Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Változás a Tokaj-hegyaljai Disznókő Szőlőbirtok életében

2022. január 20. 10:05 - Silye Sándor

A Tokaj-hegyaljai Disznókő Szőlőbirtok nemcsak hazánkban, hanem a nemzetközi piacokon is elismert, mind a borkedvelők, mind a kereskedelmi és gasztronómiai partnerek körében. A mögöttük álló nehéz években is növekedtek, mind külpiaci, mind az összesített kereskedelmi eredményeik is pozitív irányban változtak. Ez a siker és elismerés csapatmunka eredménye, de az elmúlt 12 évben sokat köszönhettek kereskedelmi igazgatójuknak, Hanyecz Andreának, aki ez idő alatt mély szakmaisággal és szívből jövő elhivatottsággal képviselte birtokunkat. Andrea most azonban távozik, karrierjét más területen, családi vállalkozásban folytatja. Megöszönték eddigi munkáját és sok sikert kívántak neki az előtte álló célok megvalósításához!

disznoko2.jpgAndreát váltva, a Disznókő Szőlőbirtok új kereskedelmi igazgatójaként csatlakozott hozzánk Ujfalussy Szabolcs, aki korábban 20 éven át a Tokaj Oremus belföldi kereskedelmi és marketing vezetője volt. Munkáját a Disznókő Tokaj-hegyaljai birtokközpontjában végzi, innen koordinálja és fejleszti szőlőbirtokunk a világ kb. 50 országára kiterjedő kereskedelmi feladatait, az anyavállalat AXA Millésimes munkatársaival összehangoltan.

disznoko.jpgSzabolcs szőlészmérnöki végzettsége, hazai és nemzetközi kereskedelmi és marketing tapasztalatai, valamint kiváló angol és spanyol nyelvtudása mind garanciát jelentenek arra, hogy immár közösen, tovább öregbítsük a Disznókő hírnevét a világban. Jövőbeli sikereit segítik azok az elismerések is, melyekben a Disznókő Birtok az elmúlt évben részesült. A világ legelismertebb bormagazinjai több borukat is igen magasra értékelték, a 2007-es Disznókő Eszencia pedig 99 ponttal egyedüli magyar borként került a Wine Spectator világ Top100 borának listájára. Szabolcs munkájához így adottak a kiváló borok, ezért az ő segítségével tovább folytatódik a Disznókő Szőlőbirtok magas nemzetközi megbecsüléssel övezett, egyben üzletileg is irigylésre méltó kereskedelmi tevékenysége.

disznoko1.jpgBár a jó bornak nem kell cégér, de mégis kell Ujfalussy Szabolcs ahhoz, hogy a Disznókő továbbra is és hosszan ott maradjon a csúcson itthon és a nagyvilágban!

 

 

Szólj hozzá!

VI. Nagy Fehérvári Bormustra: jó este, finom borokkal

2022. január 17. 11:19 - Silye Sándor

Székesfehérváron a Szent István Művelődési Ház adott otthont a VI. Fehérvári Nagy Bormustra rendezvénynek. Az intézmény két nagytermében Fejér megyei kiváló borászok és e hon borászkiválóságainak a nedűit lehetett kóstolni.

bormustrak.jpg

A lépcsőn az emeletre felsétálva hosszú pultba botlottunk, amelyen ínycsiklandozó hidegételek sokasága várta a borok kóstolgatása közepette megéhezőt. Alig telt el félóra a kezdésből, és máris megállapíthattuk, a majd kétéves pandémia után az emberek megéheztek a szóra, megszomjaztak a jóra, mert egyre többen álltak a pultok előtt, vagy a termek közepén található asztalokra könyökölve, és fonták egymásba a szavakat finom borok kortyolgatása közepette. A Szent István teremben jórészt megyei borászok kínálták kiválóságaikat. A terembe lépve az Etyek-Budai Borvidék képviselői, a Nagy Gábor Szőlőbirtok Pázmánd, a Csordás Nagy Pince Pákozd, a Csóbor Pincészet Agárd, a Köllő Zsolt Pincészet Pázmánd, az Etyeki Kúria Etyek, a Vabrik Pince Kajászó, állította meg máris az érkezőket, boraikat kínálva. De ebben teremben találhattuk a Móri Borvidék jelenlévőit, itt volt a BRIGÁD, a Friday Winery, a Paulus Molnár Borház, a Geszler Családi Pincészet Mórról, a Szabadkai Pincészet Zámolyról, ez több, mint jó, ez Ezerjó! Köszönthettük a tavalyi év bortermelőjének választott Borbély Tamást Badacsonyból, a megyeiek között „kakukktojás” volt a Holdvölgy Mád, Áts Károly Pincészete Tarcal, Balla Géza Borászata Ópálos, utóbbi a határon túli magyar borászokat képviselte, a Sarki Róka Borház Lesencefalu. De eljött az Andrasics Pince Balatonőszödről, a Dominium Pincészet Gyöngyösről, a Planina Borház Mohácsról, a Csobánci bormanufaktúra Tapolcáról, a Pósta Borház Szekszárdról, a Koch Borászat Borotáról, a Cseri Pincészet Nyúlról, a Babarczi Szőlőbirtok és Pince Győrújbarátról, a Petrányi Pince és Borterasz Csopakról. Úgy tűnik, nyílik a világ, és betartva az együttlét szabályait rá lehetett csodálkozni itt a (bor)világra.

bormustrak1_1.jpg- Jó, hogy újra megmutathatjuk, milyen borokat tudunk készíteni, szembe találkozhatunk a borfogyasztókkal, és elmondhatjuk nekik, hogyan készítettük ezt, vagy azt a bort, és tudok nekik róluk mesélni. Fontos a kontakt! – mondta Kisäri Linda, a Csóbor Pincészet főborásza, majd így folytatta: - Az elmúlt két év nehéz volt, az évjáratokkal is voltak gondok, az időjárás sokszor hozott nehéz helyzetbe bennünket, főleg a szárazság okozott tavaly problémát. A szőlő sem akkor érett, amikor kellett volna, és előfordult, hogy egyik, másik szőlőfajtát nem a megszokott időpontban szüretelhettük, igaz, szép mustfok és savtartalom mellett.

E néhány mondat után Linda megállás nélkül kínálta díjnyertes boraikat. Szentesi Józsefnek Nadapon van a szőlőbirtokainak a nagy része, de Sukorón is termel szőlőt. Ő különleges borásznak számít e honban, hiszen a legújabb korban elhivatottan foglalkozik az ősi magyar fajtákkal.

- Óriási a változás! Azok az emberek, akik meglátogatják a pincémet, a világfajtákat már nem nagyon keresik, pedig azokból is van a kínálatunkban. Kezdetben én sem tudtam a régi magyar fajtákról, folyamatosan fedeztem fel őket és dolgozok velük. Meglátásom szerint a következő 20 évben egyre ismertebbek és szeretettebbek lesznek ezek. A borászok között is nő az érdeklődés, elsősorban a fiatalok visznek tőlem szaporító anyagot. Néhány év múlva sok régi fajta lesz itthon, amelyeket el lehet adni a nagyvilágban - jelentette ki a borász.

bormustrak2.jpgA borszakítótárs, Szabó Edit a fővárosból érkezett és tartott szakmai előadásokat az érdeklődőknek.

- Azért fontosak ezek a bormustrák, találkozások, mert együtt vagyunk, szerethető közegben. Vannak régi borászok és új arcok, miként régi és új látogatók, mindenki kap valami olyat itt, amire nem számított. A közönség pedig valósággal tobzódik ezekben a jó dolgokban. De a legszebb az, hogy egymásra nézünk, tudunk egymáshoz szólni, és örülünk annak, hogy látjuk a másikat. Borban az igazság? Nincs objektív igazság, csak sok kis szubjektív igazság van, és persze előfordulhat, hogy amit ma igaznak tartok, azt már holnap nem az. Ettől szép ez az egész! – vélte.

A mádi Holdvölgy pincészet fénye szépen világít nem csupán e honban, hanem a világban is, de itt vannak minden évben. Miért fontos számukra, hogy a honi fesztiválokon rendre megmutassák magukat?

- Azt gondoljuk, hogy Tokajt, a borvidéket újra és újra meg kell mutatni e hazában. Sokan Tokajt az édesborokkal azonosítják, pedig remek szárazboraink, erre alkalmas kiváló dűlőink vannak. Szerencsére egyre többen kóstolják és keresik a száraz borainkat is. Hogy miért nincs száraz szamorodni borunk? Egyrészt a fogyasztói szokások miatt, dolgozunk rajta, hogy legyen, bár nagyon nehéz iskola jó száraz szamorodnit készíteni. Hogy miért különlegesek a Tokaji ízek? Egyrészt köszönhetően a terroirnak, a talajnak, az éghajlatnak. Ha a borász jól ismeri a terroirt, ahonnan bejön a szőlő, remek borokat tud készíteni. Meg kell mutatni még a technológiát, és ebből a három dologból jöhet létre a kiváló - nemcsak Tokaji – bor - hallhattuk Wawrzsák László értékesítési képviselőtől.

bormustrak4.jpgJó estét tölthetett nagyon sok ember a kultúra házában, ahol ezúttal a borkultúra volt a téma. Jobbnál jobb, szebbnél szebb fehér és vörös borok, valamint rozék izgatták az ízlelő bimbókat. Hadd zárjam e sorokat a magam szubjektív véleményével, és természetes, hogy mindenki mást gondol arról, hogy melyik volt a kóstolt termékek közül a legjobb fehér és vörös bor? Nekem a pázmándi Nagy Gábor Sauvignon Blanc-ja volt a no.1 fehér, míg a siklósi Streit-Zágonyi pincészet Merlot-ja a legjobb vörös bor.

A sok többi mellett…

Fotók: Simon Erika

bormustrak3.jpg

Szólj hozzá!

Magyar Bor Nagydíj 2021: Kamocsay Ákos és Günzer Tamás

2022. január 06. 16:35 - Silye Sándor

mbk1.jpg

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Szuper 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként, amelyek ezúttal a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lettek.

kamocsay.jpg(A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadikat gyűjti be.)

 Ez valóban egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban. 

 Mint közismert, a koronavírus-járvány ezt az ágazatot is érzékenyen érintette, különös tekintettel a forgalomkiesés okozta veszteségekre. Örvendetes ugyanakkor, hogy a hazai fogyasztók továbbra is főleg a magyar borokat keresik, amiben nem kis segítségükre lehet a tapasztalt szakértők olyan értékítélete, mint az orientációt szolgáló idei szavazási végeredmény is. 

gunzer.jpgA 2021-es „Szuper 12” listákon ezúttal összesen 12 hazai és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviseltette magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3). A borok között 16 volt fajtabor és 8 házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a Cabernet/Villányi Franc (8), a Merlot (6), a Furmint (5) és a Syrah/Shiraz (4) voltak. 

 A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

Fehér borok: Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019; Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017; Gizella Pince Furmint 2018; Hernyák Birtok Altberg 2018; Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018; Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019; Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019*; Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin 2019; Sagmeister Borászat  Kanias Furmint 2017*; St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária Egri Cuvée G.S. 2017; Szabó Pince Cirfandli 2020*; Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark T.S. 2016.

mbk2.jpgVörös borok: Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017; Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2017; Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018; Heimann Családi Birtok Barbár 2017; Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017; Ikon Borászat Tulipán 2017; Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017*; Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée  2018; Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017*; Sol Montis Borászat Syrah 2018*; St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér S. 2017; Vesztergombi Pince Kerékhegy Shiraz 2017.

 (A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal* képviselteti magát a „Szuper 12” listán. Az erre rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik a St. Andrea és Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel.)

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor a cívisvárosban, amikor a hagyományos rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad majd. 

Szólj hozzá!

Újra itt van, újra itt van... Januárban ismét lesz nagy Bormustra!

2021. december 28. 10:26 - Silye Sándor

ujevi4.jpg

Nagy Fehérvári Bormustra nélkül telt el 2021! Pedig lett volna. Ha lehetett volna. De a pandémia közbe kotyogott, és tiltott. Sok mindent, ami mindennapi életünk része volt korábban.

Nekünk nagyon hiányzott! Remélem, gondolom, hiszem, hogy mindenkinek!
Ezért Fáncsi Viktória, eme nagyszerű események szervezője úgy döntött, 2022-ben ismét megpróbálja. Vigyázva egymásra, de a lehetőségekhez képest visszaszerezve boros életünket!
Sok kedves, régi ismerős mellett új borászatokkal is találkozhatnak januárban és mesterkurzusokkal is készülnek!

 fancsy.jpgRésztvevő borászatok napról napra bővülő listájával hamarosan olvashatjátok! Nyugodtan mindenki megnyalhatja a szája szélét a már meglévő remek lista láttán.

Íme:

Dominium Pincészet – Gyöngyös, Holdvölgy – Mád, Sanzon Tokaj – Erdőbénye, Áts Károly Pincészete – Tarcal, Balla Géza Borászata – Ópálos, Szentesi Pince – Budaörs, Csóbor Pincészet – Agárd, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok – Pázmánd, Köllő Zsolt Pincészet – Pázmánd, Csordás & Nagy Pince – Pákozd, Etyeki Kúria – Etyek, Vabrik Pince – Kajászó, BRIGÁD – Mór, Friday Winery – Mór, Paulus Molnár Borház – Mór, Geszler Családi Pincészet – Mór, Szabadkai Pincészet – Zámoly, Planina Borház – Mohács, Pósta Borház – Szekszárd, Koch Borászat – Borota, Cseri Pincészet – Nyúl, Babarczi Szőlőbirtok és Pince – Győrújbarát, Borbély Családi Pincészet – Badacsony, Sarki Róka Borház – Lesencefalu, Petrányi Pince és Borterasz – Csopak.

Háááát…!

Terveznek még két mesterkurzust:
- a magyar szőlőfajták múltja, jelene és jövője
- a természetes borok térhódítása

Az előadások moderátora Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta online folyóirat főszerkesztője lesz. A mesterkurzusokra a belépő 2000,-/fő/előadás, amiért 5-5 különleges tétel kóstolható pluszban. A mesterkurzusokra a férőhely limitált, maximum 60 fő!

fancsy1.jpgA Bormustra belépőjegy ára 6900,-/fő, mely tartalmazza a kristály kóstolópoharat és a korlátlan bor-, és vízfogyasztást!
A létszám itt is limitált, maximum 350 fő és a mindenkori veszélyhelyzeti intézkedések érvényesek rendezvényünkön (maszk használat a kóstoló tereken kívül, illetve védettségi igazolvány, ha esetleg az 500 fő alatti rendezvényeknél is bevezetésre kerül.)!

 

Szólj hozzá!

Kilenc megyei érem, közte három arany Kunszentmiklóson, a rozé borversenyen

2021. december 27. 10:09 - Silye Sándor

 Hagyomány a honi boréletben, a borászok között, hogy minden esztendőben december 6-án Kunszentmiklóson rendezik meg a rozé borok versenyét.

Fejér megye ezen a megmérettetésen hagyományosan jól szerepel. Idén 3 arany és 6 ezüstérmet hoztak haza borászaink, ami kiváló eredmény!

Két aranyérmével kiemelkedett Fejérben (is) a Paulus Molnár Borház Kft. Mór, köszönhetően annak, hogy a Fresh and Gold, valamint a Paulus Gold rozéjuk bearanyozódott! Lics Balázs pákozdi borász Pákozdi Pinot Noir rózsaszínű nedűje is aranyfényben fürdött, köszönhetően ugyancsak aranyérmet érő borának.

Az Agárdi Csóbor Pincészet Kékfrankos, Kadarka és Rosé cuveé bora három ezüstöt hozott idei munkájuknak, ami jó teljesítmény. Agárdra került még egy ezüst, ezt az L. Simon Borászat Kalóz Rozé cuveé-je kapta. A Velencei-tó másik oldalán Pákozdon, a Csordás-Nagy Pincészet Kékfrankos rosé terméke szintén ezüstérmet ért. Az Etyeken dolgozó Haraszthy Pincészet Haraszthy Pinot noir rosé borát is ezüstérmesnek értékelte a zsűri.Molnár Pál, a Paulus Borház tulajdonosa az alábbi módon értékelte eredményüket:

- Nem csupán ez a két rozénk volt idén, amivel sikeresek lettünk. Szerencsére munkánk évről, évre meghozza a gyümölcsét, több borfajával nyertünk a mögöttünk hagyott esztendőkben sok aranyérmet. Dehát azért vágtam bele jó néhány éve ebbe a tevékenységbe, hogy Mór és környéke borainak visszaadjuk a rangját. Minden fajta nagyon fontos a számunkra. Mór adottsága kiváló, ehhez a kiemelkedő terroir-hoz tesszük hozzá a magunk objektív, ám mégis szubjektív tevékenységét. Nagyon fontos a minőség ellenőrzése, mert nem adunk ki a kezünkből olyan tételt, amelyeknek kérdéses lehet a minősége. Szeretem a rozékat, a Csendes rozénk a kedvencem, a rozé pezsgő meg pláne! – mondta Molnár Pál a repülőre menet, mert indult vissza Svájcba.

molnar_pali_1.jpg- Idén elindultunk a rozé borok megmérettetésén, és nagyon örültem, hogy ezzel a típussal is eredményesen tudtunk szerepelni. Az aranyérmes bor az idei évjárat terméke, pinot noir szőlőfajtából készült. A pinot különösen rozénak kiváló, bár tény, hogy sokan vannak, akik a könnyed vörös fajtáját kedvelik inkább ebből a szőlőből. Nagy kő esett le a szívemről, amikor megtudtam, hogy aranyérmes lett eme borunk, ugyanis a Gonoszka nevet adtuk neki, ami a kislányomról szól… A fiamról elnevezett Tamás válogatás vörös nedűnkkel már sok aranyat szereztünk, de végre a lányom is „aranyos” lett. Borban is, nem csupán az életben! – jelentette ki örömmel Lics Balázs.

lics_balazs.jpg

 

Szólj hozzá!

János napi boráldást rendeztek Velencén

2021. december 27. 07:33 - Silye Sándor

A Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend sokévi hagyománya, hogy Keresztelő Szent János névnapjához kapcsolódóan boráldást tartanak. A Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend összetartó közöség, tiszteli hagyományait. Ezért most sem maradt el a boráldás.

boraldas1.jpg

A legenda szerint vértanú Szent Jánost annak idején mérgezett borral akarták megölni, de ő ellenállt az ártó bornak. A Borlovagrend idén is felelevenítette a hagyományt a János-napi boráldással, hogy a Velencei-tó környéki borok egészségesek és fogyasztható italok legyenek.

A Velencei Szent István király Plébániatemplomban december 26-án a szentmise keretében Récsei Norbert plébános atya megáldotta a borlovagrend képviselői által hozott Velencei-tó környéki borok közül a fehér, rozé és vörösborokat, valamint pezsgőt.

boraldas.jpg

A boráldáson Kupi László ceremóniamester, Döme János és Erdő János képviselték a Borlovagrend tagságát.

Szólj hozzá!

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei szakmai díjait

2021. december 14. 15:02 - Silye Sándor

.     A Masosz idén nyolcadik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet a tagok szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekről a végső döntést az elnökség hozta meg egyhangúlag. Slezsák Zoltán emlékeztetett: az elmúlt időszakban a járványhelyzet a vendéglátás és az ahhoz szorosan kapcsolódó tevékenységek helyzetét is megnehezítette, de nem kevesen voltak azok, akik áldozatos munkával igyekeztek megtartani a magas szakmai színvonalat, ami reményt ad a jövőt illetően. A Magyar Sommelier Szövetség elismerésében azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen segítik elő a magyar éttermi kultúra minőségének növelését, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.
     Termelő kategóriában a balatonlellei Ikon borászat kapta az elismerést. Mint a méltatás emlékeztet, a pincészet munkáját Konyári Borbála irányítja. Ma már 39 hektáron gazdálkodnak, termékpalettájuk széles. Dűlőik kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek, amelyekkel több jelentős nemzetközi verseny aranyérmét nyerték már el.

sommelier_1.jpg
    Kereskedő kategóriában a keszthelyi székhelyű Pampetrics borkereskedés érdemesült a díjra. Választékukban a kis, kézműves termelők és a nagyobb borászatok tételei egyaránt fellelhetőek - áll a méltatásban.
    Vendéglátó kategóriában a balatonlellei Vitorlás étterem részesült a Par Excellence díjban. A 23 éve működő vendéglátóhely a helyi alapanyagokra támaszkodva évszakonként változó étlappal és hétvégi táblás ajánlatokkal is várja vendégeit. Gazdag borválasztékának gerincét a balatonboglári borvidék termelőinek szortimentjéből válogatják, kiegészítve az ország más borrégióinak minőségi tételeivel. A gasztronómiai alkotómunka Vaszilkó Dániel konyhafőnök irányítása alatt zajlik - emelték ki a bírálók.

sommelier2.jpg     Szakíró kategóriában Németh Ágnes lett a díjazott. A tekintélyes Decanter magazin magyar kiadásának 2004-ben lett a főszerkesztője, ő a megálmodója a VinCE Budapest Wine Show rendezvénynek, amelynek 7 évig volt a főszervezője. 2016-ig a VinCE Magazin főszerkesztőjeként tevékenykedett, amikor elindította saját weboldalát (Hungarianwines.eu). 2013-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki, 2017-ben elnyerte a Millesima francia borkereskedés díját Wine Report kategóriában. Nevéhez fűződik a már négy alkalommal megszervezett nemzetközi borszakíró-verseny, a Hungarian WebWineWriting, amelyre idén 63 pályamű érkezett a világ minden tájáról.

sommelier1_1.jpg    Oktató kategóriában Kozma Kálmán nyerte el a díjat. A Gundel étterem vezetőjeként 34 éven keresztül végzett eredményes munkát. A magyar sommelier-k szervezeti életének fejlesztésében nagy szerepet játszott. Nemzetközi elismertségét bizonyítja részvétele hat Európa-bajnokság és három világbajnokság zsűrijének munkájában. Közreműködött a pincérek nemzetközi versenyeinek (EuroSkills, WorldSkills) értékelő bizottságában is. Számos szakkönyv szerzői között jegyzik, jelenleg a CEWI és MASOSZ tanfolyamainak előadója és vizsgáztatója, a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier   Egyesület alelnöke. Fontos szerepe van az évente sorra kerülő Magyar Sommelier Bajnokság előkészítésében és magán a versenyen.
    A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.

 

Szólj hozzá!

Az Év bortermelője: Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza

2021. december 04. 14:51 - Silye Sándor

az_ev_borterm.jpgDecember 2-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Hosszú idő után, néhány évvel ezelőtt ismét feltűnt egy hölgy a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan ott is volt Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. A nagypapának volt egy kicsi szőlőskertje, pici pincéje, ahol bort készített, Bea édesanyja pedig az Állami Gazdaság bácsalmási pincéjében dolgozott. A kislány a pincészet laborját egy igazi szentélynek tartotta, ami már gyerekként is elvarázsolta. Sokat sertepertélt édesanyja körül, így nem volt kérdés, hogy felnőttként a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. Bea mindent kitanult, amit csak lehetett: a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

az_ev_borterm1.jpgBea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap, így emberileg és szakmailag is kiteljesedhet. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak. A rendkívül széles termékpalettának köszönhetően minden borkedvelő megtalálja kedvencét a Nyakas borok között.

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart. Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára.

Tudásának gyarapítása céljából és kikapcsolódás gyanánt Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy tartja, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Külföldi útjai során nagyon elvarázsolták az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, pezsgőrajongóként pedig főként a Franciaországból származó pezsgők adják az ihletet egy régi álma megvalósításához, hogy pezsgőt készíthessen.

az_ev_borterm3.jpgBea rendkívül kedves, sugárzó arcú, sikeres és motivált ember. Boldogságának titka: hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermek boldog édesanyja és a pozitív életszemlélet. Mi is kell még? Finom, míves borok, de ez a munkája, ami a hobbija. Ebbe pedig sosem lehet belefáradni, és ha ez így van, ennél aligha kell nagyobb szerencse az életben! Megérdemelte a díjat, mert a Nyakas termékei nagyon is jól fogyaszthatók, ráadásul ár-érték arányban szinte verhetetlenek!

az_ev_borterm2.jpgBea mondta:

 „Színes és egyedi élményt tudunk adni a borainkkal. A könnyű, gyümölcsös fehér- és rozéboroktól kezdve a fahordóban érlelt, nagytestű tételekig mindenből tudnék mutatni. Emellett könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat is készítünk pár éve, így a vörösborok szerelmesei is megtalálhatják nálunk a kedvükre valót. Az adott impulzus tehát mindenképpen sokszínű lesz!”

Úgy legyen!

 

Szólj hozzá!

A francia borok Magyarországon, a magyar borok a nagyvilágban

2021. november 27. 14:41 - Silye Sándor

danubiana.jpg

 orsi1.jpgA francia és a világ borai gyülekeztek Budapesten, a Hotel Intercontinentalban. Belépve a rendezvény hatalmas termébe mindenhol borospalackok hemzsegtek nagy számban, ínyenc kortyokat ígérve. Amikor érdeklődtem meghívóm, Signerné Kocsis Orsolya fellelhetőségét illetően, a belső terem felé mutattak. Újabb nagyteremben találtam magam, ahol találkoztam Orsolyával, a bemutató cég magyar bor koordinátorával.

- A Les Grands Chais de France a világ egyik legnagyobb bortermelője és kereskedője – kezdte az általa képviselt cég bemutatását. - Nagyon fontos, hogy mi nem csupán nagykereskedők, hanem bort termelő cég is vagyunk, saját területeink, pincészeteink vannak a világ minden táján, ahol saját szakembereink tudásával igyekszünk jó borokat készíteni. Ezekből hoztunk el jó néhányat most Magyarországra ízelítőül, mert kevés borunkkal vagyunk jelen a 20 ezer terméket számláló portfóliónkból itt. A legtöbb Franciaországban van, de ott vagyunk az Újvilágban, Dél-Amerikában, Európa legfontosabb bortermelő országaiban. Néhány éve, egészen pontosan 2017-től Magyarországon is van érdekeltségünk, a Danubiana pincészet révén. Csakhogy érzékeltessük a megtermelt boraink palack számát, csak a magyar Danubiana 16 millió palackkal járul hozzá a cég teljes értékesítéséhez!

danubiana1.jpg- Nálunk, Magyarországon a Danubianan kívül milyen borok kaphatók a Les Grands Chais de France-tól?

- Az egyik legnépszerűbb termékünket, a Chenet termékcsalád „tagjait” forgalmazzuk. Ha azt mondom, hogy a ferde nyakú üvegbe rejtett borainkról van szó, akkor mindenki sejtheti, miről van szó. Ezekből évente 80 millió palack készül. Az eddig említett két szám eléggé beszédes, de különlegességekkel is foglalkozunk, vannak olyan termékeink is, amelyekből összesen 5 ezer palackkal készül. A kis- és nagykereskedelmet, a gasztropiacot is ellátjuk világszerte. Minden országban helyi kirendeltséggel dolgozunk, olyan kollégákkal, akik a helyi piacot a legjobban ismerik. Amióta bejöttünk az Magyarországra, a mostani az első olyan rendezvényünk, amelyen megmutatjuk, megismertetjük magunkat, illetve mi is igyekszünk jobban megismerni az itteni lehetőségeket.  

- A „ferdenyakúak” az elsők nálunk, amelyek jó, fogyasztható borok, de nyilván nem ez a csúcstermékük, ugye…?

- Igen így van. Jó minőségű, tisztességes borok ezek, de nálunk ez jelenti a belépő szintet. Természetesen vannak különleges termékeink, ritkaságok, ezeket is szeretnénk megismertetni itt, és majd forgalmazni. Ilyenek pl. a bordói és burgundi grand cru területelkről származó borok és a különböző francia borvidékek cremant-jai.

danubiana3.jpg- Az általam felállított rossz, jó borok, és a „hűha” minőségi kategóriákból gondolom a ferdenyakú nem a hűha, hanem inkább a jó borok minőségébe sorolható. Jól gondolom?

- Abszolút! Tisztázzuk: nagyon jó minőségűek e termékcsalád tagjai, de valóban nem sorolhatók a „hűha” borok kategóriájába.

- A Danubiana termékek közül melyek azok, amelyek munkájuknak köszönhetően a világban is kezd elfogadott, ismert lenni?

- A Danubiana 30 éve létező cég, tehát nem vagyunk kezdők annak ellenére, hogy csak öt éve vásároltuk meg. Régi, jól bejáratott piacainkra visszük el a borokat, ugyanis 90 százalékban exportra termelünk, Magyarországon csak 10 százalékkal vagyunk jelen. Több millió Pinot Grigio palackkal képviseljük a pincészetet a nagyvilágban éve szinten. Ausztriában azzal büszkélkedhetünk, hogy magyar termelőként tudunk nekik Zöldveltelinit eladni, ami nem kis fegyvertény… Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Németországban, Új-Zélandon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban tehát a világ minden táján megmutathatjuk a magyar borok nagyszerűségét a Danubiana termékein keresztül! Megmutattuk, hogy Kínába, Japánba, Dél-Koreába nem csupán Tokaji Aszúval lehet eljutni, hanem más magyar- vagy világfajtákkal, amelyeket ebben az országban készítenek.

danubiana4.jpg

- Az Új-Zélandiaknak megmutatták, hogy kell Sauvignon Blanc-t készíteni…?

- Azt azért nem, távol áll tőlünk, hogy ilyesmibe bocsátkozzunk, meghagyjuk ezt a fajtát azoknak, akik hagyományosan jól készítik ezt. Az viszont tény, hogy szeretik ott a Zöldveltelini termékünket, ezért ezt a fajtát szállítjuk nekik.

- Megnevezi azokat a Magyarországon készített boraikat, amelyek a legkeresettebbek a világban?  

- A már említett Pinot Grigio szőlőből nagyon szép bort készítünk. Több millió litert értékesítünk belőle különböző kiszerelésben, a fogadó ország igényeinek megfelelően. De ez elmondható a Chardonnay-ról is, az idei különleges év e fajta számára, mivel a nagy francia fagyok miatt sok helyen a magyar Chardonnay-val helyettesítjük a franciát.

danubiana3_1.jpg

 

Szólj hozzá!

Figyelem: kezdődhet a Bock and Roll a fehérvári Borbárban!

2021. november 25. 09:09 - Silye Sándor

bock.jpgÚjabb „nagyágyú” érkezik boraival a megyeszékhelyre a Kossuth utca 3-ban található Borbárba.
December elsején, 19 órakor a magyar bor újabb ünnepét ülhetik, kóstolhatják végig az érdeklődők a Bock Pincészet kiváló nedűivel. Akkor és ott Krenner Csaba, a Brand Manager Bock Pincészet tagja mutatja be a Bock József nevével fémjelzett termékeket.
Bock József György magyar borász, a számos díjat nyert Bock Pince Kft. ügyvezetője, a villányi borvidék egyik legsikeresebb bortermelője. Az Év Borásza címet 1997-ben nyerte
el, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A Bock Pince 2007-ben az Év Pincészete, 2014-ben pedig Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet nyerte el. Nemrég a Vince Magazin Életmű-díját vehette át a Marriott Hotelben.

bock2.jpgA Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza. Az elődök Németországból jöttek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás. Napjainkban a sikerek mögött egyértelműen a stabil család áll. Természetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek, a Bock márka mögött a család két generációja képviselteti magát.

bock1.jpgAz este során kóstolható borsor az alábbi: Hárslevelű, Chardonnay Barrique, Rozé, Portugisier Jarmentál dűlő  Selection, Birtok Cabernet Franc, Bock 70, Bock cuvée és persze a szokásos falatkák.
Részvételi díj: 6900 Ft/fő
A korlátozott helyek miatt kérjük mielőbb jelezzétek részvételi szándékotokat november 28-ig az info@veressbor.hu e-mail címen, mert csak a visszaigazolás és részvételi díj megfizetése után biztosított a rendezvényen való részvétel.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása