Otrtuby Ágnes (jobbra) jelenti az Etywki Kúria 25 éves múltját, mint alapító
Tüzesen sütött le az őszi nap sugára, az Etyeki Öreghegyre, az alatta elterülő völgyre. Egy pohár borral a kézben, nézve a táj szépségét, a zöld fű, a még nem sárguló fák okozta megnyugtató látványt, a béke honolt a lelkek mélyén. Az Etyeki Kúria 25. születésnapja a bor, a borászat, és a természet ünnepe volt. A természeté, amely oly sok jóval és széppel ajándékozza meg a földi halandót.
Első tétel.
A belépéskor az udvarias fogadók a Pláne Frizzante White gyöngyöző nedűvel köszöntötték a közelről, s távolról érkezőket. A nemes pezsgés jól esett. Lám, a Kúria egyre jobban figyel az itt zajló pezsgő élet mellett a pezsgő borokra is.
- A buborékos termékvonal egyre fontosabb a Kúria életében. A szintén most piacra kerülő Charmat tankpezsgővel és ezzel a különleges pezsgővel válik teljessé kínálatunk – hallhattuk Nagy Vincétől, a borászat kereskedelmi és cégvezetőjétől, aki a piacvezető Pláne termékcsalád és a nagy sikerű Sparkling Sauvignon Blanc piaci bevezetését is koordinálja.
Mindössze 1-2 hektár és egy pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól, akiről az utcát is elnevezték. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája. Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok - mondta Ottrubay Ágnes, aki hozzátette: negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, idén belevágtak a vendéglátásba is, sőt: az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.
Mérész Sándor jobbra a borászat jelenének és jövőjének a meghatározó személyisége
Második tétel, a csendes.
A Kúria White zamatosságával simogatta az ízlelő bimbókat. Van dolga a Kúria csapatának bőven, hiszen már közel ötven hektárnyi területen - 27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén - termő szőlőből palackoznak bort. Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királyleányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer - büszkélkedett emígy Babarczi László ügyvezető. - Az elmúlt évtized látványos fejlődést hozott az Etyeki Kúria életében, amihez nagyon jó alapokat kaptunk. Minden vezető kollégám és munkatársam nevében mondhatom, hogy csapatként azon dolgozunk, hogy a következő 25 év legalább olyan sikeres legyen, mint az első 25 volt, erre rengeteg ötletünk és tervünk van. Koccintsunk együtt a következő 25 évre! – összegzett Babarczi László.
Harmadik tétel, a Sparkling Sauvignon Blanc pezsgő.
A pezsgők és a kardok türelmesen várják sorsukat az asztalon
Ami még kísérleti stádiumban van, hiszen ez az első pezsgőjük, amit a 25. évfordulóra készítettek, de a kísérlet több, mint biztató, méltó az Etyeki Kúriához. A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, a borászat az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott.
- Az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekintem. A borászatunk, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni. A mai nap bemutatott, limitált számban készített pezsgőnkből mindössze 2500-at palackoztunk, ez a 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő reméljük igazi csemege lesz – nem csak a pezsgőért rajongók számára – vélte a főborász.
Negyedik tétel.
Újdonság, hogy a vendéglátás teljessé vált, hiszen bár a borbár korábban is nagy népszerűségnek örvendett, de 2021-től helyet kapott a Kúria életében a Szerepi Szabolcs irányításával a Kúria boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményeket nyújtó melegkonyhás éttermük. Mi a hidegkonyhás készítményeket kóstolva csettinthettünk elégedetten. Az ide látogatók a hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákon is részt vehetnek, a borászat különleges tételeit kóstolhatják a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.
Repül a pezsgóspalack teteje a dugóval ott száll a magasban a kép közepén
Ötödik tétel
Indulás haza, jó érzésekkel. Kellemes délután volt. Mit lehet ezek után még mondani?
Csupán egyet: viszontlátásra!