Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Kéknyelű virágzásának az ünnepén

2024. június 19. 13:18 - Silye Sándor

 

Badacsony. Ha erre fordulsz láthatod, amint a Balaton, a magyar tenger méltóságteljesen, szelíden hullámzik a medrében, ha meg arra nézel, akkor mi nyűgöz le? A Badacsony hegy a magasságával, benne a zordnak látszó bazaltok sokaságával, nagyságával. És, ha már hallod, hogy Badacsony, akkor azonnal beugrik a szőlő, a bor, és megannyi más finomság.

És persze a Kéknyelű, ami e hely sajátossága, különlegessége.

A Kéknyelű virágzásának az ünnepén

A Kéknyelű virágzás ünnepének napján, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet épületében a regisztráció után beköszönésként Sauvignon Blanc, vagy Irsai Olivér között lehetett választani a belépő italok közül. Egy emelettel feljebb az előtérben terülj, terülj asztalkám megannyi hideg finomsággal, beljebb több fajta bor kínálta magát leöblítendő az ételek sokaságát. Aztán kint, a teraszon kezdetét vette a Kéknyelű virágzásának ünnepe. Nicsak, ott az egyik fővédnök, dr. Navracsics Tibor, aki személyesen jött el, mint később megtudtuk, fővédnök társa, dr. Nagy István agrárminiszter hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott itt lenni, pedig szívesen jött volna ő is. A köszöntők és a szakmai előadások következtek nyitányként, majd később is, amikor az alábbi jeles személyiségeket hallottuk: Benczik Zsolt, a házigazda Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere, dr. Navracsics Tibor országgyűlési Képviselő, Közigazgatási és Területfejlesztési Miniszter, Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet intézetigazgatója, Enese Beáta a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének gazdasági ügyekért felelős alelnöke, dr. Baksa Adrienn az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának vezetője, Professzor Emeritus dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, Borbély Tamás a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnöke. Ezt követően a meghívott borlovagrendek tagjai rendjük köpönyegébe bújva a „civilekkel” együtt a Felvonulási térre mentek ki, a lovagok elfoglalták a teret, színesítve a fű üde zöldjét, a többiek pedig kicsit feljebb, az „erkélyen”, a terített hordók asztalai előtt álltak és figyeltek. A téma mi más, mint maga a bor volt, amiből bőven lehetett találni kóstolni valókat a hivatalos rész után. A program részeként jutott tisztelendő áldás a bornak, ételnek, embernek egyaránt.

Badacsony és környékének sok kiváló borászata mutatta meg magát, és győztes Kéknyelű borát, valamint többfajta más nedűit. De főszerepben az a bor volt e napon, ami a legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik, tehát a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. Csak néhány név a boraikat bemutató kiválóságok közül a teljesség igénye nélkül: Büttner, Borbély, Edvi, Folly, Istvándy, Laposa, Málik, Szászi pincészet és sokan mások. A zene kedvelőinek pedig egy igazi kuriózum: Szörényi Levente, a magyar pop és rockzene múltja, jelene, legendája is meg- és bemutatta Kéknyelű borát fia, Örs által. Akkor és ott adták át a Kéknyelű borverseny díjait, sok, sok remek borkészítő mesternek. Tudjuk, hiszen már régóta tapasztalhatjuk: a Balaton borvidékei visszanyerték régi jó hírüket, köszönhetően példás összefogásuknak, legyen szó ételről, italról, lásd BalatonBor, és a Balatoni Kör az Év strandétele versenyének az összefogása révén létrejött kiválóságokról!

A Felvonulási tér pazar látvány nyújtott, csodás volt csak egyszerűen megbámulni a Balatont, a hegyen a bazaltokat, vagy ott fent a Szigligeti házat, örvendezni a természet szépségének, tisztelegni a Balaton, a magyar tenger, e hon helyi történelme előtt. De igazi különlegességet jelentett az a néhány korty, amit az „öreg” Kéknyelűk kóstolása jelentett, mint például Vargáék 2006-os, Borbélyék 2018-as korelnökei.

Jó nap volt, nagyon jó az a szombat, amikor tüzesen sütött le a kora nyár sugára a - borlovagokra, majd délután a környék badacsonyi borokat kóstoló lakóira, nyaralóira.

Viszontlátásra!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018431211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása