Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

garamvári pezsgő és bor1

2018. szeptember 14. 11:30 - Silye Sándor

Talán egyszerűbb lesz, ha meghallgatod, amit beszélgettünk, és nem olvasod. Ez új szolgáltatás lesz, a jövőben többször találkozhattok ilyennel.

Székesfehérváron, a Novotel Hotelben volt (hol volt, hol nem volt, de jó volt!) a sétáló borkóstoló, ott találkozhattam és beszélgettem Garamváriék borászával, Baranyai Péterrel. 

Olvasd. Vagyis hallgasd. Na hallod!

Szólj hozzá!

Borkiválóságok a könyvben Fejérből

2018. augusztus 24. 09:06 - Silye Sándor

Elkészült a fehér és rozé borkiválóságokat bemutató legújabb kötet, a Borkiválóságok Könyve, 2016. Mint Krúdy írta: „Lejön a szőlő a hegyekből, és frissít, üdít, gyönyörű ígéreteket tesz. Mutat hosszú, piros őszt, miközben folyton érik, miként az ember”.

Az Országkóstoló mára igazi védjeggyé vált, a Borkiválóságok könyve igazi útmutató a minőségi borok irányába e honban, és külföldön is. Ezért kétnyelvű valamennyi írás. Összesen 722 tétellel neveztek a borászok, közülük 290 kapott Borkiválóság minősítést (277 fehér, 51 rozé), 13-an Borkiválóság TOP címet érdemeltek ki.

Fejér megye kiemelkedően teljesített ismét, hiszen az Etyek-budai és a Móri borvidék 13 borászának 25 fehérbora, illetve rozéja kapott helyet a kötetben.

Íme a kiválóságaink:

Etyek-Budai borvidék:

Szövényi Áron Etyek Fazír, Szinkópa a borkiválóság. Áront a bor vezette Etyekre..

Csóbor pincészet. Jenő, Balázs, Linda a család szőlészei, borászai, míg a többiek a marketinget és a pénzügyeket intézik. Pákozdi Olasz Rizling, Agárdi Kékfrankos rozé, (a Kéfrankos fesztiválon arany minősítést kapott!), Agárdi Chardonnay.

Etyeki Kúria. 2013-ban nagymértékű átalakítást végeztek a pincében, a borok színvonala az egekbe tör. Matolcsy Sára és csapata Chauvignon Blanc 2014, és a Chardonnay 2013 termékkel került a könyvbe.

sara2.jpg

Matolcsy Sára és csapata az Etyeki Kúria hírnevét öregbíti szerte e honban, és a fővárosban és Fejérben

Haraszthy  Pincészet – A tradíció új ízeit jelentik. Az új ízek a 2015-ös Chardonnay és az Öreghegy 2013, az utóbbi házasítás alanyai: Chardonnay, Szürkebarát, Királyleányka, Zenit. E házasítás esetében alighanem csak a hegy öreg, már ami a nevét illeti… A harmadik kiválóságuk a  Pinot Noir rozé 2015-ből.

Kattra Pincészet. Negyed hektáron alakult 1994-ben, ma 7,1 hektáron dolgoznak kiválóan. Ezt a 2015-ös Etyek-budai friss küvé jelzi, amelynek tartalma: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka.

Kertész Családi Pincészet.  A szülők sikeres fehérvári üzletemberek, Zoltán és felesége a stressz elől menekült Etyekre, ahol „hazataláltak”, a saját etyeki kisbirtok jelentette az álomból létrejött valóságot. Két boruk is jelzi nem hiába dolgoztak, a 2015-ös Sauvignon Blanc, a 2015-ös Carla nevű Pinot Noir rozéjuk!

L.Simon Borászat. Még a régi nevükön lettek besorolva a Borkiválóságok könyvébe, 3 kiváló termékkel. Ezek a Nagykócsag 2015 (Sauvignon Blanc), a Vörösmarty Cuvée, amellyel a Velencei-tó partja melletti település nagy szülöttje előtt tisztelegnek. A harmadik a 2015-ös Rozsdás Csuk (Kékfrankos, Zweigelt) rozé házasítás.

Rókusfalvy birtok, Etyek. A televíziós szakember a borokkal – a sajátjaival – is jó hírét terjesztette a településnek, mára van már itt minden, mi szem, szájnak ingere. Kiváló gasztronómia, remek borok, kiváló borászok, gourmet ínyencek. Pali és fia, Palkó 2013-as Chardonnay borukkal lettek kiválóak.

Móri borvidék

Csetvei Pincészet. A kedves, bájos Csetvei Krisztina már nem először szerepel a kiválóságok könyvében. Most a Móri Királyleányka jelzi, hogy Krisztina királynő a borászok között.

csetvei_miklos.jpg

Csetvei Kriszta és Miklós Csabi között töltenek a móri mustrán. Kriszta kóstol, Csabi pedig még csak figyel

Geszler Családi Pincészet. Bár Geszlerék nem borászként tervezték életüket, ma már nem tudják elképzelni e nélkül mindennapjaikat. A 2015-ös Móri Ezerjó, az ugyanebben az évben készült Móri Zenit borukkal masíroztak be a könyv lapjai közé.

Kamocsay Jr., azaz ifjabb Kamocsay Ákos élete a bor körül forog. Édesapja is kiváló borász, a fiú is az, saját borászata mellett Somlón is dolgozik, az egyik neves pincészet tanácsadójaként. Az Emma nevű küvéje 2015 (ezerjó, chardonnay), és a Móri Ezerjó Prémium bora jelzi kiváló munkáját.

Miklós Csabi Ákoshoz, Krisztához hasonlóan a borvidék ifjú arca. Csabi 2014-es Rajnai Rizlingje, az amúgy „csabis nevű” Csók a családnak nevet kapta a keresztségben. Csók mindenkinek, aki issza – nem csupán Csabi élénk szavait, hanem – a borait.

Molnár Borház. Molnár Pál Svájcban él és dolgozik, de már lassan többször van Móron, mint ott. A borvidéknek sokat segített annak megmentésében beruházásaival, munkájával. A 2015-ös Ezerjó, a 2015-ös Olaszrizling terméke is köszönetet mond a bort kedvelők nevében neki. 

Szólj hozzá!

100 bor 10 aranya a NAK megyei borversenyén

2018. július 27. 11:25 - Silye Sándor

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete együttműködve a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvánnyal meghirdette a 2. NAK Fejér megyei borversenyt, amelyen Fejér megye bortermelői és pezsgőgyártói vehettek részt. A versenyre a Fejér megyében termelt szőlőből készült palackozott, illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borokkal, valamint a Fejér megyében lévő borászati üzemekben készült gyöngyöző borokkal, pezsgőkkel nevezhettek. A sok év kihagyás után újra megrendezett versenyre a megye vezető borászainak és borászatainak többsége nevezett, a jeles szakmai zsűri 56 kiváló tétel értékelését végezte el.

A borokat a felkért szakértőkből álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel értékelték. A 2. NAK Fejér megyei borverseny ünnepélyes eredményhirdetése 2018. szeptember 22-én a kápolnásnyéki Halász-kastélyban lesz egy szakmai konferenciával egybekötve. Ugyanekkor fogják felavatni Richter Ferenc alkotását, a szőlész-emlékoszlopot.

molnar_pali.jpg

Molnár Pál (balra) Széchenyi díjat kapott a térségért végzett munkásságáért

A versenyen a móri Molnár Borház volt a legeredményesebb, 4 aranyérmet szereztek nedűik. Az L. Simon Borászat Agárdról 2 aranyérmet vitt haza, miként a szintén agárdi Csóbor pincészet. Kér aranyon osztozott a móri Geszler és Vécsei pincészet.

molnar_borhazban.jpg

Geszler József (jobbra az első), mellette Molnár Pál 5 aranyérmet nyertek a tízből!

A versenyen összesen 10 arany-, 35 ezüst- és 9 bronzérem született.

Az aranyérmes borok a következők: Molnár Borház, Mór, Generosa 2017, Molnár Borház, Mór, Paulus Extra Dry pezsgő, Molnár Borház, Mór, Chardonnay 2017, Molnár Borház, Mór, Rozé gyöngyözőbor 2017.

Csóbor Pincészet, Agárd, Kékfrankos rozé 2017, Csóbor Pincészet, Agárd, Caberet Sauvignon 2017.

Vécsei Pincészet, Mór, Merlot 2015.

Geszler Pincészet, Mór, Zenit 2016

  1. Simon Borászat, Agárd, Sauvignon Blanc 2017, Lics Pincészet és Szőlészet, Pákozd, Cabernet Sauvignon 2016.
Szólj hozzá!

IDESÜSS!

2018. július 27. 11:00 - Silye Sándor

A Zwack hagyományos borkóstolója a jó időre való tekintettel ezúttal kikerül a Múzeumból a gyár udvarába, így új környezetben, remélhetően jó időben simogatja a jelen lévők ízlelő bimbóit a borok selymessége, lágysága, pazar íz világa. Jó lesz érezni a ropogós, friss fehérek, a gyümölcsös rozék, és az elegáns vörösborok nagyszerűségét.

Idesüss!

Nem kell mást tenned, csak június 1-én eljönni a Zwack gyárhoz, megvenni a belépőt, belépni az udvarba, aztán lehet kóstolni.

Hogy mely borászok várják az érdeklődőket? Íme, a lista: 

Benedek Peti – Mátra, Bock József – Villány, Centurio - Ludányi Balázs – Mátra, Dobogó Pincészet – Domokos Attila _ Tokaj, Figula Misi – Balatonfüred, Homola Pincészet – Zsandár Tamás – Paloznak, Kislaki – Légli Géza – Balaton, Maurer Oszkár – Délvidék, Nyakas Ponce – Nagy Péter – Etyek-Buda, Palkó borok – Palkó Gabriella – Tokaj, Rácz Miklós Tamás – Villány, Rókusfalvy Birtok – Rókusfalvi Palkó – Etyek, Szász Birtok – Szászi Endre – Badacsony, Tüske Pince – Halmai Csaba – Szekszárd.

Elegáns névsor!

Viszontkóstolásra!

Szólj hozzá!

Tiffánék: a több mint 400 éves hagyomány folyamatossága

2018. július 27. 10:45 - Silye Sándor

A székesfehérvári sétáló borkóstolón a Tiffán családi pincészet ifjú képviselőjébe, Zsoltba botlottam. Ha már így alakult kóstoltunk és beszélgettünk…

A nagyapa, Tiffán Ede kivételes  szakértelme, elhivatottsága, a borvidék iránti rajongása lett a biztosítéka annak, hogy a hitelesség és a tradíció tisztelete díszíti a bor minden rezdülését! A mindennap megélhető csoda az ember és a táj szakrális kapcsolatában rejlik. Ez az összeköttetés pedig Tiffánék számára a szőlő és a bor! Huszonöt hektárról szüretelik a Csenge névre hallgató egyetlen fehér borukat, a rozéjukat, a portugisiert, a cabernet sauvignon, a cabernet franc-t, amiből házasítások is készülnek, utóbbiak lesznek a prémium termékeik, adott a pinot noir is. Nagy hangsúlyt fektetnek a franc-ra, mint fajta borra. A család 1746 (!) óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel  a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltjuk és jelenük kötelez arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvük.

tiffan_1.jpg

Zsolt jr. (balra) és a nagypapa, Ede kóstolnak és beszélik meg, mibőI, milyen remekmű lehet

Ifjabb Tiffán Zsolt a borász generáció egyik legifjabb tagja. Hosszú ideje száll apáról fiúra a borkészítés szeretete, Tiffán Ede teremtette meg a mai modern borászatot. Zsolt édesapja, idősebb Zsolt is részese volt a megújulásnak, de ifjú beszélgetőtársunk is szőlész, borászként végzett az egyetemen. Az év elejéig külföldön tanult, dolgozott, idén kezdődtek számára a hazai, villányi bizonyítás évei.

- A legbüszkébb nagyapámra, a tudására vagyok, azokra az alapokra, amelyet lefektetett hajdan, és amelyekkel könnyebb, de ugyanakkor nagyobb felelősség is dolgozni. A borokat és a technológiát tekintve egyformán gondolkozunk, mindenben egyetértünk. Számomra a cég marketingje jutott fő feladatként, abban vannak újításaim, melyeket nagypapa rendre támogat. Néha vannak kisebb egyet nem értéseink, de ezeket hamar megbeszéljük, ami pedig a fő irányt illeti, abban egy húron pendülünk!

Mondom Zsolt jr.-nek, hogy a feltörekvő ifjú nemzedék, a juni borászok nem mindenben értenek egyet az idősebbekkel, de mégis sikerrel viszik tovább – együtt, vagy külön – a hagyományokat.

tiffan_2.jpgTiffán Zsolt, a ganeráció legifjabb tagjának virágor jókedve lehet. Bár,nincsen rózsa tövis nélkül...?

- A juni borászok tisztelik azokat az alapokat, amit szüleik, vagy nagyszüleik fektettek le, de ezeket a modern világ felé már kicsit másként, talán eredményesebben tudjuk kommunikálni. Ami eltérő: nem csak Villányban, hanem az egész országban igyekszünk szűkíteni a borok szortimentjét, egységesíteni a borvidékek kínálatát, és így kevesebb borra jobban tudunk fókuszálni.

Kíváncsi voltam, Zsoltnak melyik a kedvenc bora, és milyen ételt ajánl ahhoz?

- A kedvenc mindig hangulatfüggő. Most a kadarka a no. 1. Nehézfajta, ritkán lehet belőle egészséges szüretet csinálni, de ha minden rendben van, nagyon szép bor lesz ebből. Könnyen iható, én meg a könnyed, fűszeres borokat kedvelem. Ehhez jó szívvel ajánlok mindenkinek egy remek halászlét, nekem nagyon bejött a kettő együtt.

 

 

Szólj hozzá!

Szőke Mátyás a csúcson, jöhet a folytatás!

2018. július 25. 16:19 - Silye Sándor

Szőke Mátyás, a legutóbbi esztendő év borásza kitüntetettje Székesfehérváron járt. Kedves ember, aki örömmel mesélt magáról, a szőlőről, a borról. No és Mátráról.  Mert e feltörekvő vidéken él, dolgozik, szőlőt termel, bort készít. Nem is akármilyeneket. Amit Fejér székhelyén kóstoltunk tőle, azelőtt le a kalappal

Ő lett az év borásza, furdalt is a kíváncsiság: mióta várt arra, hogy eme kitüntető cím a birtokába kerüljön?

- Nem nagyon vágytam én erre. A Mátra-alja a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik, és úgy gondoltam, emiatt el kell vállalnom a jelölést. Mert hiába rendelkezünk a legnagyobb területtel, a köztudatban mégis a legkisebb nevünk nekünk van. Mi, én a ’90-esévek elején kerültünk újra be a köztudatba, pedig nagyapáink, apáink is a szőlővel foglalkoztak, de a kulák rendszer lenullázta az addigi tevékenységüket. Harminc évig én is mással foglalkoztam, gépészettel, majd 1990-ben gondoltam, a családi hagyományokat, a Szőke nevet vissza kell hozni, tudják kik voltunk, kik vagyunk. A fiam, Zoltán már borászként végzett, a legidősebb unokám, ifj. Szőke Mátyás tavaly végzett az egyetemen szintén borászként, így hiszem, a történetünk hosszan folytatódhat.

Ismerve a Szőke pincészet borait, kíváncsiskodtam: a klasszikus és a prémium termékek milyen arányban szerepelnek a palettájukon?

szoke_matyi.jpg

Szőke Mátyás (balra) borai nagy sikert arattak Székesfehérváron!

- A csúcsborokra törekszünk. A Mátra-alja a fehér és az illatos borairól ismert, mi voltunk, akik először rukkoltak elő vörösborokkal. Amikor 2003-ban sorba állították a 100 legszebb bort, a mi házasításunk a második lett, ezzel is jeleztük, itt is lehet szép vörösborokat készíteni. Annak ellenére, hogy nincs itt olyan hagyománya, mint Szekszárdon, vagy Villányban. Sokat befektettünk, de megérte, 7 féle borunkat szállítjuk Kaliforniába, így sauvignont és franc-t is.

Ez jó, de Eger közelsége nem zavaró a Mátrában?

- Nagyon sokszor a mi borunk volt a megye bora, a vörös is, nem pedig az egri. A mi előnyünk az, hogy selymesebbek a boraink. A nagy vörösek esetében odafigyelünk a barrique hordó használatára, csak addig érhet benne a bor, hogy ne legyen bántó a fa érzete, ameddig megmarad a borok gyümölcsössége.

Szőke Mátyás 11 féle bort készít, a nagy vörös küvé az egyetlen házasítása, meghatározó az irsai, a muscat ottonel, a chardonnay, szürkebarát, a zöld veltelini, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a kékfrankos.

- A kékfrankos lehet a kitörési pont nemcsak nekünk, de a magyar borászoknak is, mert ez csak nálunk, illetve valamennyi Burgenlandban készül. A kékfrankosunk már „hazatalált” Kaliforniában. Ezzel a típussal visszatérhetünk a gyökereinkhez…! Ami a jövőt illeti: a fiam, az unokáim mellettem nőttek fel, látták, hogy mindenért meg kell dolgozni, bízom benne, tovább viszik azt, amit tőlem láttak. Nem szabad félniük a beruházásoktól, a 60 hektárunkon szép dolgokat lehet alkotni. Hiszem, hogy azt teszik majd, amit kell.

Szólj hozzá!

Kékfrankos, te csodás!

2018. július 18. 18:44 - Silye Sándor

Szekszárdon Kékfrankos konferenciát és nemzetközi borversenyt rendeztek. A helyszín, a rendező város nem véletlen, hiszen e borvidék az egyik legjobb termőhelye, Sopronnal együtt itt otthon van a Kékfrankos. No és a fajta híve, szószólója, védője, atyja, Ferenc Vilmos, a szervező is szekszárdi

Mészáros Paliék biztosították a helyszínt a borversenyre, a konferenciára. Utóbbin az Corvinus egyetem dékánja, borászati tanszékvezetője, Nyitrainé dr. Sághy Diána beszélt a fajtáról a tudomány nyelvén, mégis érthetően. Hallhattuk a borászoktól, miként és miért érdemes dolgozni a kékfrankossal, de érdekes volt Burgenland kettős állampolgárságú előadójának szavai arról, hogy mennyire összetartóan, praktikusan teszik a dolgukat a sógorok.

Hogy mi a kékfrankos a szekszárdiaknak, arról Mészáros Pál beszélt.

meszaros_pali_1.jpg

Mészáros Pali, az aranyéremmel, a serleggel, amelyet Kékfrankos borával nyert

- A kékfrankos különleges bor, ha valaki szereti a savas, karakteres borokat, akkor szeretni fogja ezt a fajtát. De aki a lágyabb, finom tanninokkal bíró vörös borokat kedveli, a mai modern technológiával, a fürt és a hordó válogatással világszínvonalú kékfrankosokat tud inni – mondta a kiváló borász, aki nem is oly régen az év borásza lett.

Ami pedig a versenyt, annak az eredményeit illeti: 3 nagy arany, 38 aranyérem született, de a borok nagy többsége ezüstminősítést kapott, mindössze 28 bornak kellett beérnie bronzéremmel. De mint azt értékelés alkalmával a zsűri elmondta, aki „csak” ezüstérmet nyert, az is nagyon büszke lehet, mert még sohasem látott minőséget kóstolhattak a bírálók. Pedig ez már a tízedik verseny volt! Elképesztően finom, zamatos nedűk simogatták ízlelő bimbóinkat. A legnevesebb honi borászok sorából mégis kiemelkedett a három nagy aranyos, (hm…) akik valamennyien - osztrák borászok. A burgenlandi Weingut Walter Glatzer kapta a legmagasabb pontszámot, 94,8-at, az ARTNER Pince 94,4-el, Josep Igler 94 ponttal nyerte el a legmagasabb minősítést. Nekünk, Fejér megyeieknek külön öröm volt, hogy az agárdi Csóbor Jenő az aranyosok között pontszámával a legjobb 10 közé került, és ezzel aranyozta kiváló Kékfrankos rozéját!

Bevallom: korábban kedveltem e fajtát, de az utóbbi időben fenntartásokkal fogadtam e borokat. Ez már a múlté. Újra nagy kedvenccé lett a Kékfrankos, nagy K-val az elején.

Ehhez csak ez a konferencia és kóstoló kellett.

Mikor is lesz a következő…?

Szólj hozzá!

Unikum a Zwacknál - borokkal

2018. július 18. 18:01 - Silye Sándor

Nyár volt, nyár, ”tüzesen sütött le a nyári nap sugára” borászra, borokat kedvelőre egyaránt a Zwack Unikum gyár udvarán. Félkörben standok sokasága, bort, vagy ételt kínálók névtáblájával, volt ott minden, mi szem, szájnak ingere. Amott Rókusfalvi Pali, és fia Palkó, majd néztük sorban a névtáblákat, sűrűn nagyokat nyelve.

rokusfalviak.jpg

Rókusfalviak együtt, Pali az apa, Palkó a fia, és a sokszínű boraik

Hoppá, itt a Bock borászat, a tulaj nem tudott eljönni, Délvidékről a Maurer márka jelentett gyönyörűséget, kár, hogy Oszkár betegség miatt kénytelen volt távol maradni, de a borai magukért, illetve „érte beszéltek”. A mind rohamosabban fejlődő borvidék, Mátra képviseletében Ludányiék jöttek, de sokat ígért a Nyakas pince Etyek-Budáról, nem is okozott csalódást, miként a Rókusfalvi borok is erősítették a borvidék hírét, nevét. A Balaton mellől Figula Misivel beszélgethettünk jelenről, jövőről, de tetszettek a még kissé ismeretlen borász, Palkó Gabriella nedűi Tokajból, a Dobogó pincészet esetében nyugtáztuk, a név nem hiába cseng jól, a borok e csengést csak megerősítik minőségükkel.

 ludanyi.jpg

Figula Misi és csinos segítője nemcsak a külcsínnel, de a borok belvilágával is hódított

A számomra az újdonságként ható Tüske pince Szekszárdról kellemes meglepetést jelentett, hiába, Szekszárd, az Szekszárd kérem szépen… De a szomszédból, Villányból érkezett Rácz Miklósról is hallunk még jókat. Most én írok ide jókat - róluk!

Miként csak csupa pozitív jelző illetheti a nyári délután kóstolót is a Zwack gyár udvarában. Jólesett minden, s mégsem részegültünk meg.

Ja, unikumot nem ittunk…

Várjuk a folytatást!

Szólj hozzá!

Indul az első hazai online borszakírói verseny!

2018. június 10. 15:48 - Silye Sándor

Fődíj: egy spanyolországi all inclusive utazás

Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek. A kétfordulós verseny első szakaszában szakértő zsűritagok választják ki kategóriánként a legjobb három írást, amelyek közül azután a széles közönség szavazatai alapján kerül ki a kategória győztese. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cavaházaknál kóstolhat és természetesen részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston. A verseny nemcsak hazaiaknak, hanem külföldi szakíróknak is szól, az angol nyelven publikálók legjobbja egy magyarországi, hasonlóan élményekben gazdag utat nyer majd. A versenyre június 30-ig lehet nevezni, nevezési díj nincs, viszont csak online idén megjelent, valamelyik kategóriába illő cikkel lehet pályázni. 

http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting

 

Szólj hozzá!

Az óvott Mád, a kultúrtáj, és a borok felelőssége

2018. április 12. 18:50 - Silye Sándor

Jó régen volt, de még sokáig foglalkozunk majd a fehérvári nagy bormustrákkal. Most például azt a fiatal srácot mutatom be, aki a harmadik mustrán számomra feltűnést keltett kiváló boraival. Az ifjú ember a mádi Ferdinánd pincét képviselte, és a feltűnés oka: olyan remek borokkal lepett meg, amelyek bármelyik Tokaj környéki pince kiválóságainak a partnere lehet. Bihari Ákos Ferdinánd a Ferdinánd pince létrehozója. Ákos Ferdinánd jelenleg nem nagy területen (még…), 5, 4 hektáron termeli szőlőit, és ezekből készíti borait. Ebből 2 hektáron még nem terem semmi, fél hektár pedig a magyar ugar része. Padi-hegy, Szent Tamás, Kis-hegy, Gyötrik dűlőben mit gyötri, élvezettel végzi munkáját. A pince onnan kapta a nevét, hogy Ákos nagyapját Rácz Ferdinándnak hívták, tőle kapta a pincéjét, a házát, a szőlőt. De a dédpapi, sőt, az ifjú Ákos (Ferdinánd) fia is Ferdinánd.  Ja, így könnyű!

ferdinand.jpg

- Gyerekkoromban utáltam a szőlőben dolgozni. Mindig régész akartam lenni, igaz, amit most csinálok, az sincs messze a régészettől. Ha valaki eljön hozzám borkóstolóra, láthatja, hogy az asztalok tele vannak cserépedényekkel, és mindenféle régészeti leletekkel, kőzetekkel, ásványokkal. A szőlőben is megtaláltam önmagamat, ráadásul a borászat jó eszköze az önkifejezésnek, hiszen az ember meg tudja mutatni a stílusán át önmagát. Jellemzően a furmintokkal dolgozom, amely nagyon nehéz szőlőfajta. Nem univerzálható, minden évben más arcát mutatja meg, sőt, dűlőnként is teljesen eltérő. Van kevés hárslevelűm, az új ültetésben lesz kabar is, de ez csak 2020 körül válik termővé. A legrégebbi ültetésű szőlőt 1963-ben telepítette a nagyapám. Mellette ott van kontrasztként az az 1 hektár, amelyen idén lesz bor először. A Szent Tamás izgalmas terület, ahol zamatos, jó ízű szőlőkből készülhetnek a szép borok.

Az ifjú levegőt vett, ezért álnokul gyorsan kíváncsiskodtam: adott a természet, a technológia, és a borász. Számomra az a nagy kérdés, a három „alapanyagból” ki is ő? Mit tud hozzátenni a természethez, hogyan használja a technológiát, hogy a Ferdinánd bor tényleg Ferdinánd bor legyen?

- Attól, hogy próbálok egyedi stílust adni neki. A borász olyan bort készít, amit szeret, és ezt a vásárló felé is megmutatja. Hivatásos szőlész, borász mérnök vagyok, sokfelé megfordultam mindkét minőségemben, igyekeztem hasznos tapasztalatokat gyűjteni. Ezt követően eldöntöttem, hogy saját magam alakítom a boraimat. A családunkban – mint már szó volt róla – nagy hagyományai vannak a borkészítésnek. A felmenőim 1563 óta mádiak, egy követ nem tudnék eldobni úgy, hogy ne egy rokonomat találjam fejbe. Úgy vélem: a borászat nem csupán hivatás, hanem komoly felelősség is, hiszen egy remek kultúrtájat kaptunk örökül, és ezt óvnunk, védenünk, fejlesztenünk kell.

Végül: Tokaj, aszú. Ez „csak”egy édes bor, vagy…?

- Ha az édes bor csak az édességről szól, az már régen rossz. Az édesség e borokban csak egy plusz fűszer. Nem ez, hanem a tartalom a lényeg, a botrytis, az alkohol és a sav harmóniája.

Szólj hozzá!