Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A magyar bor ünnepe, az Év Bortermelője

2019. december 06. 11:20 - Silye Sándor

borakademia.jpg

Az elnökség a díjátadó kezdete előtt a Budai Kreatív Házban

Az Év Bortermelője díjátadó minden esztendőben a honi borvilág nagy ünnepe. Hiszen ekkor derül ki, hogy kit választottak a Magyar Borakadémia tagjai az esztendő bortermelőjének. Már az is nagy dolog lehet, kiváló elsimerés annak, akit a szavazás első körében a legjobb 5 közé soroltak, hogy azután a döntésnél kiderüljön, ki lett az első az egyenlők között?

borakademia1.jpg

A legjobb hat közé jutottak egyik csoportja: Nyúné Pühta Beáta, Koch Csaba, Günzer Tamás, Borbély Tamás

borakademia2.jpg

Éa a másik része: Liptai Zsolt, Figula Mihály

Az idei esztendőben 29. alkalommal ítélték oda az Év Bortermelője díjat, amely a szakma legmagasabb elismerése. Az első körben széles, borhoz értő réteget kérdeztek meg, ki kerüljön a legjobb 5 közé? Szavazategyenlőség miatt most 6 fő került végül a „döntőbe”. Az alábbiakat szavazta be a legjobbak közé a szakértők társasága: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék). A 170 akadémiai tag 85 százaléka(!), 144 küldte el a voksát. Amíg mindenki mondott a díjátadón magáról bemutatkozásként néhány mondatot, addig az éppen beszélő borász egyik nedűjét kóstolhattuk meg. Kiváló borok voltak, kiváló emberektől. De persze ez nem a borok, hanem a személyiségek versenye volt, a maguk borász múltjával, tevékenységével együtt.

Ezután Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke kihirdette a győztest: olyan borász nyerte el a 2019-ben a díját, aki már a hatodik alkalommal jutott be a legjobbak közé. Nem más, mint a Hajós-Bajai és a Villányi Borvidék kiváló képviselője, Koch Csaba!

borakademia3.jpg

Szólj hozzá!

Külhoni borászaink csodái a Duna palotában

2019. december 04. 11:04 - Silye Sándor

kulhoni2_2.jpg

A Határon túli magyar borászok gyülekeztek a fővárosban, a Duna palotában. Sokan voltak, hú, de sokan. Szerencsére. És jó, mit jó, remek borokkal mutatkoztak be a határon inneni borkedvelőknek. Jöttek Felvidékről, a Kárpát-medencéből, a Délvidékről és Erdélyből egyaránt. Geönczeöl Attila, Balla Géza, Maurer Oszkár köszöntötték a  jelenlévőket, és beszéltek magukról, örömeikről, problémáikról. Maurer Oszkár elmondta, hogy bár eddig ő látta el a csapat elnöki tisztét, de sok elfoglaltságára való tekintettel sajnálattal, de lemond erről.

kulhoni5.jpg

Geönczeöl Attila (balra), Maurer Oszkár és Csiki Sándor, a szervezők együtt

- Azt gondolom, hogy mi is hozzátartozunk a magyar borkultúrához. Jó lenne nekünk is a magyar egész részének lenni, annak a nemzetnek a tagságához tartozni, amelytől elszakítottak bennünket a határmódosítások alkalmával, és így egy más ország polgárai, borkészítői lettünk. Mi is magyar borászok vagyunk, ugyanazokat  a szőlőket dolgozzuk fel, hasonló technológiával, mint itt, illetve mi visszanyúlunk a régi idők szőlőfajtáihoz, és borkészítési módjaihoz is - mondta az egyik főszervező, Geönczeöl Attila, a Felvidék, Alsó-Garammente borásza.

A kötelező protokoll után jöhetett a kóstolás ideje. Természetesen fehérborral kezdtünk, és a Felvidék borait ízlelgetve egyik ámulatból a másikba estünk. Elképesztettek nedűik finom ilatával, a borok ízének selymességével. A többség battonage technológiával dolgozik, és ez érezhető is.

- Nincs semmi különös a borainkkal, ez a környék ezt tudja - jelentette ki szerény egyszerűséggel Ján Kovács, azaz Kovács János.

kulhoni3_2.jpg

Ján Kovács, azaz Kovács János egyik kiválósága, a rizling

Sokan, nagyon sokan voltak. Bort kedvelők, és borászok. Utóbbiak felsorolása nem lehet teljes, hiszen 50 borász képviselte a külhoni magyar borászokat, ezért csak néhány név ízelítőül: Szilás Csaba, Bott Frigyes, Promitor Vinum Chatau Rúban (Felvidék), Rozman Wine (Délvidék), Varga István (Kárpát-alja), Hegedüs Pince (Erdély, illetve a fentebb jelzett Balla Géza Erdélyből, Geönzeöl Attila, Kovács János a Felvidékről, Maurer Oszkár a Délvidékről.

Kiváló borokat kóstolhattunk, és várjuk a folytatást. Amikor itthon újra otthon leszünk külhoni barátaink közt! 

kulhoni4_2.jpg

Balla Géza (balra) mindenhol hazatalál, és mindenhol, mindenkor ismerősre lel

Szólj hozzá!

Ötcsillagos, ragyogó borok és sajtok

2019. december 03. 14:50 - Silye Sándor

ujbor_sajt.jpg

Sokan voltak kíváncsiak az új borokra és a sajtokra

Hotel Corinthia, Budapest. Ötcsillagos szálloda, tágas, monumentális lépcsőkkel, lenyűgöző előtér, csodás, patinás termek. Itt rendezték meg a XVI. Újbor és Sajtfesztivál eredményhirdetését.

Az alkalomhoz illőn megtelt a nagyterem, de az előtérben, a teremnyi, tágas helyen is sajtok és borászok állították ki kóstolásra hozott portékáikat. A három magyar tenor nyitotta és zárta az ünnepi programot, Azurák Mihály borversei is tetszést arattak. A díszvendég Bács-Kiskun megye, az Egri Borvidék és a Mátrai Borászok Egyesülete. De itt voltak Szekszárd, Villány és egyéb híres borvidékek kiváló boraikkal.

ujbor_es_sajt11.jpg

A jó, legjobb sajtok tudója beszél magukról és sajtjaikról

A sajtverseny eredményeit Kiss Ferenc ismertette, a győztes a Szarvasi Agrár Zrt. lett, második a Páter sajt Magyaralmásról, a harmadik helyen a Melis testvérek finomsága végzett. A borok - amelyben 525 (!) bor versengett - legjobb 16 készítőjének képviselője vehette át az elismerést, köztük 3 Fejér megyei, a móri Paulus Pincészet, a Geszler Családi Pincészet, valamint a Kattra Pincészet az Etyek-budai Borvidékről. Tar Attila Pannonhalma érte el a legmagasabb pontszámot, az ő rozéja, és a Garamvári Pincészet Lellei Cserszegi Fűszerese kapott nagy aranyérmet. Hatvanhat bor érdemelt aranyat, Fejér megyéből a fentebb említetteken kívül a Kattra Pincészet Gyöngy Küvé, a Paulus Borház Gold Chardonnay, Gold Szürkebarát, az L. Simon Borászat Zenit terméke aranyozódott be. Ezüstérmes lett Geszlerék Irsai Olivérje, az Agárdi Csóbor Pincészet Irsai Olivérje, Kékfrankos roséja, a Paulus Pincészet Gold Olaszrizlingje, Paulus Sauvignon Blancja, Gold Generosája, Gold Zenitje, az L. Simon Borászat Irsai Olivérje, Rosé cuvée-je, a Kattra Pincészet Friss küvéje, az Anonym Pince (Etyek) Ötlett Pinot Noir rozéja, Sauvignon Blancja, a Bella Pincészet (Pákozd) pinot noir küvéje. Tehát 7 arany és 13 ezüstérem öregbítette Fejér hírnevét.

ujbor_es_sajt22.jpg

Tarr István arcán mosoly, vígan jöttek az ajkára  a szavak az új boráról

Jó nap volt akkor és ott, a hotelhez méltón ötcsillagos szervezés, a sajt és a bor nagyszerű ünnepén. A rendezők - élükön Ferencz Vilmossal – remek munkát végeztek.

Találkozunk jövőre!  

Szólj hozzá!

Gyengébb? Nem! Hölgyek borai: ez igen!

2019. december 02. 13:29 - Silye Sándor

szabo_edit.jpgSzabó Edit borszakírótárs, a női borászok pártfogója

Fáncsi Viki ismét nagyot alakított! Második ízben rendezte meg Fejér székhelyén a Gyengébb? Nem! címet viselő sétáló borkóstolót. A Novotel Hotel adott otthont a rendezvénynek. A szálloda egyik termében körbe helyezkedtek el a női borászok, középen az ott elhelyezett asztaloknál meg trécselhettek, kóstolgathattak a résztvevők. A Tokaji, a Balatoni, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátrai, a Móri, a Villányi borvidék kiváló borkészítő hölgyei mutatták termékeiket, azt, hogy mit is tudnak a női borászok. Ott volt a borszakírói társ, Szabó Edit is, akinek szívügye nőtársai népszerűsítése, hiszen sikeres könyvet is írt róluk. Fejért Csetvei Kriszta és Csóbor-Kisari Linda képviselte, előbbi Mórról, utóbbi Agárdról érkezett. Nem Fejér megyét, de az Etyek-Budai borvidéket képviselte Tökről a Nyakas pincészet, a mindig mosolygós főborásszal, Nyúlné Pühra Beátával. Kóstolhattuk a finomabbnál finomabb nedűket, Tokaj remekelt a Barta, a Kikelet és a Zsirai Pincészet finomságaival, igen kiválóak voltak az Ikon, a Gálné Dingisz Éva, a Kovács és lánya, a Heimann Pincészet fehér és vörös borai. A frissen sült pogácsákat folyamatosan tették az asztalokra, pihenésképpen tokaji ciderrel szelídíthettük a borok hatását. Berecz Stéphanie (Kikelet), Újvári Vivien (Barta Pincészet), Zsirai Kata, Konyári Borbála (Ikon), Heimanné Kelemen Ágnes borait kóstolván elmondhattuk, hogy ó, azok a csodálatos hölgyek és a fantasztikus boraik mily kellemes estét varázsoltak ismét a jelen lévőknek. Kár, hogy nem jöttek többen, nagy élményről maradtak le!

Még, hogy gyengébb? Ugyan, dehogy, nem, nem! Uraim, emeljünk kalapot előttük!

galne.jpgGálné Dingisz Éva, aki a Borászok borásza lett 2014-ben 

Szólj hozzá!

A Vabrik pince és Sanghaj, a Shiraz és brownie

2019. december 02. 13:28 - Silye Sándor

vabrikek.jpg

 A három Vabrik együtt a Borklubban, jobbra az atya, mellette a két fiú

A Kajászói Vabrik Pincészet volt a Fehérvári Borklub legutóbbi vendége. Vabrik Ferenc tulajdonos és fiai mutatták be jól sikerült boraikat. Az „öreggel” beszélgettünk.

- Ferde szemmel néznek rád…?

- Mi…?

- Mivel Sanghajban is vannak boraid, a kínaiak akaratlanul is ezt teszik, vagy nem?

- Ja, ez egy érdekes történet. Egy nagy borászat Tokajból több éve exportál borokat Kínába, most nyitottak ott egy Vinotékát, és úgy gondolták, hogy a Vabrik Pincészet száraz fehér borai, a Rajnai Rizling és a VR küvé, ami Rajnai Rizling és Zöld Veltelini házasítása megfelelőek ahhoz, hogy ott, a távolban is előrébb jussanak. Számunkra ez nagy megtiszteltetés és öröm, hiszen Magyarországot, a magyar borokat képviselhetjük. Kínában tavaly 250 ezer hektáron telepítettek szőlőt, és mivel ott igen drágán lehet telepíteni, így a borok ára is borsos. Külföldi termékekkel igyekeznek a borfogyasztást, annak kultúráját segíteni, hiszen még ott csak most térnek át a vizespohárról a borospohárra, ha bort fogyasztanak.

- Harmincegy hektáron dolgoztok, ami Fejér megyében nagynak számít…

- Tényleg nagy ez a terület, és sokat is kell azon dolgozni. Sajnos nálunk is elég kevés a kézi munkaerő, az öt gyermekemmel, a családommal kemény kihívást jelent, hogy szép borokat tudjunk készíteni.

- Gépiesedik a szakma, nálatok is a gépek helyettesítik a kézzel végzett munkát?

- Az elsők voltunk az Etyek-budai borvidéken, akik 2010 óta géppel szedik a szőlőt. Fontosnak tartjuk, hogy hidegen vigyük a pincébe a gyümölcsöt, kora reggel kezdünk, a géppel sok 10 mázsát szedünk, és pillanatok alatt ott vagyunk vele a pincében. A beszállító kocsiban szárazjég használatával meg tudjuk akadályozni a korai oxidációt, miután behoztuk a szőlőt, rögtön nekiállunk a feldolgozásnak, és három óra hossza múlva kész is vagyunk ezzel a feladattal. Sajnos az elmúlt években tapasztaljuk a klíma változás okozta problémát, a szüret a kívántnál melegebb időben történik, emiatt is szükséges a gépiesítés.

vabrikek2_2.jpg

Vabrik Feri a szőlőben. Ahol majd a gépek (is) teszik a dolgulat...

- A gép nem emberből van, nem látja a rossz szőlőszemeket, válogatás nélkül leszed mindent. Ez nem okoz gondot?

- Amikor kézzel szedtük a szőlőt, akkor sem állhattunk ott minden szüretelő mellett, így nem láthattuk mit tesznek a ládába és mit nem. Olyan szőlőt kell termesztenünk, amit nem kell a gépnek „válogatnia”, bár a mai gépek már erre is képesek.

- Az elmúlt évek elkényeztették a borászokat, a bort kedvelőket, remek évjáratok voltak. Az idei még jobbnak ígérkezik. Tényleg jobb lesz?

- A mi borvidékünk szerintem a legszebb tételeket tudhatja majd magáénak e honban. Elkerültek a nagy viharok, nagyon pici jég és fagy jutott nekünk is, de kirívó problémáink nem voltak, a természet kegyes volt hozzánk.

- Mondd a kedvenc borodat, és ajánlj egy ahhoz passzoló ételt…

- Kedvencem a 2015-ös Shiraz Calypso, telt, erős, karakteres vörös bor, ehhez csodálatos egy kiváló brownie, de egy jó marhapörkölt nokedlivel szintén jól illik hozzá.

vabrikek3_2.jpg

 Sanghajban szép a nyár. A magyar borok az ősz leheletét hozzák...

Szólj hozzá!

Európa legjobb pincéi közé került a Koch Borászat!

2019. november 28. 15:11 - Silye Sándor

koch_ceuco_760x428_1.jpg

Az Európai Bor- és Gasztonómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) a XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Hajós-bajai és a Villányi Borvidéken is aktív Koch Borászatnak.

A nagy múltú szervezet az európai nemzeti bor- és gasztronómiai társaságokat, szakmai egyesületeket fogja össze, és minden évben 1-3 borászatot ismer el a fenti kitüntetéssel. 2011-ben hasonló címmel díjazta a Bock Pincét, míg 2013-ban Tiffán Edét tüntette ki a szakmai díjjal. Idén a valenciai Bodega Cooperativa Vinícola Requenense és a trentói, mintegy 4500 szőlőtermelőt egyesítő Cavit borászat mellett Koch Csaba vállalkozását ismerték el így.

Forrás. borászportál.hu

 

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Gyengébb? Nem! Kóstold meg...

2019. november 14. 15:02 - Silye Sándor

Sokan úgy vélekednek még ma is, hogy az asszonyok maradjanak meg a konyhában, a fakanálnál, és ennyi. Még hogy a borászat és a nők, ugyan már! Mi lehet erre a vélekedésre mondani? Azt, hogy ugyan már! Mert: ha a nőket és a főzőkanalat emlegetjük, akkor máris a gasztronómiánál járunk, és mint tudjuk, a gasztronómia szerves része a bor, annak készítése, tudománya.

Fáncsi Viki újra kirukkolt korábban egy újdonsággal, és megrendezte a Gyengébb? Nem! délutánt, estét, ahol a női borászoké lett a főszerep. Akik között egyre több – uraim, tetszik, vagy sem, de ez van! – a kiváló borkészítő. Aki nem hiszi, járjon utána. Mondjuk most, november 16-án szombaton, a Novotel Szállodában.

linda.jpg

Linda és az ifjabb Csóbor cslád. A fiú szőlész és a Csóbor pince kiválóságai ők

Természetesen 2019-ben is eljönnek a hölgyek Fehérvárra, hogy a borokon, pezsgőkön és pálinkákon keresztül bemutassák, hogy a "gyengébb nem" nem gyenge! Sőt!

Aki megveszi a belépőjegyet, az annak árában kap egy kristály kóstoló poharat, amit akár haza is vihet; egy kis frissen sült pogácsát, 0,5 l ásványvizet, a borok, a pálinkák és a pezsgők korlátlan kóstolását. És persze fontos információ, hogy kiknek a kiváló nedűit kóstolhatjátok.

Íme, a résztvevő kiállítók:
Babarczi Szőlőbirtok és Pince – Győrújbarát, Bussay Pincészet – Csörnyeföld, Csetvei Pince – Mór, Csóbor Pincészet – Agárd, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok – Gyöngyös, Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetcsép, Heimann Családi Birtok – Szekszárd, IKON Borászat - Balatonlelle-Rádpuszta, Kovács és Lánya Borászat – Gyöngyöstarján, Nyakas Pincészet – Tök, Palkó Borok - Tokaj, Abaújszántó, Rácz Lilla - Brut Nature – Diósviszló, Rézangyal Pálinka Official, Sziegl Pince – Hajós, Takács Szőlőbirtok és Pincészet – Mád, Tokaj Kikelet Pince és Íz Műhely – Tarcal, Tóth Ferenc Pincészet – Eger, UJVÁRI - Szent György-hegy, Zsirai Pincészet - Somló és Villány, Shrubbie – Bodrogkeresztúr.

csetvei_1.jpg

Csetvei Kriszta a Móri Borvidék egyik kiválósága. Fehér borai élényt jelentenek fogyaztójának

És ott lesz a kiváló borszakíró-körbéli társ, Szabó Edit is, aki már írt könyvet a női borászokról, amelyről e délután és az est is a nevét kapta: Gyengébb? Nem!

Maradjatok otthon? Nem! Mert az a gyengeség jele lenne…

Viszontlátásra!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Kint is vagyok, bent is vagyok, jó borbuli lesz!

2019. november 13. 08:50 - Silye Sándor

20180120_borszerzodes_kz51_2.jpg

 A Pinceszer - Külhoni Magyar Borászok Találkozója szervezői ismét nagyszabású borkóstolót rendeznek november 23-án, a helyszín a Duna Palota, Zrínyi utca 5., 1051 Budapest. A külhoni magyar borászok sétáló kóstolójára eddig már 47 borász jelezte részvételét a Felvidékről, a Kárpátaljáról, Erdélyből/Partiumból, a Délvidékről, a Mura-vidékről. Érdemes lesz eljönni, mert a kóstolás közben egyre tisztább lesz a kép: külhonban - ami számunkra a belhon -, is készülnek remek borok. Sőt! Mondok két nevet (sokkal többet kellene, de egyrészt nincs erre most elég hely, másrészt a helyszínen ki, ki fedezze fel, hogy hopp, ez is jó, az is jó…) Balla Géza, Maurer Oszkár (stb., stb.) - ugye ismerős? Hidd (higgyék) el, a Duna Palota akkor és ott a (bor)csodák palotája lesz. A sajtónak, VIP-nek 14 órakor kezdődik a rendezvény, a nagyközönségnek 16 órakor.

A viszontlátásra!

A rendezvényre regisztálni a www.pinceszer.hu oldalon lehet!

szolesz-borasz_2.jpg

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Unicum lesz ez a borkóstoló!

2019. november 07. 13:31 - Silye Sándor

cropped-restaurant-1.jpg

Újra Adventi Zwack Open az Unicum Házban!

Gyertek, koccintsunk közösen az ünnepekre! Az Unicum művek környezete élményt ad, még nagyobbat a kiállítók, és a boraik. Tizenkét borász és 50 féle bor vár rátok, Önökre! Az ünnepi hangulatot segítik a Zwack étterem által kínált gasztro finomságok. Ja, és lehet örvendezni az ajándék bornak a Bussay Pinot Grisnek.

Mindez november 29-én, 17 órától 22 óráig vár reád, Önre az Unicum Házban (1095 Budapest, Dandár utca 1.).  

Az alábbi pincészetek finomságai ingerlik majd az ott lévők ízlelő bimbóit:

Dobogó Pincészet Tokaj, Kislaki - Légli Géza, Bolyki Pincészet Eger, Szászi Pince, Homola Pincészet - Zsandár Tamás, Horváth József Ráspi, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Török Csaba, Rácz Miklós Tamás - Miklós Tamás Rácz, Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd, Figula Pincészet, Nyolcas És Fia Borház - Ádám Nyolcas.

n2936-lead-800-php8urv3c-img-0743_2.jpg

Jó, mi?

Viszontlátásra akkor és ott!

Szólj hozzá!

Villányi REDy: márkaépítés felsőfokon!

2019. november 06. 17:02 - Silye Sándor

nagygergely_3.jpg

                    Nagy Gergely, a Villányi Hegyközségi Tanács titkára bízik a márkaépítés sikerében 

A Villány REDy névre hallgató bor nem új, de nem is régi. És nem fajta, hanem házasítás. Ráadásul olyan, amelyet Villányban a borászok többsége elfogadott szempontok alapján készít. Aztán majd kiderül, kié lesz a „legredybb”, a legvörösebb bor a „házasságban”. Minderről Nagy Gergellyel, a Villányi Hegyközség titkárával beszélgettünk.

- A REDy könnyű, gyümölcsös házasítás, amelynek minden esetben az alapja a Portugisier kell, hogy legyen. Mégpedig meghatározott mennyiségben, de szabadon választva az 51 és a 66 százalék között. A maradék maximum 49 százalék lehet Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka, mindez hordós érlelésben. Ezt követően egy megválasztott bizottság megkóstolja a kész termékeket, és ők döntenek arról, hogy a bor belefér-e abba a szűk intervallumba, ami Redy kell, hogy legyen. Amelyik meg nem, az maximum Villányi Házasítás néven jelenhet meg, de a REDy nevet nem viselheti, azaz a közösségi márka nevét – mondta.

Hm. Volt már ilyen, lesz még ilyen. Említsük csak meg sietve az Egri, vagy Szekszárdi Bikavért, vagy az Egri Csillagot, esetükben is meghatározták a borok típusát, a fajták számát, és máris adott lett az immár legendává vált márka.

villanyi_hegy.jpg- Igen, bár a REDy hátsó keretszabályozása lényegesen szigorúbb. Ez a bor diszkontokba, hipermarketekbe nem kerülhet, levédettük a nevet, ellenkező esetben a Borvidéki Tanács felléphet azok ellen, akik az említett láncokba vitték a bort. Csak gasztro helyeken lehet értékesíteni ezt. Sőt, meg van szabva annak a felső határa, hogy évente egy pincészet mennyit előállíthat elő.  Egyformának kell lennie az üvegnek, a csavarzár típusának, a címkét is csak ugyanaz a tervező készítheti, mi több, a címke csak egy nyomdában készülhet el, tehát igyekszünk mindent egységesen szabályozni. Ez érvényes a megjelenésre, a stílusra, hiszen azt szeretnénk, ha valaki megkóstolja e bort, azonnal ráismerjen a REDyre.

- A redy szó azt jelenti, hogy kész. A Villányi Borvidék mennyire kész, azt tekintve, hogy az ostromlott csúcsokat meghódítsa…?

- A csúcs még kicsit távolabb van, készen sosem leszünk, a finomhangolás zajlik. A REDy újszülött a borvidék palettáján, hosszú évek munkája kell ahhoz, hogy olyan szinten bevezessük a piacra, ahogyan reméljük, ahogyan szeretnénk. Hiszünk e borunkban, jól mutatja ezt, hogy idén már 19 borászatunk csatlakozott hozzánk, és készít REDyt, öregbítve ezzel borvidékünk jó hírét.

 

Szólj hozzá!