Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

BalatonBor - Tiszta nyár, avagy Kóstold Körbe!

2023. június 13. 12:55 - Silye Sándor

veszprem_bbor.jpg2023. június 9-én Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier, valamint a Kóstold körbe kiadvány bemutató rendezvényét.

Némi keresgélést követően rátaláltam az Óváros térre, bebocsájtást nyertem a bemutató helyszínére. Miután bebocsájtást nyertem az elkülönített térre, a sajtótájékoztatóba csöppentem és ismerősökre leltem. Zmák Tibor és Csíki Sándor segítettek, poharat szereztek, bort raktak elém. A Fata pincészet két terméke, a Fata fantázianevű kiválóságok közül a BalatonBor jó, a Hegybor több mint jó, kiváló volt. Rögtön Fatalista lettem… De közben persze figyeltünk a figyelni valókra is.

veszprem_bbor_jpg1.jpgKözösségi összefogás

- Nyolc éve készítettünk először BalatonBort, ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Van múltunk, jelenünk, és nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is – hallhattuk Dobosi Győzőt, a BalatonBor projektvezetőjét. - Ebben az évben 19 termelő készít több mint 80 ezer palack BalatonBort, és 12 termelő több mint 30 ezer palack Hegybort, de a számok még emelkedni fognak, a termelők óvatos becsléssel neveznek, majd minden évben több palackot töltenek le. A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni Olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk. A HegyBor is Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása.

veszprem_bbor_jpg4.jpg- A nevezett borok "Origo kóstoló" szerint kerülnek elbírálásra - folytatta Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász, aki szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a projektben. - Kevés olyan kezdeményezés van, ami időtálló. Egy borvidék akkor tud hosszútávon markánsan, önállóan fellépni, branddé alakulni, ha egységes szerkezetben, konzisztensen, egymásra építve tudja bemutatni borait. A piramis hasonlatot használom ennek bemutatására, hiszen a piramisok valóban időtállónak bizonyulnak.

A jó olaszrizling nem fog kimenni a divatból

A BalatonBor egy olyan brand, ami magába foglalja a Balatont és a bort, azt a két nevet, ami leginkább alkalmas arra, hogy ezt az identitást képviselje, ez valóban a Balaton Bora. Az Olaszrizling méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit a nyolc év alatt elért a BalatonBor, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor egy tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz. Emlékszünk az első ízekre, látjuk, hogyan egységesedett a stílus.

- "Az Olaszrizlinget az emberek többnyire nem csodálni szokták, hanem inni, ez a mai világban gazdaságilag is fontos, ez a típusú bor soha nem fog kimenni a divatból" – így Dr. Fiáth Attila.

Hegybor, a magasabb minőség

Amikor a BalatonBor stabil lábakon állt, elkezdték a Hegybor, a magasabb kategória felépítését. Ez már nehezebb, hiszen el kell különíteni a BalatonBortól, ez a piramis második lépcsője. Azonos szőlőfajtából, azonos termőhelyről, azonos pincészettől két különböző kategóriájú bor készül. A Hegyborokat magasabb koncentráció, magasabb tartalom jellemzi, így a gasztronómiában a magasabb szintű ételpárosításhoz is tökéletes. Innét már csak hab lesz a tortán, ha a piramis tetejére felkerül a sisak, azon dolgoznak a jövőben, hogy a dűlős borok is elkészüljenek, ami a borásznak jutalomjáték lesz. Minden szintnek megvan a saját, elkülöníthető logikája, érvrendszere és stílusa.

veszprem_bbor_jpg3.jpgEgységes stílus

A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett. Ha a világot kóstoljuk, azt látjuk, hogy azok a borvidékek sikeresek, ahol ez az egységes stílus létrejött, ezért példamutató a balatoni borászok összefogása.

Termelők:

2023-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert.

veszprem_bbor_jpg2.jpg2023-ban Hegybor termelők: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspine, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince.

A BalatonBor két éve a veszprémi Pannon Egyetem hivatalos bora.

A bemutatót követő két napos rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került megrendezésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr418145668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása