Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Izgalmas boros játéksorozat - de vajon milyen borokat szeret Rákóczi Feri?

2023. november 20. 06:26 - Silye Sándor

borparbaj_1.jpgA magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól szerzik be a borokat. A magyar borok sokszínűségét játékos formában is népszerűsíteni lehet, jó példa erre a Kóstolom Borbárban évek óta sikerrel futó BORPÁRBAJ sorozat, ami november 25-én kihelyezett helyszínen, a pázmándi Bálint Boráriumban kerül megrendezésre. Az egyik versenyző ezúttal Rákóczi Feri lesz, aki szintén hisz a magyar borokban, a magyar borászokban. Borgladiátorok a pincében.

Lövések nem dördülnek a pázmándi Szőlőhegyen, de izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A BORPÁBAJON a kihívó fél Bálint „gasztrokult” Gyuri, a Velencei-tó környékének ismert vendéglátósa, aki saját bort is készít. Kihívottja Rákóczi „csakegykorty” Feri, aki számos hazai borásszal ápol jó kapcsolatot, és imád sztorizni. Nagyon örült a kihívásnak, hiszen a saját vendéglátóhelyén is kiemelt helyen szerepelnek a magyar borok, és végre egy izgalmas párharc keretében mutathatja meg kategóriakedvenc borait a nagyérdeműnek.

A játékmester Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár egyik tulajdonosa, aki már alig várja november utolsó szombatját. Szerinte Feri annak ellenére, hogy nem szakmabeli, nagyon otthonosan mozog a hazai borászok között, jó történetei vannak. Az is szimpatikus benne, hogy nem szeretné „túlszakmázni” a borokat, számára a legfontosabb ismertetőjegyek a „minőségi” és a „finom”. Bálint Gyuri ismert szereplője a borvidék életének Pázmánd környékén, nagyon jó vendéglátóhelyet üzemeltet, a borkészítéshez is ért, szóval a szakmai előny az ő oldalán van, ennek ellenére Rákóczi Feri magabiztosan áll a közönség elé, és úgy gondolja, hogy ő fog győzni.

Hogy mire számíthatunk? Egy laza boros estére, ahol mindenki csak nyerhet.

borparbaj1.jpgDe mi az a BORPÁRBAJ?

A Kóstolom Borbár csapata néhány éve egyedülálló boros játékkal szállt be a borkultúra népszerűsítésébe. A vicces, innovatív eseményen két játékos száll a boros ringbe, ahol 5 kategóriában mutatják meg azokat a borokat, amik szerintük a közönség kedvencei lehetnek. A megmérettetés a BORPÁRBAJ nevet kapta, ami azóta egyébként a Kóstolom Kft. által levédetett kifejezés.

A BORPÁRBAJ egyaránt élvezetes profi borkóstolóknak és amatőr borkedvelőknek, hiszen lehet a borokat értékelni, pontozni, de a legfontosabb mindig az, hogy ízlik vagy sem. A vendégek 2 x 5 bort hasonlítanak össze, és mivel előre nem tudják, hogy milyen bor van a pohárban (milyen borvidékről származik, ki a borász, milyen szőlőfajtából és melyik évjáratban készült), így külső befolyás nélkül valóban csak azt kell eldönteniük, hogy melyikből innának szívesen még egy pohárral.

A szavazás a modern technika segítségével történik: a vendégek egy applikáció letöltése után a telefonjukon adják le szavazataikat a számukra jobban tetsző borra. Amikor a játékmester leleplezi az adott forduló győztesét, mindkét párbajozó elmeséli, hogy miért gondolja azt, hogy a vendégek mellette teszik le a voksukat.

A borgladiátorok november 25-én 19 órától mérkőznek meg Pázmándon a Bálint Boráriumban. 

Jegyvásárlás, további információk itt: https://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek/195/borgladiatorok-a-pinceben-i-pazmand-i- balint-borarium-i-november-25-19-00

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2718257453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása