Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szép borok napja a Szépművészeti Múzeumban

2022. november 23. 07:24 - Silye Sándor

vince_gala.jpgNagyot nyertek azok, akik eljöttek a Szépművészeti Múzeumba, és meglátogatták - nem csupán az El Greco kiállítást és a Múzeum más csodáit - a VinCe Magazin által rendezett borászok délutánját, borestjét. Az impozáns külső újra, sokadszor lenyűgözött a művészetek „szentélyébe” való belépéskor, majd élmény volt a regisztrációt követően továbblépni a Vince Gála 2022 előterébe, ahol ínycsiklandozó finomságok kellették magukat, jelezve, hogy a kiváló borok mellett nagyszerű ennivalók jelentik majd a gasztronómiai élvezeteket. Összesen 50 borász mutatta meg a kiválóságait. Az „előtérből” nyílott két nagyterem, ahol a borászok és borok jelentették a különleges szépségeket. Elég csak átfutni a nyertesek listáján, ők mind ott voltak, miként a dobogósok is. Mellettük az egyik teremben borpárlatok kellették magukat, kiváló konyak, metaxa simogatta az ízlelő bimbókat. Kényeztettek a nagyszerű chardonnay-k, rizlingek, furmintok, a gyümölcsös Pinot Noir-ok, Kékfrankosok, a testes Cabernetek, stb. stb.

A bor, az ízek gálája volt ez!

vince_gala_jpg2.jpgAkik pedig szakmázni akartak, azok mehettek a mesterkurzusokra. Ezek az alábbiak voltak: Pezsgők és a tenger gyümölcsei - a buborékok és a tenger gyümölcseinek harmóniája legendás. Tüű Péter kétszeres magyar sommelier bajnok és champagne-szakértő három különböző országból három tradicionális eljárással készült pezsgőt és a hozzájuk komponált spanyol, olasz és francia ihletésű, a tenger gyümölcseire épülő ételpárosítást mutatott be. A mesterkurzus tételei: Rimarts Brut Nature Reserva Eco, Ferrari Maximum Blanc de Blancs, Champagne Palmer & Co Rosé Solera.

Nemzetközi etalonok – avagy melyek azok az ikonikus szőlőfajták és borvidékek, amelyek mind a borbírák, mind a közönség elismerését rendre kivívják? Burgundi chardonnay, Rajna-menti dűlős riesling, bordeaux-i házasítás, ausztrál shiraz és egy tokaji aszú – 5 ország 5 emlékezetes bora! A tételek: Bouchard Pére et Fils Meursault Les Clous 2020, Reichsrat von Buhl Riesling Jesuitengarten VDP Großes Gewächs 2019, Chateau Phélan-Segur Crus Bourgeois 2016, Henschke Johann’s Garden Barossa 2017, Royal Tokaji Nyúlászó 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013. Előadó: Dr. Mészáros Gabriella DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, oktató.

Meghökkentő borpárosítások - vörös húshoz vörösbort, desszerthez édeset??? Ugyan már, ideje leszámolni néhány túlhaladott beidegződéssel és új, izgalmas bor-étel párosításokat kóstolni! Blazsovszky Péter, a Michelin-csillagos Babel Budapest és a Kiosk Budapest F&B vezetője az egyensúlyalapú párosításban hisz; Vince Díjas borokkal kísérte a két étterem séfjeinek kreációit. A tételek: Balassa István Balassa 2021, Villa Sandahl Oh Deer Rajnai Rizling 2018, Kreinbacher Prestige Brut.

Mixeld magad – három őszi koktél.

vince_gala_jpg1.jpgAmikor a délután sietve átviharzott az estébe, átadták a VinCe Magazin díjait, amelyet szakértők és borbarátok, szóval a fogyasztók szavaztak meg.

A VINCE DÍJ NYERTESEI:

Nemzetközi fajtából reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Pannonhalmi Főapátság Prior Fehér 2021, Kárpát-medencei fajtából készült reduktív fehér fajtabor: Figula Pincészet Olaszrizling 2021, Egyéb reduktív fehér fajtabor: Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Kéknyelű selection 2019, Egyéb reduktív fehér házasítás: Pannonhalmi Főapátság Tricollis 2021, Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Kovács Nimród Pincészet Monopole Battonage Chardonnay 2017,

vince_gala_jpg4.jpg

Kárpát-medencei fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Szepsy István Szent Tamás 46 Furmint 2017, Egyéb hordós érlelésű fehér fajtabor: Somlói Apátsági Pince Juhfark 2019, Egyéb hordós érlelésű fehér házasítás: St. Andrea Szőlőbirtok Mária Nagy-Eged Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2019, Nemzetközi fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Vylyan Szőlőbirtok Cabernet Franc Variáció 2020,

vince_gala_jpg3.jpgKárpát-medencei fajtából készült reduktív vörös fajtabor: Németh János Kadarka Válogatás 2020, Egyéb reduktív vörös fajtabor: Szászi Birtok Csókaszőlő 2021, Egyéb reduktív vörös házasítás: Eszterbauer Borászat Pinceátlag 2019, Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor: St.Andrea Szőlőbirtok Nagy Eged-hegy Dűlő Egri Pinot Noir Grand Superior 2017, Kárpát-medencei fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Takler Pince Szenta-hegyi Kékfrankos 2018, Egyéb hordós érlelésű vörös fajtabor: Gere Attila Pincészete Tempranillo 2020, Egyéb hordós érlelésű vörös házasítás: St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017,

vince_gala_jpg5.jpgRozé: Dúzsi Tamás Cabernet Franc Rosé 2017, Tankpezsgő és pét-nat, habzó-gyöngyöző: Holdvölgy Hold&Hollo UPPP 2021, Tradicionális eljárással készült pezsgő: Kreinbacher Birtok Prestige Brut,

Késői szüretelésű és/vagy botritiszes természetes édes bor: Szepsy István Szamorodni 2016.

ÉLETMÚDÍJ: Szepsy István

ROHÁLY GÁBOR-EMLÉKDÍJ: Mészáros Gabriella.

Jó nap volt akkor és ott, remek ízekkel, bársonyos kortyokkal, azt érezhettük minden pillanatban, amit József Attila is írt: „Bársonyon futnak perceim"...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5017985602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása