Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Etyeki Kúria: Több mint borászat - 25 éves múlttal

2021. szeptember 12. 14:07 - Silye Sándor

1etyek.jpgOtrtuby Ágnes (jobbra) jelenti az Etywki Kúria 25 éves múltját, mint alapító 

Tüzesen sütött le az őszi nap sugára, az Etyeki Öreghegyre, az alatta elterülő völgyre. Egy pohár borral a kézben, nézve a táj szépségét, a zöld fű, a még nem sárguló fák okozta megnyugtató látványt, a béke honolt a lelkek mélyén. Az Etyeki Kúria 25. születésnapja a bor, a borászat, és a természet ünnepe volt. A természeté, amely oly sok jóval és széppel ajándékozza meg a földi halandót.

Első tétel.

A belépéskor az udvarias fogadók a Pláne Frizzante White gyöngyöző nedűvel köszöntötték a közelről, s távolról érkezőket. A nemes pezsgés jól esett. Lám, a Kúria egyre jobban figyel az itt zajló pezsgő élet mellett a pezsgő borokra is.

- A buborékos termékvonal egyre fontosabb a Kúria életében. A szintén most piacra kerülő Charmat tankpezsgővel és ezzel a különleges pezsgővel válik teljessé kínálatunk – hallhattuk Nagy Vincétől, a borászat kereskedelmi és cégvezetőjétől, aki a piacvezető Pláne termékcsalád és a nagy sikerű Sparkling Sauvignon Blanc piaci bevezetését is koordinálja.

Mindössze 1-2 hektár és egy pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól, akiről az utcát is elnevezték. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája. Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok - mondta Ottrubay Ágnes, aki hozzátette: negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján: az addig csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, idén belevágtak a vendéglátásba is, sőt: az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.

1etyek1.jpgMérész Sándor jobbra a borászat jelenének és jövőjének a meghatározó személyisége

Második tétel, a csendes.

A Kúria White zamatosságával simogatta az ízlelő bimbókat. Van dolga a Kúria csapatának bőven, hiszen már közel ötven hektárnyi területen - 27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén - termő szőlőből palackoznak bort. Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királyleányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer - büszkélkedett emígy Babarczi László ügyvezető. - Az elmúlt évtized látványos fejlődést hozott az Etyeki Kúria életében, amihez nagyon jó alapokat kaptunk. Minden vezető kollégám és munkatársam nevében mondhatom, hogy csapatként azon dolgozunk, hogy a következő 25 év legalább olyan sikeres legyen, mint az első 25 volt, erre rengeteg ötletünk és tervünk van. Koccintsunk együtt a következő 25 évre! – összegzett Babarczi László.

Harmadik tétel, a Sparkling Sauvignon Blanc pezsgő.

1etyek3.jpgA pezsgők és a kardok türelmesen várják sorsukat az asztalon

Ami még kísérleti stádiumban van, hiszen ez az első pezsgőjük, amit a 25. évfordulóra készítettek, de a kísérlet több, mint biztató, méltó az Etyeki Kúriához. A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát. A borász sikert sikerre halmoz, a borászat az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott.

- Az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekintem. A borászatunk, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni. A mai nap bemutatott, limitált számban készített pezsgőnkből mindössze 2500-at palackoztunk, ez a 25 hónap érlelés után piacra kerülő, palackos erjesztésű pezsgő reméljük igazi csemege lesz – nem csak a pezsgőért rajongók számára – vélte a főborász.

Negyedik tétel.

Újdonság, hogy a vendéglátás teljessé vált, hiszen bár a borbár korábban is nagy népszerűségnek örvendett, de 2021-től helyet kapott a Kúria életében a Szerepi Szabolcs irányításával a Kúria boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményeket nyújtó melegkonyhás éttermük. Mi a hidegkonyhás készítményeket kóstolva csettinthettünk elégedetten. Az ide látogatók a hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákon is részt vehetnek, a borászat különleges tételeit kóstolhatják a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.

1etyek2.jpgRepül a pezsgóspalack teteje a dugóval ott száll a magasban a kép közepén

Ötödik tétel 

Indulás haza, jó érzésekkel. Kellemes délután volt. Mit lehet ezek után még mondani?

Csupán egyet: viszontlátásra!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716686718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása