Egerben már jártunk a Magyar Borszajírók Köre csapatával. És ha jártun.akkor elmondhatjuk, hogy jól jártunk. Mert kiváló pincészetet, szőlőterüleketeket láthattunk, kiváló borokat kóstoltunk kedves, figyelmes házigazdáink jóvoltából. Akkori tapasztalatainkat megerősítette az alábbiakban olvasható történet.
Három érmet, köztük két aranyat hozott el a Thummerer Pincészet a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyéről, a Challenge International du Vin 2025-ről. A franciaországi megmérettetésen 21 ország 1928 borát vakteszten értékelte a nemzetközi zsűri.
A Challenge International du Vin 1976 óta kerül évente megrendezésre Franciaországban, és mára a világ egyik legelismertebb borversenyévé vált. A tételeket minden esetben vakteszt során értékelik, azaz a zsűri nem ismeri a minták származását, ami biztosítja a maximális objektivitást és átlátható értékelést. Az idei verseny kimagasló eredményeket hozott a Thummerer Pincészet számára: az Egri Syrah Superior Selection 2021 és az Egri Kékfrankos Superior Selection 2021 aranyérmet, míg a Tekenháti Merlot Grand Superior 2021 85,5 ponttal ezüstérmet nyert.
A legkiemelkedőbb eredményt az Egri Syrah Superior Selection 2021 bor érte el, amely 92,5 pontos eredménye külön figyelmet érdemel: a nemzetközi borvilágban. A 90 pont fölötti értékelés már önmagában is csúcsminőséget jelent, a 92,5 pont pedig a kiemelkedő borok legfelső kategóriájába sorolja a tételt. Ilyen értékelést a versenyeken csupán a nevezett borok néhány százaléka ér el, így ez a díj valódi nemzetközi elismerés a pincészet és a hazai
borászat számára.
„A bor a fogyasztóknak készül – ez volt Nagyapám, a pincészetet alapító Thummerer Vilmos egyik legfontosabb intelme, amit ma is iránytűként követünk. Ezért különösen értékes számunkra ez az elismerés, hiszen a zsűriben nemcsak szakemberek, hanem tájékozott borkedvelők is helyet kapnak, így a visszajelzés egyszerre jelent szakmai és fogyasztói elismerést. Ez megerősít bennünket abban, hogy nemcsak technológiai szinten, hanem
élményként is értéket teremtünk, hűen Nagyapám intelméhez” – mondta Pulay Polett, a pincészet gazdasági vezetője.
Hozzátette: ez az elismerés a teljes csapat munkájának visszaigazolása. A Challenge International du Vin eredményeit világszerte figyelemmel kísérik a professzionális vásárlók – borkereskedők, sommelier-k –, így ez a díj nemcsak presztízst, hanem üzleti lehetőséget is jelenthet.
A díjazott tételeket Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier tolmácsolásában mutatjuk be.
Egri Syrah Superior Válogatás 2021 - aranyérem: "Mély rubinvörös szín, kékes árnyalatokkal szélen. Illata tiszta, intenzív, fiatalos, fekete szeder, áfonya és málna jegyei tűnnek fel benne, hosszú tömött sorokban. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, gazdag-, bársonyos tannin, tartalmas test, tűz, valamint fekete bogyós gyümölcsöket idéző ízaromák és hosszú utóíz jellemzik. Nagy formátumú vörösbor, hosszú évekre szóló érlelési potenciállal. Borjú, marha és vadételek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk!"
Egri Kékfrankos Superior Válogatás 2021 - aranyérem: "Közepes intenzitású bíbor szín lilás reflexekkel. Illata szellőztetés után nyílik ki igazán: meggy, szilva és áfonya uralkodik, finom fahéjas és csokoládés jegyekkel kísérve. Kóstolva száraz, élénk savak és fiatalosan selymes tanninok vezetik a kortyot, telt, melegítő karakterrel. Az ízvilág fekete bogyós gyümölcsökre és hordófűszerekre épül, meggyes–csokoládés lecsengéssel. Sertés-, kacsa- és libasültek, sertés-, borjú-, marha- és vadpörköltek, marha- és vadraguk, steak- illetve bélszín fogások, valamint fehérpenészes lágy-sajtok (Brie, Camembert) mellé ajánljuk kísérőként."
Tekenőháti Merlot Grand Superior 2021 - ezüstérem: "Intenzív rubinvörös szín. Intenzív illata fiatalos jelleget mutat, áfonyára, málnára, virágokra, fűszerekre emlékeztető jegyeket hordoz, mindezt egy lekvárosan gyümölcsös aroma karakter öleli körül. Kóstolva száraz, lendületet adó savak, simogató felszínű tannin, erős tartású test, erdei bogyós gyümölcsöket idéző ízaromák jellemzik. A test komoly, de nemesik túlzásba. Szinte rá lehet harapni. Fiatal, mégis fogyasztásra érett bor. 17-18 fokon fogyasztva sertés, borjú, marha és vad sültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként."
A Thummerer Pincészet mostani sikere nemcsak a borvidék értékeinek, hanem egy több generáció óta tartó borászati filozófiának az elismerése is. Az elnyert díjak egyaránt jelentenek szakmai visszajelzést, fogyasztói megerősítést és üzleti lehetőséget – nemcsak Egernek, hanem a magyar borászat egészének.
Sajtófotók: (Fotókredit: Thummerer Pincészet)