Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

IDESÜSS! Gyengébb? Nem! Kóstold meg...

2019. november 14. 15:02 - Silye Sándor

Sokan úgy vélekednek még ma is, hogy az asszonyok maradjanak meg a konyhában, a fakanálnál, és ennyi. Még hogy a borászat és a nők, ugyan már! Mi lehet erre a vélekedésre mondani? Azt, hogy ugyan már! Mert: ha a nőket és a főzőkanalat emlegetjük, akkor máris a gasztronómiánál járunk, és mint tudjuk, a gasztronómia szerves része a bor, annak készítése, tudománya.

Fáncsi Viki újra kirukkolt korábban egy újdonsággal, és megrendezte a Gyengébb? Nem! délutánt, estét, ahol a női borászoké lett a főszerep. Akik között egyre több – uraim, tetszik, vagy sem, de ez van! – a kiváló borkészítő. Aki nem hiszi, járjon utána. Mondjuk most, november 16-án szombaton, a Novotel Szállodában.

linda.jpg

Linda és az ifjabb Csóbor cslád. A fiú szőlész és a Csóbor pince kiválóságai ők

Természetesen 2019-ben is eljönnek a hölgyek Fehérvárra, hogy a borokon, pezsgőkön és pálinkákon keresztül bemutassák, hogy a "gyengébb nem" nem gyenge! Sőt!

Aki megveszi a belépőjegyet, az annak árában kap egy kristály kóstoló poharat, amit akár haza is vihet; egy kis frissen sült pogácsát, 0,5 l ásványvizet, a borok, a pálinkák és a pezsgők korlátlan kóstolását. És persze fontos információ, hogy kiknek a kiváló nedűit kóstolhatjátok.

Íme, a résztvevő kiállítók:
Babarczi Szőlőbirtok és Pince – Győrújbarát, Bussay Pincészet – Csörnyeföld, Csetvei Pince – Mór, Csóbor Pincészet – Agárd, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok – Gyöngyös, Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetcsép, Heimann Családi Birtok – Szekszárd, IKON Borászat - Balatonlelle-Rádpuszta, Kovács és Lánya Borászat – Gyöngyöstarján, Nyakas Pincészet – Tök, Palkó Borok - Tokaj, Abaújszántó, Rácz Lilla - Brut Nature – Diósviszló, Rézangyal Pálinka Official, Sziegl Pince – Hajós, Takács Szőlőbirtok és Pincészet – Mád, Tokaj Kikelet Pince és Íz Műhely – Tarcal, Tóth Ferenc Pincészet – Eger, UJVÁRI - Szent György-hegy, Zsirai Pincészet - Somló és Villány, Shrubbie – Bodrogkeresztúr.

csetvei_1.jpg

Csetvei Kriszta a Móri Borvidék egyik kiválósága. Fehér borai élényt jelentenek fogyaztójának

És ott lesz a kiváló borszakíró-körbéli társ, Szabó Edit is, aki már írt könyvet a női borászokról, amelyről e délután és az est is a nevét kapta: Gyengébb? Nem!

Maradjatok otthon? Nem! Mert az a gyengeség jele lenne…

Viszontlátásra!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Kint is vagyok, bent is vagyok, jó borbuli lesz!

2019. november 13. 08:50 - Silye Sándor

20180120_borszerzodes_kz51_2.jpg

 A Pinceszer - Külhoni Magyar Borászok Találkozója szervezői ismét nagyszabású borkóstolót rendeznek november 23-án, a helyszín a Duna Palota, Zrínyi utca 5., 1051 Budapest. A külhoni magyar borászok sétáló kóstolójára eddig már 47 borász jelezte részvételét a Felvidékről, a Kárpátaljáról, Erdélyből/Partiumból, a Délvidékről, a Mura-vidékről. Érdemes lesz eljönni, mert a kóstolás közben egyre tisztább lesz a kép: külhonban - ami számunkra a belhon -, is készülnek remek borok. Sőt! Mondok két nevet (sokkal többet kellene, de egyrészt nincs erre most elég hely, másrészt a helyszínen ki, ki fedezze fel, hogy hopp, ez is jó, az is jó…) Balla Géza, Maurer Oszkár (stb., stb.) - ugye ismerős? Hidd (higgyék) el, a Duna Palota akkor és ott a (bor)csodák palotája lesz. A sajtónak, VIP-nek 14 órakor kezdődik a rendezvény, a nagyközönségnek 16 órakor.

A viszontlátásra!

A rendezvényre regisztálni a www.pinceszer.hu oldalon lehet!

szolesz-borasz_2.jpg

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Unicum lesz ez a borkóstoló!

2019. november 07. 13:31 - Silye Sándor

cropped-restaurant-1.jpg

Újra Adventi Zwack Open az Unicum Házban!

Gyertek, koccintsunk közösen az ünnepekre! Az Unicum művek környezete élményt ad, még nagyobbat a kiállítók, és a boraik. Tizenkét borász és 50 féle bor vár rátok, Önökre! Az ünnepi hangulatot segítik a Zwack étterem által kínált gasztro finomságok. Ja, és lehet örvendezni az ajándék bornak a Bussay Pinot Grisnek.

Mindez november 29-én, 17 órától 22 óráig vár reád, Önre az Unicum Házban (1095 Budapest, Dandár utca 1.).  

Az alábbi pincészetek finomságai ingerlik majd az ott lévők ízlelő bimbóit:

Dobogó Pincészet Tokaj, Kislaki - Légli Géza, Bolyki Pincészet Eger, Szászi Pince, Homola Pincészet - Zsandár Tamás, Horváth József Ráspi, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Török Csaba, Rácz Miklós Tamás - Miklós Tamás Rácz, Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárd, Figula Pincészet, Nyolcas És Fia Borház - Ádám Nyolcas.

n2936-lead-800-php8urv3c-img-0743_2.jpg

Jó, mi?

Viszontlátásra akkor és ott!

Szólj hozzá!

Villányi REDy: márkaépítés felsőfokon!

2019. november 06. 17:02 - Silye Sándor

nagygergely_3.jpg

                    Nagy Gergely, a Villányi Hegyközségi Tanács titkára bízik a márkaépítés sikerében 

A Villány REDy névre hallgató bor nem új, de nem is régi. És nem fajta, hanem házasítás. Ráadásul olyan, amelyet Villányban a borászok többsége elfogadott szempontok alapján készít. Aztán majd kiderül, kié lesz a „legredybb”, a legvörösebb bor a „házasságban”. Minderről Nagy Gergellyel, a Villányi Hegyközség titkárával beszélgettünk.

- A REDy könnyű, gyümölcsös házasítás, amelynek minden esetben az alapja a Portugisier kell, hogy legyen. Mégpedig meghatározott mennyiségben, de szabadon választva az 51 és a 66 százalék között. A maradék maximum 49 százalék lehet Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka, mindez hordós érlelésben. Ezt követően egy megválasztott bizottság megkóstolja a kész termékeket, és ők döntenek arról, hogy a bor belefér-e abba a szűk intervallumba, ami Redy kell, hogy legyen. Amelyik meg nem, az maximum Villányi Házasítás néven jelenhet meg, de a REDy nevet nem viselheti, azaz a közösségi márka nevét – mondta.

Hm. Volt már ilyen, lesz még ilyen. Említsük csak meg sietve az Egri, vagy Szekszárdi Bikavért, vagy az Egri Csillagot, esetükben is meghatározták a borok típusát, a fajták számát, és máris adott lett az immár legendává vált márka.

villanyi_hegy.jpg- Igen, bár a REDy hátsó keretszabályozása lényegesen szigorúbb. Ez a bor diszkontokba, hipermarketekbe nem kerülhet, levédettük a nevet, ellenkező esetben a Borvidéki Tanács felléphet azok ellen, akik az említett láncokba vitték a bort. Csak gasztro helyeken lehet értékesíteni ezt. Sőt, meg van szabva annak a felső határa, hogy évente egy pincészet mennyit előállíthat elő.  Egyformának kell lennie az üvegnek, a csavarzár típusának, a címkét is csak ugyanaz a tervező készítheti, mi több, a címke csak egy nyomdában készülhet el, tehát igyekszünk mindent egységesen szabályozni. Ez érvényes a megjelenésre, a stílusra, hiszen azt szeretnénk, ha valaki megkóstolja e bort, azonnal ráismerjen a REDyre.

- A redy szó azt jelenti, hogy kész. A Villányi Borvidék mennyire kész, azt tekintve, hogy az ostromlott csúcsokat meghódítsa…?

- A csúcs még kicsit távolabb van, készen sosem leszünk, a finomhangolás zajlik. A REDy újszülött a borvidék palettáján, hosszú évek munkája kell ahhoz, hogy olyan szinten bevezessük a piacra, ahogyan reméljük, ahogyan szeretnénk. Hiszünk e borunkban, jól mutatja ezt, hogy idén már 19 borászatunk csatlakozott hozzánk, és készít REDyt, öregbítve ezzel borvidékünk jó hírét.

 

Szólj hozzá!

Objektív és szubjektív? Ami igaz: Günzer Tamásé az „Év pincészete!”

2019. október 21. 15:30 - Silye Sándor

gunzer2.jpg

Villány? Szekszárd? Eger? Sopron? Hajós-Baja? Vagy valamelyik más borvidék? Örök dilemma, hogy melyik terület borai a jók, a jobbak, vagy a legjobbak? Na, ez az, aminek a megállapítása a tökéletesen szubjektív „műfaj” kategóriába sorolható. De persze a szubjektív is lehet objektív, például, sok magánvélemény összesítése jelenthet egy objektív igazságot. Vagy nem… De ezt az utóbbit vessük el, mert ez is szubjektív! Így az alább olvasható eseményt tekintsük teljesen objektívnak

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet.
A verseny menete egyszerű: a címet kiíró szervezetek felkérik az általuk az "Év Pincészete" címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással.

gunzer2222.jpg
2019-ben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el. A hivatalos díjátadóra október 9-én került sor Villányban, a győztes pincészetben.

Forrás: Borászportál

Szólj hozzá!

Pezsgő és sajt, sajt és lekvár, avagy mit, mivel

2019. október 21. 14:56 - Silye Sándor

sajt_es_pezsgo.jpg

Budafokra, a Pezsgőmanufaktúrába invitálták a borszakírókat (is), a téma a sajt és a pezsgő volt. Nosza, rajta, gyerünk hát fel Budafokra! A manufaktúra udvarában volt ám nyüzsgés, jövés, menés, sajt, pezsgő és borkóstolási lehetőség kényeztetett. Volna. Sajtokat kóstolhattunk jókedvvel, bőséggel, de a többi… Na, a többit hagyjuk. Mert bort és pezsgőt csak akkor lehetett volna ajkunkba fogadni, ha előtte poharat vásárolunk hozzá. Egyetlen darabot. Ami új készlet alapításaként hagyján, de egy darab pohár otthon mire lehet jó? Máshol ezt úgy oldják meg, hogy bérled a poharat, és a végén, ha akarod megtartod, ha nem, visszaadod. De most ez volt. Este hazaérvén hamar behűtöttem egy olasz proseccót, így megvolt a pezsgő és a bor kóstolása is egyben, mégha ez nem is ugyanaz, mintha a helyszínen kóstolhatom ezt is, azt is. De a sajt és zöldség bemutató legalább remek volt. Tóth Tamás várt reánk, és több, mint 20 tálka, benne lekvárok, zöldségek és sajtok, bemutatva mi, mihez is dukál.

sajt_es_pezsgo2.jpg

Tóth Tamás a házigazda (balra), Kovács Gyula és Horváth Gábor séfek a rendezvényen

A lekvárokat a Csicsörke műhelyből hozta magával Kovács Gyula séf, a zöldségkrémeket a séf és a kertész konyhájából Horváth Gábor séf. Tetszett a kéksajt és a fűszeres paradicsommártás összetétele, ami bátor vállalkozásnak tűnt, de izgalmas és ízletes volt a végeredmény. A lényeg a harmónia megtalálása, amihez bátran kell kísérletezni. Sajt és zöldség, vagy gyümölcs esetében, de igaz ez az ételekre, a borokra és a pezsgőkre is. Persze, ez erősen szubjektív műfaj, bár megvannak a maga igazságai. Ilyen alapvetés, hogy a sajt savas, tejszerű ízéhez kiváltképpen illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, friss vagy érleltebb, kéksajt, penészes kérgű vagy préselt sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja gyakran még nagyszerűbbé teszi. Rád vár a feladat, hogy konyhádban nagyszerű összeállításokat készíts.

Ezen a napon kihirdetésre került az ország legjobb sajtjainak a listája. A hetedik alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők, összesen 121 juh-, tehén- és kecskesajt mintát kóstolhatott a külföldi és hazai szakemberekből álló zsűri.

 Aranyminősítést nyert sajtok: Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád, Parenyica Sajt – Gyugos Bence, Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán.

sajt_es_pezsgo1.jpg

Életkép az udvarból: a Nyers sajt képviselője mesélt sajtjaikról, egyáltalán nem nyersen...

 

 

 

 

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Sajt és pezsgő minden mennyiségben, kiváló minőségben!

2019. október 08. 14:35 - Silye Sándor

Van, aki szereti és megeszi. Van, aki szereti és megissza. Nosza, kinek, mihez van kedve, kedvére lelhet orcájába valót e hétnek a végén. Aki megeszi, az meg is ihatja, sőt, kisárletezhet is, hogy melyik sajthoz, melyik pezsgő dukál. Szerinte. De egy biztos, ami neki ízlik, és hozzávalónak is találja a másikat, tuti, hogy jó napja lesz.
Mert: 
A sajt és a pezsgő nem mindennapi találkozására október 12-13-án kerül sor Budafokon, az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Sajtmustrán a Törley Pezsgőmanufaktúrában.
Szombaton a hazai sajtok legjobbjaival találkozhatnak a kikapcsolódásra vágyók. Szombaton 15 órától Sajt és Pezsgő címmel Domián Emese nemzetközi borakadémikus tart interaktív kóstolót. Este könnyed utcazene és swing teszi kellemessé a gasztronómiai körutat. A Sajtkonyhában pedig egy óriási fondue, valamint érlelt sajtok belsejében megforgatott ételek készülnek. 
sajt.jpg

A sajtvásáron 30 magyar sajtkészítő termékeit lehet megvásárolni. Idén, a Sajtmustrák történetének eddigi legtöbb mintáját nevezték a sajtversenyre, több mint 125 sajt közül kerülnek ki a díjazottak.A rendezvény egyik legkiemelkedőbb eseménye, a sajtverseny, melynek eredményhirdetése szombaton 11 órakor lesz, ahol Nagy István agrárminiszter mond köszöntőt, majd adja át az Országos Sajtverseny díjazottjainak a kitüntetést.

Gyerünk hát, fel, Budaőrsre! 

a-luxus-pezsgo-szimbolumai-1024x677.jpg 

Szólj hozzá!

Alkonypírban a Csetvei-kertben, a borírás ünnepén

2019. szeptember 01. 11:54 - Silye Sándor

csetvei.jpg

Amikor befordultunk az autóval a hegyre, a kormányt kemény kézzel markoló volt kiváló labdarúgó játékvezetőnk, akinek a nevét már születésekor aranyba ötvözték - ha már egyszer Arany Tamás nevet kapta a keresztségben -, a móri borok kedvelőjeként nagy sóhajt engedett szabadjára tüdőjéből.

- Gyönyörű ez a kert, szép a szőlő, biztos, hogy a borok is kiválóak lesznek – közölte velem móri lakosként, a hely ismerőjeként.

A kert Csetvei Kriszta, a kiváló móri borász szőlőskertje volt, itt rendezték meg a második Hungarian WebWineWriting verseny eredményhirdetését. Az első évben 46 cikk érkezett a felhívásra, főleg itthonról, 2019-ben már 57 írást neveztek, aminek a többsége, 37 külföldi volt. Érkeztek írások az USA-ból, Kanadából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Ciprusról, Svájcból, Angliából és sok más országból! Lám, lám a bor nyelve nemzetközi, tény, a kóstolás szubjektív, mindenkinek az ízlelőbimbói határozzák meg a bor ízét, az arról alkotott véleményét (lásd alapvetésem: mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik), de a jó, kellemes bor mégis örök, és öröm írni arról. Az írás objektív, bár annak megítélése szubjektív, de mivel több zsűritag véleményezett, és sokan szavaztak a döntősökre, így a nagy számok törvénye alapján az eredmény is objektívnek mondható. Mindenesetre e kezdeményezés szép jövőjét jelzi az első két év során tapasztalható előrelépés.

Az Arany Tamás által mondott előrejelzés igaznak bizonyult. Kiváló borászok (a házigazda Csetvei Pincészet, az Etyeki Kúria az Etyeki Borvidékről, Kamocsai Ákos Neszmélyről, a Csányi Pincészet Villányból, a Sabar Badacsonyból, a Borbély Családi Pincészet Badacsonyból, a Babarczi Pincészet Pannonhalmáról, a TR Tállyáról, a Zsirai Pincészet Mádról, Koch Csaba Bajáról és Villányból, Tornai Tamás Somlóról, Taschnerék Sopronból, Tóth Kata Egerből) remek nedűi jelezték, hogy a magyar bor kiváló, és egyre inkább elismerésre méltó helye van a világban. Voltak persze finom falatok is, korcsolyázhatott hát vígan a torkokon lefelé a fehér és vörös színű nedűk sokasága, miként a rozé is. A szervezők kitettek magukért, hiába, a verseny főtámogatója a Rekontir Group volt, a díjátadó Hungarian Gettogether rendezvény főtámogatója pedig a Volkswagen Amarok. Volt ott persze Wolksvagen autó is, várt a marokra, két feltétele volt a vezetés lehetőségének: érvényes jogosítvány és alkohol mentesség. Utóbbi feltétel naná, hogy elgáncsolta a szándékot, az autó parlagon maradt ott, ahova állították, így esztétikai, mintsem használati értéke volt.

csetvei_kert2.jpg

De ki bánta, amikor szebbnél, jobb nedűk csábítottak a rendezvényt nyitó szakmai kóstolón. Járta mindenki körbe, körbe poharas táncát, mosolygó arcok, elismerő csettintések jelezték, hogy idén is megadták a találkozó módját Németh Ágiék. A fehér borok frissessége, üdesége, gyümölcsössége vagy a hordósok testessége közepette elégedetten nyugtáztuk, hogy jó, jó, Tokaj, az Tokaj, de Mór, Somló, Neszmély is megéri a pénzét. A vörös borok esetében Villány, Szekszárd, Eger, Sopron éppúgy megkapta a maga dicséretét, mint azok a nedűk, amelyek a közvélemény által fehér borosként elkönyvelt vidékről vörösödtek be a kékszőlő feldolgozás után a palackokba.

Jó hangulatban kezdődött az eredményhirdetés. Minden kategóriából a zsűri korábban három döntőst választott ki, rájuk lehetett szavazni, így végül a bort kedvelő széles néptömegek voksolása döntött. Jó hír, hogy a verseny weboldalán az oldalmegtekintések száma 42110 volt, a 18 döntősre összesen 8039 szavazatot adtak le.

A Márkaépítés kategória döntősei: Balogh Csilla, Magyar Dorottya, Geri Ádám, a győztes Magyar Dorottya, a Pécsi Borozó újságírója.

A Ritka szőlőfajták kategória döntősei: Ercsey Dániel, Győrffy Zoltán és Kollár Mariann, a győztes Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője.

A Borturizmus másként kategória döntősei: Csepe Erika, Ercsey Dániel és Tüske Gyöngyi, a győztes Ercsey Dániel - szintén a Pécsi Borozótól! Mondhatjuk, könnyű Pécsen jól borozni, ha ilyen jó hozzá az iránytű… Ercsey Dániel nemcsak kategóriáját nyerte meg, hanem az egész versenyt, mivel övé a legtöbb közönségszavazat, ő nyerte a 4 napos spanyolországi utat is a spanyol pezsgő, a cava fővárosába. Ennek jelképeként egy üveg cavát vehetett át a Capital of Cava utazásszervező társulás tulajdonosától, Dobos Tamástól.

A külföldiek viadalát a Borturizmus kategóriában Sarah May Grünvald Olaszország, a Ritka szőlőfajták esetében Nicoletta Dicova Olaszország nyerte, míg a Márkaépítésben és az összesítettben a szavazatok alapján az indiai Ruma Singh a győztes, nyereménye egy magyarországi utazás.

Különdíjasok: az Akó Könyvkiadó díját Győrffy Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökségét Geri Ádám és az angol nyelven író Girardo Juan Sebastian Magyarország vehette át, a Sánta Zoltán Emlékdíjat dr. Veszelszki Ágnes kapta.

csetvei_kert1.jpg

Utána újra kezdődött a pohártánc, ízlelgethette mindenki a jobbnál, szebb nedűket. Jó hangulatban, alkonypírban ért véget a délután, a Csetvei-kert ölelésében jövő, menő, kóstoló, beszélgető emberek ünnepelhették a borokat, és azok íróit.

Arany Tomi is jól érezte magát, volt játékvezetőként keze nem matatott a síp után, nem kellett sípolnia, nagy, nagy elégedettségében semmi oka nem volt büntetőt ítélnie…

Kedves mindenki. Írjatok jó sokat a csudás borokról, találkozunk jövőre veletek – valahol másutt, de mégis itthon!

 

Szólj hozzá!

Tállyai radikálisokról szép szolidan, szeliden

2019. augusztus 29. 14:15 - Silye Sándor

tallya1_2.jpg

Hatalmas buli volt Móron, a Csetvei-kertben, ott rendezték a Hungarowines boríró verseny eredményhirdetését. Az eseményen sok jó borász is jelen volt, közöttük találtam a (számomra) ismeretlen TR nevű pincészetet. A TR a Tállyai Radikálist takarja, bár ez a név, de a tartalom, azaz a borok kedvesek, behízelgően finomak. Bár, ha azt nézzük, hogy ilyen rövid idő alatt eddig eljutni, mint ameddig a TR-nak sikerült, az radikális gyorsaságú. Két fiatallal találkoztam akkor és ott, no meg a boraikkal. Közülük az egyik furmintot kóstoltam meg, és nagyon ízlett. Persze óhatatlanul beszélgetés kerekedett a kóstolásból, és ha már beszélgettünk, akkor itt az írás, és remélem, az olvasás nem munka lesz, hanem szívesen olvasott sorok az ifjú tehetségekről. 

tallya2_2.jpg

A birtok története 2012 decemberében indult, amikor három fiatal borkedvelő - Szamosujvári Pál, Mátyásfalvi János és Gazda Sándor - egy kedvező lehetőséget megragadva 2 és fél hektár szőlőt vásárolt a tállyai Palota dűlőben. Tény: Tállya akkor még csak éledezett, még nem volt akkora híre, mint ma, de mára már Mád szomszédságával a legjobb területek közé tartozik e hely, ahol nagyon szép, nagyon jó borok készülnek. Tény: Tállya hivatalosan is Európa közepe, legyen hát a honi borvilág közepe is a helyi terroir, és a borászok társasága, és legyen meg jó hírük az öreg kontinensen.

Kada Anikóval beszélgettünk, azzal kezdtük, hogy hol volt, hol… Na, hogy is volt?

- Nyitányként a Palota dűlőben három és fél hektáron műveltük a szőlőt. Szenvedéllyel láttunk neki a munkának, szenvedéllyel tesszük a dolgunkat, ezért is döntöttünk úgy, hogy Tállyára megyünk – mondta.

- Mekkora elhatározás kellett ahhoz, hogy épp a Tokaji Borvidéken kezdjék, ahol híres, világhírű borászok teszik a dolgukat? Közülük kitűnni több, mint nagy feladat…

- Tállya nagyon befogadónak bizonyult, így szerencsére jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a helyi borászokkal. Látták, hogy nagy energiát fektetünk munkánkba, műveljük a szőlőt, ami egyre szebb lett. A hosszú, és kitartó munka végül meghozta a gyümölcsét, a gyümölcs pedig a végső célunkat, a jó borokat.  

- Hosszú volt az út a rajtvonaltól addig, amíg elkészültek a tállyai radikálisok…?

- A megvásárolt terület már be volt telepítve, 1980-as és 2006-os telepítésű szőlőkkel, így rögtön tudtunk bort készíteni. Most az ökológiai átállás folyik nálunk, 2017 óta nem használunk felszívódó szereket, és 2020, 2021-re leszünk tanúsítva, mint ökológiai művelők. Átalakítottuk a szőlő művelését, változik a talajtakaró növényzet, a talajművelés, a kapálás, rengeteg a kézimunka, és nem használunk felszívódó vegyszereket.

tallya3_2.jpg

- Milyen szőlőik vannak a 3,5 hektáron?

- Kilencven százalék furmint, tíz százalék hárslevelű. Az arányokat az indokolta, hogy eleve kevés telepítésű volt a hárslevelű, illetve ennek egy részét átoltottuk furmintra. A területünk nagysága sem indokolta a kísérletezést, hiszünk a furmintban, szeretjük a sav és cukorszerkezetét, hiszünk az aszúban, és ehhez a furmint nagyon jó alap. Jelenleg egy száraz furmintunk van, ezzel minden évben kijövünk, a többi kései szüretelésű, amelynek 10 százaléka hárslevelű, a többi furmint. A furmint minden évben más, az évjárattól függően.

- Szamorodniban gondolkodnak?

- Szamorodnink is van, ha ehhez megfelelő az évjárat. Először 2013-ban volt ilyenünk, majd 2014-ben és 2017-ben, mind édes bor.

- A száraz szamorodni mostoha gyerek?

- Nem, nagyon szeretjük a száraz szamorodnit, és készítünk is ilyet, amikor majd növekednek a területeink. Ez a fajta nekünk nem mostoha, bár a jelenlegi szamorodnink édes – az íze miatt is. 

- Mekkorára szeretnének nőni?

- Már van újabb négy hektárunk, de az még nincs betelepítve. Ami az ideális mennyiséget, az álmunkat jelenti, az a 12 hektár. Hogy mikor válhat a TR név a hektár mennyiséggel együtt naggyá? Folyamatosan beletesszük munkánkba az energiát, organikusként egy kicsit mindig újítunk. Lassan növekedünk, de a célunk is az volt, hogy lassan, de kitartóan haladjunk előre.

- Ön borral foglalkozó nő, ezért most „visszaküldöm” a bortól a fakanál mellé. „Főzzön” nekünk valami finomat a kedvenc bora mellé…

- Most még a kereskedelemmel, marketinggel foglalkozom, de szeretném az egyetemen megtanulni a borászatot is. Kedvencem a 2016-os édes borunk, amihez a grillezett, faszénen készült zöldségek kiválóan illenek, miként a füstölt sajtok is. De az édes szamorodnihoz nagyon jól harmonizál a sült kacsa, és a kacsamáj.

Szólj hozzá!

Tornai Tamás (világ)csúcsai

2019. augusztus 16. 13:17 - Silye Sándor

Tornai Tamással a fővárosban találkoztunk a Kóstolomban, amikor bemutatta a 4 Trophea díjas borát. Ezeket Londonban, a nemzetközi borversenyen kapta, amikor is a nagy aranyérmet nyert borok közül kiválasztják egyetlen egyet. A leges-leget... Tamás öt egymás utáni évben négyszer megkapta e különleges díjat.

Nem semmi. Talán kicsit furcsa, de igaz: meglehet, hogy Tamás a világban ismertebb, mint e honban. E megállapítással lehet egyet érteni, vagy nem érteni azt. Ez egy vélemény. Ami biztos: borai nemhogy jók, de különlegesek, aki kóstolja a csúcson járhat. Mindezt egy kis borvidék termékét kóstolva.

Ismerjétek hát meg Tornai Tamást. Kímélő üzemmódba helyezd magad, nem kell a szemed rongálni, olvasni. Egyszerűen csak hallgasd!

Ja, de előtte nyomd meg azt a kis fektetett háromszög alakú izét...

Szólj hozzá!