendége volt a szekszárdi Lajvér Borház. Nagy Attila szőlész, borász vezette a néhány perc híján háromórás programot. Összesen 10 bor került terítékre, 1 rozé, három fehér és hat vörös.

Megtelt a Kossuth utcai Borbár, kíváncsi várakozás előzte meg az estét. A 10 bor felsorakozott a pulton, jó néztek ki. Attila elmondta, az új címkéik bejöttek, hiába, azok jelentik a fogyasztók első „találkozását” a termékkel, illetve Szekszárd sajátja, a szekszárdi palack is segíti az értékesítést. A szőlész borászt beszélgetésünk elején a Lajvér borfilozófiájáról faggattam.

- A borvidék legmodernebb pincészetét megépítve folyamatosan arra törekszünk, hogy valami újat hozzunk a piacra, ami eddig még nem volt. Így található meg a kínálatunkban több olyan bor, ami máshol nincs ilyen összetételben, ilyen technológiával. Ebben a folyamatban a gyümölcs minősége a legfontosabb. Bár foglalkozom a bor készítésével is, de az elsődleges feladatom a szőlő művelése. A gyümölcsöt, amit megtermelünk, a legjobb technológiával olyan borrá kell alakítani a legjobb tudással, ami a palackban megmutatja mennyi munka van benne, a telepítéstől kezdve a klónok megválasztásáig, a betakarításig, szóval az egész munkafolyamatban. Ehhez folyamatosan képezzük magunkat - mondta.

lajver1.jpg

A nyitótétel a rozé volt, ami már 2021 „gyermeke”, ám jó ígérettel mutatta már most is azt a bizonyos folyamatot.  A Cuvée Blanc nagyobb részt Sauvignon Blanc-t, kisebb részt Cserszegi Fűszerest tartalmazott, a negyedik tétel, az Incognitó jelentette az első négy tétel ívének a csúcsát. Kuriózum bor volt ez mert fehér Kékfrankos volt, ritkaság, bár nem egyedi a kékszőlőből készült fehér bor…

A vörösek sorát a könnyed, elegáns Syrah nyitotta, a Cabernet Franc finom zamatosságával, tanninjaival hódított. A 2015-ös Merlot Selection már közelített a Lajvér borok nagyágyúi irányába, kiváló tétel volt! A Signum küvé következett a sorban, majd a Pinot Noir Limited gyümölcsbomba volt a javából, könnyedségében is telt volt. Az est zárását a szintén 2015-ös Infinity Cuvée jelentette, a Merlot, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon házasítást ízlelgetve a csúcson érezhettük magunkat.

Jóestét köszöntünk egymásnak, jó estét kaptunk, a viszontlátásra hát!

Szólj hozzá!

VinCe klub: borok, emberek, találkozások

2021. október 15. 06:44 - Silye Sándor

1borfeszt_1.jpgTóth Gábor elnökkel a VinCe Klub számára fenntartott helyen beszélgettünk

A VinCe Magazin az első számú borszaklapok egyike e honban. Amely szól a szakemberekhez és a nem szakemberekhez egyaránt, és mindazokhoz, akik szeretik a finom nedűket.

A VinCe Klubot azért hozták létre, hogy azoknak az embereknek adjon lehetőséget a közös gondolkodásra, véleménynyilvánításra, akik jó borokat akarnak fogyasztani, klubtagként pedig kedvezményes áron szerezhetnek be remek borokat, míg a klub online felületén a tapasztalataikat is kicserélhetik.

A Budavári Borfesztiválon a VinCe Klubnak önálló helye volt, ahol az érdeklődők ismerkedhettek a klub lehetőségeivel, a tagok pedig finomságokat kóstolhattak.

Tóth Gáborral, a klub alapítójával, elnökével egy csendes sarokba húzódva beszélgettünk.

- Mi indokolta a klub létrehozását?

- A VinCe Magazinon keresztül sok emberrel tartjuk a kapcsolatot, voltak, vannak sikeres rendezvényeink, mint a VinCe Budapest, ahol az elmúlt tíz évben nagyon sok fogyasztóval találkozhattunk. Úgy véltük, jó lenne velük folyamatosan találkozni, kapcsolatot tartani. A klasszikus klubformára gondoltunk, amelynek tagjai vannak, szeretik a bort, érdeklődnek is iránta, ezért ezeket az embereket össze akartuk hozni egy klubba.

1vince2.jpg

- Nagy volt, és most is nagy az érdeklődés?

- Tavaly júliusban kezdtünk, amikor a pandémia a csúcson volt, emiatt az emberek bezárkóztak az otthonaikba, és vágytak az új lehetőségek iránt. Emiatt meglepően nagy volt az érdeklődés, és ez a mai napig tart. Sokan nem tudták mi ez, kipróbálták, tetszhetett, mert az elmúlt több, mint egy évben szépen fejlődött, nőtt a tagságunk. A magyar embereket a bor (is) összehozza. Érdekes, hogy bár honfitársaink a magyar termékekre vagy büszkék, vagy nem, terméke válogatja, de a magyar borra mindenki büszke!

- Mennyi tagja van a klubnak?

- Átléptük a 250 fős létszámot, amivel elégedett vagyok. Nem az volt az elsődleges szempont, hogy több tízezren jöjjenek közénk, hanem az, hogy akik jönnek, azok legyenek nyitottak a magyar bor iránt, legyenek kíváncsiak egymásra, a másik véleményére. Ne csak otthon ki, ki felbontson egy palack bort, és megigya, hanem az a célunk, hogy beszéljen is róla a facebookon.

- Mennyire voltak a klubra „vevők” a borosgazdák, hiszen Önöknél finoman szólva nagyon jó ár, érték arányban adják el a termékeiket…

1vince1.jpgA klubtagok a Haraszthy pincében is találkozhattak egymással és persze a borásszal is

- A borászok számára sem egy hétköznapi platform, amit ajánlottunk nekik. Dupla lehetőség ez a számukra, hiszen egyrészt ajánljuk, megmutatjuk, másrészt kóstoltatjuk a boraikat. Tény, jó az ár, érték arányunk, de ne feledjük, ezeket ki is kell fizetni, hiszen a nagy csomagunk 11 ezer, a kisebb 6 ezer forintba kerül. Ez akkor sem kevés, ha ezeket a termékeket a boltokban majd a duplájáért lehet megvásárolni. A klubtagság azzal az előnnyel jár, hogy olyan borokat kapnak a vásárlók, amit előtte nem biztos, hogy ismertek. A borászok is látják a számukra is hasznos visszajelzéseket, mi szerint „olyan borokhoz jutunk itt, amit nem biztos, hogy levettünk volna a boltok polcairól”.

- Tapasztalataik szerint a fehér, a rozé, vagy a vörös borok a kedveltebbek, keresettebbek?

- Az emberek 60 százaléka a vörös borok iránt érdeklődik, de a fehér borok fogyasztása is folyamatosan nő. Hogy én melyiket kedvelem? Nálam ez szezonális, bár tudjuk, általában télen vörös, nyáron fehér bort fogyasztanak az emberek nagyobb részt, de nyáron is szívesen felbontok egy nagytestű Cabernet Sauvignont, vagy egy finom Franc-t. Ha átjönnek hozzám a barátok, a jelenlétük is meghatározza a bor választását, de is lényeges szempont, hogy milyen ételhez akarjuk fogyasztani. A fröccsöt is kedvelem, az olaszrizling fröccs az alap a nagy melegben.

- Milyennek szeretné látni a klubot 5, 10 év múlva?

- Folyamatos fejlődésben vagyunk, annak ellenére, hogy a klubtagok jönnek, mennek, cserélődnek, de a 200 fős gerinc adott. A pandémia eddig elgáncsolta azt a tervünket, hogy többször találkozzunk személyesen is, de már nyílnak a kapuk. A borfesztiválra is kisorsoltunk 20 klubtagunkat, akikkel találkozhatunk, beszélgethetünk, s mindezt kiváló borok mellett tehetjük meg. Tervünk, hogy tagjaink sokkal többször találkozhassanak egymással, és büszkén mondhassák el: megyek a (VinCe) klubba!

1vince.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: VinCe Klub

Thummerer Vili ’Bá legcsaládibb pincészete jön Egerből

2021. október 14. 18:15 - Silye Sándor

pulay_polett-thummerer_pincszet_es_szolobirtok.jpg

Pulay Polett, az unoka lesz a házigazda a Borbárban a Thummerer Vili 'bá csodáit bemutató esten

Nemrég volt a Lajvér Borház Székesfehérváron a Borbár vendége, október 20-án máris újabb remek est vár a finom nedűk kedvelőire a Kossuth utca 3-ban.

Az említett napon 19 órakor kezdődik a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Eger - A legcsaládibb pincészet bemutatkozása. A pincészetet és a borokat a Borbárban jelen lévőknek Pulay Polett - „Vili Bá” unokája mutatja be.

Nem túlzás azt állítani, hogy Thummerer Vilmos neve minden borértőnek és
borszeretőnek ismerősen cseng, és idővel egybeforrt ikonikus borával, a Vili papa cuvée-vel. Birtokukon évtizedek óta zajlik a generációváltás, már az unokáknál tartanak, ők is ott serénykednek a szőlőben, a pincében a nagypapa körül. Az egyikük, Pulay Polett pedig komoly feladatokat kapott és vállalt a borászat működésében.

A Thummerer házaspár 36 évvel ezelőtt alapította családi vállalkozását az Egerhez közeli Noszvajon. Három gyermekük, az unokák és a házastársak mindannyian részt vesznek a munkában, a birtok működtetésében, mindenki más-más területen vállal feladatot a teendőkből.

- Nagyszüleim nagyon dolgos emberek, akik mindig a jövőre és a következő
generációkra gondoltak. Nagyapám már 77 éves, de úgy dolgozik, hogy sok fiatal megirigyelné. Lassan építkeztek, minden forintot visszaforgattak a gazdaságba és egy ilyen szép, de nehéz szakmában mára sikeresek lettek. Jelenleg 110 hektáron gazdálkodunk, belföldi és külföldi díjakat nyerünk a borainkkal.  És ezt mind a nagyszülőknek köszönhetjük. A legnagyobb sikerünk mégis az szerintem, hogy majdnem minden gyerek és unoka szereti ezt a szakmát és együtt akarunk dolgozni. Nem vásárolunk fel szőlőt és nem is adunk el. Mindent feldolgozunk és palackozunk – mondta Polett.

1thumme_2.jpgAz estén kóstolt borsor az alábbi: Blanc Brut Nature, Egri királyleányka, Egri Chardonnay battonage, Egri Rozé, Egri Bikavér, Egri Bikavér Superior, Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Egyed dűlő, Rébusz Egri Cuvée Superior, Vili Papa Cuvée.

A borokhoz illő falatkákat vörösboros marhapörkölt jelenti ezúttal.

Részvételi díj: 6900 forint/fő. A korlátozott létszám miatt a jelentkezés regisztrációhoz kötött és előre megváltott kóstoló jeggyel lehetséges a részvétel, jelentkezési határidő: 2021. október 17. A részvételt a jelentkezési sorrendben tudjuk biztosítani.
Jegyek válthatók: Borbár, Borszaküzlet, Kossuth utca.

Szólj hozzá!

Négy nap a móri borokkal és remek programokkal körítve

2021. október 04. 15:04 - Silye Sándor

1mor2.jpgA Borlovagrendek a Kapucinus Templom lépcsőin örökítették meg ittlétüket a képen
Móron elképesztő tömeg volt az utcákon, tereken, a Móri Bornapok záró napján a Kapucinus téren és környékén. Miként előtte is… Csütörtöktől vasárnap estig a városban volt Fazekas szakmai konferencia, Gyermek- és ifjúsági rajzkiállítás, Bornapi váltófutás, Tollaslabda-verseny, Színészek-Újságírók labdarúgó mérkőzés, Népművészeti kirakodóvásár és bemutató, Népzenei és Néptánc Fesztivál, Borutca borverseny, Borkirálynő választás, koncertek, utcabál, tűzijáték – a többi között. Sok, sok tartalmas program, finom falatok és borok várták a látogatókat e napokon.

 Vasárnap a Móri Borbarát Hölgyek Egyesület vendégszeretetét élvezve sok jóban lehetett részünk. Bäcker Zsuzsanna, a csapat elnöke fogadott bennünket, majd megismerkedtünk a város új borkirálynőjével, Wittner Rékával (a két hölggyel készült interjúkat a későbbi napokban olvashatják).

1mor.jpgA királynő (balra) és a Borlovagrend elnöke a Wekerle teremben

A reggeli után a kastélyparkban, a Teremtés Kutjánál került sor az immár hagyományos, ezúttal 11. alkalommal megrendezett Ezerjó-fiú köszöntésére Nagy Benedek szobrászművész Bukfencező Angyal szobra előtt, ami valójában egy ivókút. Az elmúlt esztendő során születettek közül választották ki az Ezerjó-fiút, akinek az egészségére koccintottak a jelenlévők. (Ismerik a legendát? Aki Ezerjót iszik, annak fia születik…) A kislegény Sárvári Ákos, akinek édesanyja Sárközi Laura a 2014/15 évi móri borkirálynő, édesapja Sárvári Krisztián.

1mo1.jpgSárvári Ákos, a móri Ezerjó-fiú szülei társaságában a Teremtés kutjánál

Látványos ünnepség volt a Borlovag avatás (Möllmann Csaba, Kaiser Tamás rendes, tiszteletbeli tagok Friedl Károlyné, Szabó Balázs tiszteletbeli tagok lettek), majd jöhetett a megjelent Borlovagrendek tagjaival - akik megtöltötték a Kapucinus Templom lépcsőit - a közös fotózás. Nem lehetett kihagyni a Borutca kínálatát sem, igen ízletes borokat kóstolhattunk. Az Öreg Prés Étterem és Butikhotel Michelin csillagos séfje, Volenter István finomságainak elfogyása után a meghívottakkal lovaskocsikra ültünk, és mint réges, régen, ki tudja mikor volt, kikocsiztunk a Mór-Csókakő borútra, ahol terített asztalok mellett zajlott a diskura a Paulus kiváló pezsgői és némi Ezerjó fogyasztása közepette. A szavak mellett dalok is keltek mind sűrűbben az ajkakon. Visszafelé a tangóharmonika kísérete mellett „daloló” lovaskocsik körbe kacskaringóztak a belvárosban, remek zárása volt ez a bornapoknak. Amit, mint Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, később egy hetesre akarnak bővíteni.

Bővítsék, akkor is ott leszünk!

1mor3.jpgA szőlőtőkék között is király(nő)i volt a hangulat vasárnap délután

Szólj hozzá!

Újabb izgalmas borest a Borbárban!

2021. szeptember 28. 13:19 - Silye Sándor

1lajver1.jpg

Nem sokkal korábban még a Kősziklás Borászat kiválóságait illatoztuk, kóstolgattuk, és máris itt a következő borász nagyágyú a Székesfehérvári Borbárban!

Mert: a kiváló Lajvér Borbirtok, a Szekszárdi Borvidék egyik meghatározója mutatja meg magát és borait a Kossuth u. 3-ban lévő Borbárban. Nagy Attila szőlész-borász mondja el, hogy mit kell tudni a kiváló borvidék nedűiről. Például azt, hogy a négy táblán kialakított harminc teraszos ültetvény tökéletesen idomul a Lajvér patak medréhez, ami különleges és természetes mikroklímát biztosít a birtoknak. Ez nem csak azt jelenti, hogy az alsó és a felső teraszok között egész évben több fokos hőmérsékletkülönbség van, hanem azt is, hogy változatos a talaj víztartalma. A völgy természetes szélcsatornaként szellőzteti át az ültetvények lombozatát és fürtjeit, segítve ezzel a környezettudatos szőlőművelést. Ez teszi lehetővé, hogy mind a tizenkét szőlőfajta otthon érezze magát. Gyakran szokatlan, újszerű házasításokkal tudják a legjobban kifejezni azt, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolnak. Sokszínűségüket igazolja a Lajver borok által, az utóbbi öt évben elnyert 60-nál is több hazai és külföldi elismerés.
Az est során kóstolt borsor: Cuveé Blanc, Sound vagy Sound gyöngyöző rozé, ha már lesz 2021-es, Syrah, Cabernet Franc, Signum Merlot selection, Infinity, Pinot Noir limited, Incognito.
A vacsora: töltött csirkecomb.
Részvételi díj: 5.900 Ft/fő
Asztalfoglalás szükséges, részvételi szándékot kérjük jelezni október 2. szombatig!
Jelentkezési sorrendben tudjuk a foglalást biztosítani a korlátozott létszám miatt!

1lajver2.jpg

Szólj hozzá!

A bor ünnepe, fesztiválja Budapesten

2021. szeptember 24. 17:20 - Silye Sándor

1borfeszt1_1.jpgSzületésnapja van a Budapesti Borfesztiválnak. Mégpedig a harmincadik.  A boldog születésnap első napján hétköznap ide, hétköznap oda, hamar megtelt a hatalmas budai vár területe itt is, ott is, amott is.

A beléptetés gyorsan ment, a karszalaggal a csuklónkon, a kóstoló pohárral a nyakunkban hamar nem győztük kapkodni a fejünket. Ni, az első stand a Hunyadi udvarban máris szép ígéretet rejtett. Érezd+Neszmélyt feszített büszkén a felirat, de mondani sem kell, érezzük+kedveljük is. Ezen a területen belebotlottam a Babits, a Garamvári, a Grand Tokaj, a Juhász testvérek, a Tök(jó) Nyakas pincészetbe mások mellett. Hazai pályán érezhettem magam, amikor Miklós Csabival (Mór itt és most) találkoztam, de régi ismerősként köszöntöttük Borbély Tamással is egymást.

Kicsit beljebb, egy udvarral távolabb, az Oroszlánosban már fente az „alkogolfogát” az érkezőkre az Áts Károly családi, a Bodri, a Dúzsi, az Egri Korona Borház, a Mészáros Pál Borház, a Lajvér pincék képviselője a többi bornagyság mellett. Kisebb kihívásnak tűnt első látásra a sok lépcsőn lesétálni a Csikós udvarba. Lemenni OK, de jaj, mi lesz itt visszafelé? Semmi, simán feljöttünk. De még mielőtt elindultam, rátaláltam klubtagként a Vince Klub fotelekkel, borkínáló helyekkel csalogató részlegébe. Jót beszélgettünk Tóth Gábor elnökkel (a vele készült interjú a napokban kerül fel a blogra), finom borokat kínáltak, válogatva a 88 résztvevő jobb tételei közül.

1borfeszt2_1.jpgTornai Tamás is a Somlót öszefogók eyike, borai világszerte ismertek

Lent a Vinagora borverseny felfedezettjeit kínálták szívesen. A Pajzos Tokaj részéről a magyarul kifogástalan pontossággal beszélő Laurent Comas szólított le, de jól tette, majd én előbb Tornai Tamást, majd Sauska Szilárdot szólítottam meg, hej, de jól tettem! A kapj rá halat népszerűsítő „butiknál” csodás falatkákat kóstolhattunk, sőt, aki jól felelt a feltett kérdésekre, ajándékot kapott, aki meg nem, annak segítettek. Mindenkinek ajándék volt ez a nap!

1borfeszt_1.jpgTóth Gábor, a VinCe Klub kitalálója, megvalósítója, elnöke szívélyes házigazda volt

A magyar bor, ja, bocsánat, a Magyar Bor kiváló hírverése volt ez a fesztivál! Nyilván nem lehet részletesen összefoglalni a történteket, és mindenkiről mindent elmondani, akik hatással voltak az odalátogatókra ezen a napon. Lassan szürkült, amikor elfogyasztottam kiváló sajt, kolbász, sonka tál vacsorámat, amit előbb egy remek Pinot Noirral locsolgattam, végül a Grand Tokaj elegáns 5 puttonyos desszertjével zártam és nyugtával dicsértem a napot. Miközben Burián Orsiék már készültek a koncertjükre.

Következtetés: jövőre, veletek ugyanitt!

Úgy legyen…

 

Szólj hozzá!

A Kősziklás nem omlik le, csak a dalban a kőfalak

2021. szeptember 22. 09:02 - Silye Sándor

1koszikl.jpgÍme a bosor alkotórészei, amely soron dicséretesen végighaladt a csapat

Véget ért a hosszú, forró nyár, itt van az ősz, itt van újra!

De!

Szeptember 15-én este a Kossuth utca 3-ban működő Veress Borbár még a teraszon fogadta vendégeit a borkóstolón, ahol a Neszmélyi Borvidék egyik kiváló borászata, a Kősziklás mutatkozott be. Kis késéssel kezdődött az est, de megérte valamennyit várni. Barcsa Botond borász elnézést kért, de most az egész országban mindenhol szüretelnek, ez okozta a késést. Muszáj volt ott lennie addig amíg nem végeztek, mert a bor 80 százaléka a szüret megválasztásán múlik. Jó, oké, fátylat rá, miattunk ne legyenek rosszabb boraik!

1koszikl1.jpgBarcsa Botond megérkezett, így minden jó lett, ha a nap vége azzá vált

A Neszmélyi Borvidék ismert és kedvelt. Gondolták, hogy a kezdet a római korra vezethető vissza a szőlőtermesztést tekintve a Neszmélyi Borvidéken? Pedig így van. Később, a másfél évszázados török hódoltság idején a szőlőültetvényeket elhanyagolták, így azok a földdel váltak egyenlővé. Az 1700-as évekre azonban ismét felfelé ívelt a termelés és már a borkészítés is, jelentős mennyiségű bort exportáltak komáromi, győri, pozsonyi kereskedők segítségével cseh, lengyel, német, francia és angol piacra. Jó és kevésbé jó évek után 1959-ben minőségi és termelési problémák miatt megfosztották a borvidéket a rangjától, amit csak 1977-ben kapott vissza. Ma meg a jók közé tartozik e vidék, kiváló borokkal.

A Kősziklást 2008-ban alapították. Borászatuk egy közeli dűlő nevét viseli. Az első években még néhány ezer palack bort készítettek, mára már az éves termelésük eléri a százezer palackot. Elsősorban reduktív jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak már a termelésükben a fahordós fehér és vörösborok is. Az általuk preferált reduktív fajták: Királyleányka, Sauvignon Blanc, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Sárga muskotály, rozé borban a Pinot Noir és a Kékfrankos. A fahordós fajtáknál a Rajnai rizling,
a Chardonnay, a Pinot Blanc, a Hárslevelű, a Juhfark és a Furmint a „nyerő”. Vörösboraikat
Pinot Noirból és Kékfrankosból készítik.

1koszikl3.jpgA Barcsa Botondhoz közeli asztaltársaság, akik jókat kérdeztek a borásztól

Az este a „szokásos volt, tehát jó. A kezdetben a Botond-közeli társaság kérdezett jókat, később mások is nekibátorodtak. Ahogy telt ez idő, egyre távolodott a borász hangja, és az asztaltársaságok zaja lett a meghatározó. Ami azt jelenti, hogy tetszhettek a borok, és egyre vidámabbá lettek a percek. Az alábbi borsor kortyai emelték a hangulatot percről, percre, borról, borra: Királyleányka, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Furmint, Juhfark, Kékfrankos Rozé, Rajnai Rizling. Kinek, kinek mi tetszett, és mi nem, az teljesen egyéni. Asztaltársamnak a nyitó bor, a Királyleányka ízlett leginkább, nekem a Sauvignon Blanc. Visszaadta a frissen kaszált fű illatát, az íze pedig a lekiválóbb, érett egresre emlékeztetett. Az olaszrizlingről megállapítottuk, hogy korrekt, jól iható bor, de ittunk már ennél jobbat is, bár erről nem a Kősziklás tehet. A Furmint is kiváló volt, de hát… Ebben a „műfajban” Tokajt nem lehet utolérni. A Kékfrankos rozé kategóriában a legjobbak közé sorolható, a hordós Rajnai Rizlingre is igaz ez.

1koszikl2.jpgÍme az asztaltársam, aki értette, értékelte a borokat, mégpedig szakértelemmel

Ami a lényeg: ismét egy jó hangulatú estét töltöttünk el a placcon. Nem fáztunk és rá sem fáztunk, hiszen jó borok voltak a poharainkban ezen az estén!

Folyt.köv.!

De sajna, már nem a szabadban, bent a Borbárban. Bár ott is jó lesz!

Szólj hozzá!

És a (gasztro)komp csak ment és ment

2021. szeptember 16. 11:44 - Silye Sándor

1szantod.jpgA megérkezés, a felmérés és a keveredés pillanatai a kompon. Így keződött

Egy busznyi csapattal - újságírók, turisztikai szakemberek, vendéglátók, borszakírók - érkeztünk meg Szántódra, a komp kikötőbe, ahol élménydús nap és kiváló gasztro élmények vártak ránk. A regisztráció után, aki akart kávét fogyaszthatott, aki akart egy nyelet borral nyithatta a napot. A szemfülesebbek elsétálhattak a komp végébe, ahol a Fenegyerek standja kiváló pálinkákkal várta az érkezőket.

A kilátás gyönyörű volt! A Balaton víztükre hullámoktól mentesen terült el a helyben álló nagy vízijármű alatt valamiféle békés nyugalmat sugallva. A komp egyik oldalán az éttermek standjai, főző helyei kellették magukat, kínálták termékeiket, minden volt ott mi, szem, szájnak ingere. Íme csak néhány étel „kóstolóként”: Tapolcai lazacpisztráng, Rozé kacsamell, Aludttej PannaCotta, Ficsor Svájcer, Rozé mangalica szűz kápiás lecsókrémmel és fermentált zöldséggel, Sós képviselőfánk ikra majonézzel, Ponty hasaalja paradicsomos csicseriborsóval, Pisztáciás kacsamáj fagylalt házi kaláccsal, céklák, sonkahagyma, Belga csokoládétorta vaníliás zeller napraforgó és málna. Csoda, hogy nagyokat nyeltünk mi, jámbor emberfajták ennyi finomság láttán. A másik oldalon meg a borászok sokasága: a Fürjes, Fata, Szabó és fia, Söptei, Martinus Birtok, Garamvári, Ikon, Laposa, Pócz, Szeremley, Kemendy pincészetek borait és pezsgőit, a Fenegyerek pálinkáit lehetett ízlelgetni.

1szantod4.jpgA Garamvári és a Fenegyerek pálinkás standja látható, amikor szusszanni tudtak egyet...

Na igen, ez a nap volt az, aminek a jelszava: „Kóstold körbe a Balatont!”.  Volt már e jelszóval nyárnyitó Siófokon, ez pedig az Ősznyitó Gasztrokomp a Balatoni Körrel napja lett.

És a hajó csak állt, és állt, de az idő rohant. Aztán a hajó is elindult, a komp flaszterjén meg jártunk, kóstoltunk, körbe, körbe. Gyönyörködtünk a látványban, amint a Tihanyi apátság büszkén feszített a hegy tetején, mindenkinek mindenkihez volt egy jó szava. Hajdú Attila, a Ferencváros korábbi válogatott kapusa ma már a Balatoni vendéglátásban érdekelt, kínálta finom kávéit és büszke Fürjes Villa borait.

1szantod3.jpgÉs a hajó csak ment, járt körbe, körbe, miként a résztvevő is a finomságok között... 

Ősztől emeljük a (v)ízszintet! - ezzel a kijelentéssel indult a Balatoni Kör bor és gasztrofesztiváljának idei első rendezvénye éttermekkel, borászatokkal, méltó helyszínen, a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

 A Balatoni Kör egyesület a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. Nemcsak a helyszín-, hanem az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen a ’Kóstold Körbe!’ őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul. Hiába, a Balatonnak az esztendő mind a négy évszakjának megvan a maga szépsége. A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

- Mondhatjuk, hogy az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni. – vezette fel a „Kóstold Körbe!” bor és gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke. 

1szantod2.jpg

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör első számú embere (balról a második) szíves vendéglátónak bizonyult

Szilágyi Lajos a nyár értékeléseként elmondta, hogy sok új minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül ebben az évben is, nem csak helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen.

- Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár- érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett! – összegzett az elnök.

A kérdésre, miszerint napjainkban csökken a fizető kereslet, ezért ugye nem azokhoz igyekeznek „lemenni”, hanem a gasztronómia kedvelőit emelik fel az ő kínálatukhoz, egyértelmű, határozott „Igen, így van!” volt a válasz.

 A Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében, már a pályázati szakaszban felismerték, csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni.

- Ezen törekvésünket igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a Balatoni Kör törekvéseit támogatni - mondta.

 - Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is – tette hozzá Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

1szantod1.jpgKészülnek a finomságok, itt a többi között a kacsamáj fagylalt...

És a hajó csak ment, ment tovább. Az általa vert hullámok játékosan kergették, ölelték át egymást. Jó nap volt na, a Balatoni Körhöz méltó. A próza, a beszélgetések mellett a zene sem hiányzott, erről a Hajdú Klára (ének), Szakonyi Milán (gitár) duó gondoskodott.

És még nincs vége, hiszen folyt. köv. Ezen Ősznyitó Gasztrokomp eseményen bemutatkozott a Balatoni Kör összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje, a részvevők ízelítőt kaphattak az elkövetkező „Kóstold körbe!” bor és gasztrofesztek hangulatából.

És a hajó csak megy tovább. A „Kóstold Körbe!” bor és gasztrofeszt-sorozat következő állomásai:

  • 10.09. Siófok
  • 11.06. Köveskál
  • 12.11. Balatonfüred
  • 01.29. Zamárdi
  • 02.12. Keszthely

A „Kóstold Körbe!” gasztrofeszt-sorozat kapcsán keressék az alábbi elérhetőségeket, sajtó:

Patay Mária +36 30 163 3870, Nagy-Golyán Nikoletta +36 30 243 8261.

e-mail: info@balatonikor.hu

facebook: https://www.facebook.com/balatonikor

weboldal: https://balatonikor.hu

 Utószó: VISZONTLÁTÁSRA!

Szólj hozzá!

Etyeki Kúria: Több mint borászat - 25 éves múlttal

2021. szeptember 12. 14:07 - Silye Sándor

1etyek.jpgOtrtuby Ágnes (jobbra) jelenti az Etywki Kúria 25 éves múltját, mint alapító 

Tüzesen sütött le az őszi nap sugára, az Etyeki Öreghegyre, az alatta elterülő völgyre. Egy pohár borral a kézben, nézve a táj szépségét, a zöld fű, a még nem sárguló fák okozta megnyugtató látványt, a béke honolt a lelkek mélyén. Az Etyeki Kúria 25. születésnapja a bor, a borászat, és a természet ünnepe volt. A természeté, amely oly sok jóval és széppel ajándékozza meg a földi halandót.

Első tétel.

A belépéskor az udvarias fogadók a Pláne Frizzante White gyöngyöző nedűvel köszöntötték a közelről, s távolról érkezőket. A nemes pezsgés jól esett. Lám, a Kúria egyre jobban figyel az itt zajló pezsgő élet mellett a pezsgő borokra is.

- A buborékos termékvonal egyre fontosabb a Kúria életében. A szintén most piacra kerülő Charmat tankpezsgővel és ezzel a különleges pezsgővel válik teljessé kínálatunk – hallhattuk Nagy Vincétől, a borászat kereskedelmi és cégvezetőjétől, aki a piacvezető Pláne termékcsalád és a nagy sikerű Sparkling Sauvignon Blanc piaci bevezetését is koordinálja.

Mindössze 1-2 hektár és egy pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól, akiről az utcát is elnevezték. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája. Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok - mondta Ottrubay Ágnes, aki hozzátette: negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, idén belevágtak a vendéglátásba is, sőt: az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.

1etyek1.jpgMérész Sándor jobbra a borászat jelenének és jövőjének a meghatározó személyisége

Második tétel, a csendes.

A Kúria White zamatosságával simogatta az ízlelő bimbókat. Van dolga a Kúria csapatának bőven, hiszen már közel ötven hektárnyi területen - 27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén - termő szőlőből palackoznak bort. Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királyleányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer - büszkélkedett emígy Babarczi László ügyvezető. - Az elmúlt évtized látványos fejlődést hozott az Etyeki Kúria életében, amihez nagyon jó alapokat kaptunk. Minden vezető kollégám és munkatársam nevében mondhatom, hogy csapatként azon dolgozunk, hogy a következő 25 év legalább olyan sikeres legyen, mint az első 25 volt, erre rengeteg ötletünk és tervünk van. Koccintsunk együtt a következő 25 évre! – összegzett Babarczi László.

Harmadik tétel, a Sparkling Sauvignon Blanc pezsgő.

1etyek3.jpgA pezsgők és a kardok türelmesen várják sorsukat az asztalon

Ami még kísérleti stádiumban van, hiszen ez az első pezsgőjük, amit a 25. évfordulóra készítettek, de a kísérlet több, mint biztató, méltó az Etyeki Kúriához. A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, a borászat az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott.

- Az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekintem. A borászatunk, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni. A mai nap bemutatott, limitált számban készített pezsgőnkből mindössze 2500-at palackoztunk, ez a 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő reméljük igazi csemege lesz – nem csak a pezsgőért rajongók számára – vélte a főborász.

Negyedik tétel.

Újdonság, hogy a vendéglátás teljessé vált, hiszen bár a borbár korábban is nagy népszerűségnek örvendett, de 2021-től helyet kapott a Kúria életében a Szerepi Szabolcs irányításával a Kúria boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményeket nyújtó melegkonyhás éttermük. Mi a hidegkonyhás készítményeket kóstolva csettinthettünk elégedetten. Az ide látogatók a hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákon is részt vehetnek, a borászat különleges tételeit kóstolhatják a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.

1etyek2.jpgRepül a pezsgóspalack teteje a dugóval ott száll a magasban a kép közepén

Ötödik tétel 

Indulás haza, jó érzésekkel. Kellemes délután volt. Mit lehet ezek után még mondani?

Csupán egyet: viszontlátásra!

Szólj hozzá!

Elkészülni, vigyázz, start: indul a székesfehérvári Borbár borkóstolók szezonja!

2021. szeptember 07. 11:02 - Silye Sándor

kosziklas_3.jpgIDESÜSS

Fejér székhelyén, a Fekvő katona terén található Borbárban lesz a kora ősz, a kései nyár első borkóstolós bulija.

Az első őszi vendég:
           

      a Kősziklás - Neszmélyi borvidék - Borászat

 amelyet: Barcsa Botond borász mutat majd be.
Ideje (tényleg ideje volt már…): szeptember 15 szerda,19 óra
Amit tudni illik: a Kősziklást 2008-ban alapították, borászatuk egy közeli dűlő nevét viseli. Az első években néhány ezer palacknyi bort készítettek. Mára már az éves termelésük eléri a százezer palackot. Elsősorban reduktív jellegű fehér, illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak már a testesebb fahordós fehér és vörösborok is.

kosziklas1.jpgAz általuk preferált reduktív fajták a Királyleányka, a Sauvignon Blanc, a Rizlingszilváni, az Irsai Olivér, a Sárgamuskotály, míg a rozék között a Pinot Noir és a Kékfrankos. A fahordós fajtáknál a Rajnai rizling, a Chardonnay, a Pinot Blanc, a Hárslevelű, a Juhfark és Furmint, a vörösboraikat Pinot Noirból és Kékfrankosból készítik. Fontos céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét.
Az esetén kóstolható borok sora:
Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Furmint, Juhfark, Kékfrankos Rozé és a hordós érlelésű Rajnai Rizling, illetve mindenki kóstolhatja most a finom falatkákat.
Részvételi díj: 4990 ft/fő
Jelentkezés: Tibor 06-20-3677747, Csilla 06-22-311-441, info@veressbor.hu
Gyerünk hát, kezdjük együtt az őszt, búcsúztassuk a nyarat finom borokkal!

kosziklas2.jpg

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása