Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Hárslevelű parádé a székesfehérvári Borbárban

2023. szeptember 27. 10:33 - Silye Sándor

harslevelu.jpgItt van az ősz, itt van újra, eljött a szüret és az új borok készítésének az ideje. az ideje, hogy megkezdjük boros rendezvényeinket. Ideje. Mint a nyarat követő borkóstolók eljövetelének is. El is jött, hiszen a Székesfehérvári Borbár a Kossuth utca 3-ban október 4.-én, 19 órakor Hárslevelű kóstolót rendez.

A hárslevelű szőlő a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta. Minőségi szőlő, nálunk a kilencedik, legnagyobb területen található szőlőfajtákat tekintve. Több magyar borvidéken is közkedvelt, a a Mátrában, Somlón, az Egri és Villányi borvidéken is találkozhatunk e fajtával, de leginkább a Tokaji borvidéken jellemző, de megtalálható a Tokaji-hegység szlovákiai részében is, de milyen érdekes, Dél-Afrikában is készítenek hárslevelűt.

borest_jpg1_1.jpgTőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven termő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű, bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta.
Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldes-arany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.

Ezen az estén az alábbi Hárslevelű borok kerülnek a poharak: Oroszlános Borbirtok Rigófütty 2019;
Pajzos Tokaj T. Hárs 2019; Fehérvári Borbirtok Somlói Rezerve Hárslevelű 2021; Bogdán Birtok Hárslevelű 2021; Kincsem Kastély Szőlőbirtok Hárslevelű 2018; Pajzos Tokaj Kései Hárslevelű 2018; Petrény Pince December kései Hárslevelű + a szokásos finom falatkák.

A program ára: 6.900Ft

Jelentkezni e-mailben, illetve a 20/36-77-747 telefonon lehet, a visszaigazolás után a program árát a Borbárban, Boltban, illetve utalva is lehet fizetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118223055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása