Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Székesfehérvári Borklubban kiváló megyei borász volt a vendég

2022. november 16. 09:18 - Silye Sándor

 

vabrik_1.jpgA székesfehérvári Borklub foglalkozásán folytatódott a megye borászainak vendégszereplése. Novemberben, az új borok hónapjában, Szent Márton jegyében a Vabrik pincészet (Kajászó) volt a klub vendége. Egy új és hat „régi” bort kóstolhatott tőlük a jelen lévő tagság.

A hat fehér és egy rozé bort Vabrik Ferenc tulajdonos és fia, Vabrik Ákos mutatták be. E hét termék került a poharakba a kacsa és libamájdarabokkal „dúsított” zsíros kenyér mellé. Vabrik Ákost és Pánczél József klubtulajdonost és klubvezetőt kérdeztem a szüretről, az új borokról.

vabrik_jpg1.jpg

- Az idei évjárat a tavalyihoz képest mennyiségben még rosszabb volt, mint a korábbi. Ebben az évben hektáronként csak 15-20 mázsát tudtunk szüretelni a 70-90 mázsa helyett. A Zöldvelteliniből hektónként mindössze 12 hektoliter bort tudtunk készíteni. A júliusi légköri aszály miatt lett ilyen kevés szőlőnk 2022-ben. De szerencsére a minőség kifogástalan – mondta Vabrik Ákos.

- Az évjáratot tekintve a szüreti tevékenység jó volt, nem értek össze a fajták, volt idő a szüretre, a feldolgozásra. Elhúzódott a munka a korai szőlőktől a későbbi kékszőlőkig, így mind az erjedés, mind a feldolgozás normális körülmények között zajlott. A korai fajtáknak a nagy meleg nem kedvezett, azokat bizony hajnalban kellett leszedni. Ami a minőséget illeti, fajtája válogatja. A korai szedésű szőlők esetében a lényereség elmaradt az átlagostól. Olyan vastag volt a szőlő héja, és olyan kevés lé volt az aszály miatt a bogyókban, a ritkább fürtökben, hogy előfordult, átlagosan 50 százalék lé sem jött ki a szőlőszemekből.

A felmelegedés, az aszály alighanem komoly kihívás elé állítja a borosgazdákat is. Persze, ennél rosszabb minőség soha ne legyen, mint az elmúlt két évben...!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr10017979818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása