Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Zágonyi Károly születésének 200., a Streit-Zágonyi borászat 10 éves ünnepe

2023. április 17. 14:55 - Silye Sándor

streit_zagonyi_jpg_1.jpg„Végül is ketten maradnak, Isten és a bor.” Hamvas Béla

A Villányi borvidék egyik kiválósága, Streit-Zagonyi Borászat április 12-én, a fővárosban, a Conteninetal Hotel Budapestben nagyszabású borbemutatót, ünnepi megemlékezést szervezett a névadó ős, Zágonyi Károly születésének 200., illetve a borászat 10. évfordulójára.

A pincészet alapítójának, Streit Györgynek az őse volt Zágonyi Károly, 1848-as magyar szabadságharcos, Bem tábornok adjutánsa. A szabadságharcban Zágonyi komoly tapasztalatot szerzett, a 10. császári-királyi huszárezred főhadnagya, a Vilmos-huszárok egyike volt. Orosz fogságba került, ahonnan megszökött és Törökországon, később Anglián keresztül az Egyesült Államokba emigrált, ott pedig az Észak-Dél háborúban katonai sikerei révén szerzett magának nevet. Mi több,1861-októberében Charles Zagonyi beírta a nevét az amerikai hadtörténelembe, amikor Springfieldnél lovascsapatának bátor rohamával elfoglalta a jelentős túlerő által védett erődítményt, és ezzel hozzájárult, hogy a város az északiak kezére kerüljön. Az ő nagyszerű történetét büszkén mesélte a család nemzedékről nemzedékre.

streit_zagonyi_jpg2.jpgA leszármazott, pincealapító Streit György a villányi birtok borainak nevével állít emléket a hős katona előtt.

A Streit-Zagonyi Borászat egy fiatal, feltörekvő manufaktúra, amely 2013 óta 7 hektár szőlőt művel. A terület 70%-án cabernet franc-t, cabernet sauvignont és merlot-t termesztenek. A kisebb részen, 1,5 hektáron kékfrankost, fél hektáron syraht, a fennmaradó területeken pedig chardonnayt, hárslevelűt és portugiesert. A területek nagy része Siklóson, a Városhegyen található, a többi ültetvény Villányban, a Jammertal dűlőben.

Az impozáns környezetben gyakorlatilag két eseményt tartottak, egy kilenc boros professzionális kóstolót a borszakma képviselőinek, amely során online kapcsolták a birtok borászát Horváth Jánost, aki bemutatta a borokat.

Késő délután, a nap fő programja, egy megemlékezésekkel, műsorral színesített borkóstoló-borvacsora volt. A pincészetet a tulajdonos Streit György, a borokat a birtok értékesítési vezetője, Nagy-Fáró Tibor és Konkoly Mihály bortanácsadó mutatta be. Hermann Róbert történész professzor Zágonyi Károly életútját ismertette, a magyar hadtörténetben betöltött szerepét méltatta. A rendezvényt színesítette a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztály, huszár hagyományőrző bemutatót tartottak, valamint volt egy klasszikus zenei blokk is.

streit_zagonyi.jpgA jelenlévők a pincészet hét borát kóstolhatták meg. Az esemény történelmi pillanataként a vendégek megkóstolták a borászat új házasítását a 2018-as The Grand Union nevű csúcsbort, amely a Zágonyi 200 eseményre készült. A borhoz a Siklós Várhegyen termesztett cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtákat használták fel. Több mint egy évig érlelték új francia tölgyfahordóban, majd ezek közül a legjobb hordók tartalmát házasították és palackozták. Egy nagyon koncentrált, fajsúlyos bor került ki a pincéből, amely nemcsak az élet nagy pillanatait kísérheti, de igazi meditációs bor is lehet. Ami a többi bort illeti: a bevezető bor, a Csintalan gyöngyöző Muscat Othonelt selymes gyümölcsösség, kellemes pezsgés jellemezte. A Zágonyi 200 cuvée kortyában a gyümölcsök karneválját érezhettük, jó ivású Chardonnay, Olaszrizling, Muscat Othonel házasítás volt. A Zágonyi Rosé házasításnak az alapját a Kékfrankos jelentette, a Portugisier volt a „kisebbség”, de így együtt lett jó ez a termék. A Dilera nevet viselő Portugisier, Kékfrankos, Merlot házasítás könnyed, de mégis kellemes ízvilággal, zamattal kényeztetett. A 2018-as Villányi Franc nélkül nem lett volna teljes a kóstoló, elegáns francia házasítás ízeinek örvendhettünk. Az Union 2018-as cuvée remek bor volt, kedves, behízelgő ízzel, intelligens tanninokkal. Ami pedig Grand házasítást illeti, na, az igazi Grand, lehengerlő nagy bor lett.

Ez a rendezvény a megemlékezés sorozat része volt, amelynek első felvonásaként március 15- én Bem tábornok tarnowi sírhelyét koszorúzták meg Magyarország krakkói főkonzulja, és a varsói magyar katonai attasé jelenlétében. Folytatásaként Szatmárnémetiben, a magyar temetőben található az 1848-as forradalmi parcella, ahol gránit emlékoszlopot terveznek állítani a huszár hős emlékének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7918104428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása