Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Vészhelyzet, bor, borász, borfogyasztás, lehetőségek

2020. április 21. 10:37 - Silye Sándor

"A helyzet jó, de nem reménytelen!" sóhajtott valamikor réges régen Bródy János, a 60-as, 70-es majd a további évek pop, rock ikonja. Eme mondása a mára is igaz, bár a helyzet most nem jó, sőt, piszok rossz, de - reméljük! - nem reménytelen. Megkérdeztem a megye néhány borászát, borral dolgozó ember véleményét erről, mi van, mi nincs, mit lehet tenni a jövő érdekében? Az mindenesetre jó, hogy a kormány döntése értelmében levették a munkaerő járulékterheit.

csetvei_2.jpgCsetvei Kriszta, borral a kézében, amikor még lehetett...

Csetvei Krisztina Mór: Sok előnye és hátránya is van a vészhelyzetnek. A fontos dolgokra több időnk marad, a családra, a szőlő- és a pincemunkára! A szőlőben pattannak a rügyek, virágba borultak a gyümölcsfák, a természet teszi a dolgát. Tény: az értékesítési lehetőségek romlottak annak ellenére, hogy a bor élelmiszernek minősül. Az értékesítésünk egy jelentős része a HoReCa-ban (hotel-restaurant-catering) történik/történt, de mivel ez átmenetileg szünetel, nehéz helyzetbe hozott bennünket is. Szerencsére vannak tartalékjaink, optimistán várjuk a holnapot, a jövőt! A szőlő és a bor türelemre tanít. Simon Zsófival a Holnap Ott a Bor Webáruház tulajdonosával évek óta dolgozunk együtt. Nagyon hálás vagyok, hogy minden ötletemre vevő, és sokat segít! Privát felkérést is kaptam online borkóstoló megtartására, és ez igazán megtisztelő.

csobor1_2_1.jpgCsóbor Jenő, elismeréssel a kezében, övék Gárdony város bora

Csóbor Jenő Agárd: A pincében végzett munkálatokat el tudjuk végezni, sőt, el is kell végeznünk! Fejtünk, palackozunk, és tesszük, ami soron következik. A kinti munkákat is csináljuk, annyiban talán picit könnyebb a dolgunk, hogy erre most jobban vannak emberek, mert sajnos sokan elveszítették a munkájukat, és szívesen látjuk a tenni vágyókat. Az üzletünk holtszezonban amúgy is csak a pénteken és szombaton van nyitva, így ez nem okoz visszalépést, a bor élelmiszernek minősül, így árusítható. Nehezítik persze a helyzetet az egészségügyi helyzetből előírásai, az eladóink maszkban és kesztyűben dolgoznak, a vásárlók nem mindegyike „öltözik” így, a távolságot sem mindig tarják be, de persze rájuk szólunk. Kiszállítást mi is végzünk, minden héten egyszer kivisszük az árut. A turizmus sajnos megállt, a szállodák, éttermek felé nem tudunk értékesíteni. Tesszük a dolgunkat, és hisszük, hogy előbb, utóbb véget ér ez a helyzet.

Geszler József Mór: Minket is nagyon rosszul érintett a jelenlegi helyzet, de gondolom, szinte minden borász kolléga vakarja a fejét, és keresi a jó megoldást. Tény, a 2019-es borok készen vannak, a pincében pihennek palackozva, abban érlelődnek tovább. Várják a vevőket, de ezzel van a legnagyobb gondunk. Gyakorlatilag a piac megállt. Nincs borturizmus, bezártak az éttermek, nincsenek borkóstolók, a különböző akciók alkalmával teli pince üres, és vársárló sincs. Költségek viszont vannak. Költséget jelent a kint végzett munka, most épp 7 hektárt telepítünk, el sem merem mondani mekkora költséggel. Nyilván befejezzük, mert hiszünk a jövőben. Mi is kiküldtük a leveleinket, amelyben felajánlottuk, hogy kérésre kiszállítjuk a borokat. A Geszler családi borászat, két család életét is befolyásolja, ami van, vagy ami nincs. De nem állunk le, dolgozunk és remélünk!

Lics Balázs Pákozd: A boroknak nem árt a vészhelyzet, mivel szeretik az érlelésre szánt időt. A borosgazdáknak problémát jelent a jelent az értékesítési lehetőségek beszűkülése, a turizmus leállt, az éttermek zárva. Ugyanakkor a természet nem veszi tudomásul, hogy koronavírus járvány van, a szőlő nő, az embereket fizetni kell, a költségek nőnek, az euro ára emelkedik, a növényvédő szereket, a gépek alkatrészeit muszáj beszerezni ahhoz, hogy dolgozni tudjunk, ráadásul az alkatrész szállítás is akadozik. Gondot okoz a bevételi források szűkülése, annak ellenére, hogy a borokat szabad árusítani, már, ha van kinek. Ez nem panasz, ez a realitás. De bizakodunk, hiszen ez a helyzet is véget ér, és akkor fellélegezhetünk. Mert a jó bornak van, kell, hogy legyen piaca. Most nehéz a helyzet, de hiszek a jó folytatásban! 

L. Simon László, Velence-tavi Borászati Kft.: A hazai borászatok többségének visszaesett a forgalma, bezártak a piacuk jelentős részét jelentő éttermek, szállodák, presszók és kocsmák. A pincészetekben a termelői folyóbor értékesítés is csökkent. Érdemes már most azon gondolkozni, hogy hogyan védjük ki a szüretkor a szőlő felvásárlási árának csökkenését, hogyan támogassa az állam a szőlő felvásárlását? A tavalyi zöld szüret nem jelenthet megoldást. A szőlészetekben jelenleg folyó munkákat (metszés, kötözés, talajmunkák, lemosó permetezés) zavartalanul lehet végezni. A borászatok rövidített nyitva tartassál dolgoznak, és a kiskereskedelmi egységekben is csökken a forgalom. A házhoz szállítással sokan foglalkoznak, kísérleteznek. Meg kell gondolni, miképp lehet erősíteni a magyar borok kereskedelmi forgalmát? Gyakorlatilag a tagállamok bezárkózni kényszerültek, emiatt súlyosan sérültek az EU alapelvei. Jobban kell ellenőriznünk és szigorítani a bor behozatalát (különösen az olasz folyóbor esetében), a multinacionális kereskedelmi láncokat is rá kell venni a változtatásra. A különadó kivetése most legitim eszköz a kormány részéről, de azt is megteheti az állam, hogy kötelezi a kereskedelmi láncokat a magyar bor, a hazai élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek pozitív diszkriminálására.

Molnár Borház Mór, Diós Máté: A szőlőben folyó munkák szerencsére zökkenőmentesen mennek, ezt nem befolyásolja a vírus. Ha bezárnak és leállítanak mindent, akkor természetesen más lesz a helyzet. Az alapanyagok beszerzésénél ütközünk inkább problémákba, mivel a korlátozások most kötik a fuvarozók kezét. Itt hosszabb átfutási idővel kell számolnunk. A borászatban ugyanúgy folyik a munka, mint eddig, a palackozások kiteszik a mindennapjainkat. A hipermarketek és a trafikok felé megemelkedett az eladásunk, az export értékesítésben még nem látunk visszaesést. Az éttermekbe való beszállítás természetesen teljes mértékben megszűnt, de ezt a hipermarketekben és trafikokban való emelkedés kompenzálja. A legnagyobb probléma a vendéglátást érinti. A kóstolókat, esküvőket és családi rendezvényeket tekintve a borászatok bevétele most egyenlő a nullával. Az éttermünkben egy gyors átállást tudtunk véghez vinni, így kiszállítjuk az ételeket a móriaknak, persze ez a borfogyasztást minimálisan befolyásolja. Az online értékesítés - amire most mindenki a nagyobb hangsúlyt fektet -, magasabb bevételi forrás, mint volt az eddigiekben!

panczel_j.jpgPánczél József, a Borklubban, éppen Takler pincészet bemutatójára készülve

Pánczél József Székesfehérvár, Borklub: A bor értékesítése gyakorlatilag teljesen leállt az utóbbi egy hónapban, ez alól kivételt képeznek azok, akik üzletláncokba és/vagy diszkontokba szállítanak be. Borturizmus, vendéglátás keretei között jelenleg nem folyhat semmilyen bor értékesítési tevékenység.  A borfogyasztás, különösen a minőségi borok fogyasztása társasági együttléthez kapcsolódik, borkóstolók, családi események, születésnapok, egyházi ünnepek, ballagás stb.  Ezek megtartására jelenleg nem kerülhet sor. A tavalyi évjárat tételei a pincékben pihennek. A friss, gyümölcsös tételek, a fehérborok nagy része, rozék, nem tárolhatóak sokáig, azoknak ebben az időszakban kell a fogyasztók elé kerülniük. A borászatok jelenleg jelentős tételeket palackoznak, ez jelentős költség. Ezzel párhuzamosan zajlanak a szőlő növényápolási munkái, metszés, növényvédelem, talajmunkák, melyek szintén egyre nagyobb kiadások. Négy hónap múlva kezdődik az ez évi szüret. Hogy az ez évi termés hol, milyen formában kerül értékesítésre, betárolásra, és ez milyen módon lesz finanszírozható, az nagyon sok termelőnek még nyitott kérdés.

rokusfalviak_1.jpgRókusfalvyak amikor Budapesten mutatták meg magukat 

Rókusfalvy Pál, Etyek: Az elmúlt hónapok történései valóban felforgatták a megszokott etyeki életünket, de próbáljuk felfogni a helyzet komolyságát és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.  A lokális értékesítésünk - tekintve, hogy a mi esetünkben a borászat mellett ott van az éttermünk is - szinte a nullára esett vissza, ennek ellenére mi a bezárás helyett egy hónappal ezelőtt átálltunk az étel-, bor- és delikát kiszállításra, illetve a Fogadó teraszán berendeztünk egy állandó kis piacot, ahol helyi termékekből állítottuk össze a kínálatot. Az elmúlt hetekben ez jó döntésnek bizonyult, mivel mostanra már annyi megrendelésünk lett, hogy a környékbeli települések mellett Budapestre is ingyenesen szállítjuk ki a megrendeléseket.  A kinti szőlészeti munkáknál most igencsak kapóra jött, hogy több rendezvényszervező kollégánk is - akik a jelenlegi helyzetben irodai munka nélkül maradtak - lelkesen becsatlakozott a szőlőben történő kézimunkák elvégzésébe, így együtt, a szabad levegőn tudjuk gondozni a birtok körül lévő területeinket.

safran_a.jpgSáfrán András és jr. Sáfrán, együtt készítik boraikat

Sáfrán András, Csákberény, a Móri Bor Hegyvidék alelnöke: A borok már készen vannak, rájuk nincs hatása a jelen helyzetnek. Ez igaz a palackozott és a tartályban lévő borokra egyaránt. Ráadásul a 2019-es kiemelkedően jó évjárat volt! A borászokat jelentősen befolyásolja, hogy ki, hova értékesít. Pillanatnyilag a vendéglátás leállt, a nagy áruházi borértékesítés működik, illetve a magánszemélyek irányába is lehetséges árusítani. A borászok próbálkoznak postával, palackpostával, házhoz szállítással. De ehhez az kell, hogy az emberek ismerjék az adott borászat termékeit. Ami ma van, az nem használ senkinek, várhatóan csökkenni fog a borfogyasztás. A növény, a szőlő fejlődik, a munka folytatódik, termés lesz, reméljük, hogy a beharangozott fagyok nem okoznak nagy kárt. Mi, borászok úgy gondoljuk, hogy a természet abban tudna segíteni, hogy jó minőségű, de nem túl nagy mennyiségű szőlő teremne. Ami a hegyközséget illeti, e helyzetben a borászok dolgait befolyásolni nem nagyon tudjuk, az mindenképpen pozitív, hogy levették a járulékterheket, mert a kormányzat szeretné, ha megmaradna a munkaerő az adott szőlészetekben, borászatokban is.

Veress Borbár, Borszaküzlet Székesfehérvár: A vészhelyzetben a székesfehérvári Veressbor borbár és borszaküzlet az alábbit lépte: „Úgy érezzük jelenleg felelősek vagyunk nem csak magunk, hanem a minket körülvevő emberekért is. Nehéz, gazdasági működésünk ellen ható döntést is meg kellett hoznunk, hogy egy olyan időszakban, amikor a személyes kontaktusok elkerülése életmentő lehet, ezzel is segítjük a kór leküzdését. Az online borrendelésre adott lehetőség megváltozott napjainkban, Székesfehérvár és a Velencei-tó körüli kiszállítással segít a VERESSBOR Borkereskedés. Minimum 10 ezer forint értékben lehet rendelni az aktuális készletből. Ez sok, vagy kevés? Döntse el ki, ki maga, de az biztos, hogy egy darabig lesz készlet otthon, a listát látva jó borokból! Különféle akciós borcsomagok közül lehet választani, ezeket szállítjuk házhoz! A fizetés módja: készpénz, vagy bankkártyás - áruátvételkor bolti átvétel vagy kiszállítás esetén. Kapcsolat és rendelésfelvétel: Borszaküzlet hétfőtől-péntekig 9-13 óráig.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr915627920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása