Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is”

2023. október 11. 07:59 - Silye Sándor

dobosi_cimlap.jpgRagyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken. Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, a vendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást, aminek itt évszázados hagyománya van.   

Szakmailag is eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során.  Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen volt boraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok, borászati tanácsadó és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa a Nivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. A  Nivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban nagy potenciál van, az építkezéshez sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. A  Domäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna a piacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekre tettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBor  kapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségi bormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége az osztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különböző lépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve a hasonlóságokat és a különbözőségeket.

dobosi.jpgA tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számos pontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az is erősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és az Egy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és a finom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a Dobosi Birtokközpont területét.  

Lesz folytatás!” árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az esemény ötletgazdája és főszervezője is egyben. – Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl erről szól majd nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt,  hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegű  rendezvényekre.” 

dobosi1_1.jpgA rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1918232317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása