Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A magyar bor középpontjában 2023-ban a Balaton áll!

2024. január 06. 08:22 - Silye Sándor

mbk.jpgA Magyar Borszakírók Köre 2023-ban nyolcadik alkalommal mérlegelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok széles választékát, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Super 12” listáját. A merítésben a tagok által 2023-ban kóstolt és magas minőségűnek tartott borok szerepeltek. A beszavazott borok listája több szavazati fordulón keresztül folyamatosan szűkült, míg végül kialakult a tizenkét fehérbor és tizenkét vörösbor mezőnye.

Ezek közül december végén, a budapesti Fill the Winebox borbárban rendezett vakkóstolón választotta ki a tagság a Magyar Bor Nagydíj 2023 nyerteseit. Fontos megjegyezni, hogy a nagydíjért két bor – a Pannonhalmi Főapátság Pincészete Infusio 2020 és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok Superior Kadarka 2020 – nem indulhatott, mert a nevezett évjáratból időközben kimerültek a készletek.

figula.jpgA magyar borszakírók vaktesztje alapján 2023 legjobb fehérboraként a Magyar Bor Nagydíjat a Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022 (Balatonfüred-Csopaki borvidék) kapta. A 2023-as év legjobb vörösbora, a Magyar Bor Nagydíj nyertese a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Syrah 2019 (Badacsonyi borvidék) lett.

2_ha.jpg

A díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék. A Badacsonyi borvidék már többször is szerepelt a legjobbak között, de most először történt, hogy nem fehér-, hanem vörösborral vitte el a pálmát, és az is először fordul elő, hogy mindkét díjazott borászat a Balaton borrégióban működik.

Dr. Kosárka József emlékdíj

kosarka.jpgA 2022-ben elhunyt alapító ügyvivő elnök, dr. Kosárka József tiszteletére tavaly különdíjat alapított a Magyar Borszakírók Köre. Az elismerést minden évben az a pincészet nyerheti el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében. A díj nyertese 2023-ban az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet. A pincészet az eddigi nyolc év alatt 6 fehérborral és 8 vörösborral került fel a legjobbak Super 12-es listájára, és a 2023-as megmérettetésen 5 különböző borát is jelölték a tagok.

A versenyről

A Magyar Bor Nagydíj egy egyedülálló formátumot képviselő borverseny, hiszen a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban. A 2023-as „Super 12” listákon ezúttal összesen 13 magyar borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral Eger és Szekszárd (4-4), valamint Villány és Balatonfüred-Csopak (3-3). A régiókat tekintve a balatoni borok 7 helyet hoztak el a 24-ből, de a Pannon borrégió is ugyanennyi helyet érdemelt ki. A borok között 17 a fajtabor és 7 a házasítás volt. Érdekesség, hogy az olaszrizling egyre nagyobb helyet kap a fogyasztók és a

szakma kosarában is, hiszen idén 5 olaszrizling került be a tizenkét legjobb fehér közé.

A két listára az alábbi fehér- és vörösborok kerültek (ABC sorrendben):

FEHÉR SUPER 12

Czurda Henrik Szőlőskertje Riesling „Ha szárazon szereted” 2021 Pannonhalma

Csetvei Pince RawKa Ezerjó Amfora 2022 Mór

Figula Pincészet Öreghegy Olaszrizling 2018 Balatonfüred-Csopak

Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022 Balatonfüred-Csopak

Gilvesy Pincészet Rajnai Rizling „Tarányi” 2020 Badacsony

Györgykovács Imre Olaszrizling 2020 Somló

Holdvölgy Birtok Intuition No. 3 Furmint 2018 Tokaj

Pálffy Pince Olivin 2020 Balatonfelvidék

Planina Borház Csencsevár Olaszrizling 2022 Pécs

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária 2021 Eger

Steigler Pince Zöldveltelini bio 2022 Sopron

Zelna Borászat Farkó-Kő Olaszrizling 2020 Balatonfüred-Csopak.

VÖRÖS SUPER 12

2HA Szőlőbirtok és Pincészet Syrah 2019 Badacsony

Almagyar Érseki Szőlőbirtok Kadarka Superior 2020 Eger

Bock Borászat BV Syrah Extreme 2020 Villány

Etyeki Kúria Pinot Noir 2018 Etyek

Németh János Pincészet Kadarka Válogatás 2020 Szekszárd

Pannonhalmi Főapátság Pincészete Infusio 2020 Pannonhalma

Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2019 Villány

Sebestyén Pincészet Iván Bikavér 2018 Szekszárd

Szeleshát Borászat Gubac Merlot 2018 Szekszárd

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő 2019 Eger

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő 2019 Eger

Vesztergombi Pincészet Csaba 2020 Szekszárd.

mbk1_1.jpgA díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2024 első negyedévében kerül sor Budapesten.

További információk: https://magyarborszakirokkore.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7318296351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása