Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Borháló hazatér: új arculat, új filozófia Budaörsön

2019. július 16. 13:43 - Silye Sándor

borhalo1.jpg

 Szép vargabetűt írt le Nagy Beatrix, mielőtt júliusban megnyitotta borszaküzletét Budaörs központjában.

- Ez az üzlet más lesz, mint a többi, újabb színfolt a város életében, olyan otthonos hely, ahová a találkozni, beszélgetni vágyók éppúgy szívesen térhetnek be, mint a jó borok szerelmesei – ígéri a Borháló Budaörs üzletvezetője. Nagy Beatrix 2006 óta él Budaörsön családjával, gyerekei itt jártak iskolába, ultratriatlonista férje a budaörsi sportolók ismert és elismert alakja. 2014-ben, éppen az akkori budaörsi Borháló adta számára az inspirációt, hogy kilépve az addigi biztosnak mondható multis közegből, saját borboltot nyisson. Mára, a kelenföldi üzlet kemény munka után meghozta gyümölcsét és mikor lehetőség adódott egy franchise-üzlet megnyitására, Bea a bővülés mellett döntött.  

A Borháló Kelenföld a mintegy ötven egységet számláló országos franchise- hálózatban a legeredményesebbek közé tartozik, Bea kétszer nyerte el az Év Franchise-Partnere címet, tagja a Franchise Tanácsnak, számos ötletét, jó gyakorlatát vették át mások is a hálózatban.

2019 nyarára Borháló nélkül maradt Budaörs, így Bea számára egyértelmű volt, hogy egy második boltot is nyitnia kell, méghozzá a szívéhez legközelebb álló településen. A kelenföldi egységben a klasszikus borkóstolók mellett Beáék rendhagyó eseményeket, így irodalmi estet is rendeztek, és ezt az irányt folytatják Budaörsön is. Nagy népszerűségnek örvendenek a vakkóstolók, az egyetemistákat „beavató kóstolókra” hívják; sokszor dupla eseményt kell tartani délután 6-tól 8-ig, aztán 8-tól kifulladásig.

- Amióta kiderült, hogy itthon, Budaörsön nyitok boltot, dőlnek az ötletek. Barátaink kezdeményezésére kisközösségekhez kapcsolódó tematikus kóstolóink is lesznek: Bor és Egészség, Bor és Jazz, Bor és Buborék, Bor és Tánc. Ja és persze Bor és Triatlon –mondta, utalva férje szenvedélyére.

borhalo_1.jpg

A Károly király utca 4-ben, az Ifiklubbal szemben található tágas üzlet július 4-én nyílt meg és várja vásárlóit: borban járatosokat éppúgy, mint a jó borok világával ismerkedni kívánókat, sőt azokat is, akik csak beszélgetnének, vagy meginnának egy jó kávét. Bea szeretné, ha az új borbolt nem csak üzletként, hanem törzshelyként is életképes lenne. A boltban a Borháló prémium palackos kínálata mellett pezsgők, champagne-ok, konyakok, whiskyk, rumok, pálinkák és kézműves sörök is kaphatók lesznek ugyanúgy, mint delikátesz ínyencségek és helyi, budaörsi kézműves termékek. Az alternatív kiszerelésű, például dobozban, magnumpalackban is forgalmazott minőségi borairól ismert, de a prémiumborok világában is sikeresen terjeszkedő, exkluzív saját tételeket is kínáló Borháló júliusban a balatoni borokat, augusztusban a buborékos italokat állítja fókuszba.

Forrás: Kóstolom

Szólj hozzá!

Hova tovább? Hovatovább...

2019. július 02. 18:23 - Silye Sándor

A helyszín: a Kóstolom, Budapesten. Az időpont: egy forró hétfő kora délután. Izgalmunk tárgya: a Tornai pincészet Trófea Premier Borsor bemutatója és kóstolója. A 2018-as friss Zenit volt a "belépő", kérdés: a zenitről még hova mehetünk feljebb? Mehettünk. Ott volt a londoni Internatinal Wine Challenge 4 Trófea díjas bora közül három, a Top Selection Grófi Hárslevelű (2017), a Top Selection Apátsági Furmint (2015), a Top Selection Grófi Juhfark (2013). Lenyelhettük a legidősebb bort, a nem Torea-díjas, aranyérmes Top Selection Aranyhegy Juhfarkot (2011), a "csak" londoni aranyérmes Top Selection Grósi Juhfarkot (2017), a sort pedig a kései szüretelésű Aranykönny zárta.

Jó, mi! Akik kóstolhatták, azoknak nem jó, hanem csodás volt. Kóstolás közben Tornai Tamás mondta a tudnivalókat, néha segítséget kért munkatáraitól. Megtudtuk: ezeket a borokat nem lehet megvásárolni, csak a pincészetnél előjegyzést lehet kérni rájuk. A battonage dolgozott, hiába, Somlón a savak kedveznek e technológiának. Tamás kérdésre elmondta, a borászok szakmai fejlődésnek köszönhető, hogy a korábban oly markánsan savas (egyszerűbben: savanyú, mint a fene) juhfarkok kedvesen, játékosan, huncutul simogatják az ízlelő bimbókat. 

Tamással külön is beszélgettem, ennek termékét hallgathatjátok meg most. Látószerveiteket kímélendő nem írtam le, hanem hallgatásra ítéltem az anyagot.

Ne olvassátok, hallgassátok hát!

Hopp, nem indult? Sebaj, kattintsatok rá a háromszögletű (ki)fekvő valamire.

Szólj hozzá!

Mindig magasabbra!

2019. július 01. 08:04 - Silye Sándor

Nagy Zsolt a Székesfehérvárhoz tartozó Pákozdon lakik, apósával ott készítik boraikat. Zsolt még újnak számít, pedig mint kiderült, 20 éve foglalkozik a borral. Nemrég a székesfehérvári Borklubban mutatták meg magukat termékeik révén. Mivel Zsolt még viszonylag ismeretlennek számít a Fejér megyében már elfogadott, ismert borászok csapatában, ismerjétek hát meg. Az embert, aki nem csupán tudomásul veszi, hogy van, hogy mi van, hanem mindig többre törekszik. Ne olvassátok, hallgassátok hát. De tudjátok: előtte azt a kis háromszög alakú valamire kattintsatok rá. Megtörtént? Na, hallod!

Szólj hozzá!

21 megyei bor lett érmes az országos borversenyen!

2019. június 26. 17:27 - Silye Sándor

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa megrendezte a 2019-es országos borversenyt. A bíráló bizottságok tagjainak közel 908 tételt kellett kóstolni, és véleményt formálnia. E sok tétel közül 14 érdemelt nagy arany, 140 arany, 118 ezüstérmet. Ez azt jelenti, hogy a nevezettek majdnem harmada kapott elismerést, ez pedig a honi borok egészen jó minőségét dicséri. Koch Csaba érdemelte ki a legjobb borászat különdíját, 9 tétele közül 1 nagy aranyat, 6 aranyérmet, 2 ezüstérmet kapott.

molnar_borhazban.jpg

A móri borászok kiválóak, Molnár Pál (Paulus Pincészet jobbról a második), Geszler József (jobb 1) és tetstvére is élvonalbeli

Fejér megyéből 8 pincészet versengett, az Etyek-budai Borvidék 57, a Móri Borvidék 23 tétellel mutatta meg magát. A 80 nevezett borból 12 érdemelt aranyérmet, 9 pedig ezüstöt. Ez az éremszám, tudva, hogy az ország legnevesebb borászai vetélkedtek, elismerést érdemelt. A megye legjobbja ebben az évben a Paulus Borház Mór volt 4 arany és 4 ezüstérmével. De ki kell emelni az Agárdi Csóbor Pincészetet, a 3 aranyérme mindenképpen kiemelkedőnek mondható!

csobor3_2.jpg

A Csóborok képviselői: Csóbor Balázs, és főborász felesége, Kisari Linda

És akkor nézzük a megye dicsőséges pincészeteit.

A Paulus borház aranyosai: Gold Ezerjó, Gold Olaszriszling, Gold Zenit, Fresh and Cool   Cserszegi fűszeres. Ezüstérmesek: Gold Generosa, Gold Chardonnay, Rozé, és a Honey Pezsgő.

Az Agárdi Csóbor Pincészet 3 borával érdemelte ki, hogy a bírálók arany szavakat mondjanak azokról. A Démon Küvé, az Olaszrizling és Kékfrankos Rozé mondhatni, hozta a „szokott” formáját.

58769492_2214270408619677_746883001614336000_o.jpg

Íme a Haraszthy Pincszet kiválósága, a Pinot Noir. Ennek rozé változata lett "aranyos"

Az Etyeki Haraszthy Pincészet 3 éremmel büszkélkedhet, ezek közül a Pinot Noir Rozé arany, a Sir Irsai és a Sauvignon Blanc ezüst minősítése örvendeztetheti meg a borosgazdát, és borainak kóstolóit.

A Móri Geszler Családi Pincészet 1 arany, és 1 ezüstérmét vihetett haza, és tehet ki pincészetük ablakába. A MáMór Chardonnay bearanyozta minden kortyát, a Móri Irsai Olivér meg ezüstérmet nyert.

Ugyancsak egy arany és egy ezüst lett a jutalma a Sukorói Bella Pincészet Kékfrankos rozé (arany!) és Cserszegi Fűszeres termékének.

Két Fejér megyei pincészet kapott e borversenyen mindenképpen nagy elismerést jelentő aranyérmet. A Lics Pincészet Pákozdi Tamás Válogatása, és a Velencei Borászati Kft. Rajnai Rizling-Chardonnay házasítása kapott szépen fénylő kitüntetést.

1velence.jpg

A Velencei Borászati Kft. egy aranyéremmel lett gazdagabb az országos megmérettetésen

Ezüstérmes bor még a móri Vécsey Béla Cabernet Franc-ja.

Nagy verseny volt, jó megyei eredményekkel, szép borokkal. Biztatjuk hát a borászokat, a pincészeteket, hogy jövőre induljanak bátran még többen, és mutassák meg, hogy Fejér megye borászata az ország legjobbjai közé tartozik!

Szólj hozzá!

Furmint, a magyar bor - ott a helye a nagyvilágban!

2019. június 21. 10:27 - Silye Sándor

29695133_1992992654361679_4451993487992763397_n.jpg

Hol volt, hol, határon innen, azon túl, mind furmint!

Budapesten, hazánk fővárosában jártam, és szerencsémre részt vehettem a furmintok tesztelésében. Jól jártam… A VinCe magazin szentélyében volt a teszt, 32 termék lesett ránk fekete szütyőben álcázva, hogy kinek a milyen finomsága teszi próbára ízlelő bimbóinkat. Álltunk elébe, a csapat is összejött, nosza rajta hát. Nem heten, mint a gonoszok, de nyolcan, mint a borszeretők, ismerők. Na, én szerényen itt picit hátra húzódok a társak nagysága mögé, de kihívás volt ez a számomra, mert megadatott a lehetőség akkor és ott tanulni, mégpedig nem középiskolás fokon. A többi tesztelő:  Romsics László, a magazin állandó szakértője, a Csányi Pincészet vezérigazgatója; Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke; Kollár Mariann, nemzetközi borakadémikus; Blazsovszky Péter, a Babel head sommelier-je; Újvári Vivien, a Barta Pincészet borásza; Tomori Zsófia, a Villa Pátzay márka nagykövete, Veritas Borkereskedés; Zacsek Ágnes, blogíró társam, aki a Wine is Fine-t tulajdonolja, de a We Love Budapestnél dolgozik és a Borsmenta-nak is ír.

balint_laszlo.jpg

Bálint László, a furmint fajta nagykövete a nagyvilágban (is)

16508632_1198083863644715_5977342624923212204_n.jpgTehát harminckét furmint várt ránk, az elsőt közösen megbeszéltük, de a többinél mindenki tette a dolgát. Színt vizsgált, illatolt, kortyolt, szájban forgatott, néha szürcsölt, szóval kóstolt. Az első tétellel úgy voltunk, mint az első tételekkel általában: nem az elragadtatás hangján beszéltünk róla, pedig, mint később kiderült, jó nevű borház terméke volt. De a vakteszt az már csak ilyen. A zöm – 22 tétel - a Tokaji Borvidék nagyságát volt hivatott képviselni, de Somló (5 tétel), Badacsony, Balatonfüred-Csopak, a Felvidék, Eger és a Zalai Borvidék is bátran dicsekedhetett a nedűivel. Többségében nem tisztán furmint képezte a borok tartalmát, szerényen megbújt mellettük egyik, másikban a hárslevelű is. Szikráztak a színek a szalmasárgától kezdve a zöldes különböző árnyalatáig, cirkáltak a szánkban a citrusok, az alma és a körte simogatta, becézgette ízlelő bimbóinkat, felfedezhettük a battonage technológia okozta krémességet is. Többségében nagy borok voltak, ez nem véletlen, mert jóhírű mesterek furmintjait kóstoltuk, igaz, akkor még nem tudtuk, hogy a többi között Bott Frigyes, Kovács Nimród, Sauska, a Kreinbacher birtok, a Tornai Pincészet, a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, az Oremus, a Nobilis, a Dobogó Pincészet, a Holdvölgy, a Barta Pince, a Pajzos és sokan mások nedűi voltak azok.

Kiváló borsorban lehetett részünk, ami megerősített abban, hogy a furmint, mint hazai fajta nagyobb elismerést érdemel. Ideje lenne megismertetni, elfogadtatni a világgal, hogy ni csak, itt egy szeretni való, kiváló magyar bor. Az utat már elkezdték többen járni, tessék hát csatlakozni hozzájuk.!

Hogy ki, milyen pontszámot kapott, melyik bort hány csillaggal értékelte a fentebb említett csapat? Megtudjátok, ha a kezetekbe veszitek a VinCe Magazin szeptemberi számát, mert abban elolvashatjátok!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Agárd, bor, mámor, mosolygás

2019. június 21. 09:11 - Silye Sándor

Június 28, 29. Két nap, ami nemcsak két nap, hanem több annál: ezek lesznek azok a boldog szép NAPOK! Ugyanis ekkor rendezik a II. Agárdi Bor Part című bulit. Lesz ott minden, ami A betűvel kezdődik: a bor, a pálinka, a zene. Mindez nem középiskolás fokon!

64544943_1293756554112175_7187116862021304320_n_2.jpg

                Barátnők, akik tisztelik egymást: Fáncsi Viki (balra) és Babarczi Zsuzsa

Először is ott lesz nekünk három női borász is, Csóbor-Kisari Linda, Babarczi Zsuzsa és Erika Rácz, a Sanzon Tokaj tulajdonosa és borásza.  Az örök nők, azok a csodálatos teremtések megmutatják, hogy a bor nem csupán a férfiak vigadalma, privilégiuma, hanem a gyengébb nem tagjai is erősek e műfajban. A fesztivál nagyon fontos, negyedik hölgye, Fáncsi Viktória (most még) bizonytalan, hogy a borok szempontjából számít-e, hogy az említett bort készítők nők... Szerintem nagyon is! Viki szereti eme remek női borászok kiváló borait, és örül, hogy ebben a szakmában jelen vannak ők, a nők, és komoly sikereket érnek el! Ezzel így vagyunk mi, a finom borokat kedvelő férfiak is!
Természetesen lesznek megyei borászok, így például a móriak! Ne feledjük, nélkülük nem lehet igazi borfesztivál a megyében! Ott lesz a két fiatal tehetség alkotta Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Szabadkai Pincészet.  Az Etyek-Budai borvidéket képviseli a Vabrik Pincészet, ugyaninnen megmutatja magát a Csóbor Pincészet, a Köllő Zsolt Pincészet, Nagy Gábor és társa Kispincészet, a Dancsó Pincészet, a Bella Pince. És ha még mindez nem elég, örömre, mosolygásra adhatnak okot az Agárdi Pálinkafőző országos, mit országos, nemzetközi hírű termékei!

Ja, még nem is szóltunk azokról, akik nem hiányozhatnak egyik Fáncsi rendezvényről sem, és csak a szuperlatívuszokat tudja sorban dobálni róluk felénk a rendező, szervező: a Dominium Pincészet a Mátrából, és a Borbély Családi Pincészet a Balaton mellől.

64667818_1293745037446660_3948343416370233344_o.jpg

Választék az Agárdon, a Bor Part-on kóstolható borokból. Érdemes lesz enni, inni, kóstolni!

Nem lesz érdemes dalra fakadni akármennyire is hatnak a különböző folyékony finomságok, mert 9 nagyszerű formáció váltja egymást a színpadon, és zenél. Néhány név ízelítőül: Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta, a Dobai Trio, Kiss G Group feat. Behán Eszter, a Boka Boogie Band.

Háááát…!!!

Szólj hozzá!

Romsics Lászó = Villány, borszakértés, és borkészítés

2019. június 19. 13:58 - Silye Sándor

Romsics László egyike azon keveseknek, akik a legmagasabb nemzetközi borszakértő végzettséggel rendelkeznek e honban. Amit ő nem tud a borról, azt már nem is érdemes tudni. Laci Villányban, a Teleki pincészet vezérigazgatója, a VinCe bormagazin állandó szakértője. Nélküle nem rendeznek semmilyen tesztet a magazinnál. Romsics László tehát az élet egyik oldalát sokoldalúan ismerő ember. Villányban igyekszik igazolni ama tételt, hogy aki tudja, az képes csinálni is. Teszi tehát a dolgát, csapata kezei munkáját dicsérik a Teleki - vagy ha úgy tetszik a Csányi - pincészet borait.

Neked kedves olvasó bizonyára megvan a véleményed az említett pincészet borairól. Tartsd is meg magadban, magadnak, hiszen számodra a saját véleményed a legnagyobb érték.Lásd alapvetésem: Mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik. Kérlek ismerd meg Romsics László, nem csupán borai, vagy szakértői véleménye alapján, hanem önmaga, a szavai révén. 

Ne olvasd, hanem hallgasd! De ahhoz, hogy sikerrel járj, előtte arra a kis háromszögletű izére kattanj rá!

Szólj hozzá!

Bálint Gyuri boráriuma és a (bor)vidék

2019. június 14. 18:25 - Silye Sándor

Valamikor nem is olyan régen, de nem is olyan közel, Pázmándon, a Bálint Boráriumban rendezték meg a Velence-tavi borászatok találkozóját és bemutatóját. Sok borász jött el, és még több érdeklődő. A Borárium pincéjében zajongtak a népek (az idő elteltével egyre hangosabban...), koccantak a poharak, és mindenki cirkulált az asztalok között. Fent sült a pogácsa, volt hát, ami megágyazzon a boroknak. Bálint Gyurival akkor és ott egy ráérős pillanatban beszélgettünk. Róla, a birtokáról, a borászokról, és arról, hogy a környék, mint borvidék miként tudna kitörni önmaga szürkeségéből. Mert: a vidék, a borok mindennek nevezhetők, csak szürkének nem. Ugyanis jók, nagyon jók. Ismerjétek hát meg Bálint Gyurit, hallgassátok miként mond használható, előremutató dolgokat.

Hallgassátok, ne olvassátok!

 

Szólj hozzá!

Furmint és a legendák, igazság és a féligazságok

2019. június 10. 19:31 - Silye Sándor

16425964_1435044389840049_3996658191272852681_n.jpg

 Fájdalmas, de izgalmas tény: a furmint pontos eredete sajnos balladai homályba vész. Az elmúlt évek ugyan hoztak tudományosan megalapozott eredményeket, ám a rengeteg legenda és tévhit - grófok, királyok és királynők szereplésével - mind alátámasztani látszanak számos tényt. Egyrészt a furmint jelentős termesztési értékkel bíró, ősi fajta, már évszázadokkal ezelőtt Európa számos bortermelő nemzetéig „elvándorolt”. Igen sok szinonim elnevezéssel találkozunk külföldön, igaz ezek leginkább Közép-Európában nyertek genetikai igazolást. A legfrissebb kutatások és az elterjedés, illetve a leggazdagabb morfológiai változatosság epicentruma alapján arra lehet következtetni, hogy a furmint fajta a Tokaji Borvidéken született, itt vonták termesztésbe évszázadokkal ezelőtt.

Íme két furmint legenda, ami igaz is lehet…:

  1. legenda: a fajta XII. században érte el Tokajt, II. István király által behozott olasz telepeseknek köszönhetően, vagy az 1250-es években Lazio tartomány Formia (Formianum) városából jövő telepesek révén. Az elmélet már csak amiatt is sántít, mert a Furmintot soha nem jegyezték le Itáliában, ahogy genetikai kapcsolatot sem bizonyítottak más olasz fajtával.
  2. legenda: egy másik história a hétéves háborúban játszódik (1756-63). Egy bizonyos Collio in Friuli játssza benne a főszerepet, akit Forment-nek (= olasz búza) becéztek szőke szakálla után. Mária Teréziától kapott grófi címet, s miután Tokajban letelepedett, hazájából elhozta a furmint szőlőfajtát. Sajnos, ez a kedves történet is cáfolható, hisz a Furmintot Magyarországon sokkal korábban említik írásos emlékek.

53379752_2185039311518801_551681157532483584_n.jpg

DE MI LEHET A TELJES IGAZSÁG...?

Ezt máig nem tudjuk pontosan. Annyi bizonyos, hogy ma négy, a termesztésből kivont típusát különböztetik meg Hegyalján: fehér, lazafürtű, piros és változó. A DNS mintázat mindegyiknél egyező. Ez arra utal, hogy a furmint a Tokaji Borvidékről ered. A furmint eredettörténetében kulcsszerepe van egy igen ősi, Gouais blanc nevű szőlőfajtának. A Gouais blanc erőteljes savait kóstolva éppenséggel lehetséges, hogy tőle származik a mi furmintunk. Egy dolog egészen biztos: a furmint finom, elegáns, vagy ahogy mostanság divatos mondani: szép bor. Bár leginkább egy nő/férfi, festmény stb., stb., lehet szép, a bor nekem jó, finom, elegáns, ízletes, de ha valaki szépnek nevezi, tegyen úgy. Szeretjük e fajtát, mindegy, hogy Tokajban, vagy Somló készítik, esetleg a Káli-medencében, vagy épp az országban bármelyik borvidéken. Lehet, hogy más nemzet is a magáénak vallja, de nekünk mégiscsak a – MIENK!

Forrás: furmint.hu

62012424_2339013659668556_2491559310648147968_n.jpg

Szólj hozzá!

Sáfrán András Jr.

2019. május 30. 13:46 - Silye Sándor

A Sáfrán pincészet volt a legutóbbi vendége a székesfehérvári Borklubnak, tudjátok, a Bory vár mögött, Pánczél Jociék pincéjében. Bár ott volt a "régi" borász, idősebb Sáfrán András, de ezúttal borász társának, azaz a fiának adta át a lehetőséget arra, hogy ismertesse a jelenlévő szép számú borklub tagsággal a tudni valókat. A boraikról. A pincéjükről. Róluk. Ha már éppen itthon volt junior Sáfrán, és nem az Alba Regia Táncegyüttessel járta épp a világot... Jó este volt akkor és ott, új és jó borokat kóstolhattunk, erről lesz szó az alábbiakban. Ne olvassátok, hallgassátok!

Blográdió, Székesfehérvár, vendégünk a Sáfrán famiia. A férfi részleg. Annak is a borász része.

Persze, ahhoz, hogy halljátok, előtte azt a kis vacak háromszöget nyomjátok meg!

Szólj hozzá!