Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Díjak, ünnepség, beszélgetések

2024. február 09. 12:46 - Silye Sándor

dijatado_1.jpgBensőséges, családias hangulatú ünnepségen adták a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíjat a fővárosban. A kör 2023-ban nyolcadik alkalommal rendezte meg a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok borainak versenyét, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Szuper 12” listáját. A legjobb 12-12 fehér és vörösborok között a tagok által 2023-ban kóstolt és magas minőségűnek tartott borok szerepeltek. A beszavazott borok listája több szavazati fordulón keresztül folyamatosan szűkült, míg végül kialakult a tizenkét fehérbor és tizenkét vörösbor mezőnye.

dijatado_figula_1.jpg

Ezek közül a magyar borszakírók vaktesztje alapján 2023 legjobb fehérboraként a Magyar Bor Nagydíjat a Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022 (Balatonfüred-Csopaki borvidék) kapta. A 2023-as év legjobb vörösbora, a Magyar Bor Nagydíj nyertese a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Syrah 2019 (Badacsonyi borvidék) lett.

dijatado_torok_sz.jpgA díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék. A Badacsonyi borvidék már többször is szerepelt a legjobbak között, de most először történt, hogy nem(csak) fehér-, hanem vörösborral is elvitte a pálmát, és az is először fordul elő, hogy mindkét díjazott borászat a Balaton borrégióban működik.

A Dr. Kosárka József emlékdíj: a 2022-ben elhunyt alapító ügyvivő elnök, dr. Kosárka József tiszteletére tavaly különdíjat alapított a Magyar Borszakírók Köre. Az elismerést minden évben az a pincészet nyerheti el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében. A díj nyertese 2023-ban az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet. A pincészet az eddigi nyolc év alatt 6 fehérborral és 8 vörösborral került fel a legjobbak Super 12-es listájára, és a 2023-as megmérettetésen 5 különböző borát is jelölték a tagok.

dijatado_lorinczek_1.jpg

A díjátadó ünnepségen készítettem az alább hallható podcastot a nyertesekkel, Figula Jánossal, Török Szabolccsal és dr. Lőrincz Györgyel.

Halgassá(to)k hát, de előtte ne felejtsétek el elindítani a felvételt.

Az epizód meghallgatásához kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5518321651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása