Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A sajtok és új borok fesztiválja - megkóstoltuk a jelent és a jövőt

2022. március 14. 08:56 - Silye Sándor

f_vili.jpgBudapesten rendezték meg a hagyományos, rendes évi sajt- és újbor fesztivált. A Lurdy ház egyik konferenciatermébe nyertek bebocsájtást az érdeklődők. Ahol körben az asztaloknál mutatták be a - már nem annyira – új boraikat a termelők, és persze kóstolót lehetett kapni a sajtok ízvilágából.

Ferenc Vilmos szekszárdiként szervezi e rendezvényeket, a 2022. évi volt a sorban a tizennyolcadik. Bort készítő emberként szívén viseli a sajt és a bor együttlétének a harmóniáját, hiszen ezek „kéz a kézben járnak”, sőt, a megfelelő házasítás igazi gasztronómiai élményt jelent.

f_vili_jpg1.jpg- Az elmúlt években a sajt- és borkészítők is nehéz helyzetbe kerültek. A pandémia a termelésben, az értékesítésben is rossz helyzetet teremtett akár a munkaerő, akár a piac lehetőségeit tekintve. A termelők közül sokan abbahagyták, nem tudták átvészelni ezt a nehéz időszakot, ami nagyon sajnálatos és egyben fájdalmas is. Azt mondom, hogy most kell magasabb sebességbe kapcsolni, hiszen mind a sajt és mind a borágazat nagy hagyományokkal rendelkezik, megvannak a lehetőségei mind a bel, mind a külpiacon. Az a hitvallásunk, hogy mindig kóstoljunk, fogyasszunk magyar terméket! Ezek a rendezvények azért fontosak, mert kell a lehetőség a termelőknek, hogy bemutassák termékeiket, az értékeiket, az ágazatok kulturált, méltó helyen jelenhessenek meg, és mutathassák meg magukat. Fontos, hogy a fogyasztó kapjon átfogó képet az ország termékeiről. Egy helyen kóstolni sajtokat és Magyarország új borait, ilyen lehetőség csak egyszer van évente. Rendre megszervezzük az új borok versenyét is, és legutóbb több, mint 130 pincészet 4-500 borát nevezték be, amire nagyon büszkék lehetünk!

f_vili_jpg2.jpgFerenc Vilmos nem csupán arról ismert, hogy a sajt-és új borfesztivál hozzá köthető, de a kékfrankos bornak is a nagykövete. Amely a mi borfajtánk, de mégis a többség a világfajtákkal rukkol elő, pedig igazán jó hírét a magyar bornak a magyar fajával lehetne elérni…

- A nemzetközi kékfrankos borversenyt 2000 óta szervezem, de azt gondolom, hogy ezt a fajtát rosszul kezeljük, mind a termelők, és mind a fogyasztók egyaránt. Mert ha átmegyünk Ausztriába, az ő Blaufrankjuk, azaz Kékfrankosuk nagyon is keresett a világban, a mienk meg nem annyira. Sajnos a marketingünk rossz irányba csúszott el. Az a baj, hogy itthon sem fogyasztják olyan mértékben, mint ahogy megérdemelné e fajta. Szekszárdon, Egerben az ottani Bikavérnek az alapanyaga, illetve Sopronban beszélhetünk még a Kékfrankos tiszteletéről. Nagyobb összefogás kellene, hogy előrébb lépjünk e téren. A legutóbbi nemzetközi Kékfrankos borversenyünkön, 2018-ban már láttuk a jó irányt, hiszen 12 országból érkezett a több, mint 200 minta. Az, hogy Olasz- és Franciaországból, sőt, Amerikából is küldtek borokat jelzi, hogy a világban is egyre inkább elismert lesz ez a bortípus - mondta.

f_vili_jpg3.jpgA fesztivál díszvendége volt Nyúlné Dr. Pühra Beáta, aki a legutóbbi esztendőben nyerte el Az Év Bortermelője megtisztelő címet. A Nyakas Pince főborászát arról kérdeztem, milyenek voltak az újboraik?

- Kemény kihívást jelentett számunkra a 2021-es év. Nagy volt a szárazság nálunk, azok a területek jártak jobban, ahol volt elegendő eső. Túl nagy savakat mértünk a szőlőben, szerencsére a szüret előtt jött a jótékony eső, ami segített, így megfelelő boraink lettek a 2021-es évjáratban is - közölte.

f_vili_jpg4.jpgAz új borok között volt Fejér megyei díjazott, a Paulus Borház Mórról.

- Minden díjnak örülünk, de, hogy minket találtak a legeredményesebb pincének, annak meg különösen. Hogy minek köszönhetjük ezt? A szakmaiságnak, mert nem adunk ki a pincéből olyan borokat, ami nem felel meg az elvárásainknak, és csakis prémium minőségű borokkal képviseltetjük magunkat. Magasra raktuk a lécet, és nem mehetünk ez alá! – jelentette ki Farkas Péter kereskedelmi vezető.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3517779200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása