Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Április 30-ig lehet nevezni az olaszrizling-világbajnokságra

2024. április 14. 15:01 - Silye Sándor

grow_du_monde_1.jpgA GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar olaszrizlinget várnak a megmérettetésre. A GROW honlapját és az online nevezési felületet a growdumonde.eu címen érhetik el.

A GROW mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország).

A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre. 

 A GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az exportpiacok fejlesztésére is. 
grow_du_monde_jpg1_1.jpg
 A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol  a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre egy Brancs-közösségi kampány keretén belül juthatnak el az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.

"A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni - mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. - Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományozik, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai olaszrizlingeket!"

A GROW du Monde-ra idén április 30-ig lehet nevezni, hat kategóriában várják az olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online is lehet regisztrálni az esemény weboldalán.

A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6118380881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása