Ismét nagy sikert aratott az Ősszel is Balaton rendezvény Balatonalmádiban. A tó körüli borászok sokasága hozta magával jobbnál jobb nedűit, a bort kedvelő szakemberek, emberek zsongták körben a termet, kóstolva a Balaton környékének hegyeiről, völgyeiről készült borokat.
Volt választék bőven, mielőtt elolvassák az interjúkat, böngésszék a kiállítók, bort kínálók listáját: a’ Capella Szőlőbirtok, Barcza Pincészet, Békássy Borászat, Fehérvári Birtok, Fischer Birtok, Garamvári Szőlőbirtok, Hoffmann’s Borászat, Homola Paloznak, Ikon Borászat, Kabor Somlói Birtok, Kancellár Borászat, Kőfejtő Pince, Laposa Birtok, LTC – Daomaine Les Trois Chénes, Négy80, Podmaniczky Péter Pincészete, Rádpuszta Szőlőbirtok, Tárkány Pince, Tornai Pincészet, Trio Pince, Veszprémi Érseki Pincészet, Villa Gyetvai Borház.
Jó mi?
A Tárkány Pincészet nemrég alapított alakulat, de kiváló borokkal rukkoltak már most is elő a fiatalok. A többség már ismert borászatként mutatta meg ismét magát, és mondhatni nomenest omen, azaz a név kötelez jeligével kiválóságaikkal öregbítették a balatoni borászok a sokra kötelező nevüket. Bár a többség azt vallja, hogy a Balaton és környéke az fehér boros vidék, de a könnyű, üde vörösborok mellett kóstolhattunk „nehéztüzérséget”, azaz nagy testű borokat, kellemes tanninokkal.
A mestrekurzusok izgalmas témákat boncolgattak – úgymint Klíma változás hatása a szőlőre (Knolmajer Bence), A szőlő- és bortermelés esélyei a Balaton üdülőkörzetében (Laposa József), A magyar szőlőtermelés jelenlegi és várható kihívásai (Varga Zsuzsanna), A Kékszőlő evolúciója a Balatonál (dr. Pásti György), Vörösborok a Balaton körül (Jásdi Attila) – végül a tudományokra bemutatóval és kóstolással tették fel a koronát, hiszen fókuszba került a Malbec, az Argentin követség közreműködésével.
Bozzai Zsófiával, a Bor és Piac főszerkesztőjével, Varga Zsuzsannával, a borok tudójával, tanítójával, valamint Tornai Tamással, a kiváló Somlói Borvidék kiváló borászával beszélgettem akkor és ott.
Elsőként a házigazda Bozzai Zsófia mondhatta a magáét.
- Az idei Ősszel is Balaton rendezvény a hanyadik immár?
- Negyedik alkalommal rendeztük meg ebben az évben.
- Milyen indíttatásból, meggondolásból vágtak bele négy éve? Mi volt a fő cél, mit szerettek volna elérni?
- Annak idején, ahogy a neve is mutatja a rendezvénynek - Ősszel is Balaton - a Balaton négy évszakossá tételében gondolkoztunk, szeretünk volna ezzel is közre működni abban, hogy ne csak tavasszal, nyáron, de ősszel, amikor már nem annyira népszerű esetleg itt e régió, akkor is minél többen ellátogassanak ide a fővárosból, és az ország más ráészéből egyaránt. Ezért eleinte olyan helyszínt kerestünk, ami vonattal elérhető, a helyszín pedig a vasútállomástól is nagyon könnyedén megközelíthető. Itt Balatonalmádiban vasútállomástól csak néhány percre van a rendezvény helyszíne. A Balatonbor régióhoz hat borvidék tartozik, a borászok pedig talán egy picit könnyebben eljönnek Almádiba, mint Budapestre, főleg Balatonfüredről, Csopakról, Badacsonyból.
- A borászok, a látogatók lelkesedését tekintve immár a negyedik évben úgy érzi, megérte elindítani ezt a sorozatot, megéri a „pénzét” ez az évi egy délután, este?
- Igen, megérte, megéri, mert úgy tűnik, hogy töretlen a lelkesedést. Most is több, mint húsz kiállítónk van, és 23 borászat jelezte, hogy szeretnének részt venni a rendezvényen. A vendégek száma változatlan, pedig tudjuk, hogy hál' Istennek sok ilyen boros rendezvény van, ezért nehéz olyan napot találni, amikor ne lenne más esemény is párhuzamosan. Nincs ez másképp a mai nappal sem, így a borok kedvelői tudnak válogatni, hogy hova menjenek, melyik borvidékkel ismerkednének meg legszívesebben.
- A Bor és Piac szaklap mindig meglepi az érdeklődőket valami újdonsággal. Mi van a tarsolyukban? Mi lesz a következő nagy dobásuk?
- Most idén a Kékülő Balaton Mesterkurzus a téma. Ez a klímaváltozás kapcsán felmerülő fajta váltással is összefüggésben van, tehát nagy kérdés, hogy milyen létjogosultsága van a kék szőlőnek és a vörösbornak a Balaton környékén, illetve ennek az evolúcióját fogjuk megvizsgálni a mesterkurzusunkban, más egyéb nagyon aktuális témák mellett. Ilyen a szőlő arany színűsárgaság, a fitoplazma, amire még részletesebben kitérünk a szőlészeti előadásban éppen ma, de ezen kívül bemutatkozik az argentin nagykövetség is. Most egy Malbec lesz a téma, ami egyre felkapottab kék szőlőfajta nálunk is. Ezt mutatja be az argentin nagykövetség. Ha már említettem a aranyszínű sárgaságot, a sárga veszedelmet, a fitoplazmát, erről is beszél majd a szakember.
- Meglátása szerint mennyire lesz bajban a szőlészet és a borászat?
- Erre most nem tudok szakmailag releváns választ adni, csak a reményeimet tudom kifejezni. Bízom benne, hogy lesz erre közösségi megoldás, mint a közös permetezés, ahogy az Somogyban ezt már láthattuk, ahol légi úton helikopteres permetezéssel tették azt, amit kellett. Ez nagyon eredményesnek bizonyult, mert a helikopter propellerei olyan módon be tudják forgatni a permetszert a levelek közé, hogy azzal a forgóerővel ez még inkább megtapadt, és célba ért. Ráadásul viszonylag nagy területet tudnak így relatív rövid időn belül lepermetezni. Ezzel foglalkozunk majd a következő lapszámunkban is, illetve a mai előadáson is kitérünk erre. Bizakodó vagyok, hogy születik erre a problémára közösségi megoldás, és ez kivitelezhető lesz még a kisebb borvidékeken is, mint amilyen például Somló, ami igencsak érintett, és tudom, hogy több nehézséggel is szembenéznek ennek kapcsán, amiről majd Tornai Tamás tud részletesebben is mesélni.
Tornai Tamás borászata Somlón első az egyenlőkkel együtt. Kiváló termékei magukról beszélnek.
Vele azzal kezdtük, hogy Bozzai Zsófia megelőlegezte beszélgetésünk nyitó kérdését: mi van az aranysárga veszedelemmel Somlón, milyenek a védekezés az eddigi tapasztalatok alapján?
- Optimista vagyok, annak ellenére, hogy azt gondolom, hogy a probléma nagyon nagy, és ennek a kezelése mindenképpen nagyon erőteljes termelői együttműködést igényel. Ez betegség, és a betegség kezelésének két fontos tényezője van. Az egyik, hogy tudjuk, mit kell csinálni, a másik, hogy képesek legyünk ezt meg is valósítani. Nagyon fontos, hogy azok a tudós emberek, akik jelenleg különböző intézményekben tevékenykednek, a tudásukat próbáljuk meg összeszedni, és adjanak olyan választ, amely teljesen egyértelmű, végrehajtható megoldást ad a termelők számára. A másik fontos dolog az, hogy a termelőknek meg kell érteni, hogy ezt kell csinálni, mert ezt nem teszi meg helyettük más. Sőt, nagyon jól kell egymás között a feladatokat, az információkat megosztani, nagyon összehangoltan védekezni. A védekezés egyik módja az, hogy a fertőzött növényt - tetszik vagy sem – el kell távolítani, és a fertőzést hordozó rovart egységesen, együttesen próbáljuk megritkítani. Elpusztítani teljesen sajnos nem tudjuk, de amennyire lehet, teljesen minimalizálni kell a jelenlétét, amit csak akkor lehet véleményem szerint megtenni, ha egy időben megtörtéik a hatékonyan védekezés.
- A Bor és Piac mesterkurzust tart a kékszőlő lehetőségeiről a Balaton mellett. Ön szerint van lehetősége, élettere a kékszőlőnek a Balaton mellett, illetve a Somlói vidéken?
- Véleményem, tapasztalataim szerint a kékszőlőhöz a Balaton melletti termelők értenek, ismerik a lehetőségeit. A probléma jelenleg a piac, de a piac az mindig változik. Ennek ellenére azt hiszem, és arról vagyok meggyőződve, hogy a kékszőlők esetében a piacon a rozék egy picit már stagnálnak, és a fogyasztók érdeklődése igazából a fehér borok fele ment el. De azt gondolom, hogy a könnyedebb vörösboroknak igencsak komoly jelentősége van e vidéken, és a Balaton bor régiónak az adottságai ehhez kiválóak.
Varga Zsuzsanna a szőlészetről és a borászatról mindent tud, hiszen egy intézetnek a vezetőhelyettese, illetve az egyetemen is tanítja ezt a gyönyörű szép tantárgyat.
- Kedves Zsuzsa, a helyzet jó, de nem reménytelen, ahogy Bródi János mondta, gondolok az ijesztő sárga veszedelemre.
- Egyetértek Bródi Jánossal, akinek nagyon szeretem a munkásságát. Azt kell, hogy lássuk, hogy nagyon jó ébresztő volt most ez a 2025-ös év a szőlészek számára. Itt van a fitoplazma, már lassan azt mondhatom, hogy egy évtizede, vagy több mint egy évtizede. Viszont eddig valahogy nem vettük komolyan. Most azt gondolom, hogy itt az idő az ébresztőre! Ez a robbanása a kórokozónak figyelmeztető jel, eljött egy új világ, és újfajta szőlő termesztésre kell berendezkednünk.
- A bor az tudomány, vagy élvezet?
- Én szőlész vagyok, úgyhogy nekem abszolút élvezet. De azt gondolom, hogy az oktató kollégáim a borászati tanszékről egyetértenek velem abban, hogy a szőlészet színtiszta tudomány, de természetesen nem a tudományért a maga szárasságában, hanem a későbbi élvezetekért tesszük mindazt, amit tesszük.
- Van olyan vélemény és ezzel egyetértek, hogy a szőlészet, a szőlész munkája a mezőgazdasági tevékenységek legnehezebbje, legösszetettebbje, és ezáltal sok tudást igénylő ága. Egyetért ezzel?
- Abszolút! A szőlő a legizgalmasabb növény, azt szoktam mondani a hallgatóinknak, hogy a szőlő a legszebb dísznövény, a legfinomabb gyümölcs és a legfontosabb élelmiszeripari alapanyag. De a de viccet(?) félretéve a szőlő valóban azt csinál, amit akar, nekünk pedig megkell tanulnunk ezzel együtt élni, és finoman bánni vele.
- Ki az „úr” a háznál?
-Természetesen a szőlő.
- Öntől, a hölgytől az a kérésem, hogy mondja el: melyik a kedvenc bora, és ajánljon egy hozzá illő ételt.
- Nehéz kérdés. Nagyon-nagyon szeretem a pezsgőt, aminek kötelező alapanyaga a Chardonnay, úgyhogy akkor azt mondanám, hogy legyen egy Chardonnay pezsgő, amihez tulajdonképpen bármilyen fehér húsú halból vagy egyéb húsételt ajánlok, mert hogy húsevő is vagyok.
- Szolid vagy kemény fűszerezéssel?
- Szolidabb, mert az hozza ki jól a bor ízeit, és hagyjuk azt érvényesülni.



Végéhez közeledik a szüret országszerte. Ez a szüret is más, mint az előző évi volt, ezt mondom negyven éve minden ősszel, és most is érvényes. Az utóbbi években rendkívül gyorsan változik a világ és az időjárás körülöttünk. Évtizedekig normális volt, hogy még novemberben is szüreteltünk, most pedig az ország nagy részén október első hetében befejeződik a szőlő betakarítása, ami már augusztus közepén elkezdődött. A jövőben nagyon fontos kérdés lesz a szőlőtermelésben és a borászatban is a klímaváltozásra való felkészülés, mert egyre rövidebb ideig tart a szüret, jóval rövidebb idő alatt kell sokkal több szőlőt feldolgozni, ezért sokkal nagyobb feldolgozó- és hűtőkapacitásra lesz szükség.
A szőlő aranyszínű sárgaságot okozó betegsége (röviden FD) a szőlő egyik legveszélyesebb zárlati károsítója, amely bejelentési kötelezettség alá tartozik. Ez a növénybetegség emberre, állatra ártalmatlan, a szőlőnövényre viszont végzetes. Ismert gyógymód ellene nincs, a védekezés és a betegség terjedésének lassítása, kordában tartása a betegséget terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca elleni fellépés útján lehetséges. Mára egyértelművé vált, hogy mindez kizárólag minden érintett szereplő közös fellépésével, például tudatos termelői hozzáállással, szigorú hatósági intézkedéssel tehető csak meg. Kizárólag a felderítés fokozásával tudjuk a beteg növényeket, ültetvényeket azonosítani és felszámolni. Mivel a fertőzött növények már nem menthetők meg, a megelőzés, a védekezés és a gyors fellépés 2025 őszén kiemelten fontos feladat, olvasható a kormányzati összegzésben.
Négy évszak, egy Balaton és a csodás Balatonalmádi. Ezek a fogalmak minden ősszel összeforrnak, amikor is a vasútállommáshoz közel a Bor és Piac Magazin jóvoltából remek borkóstolón és mesterkurzusokon vehetnek részt az érdeklődők. A széles néptömegek sűrűn forognak a bemutatók asztalai körül és elégedett cuppantások kísérik a kóstolt bor vélemény nyilvánítását.
A „Kékülő Balaton” mesterkurzuson bemutatásra kerülnek a hungarikum szőlőfajták – Olaszrizling, Kéknyelű, Furmint, Szürkebarát – valamint a klímaváltozás hatására megjelenő új szőlőfajták, többek között a kékszőlők is. A „bort mértékkel” – a kulturált borfogyasztást és a borkultúrát, a gasztronómiát, valamint a borturizmust népszerűsítő előadásokra kerül sor nemzetközi kitekintéssel, hazai és külföldi szaktekintélyek részvételével. A Bor és Piac magazin szeptemberi lapszáma is a balatoni borokat mutatja be e helyen: 











Kissé késve, de megismertetjük Önöket, a borbarátokat a június 26-án megrendezett, az esztendő legfontosabb boreseményével. Mert: megrendezték az idei országos borversenyt! Sok részvevő még több kiváló nedűvel jelentkezett a legnagyobb hazai megmérettetésre. Sokan szereztek arany- és ezüstérmet, a többségük ismert borász, de szerencsére találhattunk új borászatokat, és fiatalokat is a méltán büszke érmesek között.
A 2025-ös Országos Borverseny kategóriagyőztesei
Magyar Borszakírók Köre kiválókollégánk - aki zsűriztt is Brösszelben -, Geönczeöl Attila számolt be a borvilágbajnokság egyij versenyének nagy magyar sikereiről.
Ha az érmek számát tekintjük, magyar részről a legeredményesebb pincészet a Bock Pince lett, akik egy nagy aranyon kívül négy arany és egy ezüst érmet is elhoztak a versenyről. A legmagasabbra értékelt 2019 Villányi Franc Essencia esete is mutatja, miért érdemes összefogni, és azonos szőlőfajtából 8-10 mintát küldeni egy-egy nemzetközi megmérettetésre. Az egyik versenynap után egy bíráló kolléga lelkesen mutatta a listát (a napi bírálat után megkapjuk, hogy milyen borokat kóstoltunk), hogy milyen nagyszerű magyar cabernet franc sorozatot kóstoltak, nem tehették meg, hogy a legjobbnak ne adjanak nagy aranyat… Az azonos országból, fajtából, bortípusból álló borokat ugyanis jellemzően egy sorozatba sorolják. Bár a legjobb vörösbornak járó címet egy „frankofón” spanyol bor nyerte (Les Sorts Vinyes Velles 2020), ezzel a Bock Essencia a SomlAI cuvée-vel együtt bekerült a borverseny borainak mindössze 1%-át jelentő szűk elitbe.
Említsük még meg néhány további, kiemelkedően szereplő magyar pincészet nevét is: Streit-Zágonyi Borászat, Villány (3 arany), Wunderlich Borászat, Villány (2 arany, 2 ezüst), Eszterbauer Borászat, Szekszárd (2 arany, 1 ezüst), Artor 18, Villány (2 ezüst), Káldi Borászat, Szekszárd (1 ezüst), Matias Borház, Villány (1 ezüst), Eurobor, Tolna (1 ezüst).
