Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bor, pezsgő, borbeszéd

2016. december 04. 15:48 - Silye Sándor

vabrik_ferenc_1.jpg

Vabrik Ferenc a (nem oly) távoli Kajászón készíti borait. Hétfajta szőlőből ugyanennyi folyékony finomságot rejt a pincéjének a mélye. Ezek: rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay, zöld veltelini, sauvignon blanc, pinot noir, kékfrankos. Van fehér házasításuk (háromlábú kutya), és rozéik (pinot noir, kékfrankos). Ebben az esztendőben nem csupán a mennyiség, de a minőség lett a legfőbb szempont a borok készítésénél. Ehhez megvan a megfelelő technológiájuk, és Janky Ferenc professzor segíti őket ebben. Karácsonyra frizzantével lepik meg boraik kedvelőit, ez még nekik, családjuk tagjainak is újdonság lesz.

- Tavaly indultunk a Fejér megyei Agrárkamara borversenyén a rajnai rizling, zöld veltelini VR Cuvée nevű házasítással nagyaranyat nyertünk, és ezzel a versenyben a legjobbnak bizonyultunk. Ez a zászlós borunk, külföldi versenyen is akarjuk indítani. De a rozénk, a rajnaink is szép, sőt, a rajnai az Etyek-Budai borvidéken bor és pezsgő alapanyagnak a legjobb.

A családi pincészet 50 ezer palackbort készít évente a folyóborok mellett. Ez nem nagy tétel. De ismerve fejlődésüket, nem kell nagy jóstehetség annak kijelenéséhez, hogy aligha állnak meg itt. Ferenc elmondta: 5 hektáron csemegeszőlőik vannak, ezeket akarják folyamatosan leváltani sauvignon blanc, shyraz, kékfrankos, pinot noir fajtákkal. A talaj, a homokkővonulat jó „ágyásnak” bizonyul ehhez.

Aki igényes a munkájára, az bizony álmodozik. Naná, hogy Feri sem kivétel ez alól. De mi kell ahhoz, hogy a Vabrik név ne csak Kajászón és annak környékén ragyogjon fényesen?

- Először is jó borokat, és még ezeknél is jobbakat kell készíteni. Ha a bor szépen beszél, meg fognak ismerni bennünket, de ha nem, akkor a kutyát nem érdekli, hogy én mit mondok...

vabrik.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: borok

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212022153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása