Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Csóbor rozé, és a Nagydíj - nagy siker!

2017. július 06. 15:37 - Silye Sándor

Már korábban beszámoltam arról, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által rendezett országos borversenyen Fejér borászai sikeresen szerepeltek, 6 aranyérmet és 12 ezüstérmet szereztek. Azt is megírtam akkor, hogy az agárdi Csóbor Jenő által vezetett pincészet 2 aranyérmet nyert, a 2007-es Cabernet Sauvignonnal és a Kékfrankos rozéval.

csobor_j.jpgA díjátadó ünnepségen az is kiderült, hogy a rozéja a legmagasabb pontszámot kapta, ezzel övé lett e hon legjobb rozé bora, amit Nagydíjjal értékeltek. Ráadásul a több mint 600 versengő bor között a teljes ranglistában a 13. helyet érték el a rozéjukkal. Csóborék korábban a minden év december 6.-án megrendezett rozé országos versenyen két alkalommal győztek,  míg többször „csak” aranyérmet kaptak. Sikereikre a mostani Nagydíj tette fel a koronát, ez is jelzi, hogy ebben a borfajtában ők a legjobbak egyike e honban.
- Nem tudom eldönteni, hogy bor ügyben vannak véletlenek, vagy nincsenek? Az talán nem lehet véletlen, hogy kétszer már nyertünk az országos rozébor versenyen, meg most is a legjobbak lettünk. Azt gondolom, ez nem múlhat a véletlenen. Törekszünk arra, hogy betartsuk a technológiai fegyelmet, megvan a minőségi borkészítéshez szükséges összes eszközünk, nagyon gondosan választjuk meg a szüret időpontját, ami a rozéknál különösen fontos. El kell találni az erjesztési hőmérsékletet, az élesztő típusát. Utóbbival már évek óta kísérletezünk, úgy tűnik, most megtaláltuk. Csoda nincs, a pontos, a nagy odafigyeléssel végzett munka a döntő – mondta Csóbor Jenő.

csobor_j_1.jpgAkit arra kértem, meséljen a 2007-es Cabernet Sauvignon aranyérmes vörösboráról is.
- A jó évjáratú borokból minden évben valamennyit felrakunk a polcra, amelyeket időnként megkóstolunk. A 2007-es Cabernet jónak találtuk, gondolkoztunk, indítsuk a versenyen, vagy sem, mivel a mienk nem jellemzően vörösboros vidék. Végül a család úgy döntött, indítjuk, és láss csodát, aranyérmes lett! Minden évben jobbak vagyunk, fejlődik a tudásunk, de ehhez kell az évek tapasztalata.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512645397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása