Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Először rendeztek nemzetközi Sommelier bajnokságot Budapesten

2024. október 28. 07:32 - Silye Sándor

 sommelier_bajn.jpgSorban gyülekeztek a viadal helyszínén versenyzők, zsűritagok, meghívottak, borszakírók, a borász szakma jeles képviselői, korábbi sommelier bajnokok. A leendő tét versenyzőket, rendezőket egyaránt foglalkoztatta a kezdés előtt. Az érintettek - versenyzők, rendezők - izgalma érthető volt, végtére is ez volt az első nemzetközi sommelier bajnokság Magyarországon. A pezsgős köszöntőt követően kezdődhetett a megmérettetés.

Suwad Zlatic (Ausztria) Suwine tulajdonosa nyerte el az I. nyílt Magyar Sommelier Bajnokság 2024 győztese címet hétfőn, az I. Open Hungarian Sommelier Championship versenyen. A bajnokságot idén a Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Sommelier Club együtt rendezték meg Budapesten, a Continental Hotel Budapestben.

sommelier_bajn_jpg_rokusf.jpgAz esemény döntőjének hétfői megnyitóján megjelent és nyitó beszédet mondott Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos aki az esemény fővédnöke volt, Dr. Nagy István agrárminiszter úrral együtt. Az esemény főtámogatója a Magyar Bor volt. Védnöke a Magyar Bor Akadémia és együttműködő partnere a Chaine Egyesület.

A 18 nemzetközi versenyző között osztrák, szerb és lengyel legjobb sommelierek is részt vettek. Az első és második fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldott meg, amelynek eredményeként a döntőben 3 szakember folytathatta a versenyzést, ahol többek között arról adhattak számot, hogy hogyan állják meg a helyüket különböző éttermi helyzetekben, amikor pezsgőt kell felszolgálni, vörösbort dekantálni és ételekhez italokat ajánlani, valamint olyan tudásanyagról, mint különböző borok és párlatok felismerése, illetve
szakmai leírása.

sommelier_bajn_jpg4.jpgA Kozma Kálmán vezette, neves és nemzetközi szaktekintélyekből összeállt zsűri döntése alapján az idei sommelier Magyar Nemzeti Bajnokság győztese Sebastian Giraldo Makovej (Sauska Márkanagykövete) lett. A második helyen Budai Norbert (Avalon Resort) és a harmadik Kovács Péter Félix (Felix Kitchen Étterem) végeztek. A fődíj 500.000.- Forint értékű pénzdíj volt a MASOSZ és a MSC közös felajánlásaként.
Több különdíj is átadásra került, köztük a Legjobb Fiatal Sommelier díj (30 év alatti) amelyet Novák Dávid (Virtu Étterem) nyert el. Idén novemberben Belgrádban az Európa Sommelier Bajnokságon Sebastian Giraldo Makovej képviseli majd Magyarországot.

sommelier_bajn_jpg_2.jpgA döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjait Slezsák Zoltán elnök adta át. Termelő kategóriában a villányi Malatinszky Kúria lett a kitüntetett. Malatinszky Csaba sok tekintetben az első országunkban, így ő volt Magyarországon az első sommelier. Kereskedő kategóriában a WhiskyNet kapta a díjat. A WhiskyNet Kft. 2007 óta foglalkozik prémium italokkal, és megkerülhetetlen szereplője a magyar prémium italok piacának. Vendéglátó kategóriában a miskolci Avalon Resort & SPA részesült az elismerésben. A Michelin kalauz által ajánlott éttermük, az Avalon Ristorante jóhangulatú, családias
légköréről vált híressé.

 

Szakíró kategóriában Bozzai Zsófia lett a díjazott. Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője, a Bor és Piac Kft. ügyvezetője. Oktató kategóriában Nyitrainé dr. Sárdy Diána részesült az elismerésben. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a MATE Budai Campusának főigazgatója, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója. Második alkalommal került sor a Dr. KOSÁRKA emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat a villányi Jammertal Borbirtok érdemelte ki. 2015-ös Cassiopeia Merlot boruk a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be.

Nagy verseny volt, a sommelierek elegánsan, jól tették a dolgukat. A zsűri - ez már csak mindig így van - most is nehéz helyzetben volt. 

Folytatás következik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7718717908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása